22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut. 59% dintre aceștia nu au mers la medic de teamă să nu se infecteze cu SARS-CoV2 sau din cauză că nu au avut unde, spitalul fiind închis. Este rezultatul unei cercetări inițiate de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, realizate online în luna februarie, la care au răspuns 320 pacienți cu boli cardiovasculare. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în țara noastră.

Pacient in RomaniaFoto: Agerpres

Teama de a nu se infecta și accesul la servicii medicale se află în topul problemelor pacienților cu boli cardiovasculare.

96,3% dintre pacienții cu boli cardiovasculare respondenți se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) și dificultatea de a ajunge la spital (18,6%).

Dintre aspectele pe care pacienții le enumeră ca fiind necesar să fie schimbate se numără: un acces mai bun la medic/spital - 71,79%, o mai bună cooperare cu medicul 14.10% și mai multe medicamente compensate – 12,82%.

Un alt aspect deosebit de îngrijorător reieșit din cercetare este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficiența cardiacă a scăzut: 25% dintre respondenții chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45-55 ani, persoane active. Dintre respondenți 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilație atrială, 8,6% insuficiență cardiacă, 8,2% angină pectorală și 6,6% infarct miocardic.

"Pacienților le este teamă de COVID-19 și trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluții imediate: o boală precum infarctul nu așteaptă să treacă pandemia. Mergeți la medic dacă simți durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, amețeală, respirație îngreunată pentru mai mult de 15 minute sunați-vă medicul de familie!", a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice îndeamnă pacienții și populația să aibă grijă de inima lor și să meargă la medic, să solicite îngrijirile medicale de care au nevoie dacă simt o schimbare a stării de sănătate prin prezența unor simptome precum respirație îngreunată, amețeală, durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute. Poate fi vorba despre un infarct, iar intervenția rapidă, într-un interval scurt, este salvatoare.