96,3% dintre pacienții cu boli cardiovasculare respondenți se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) și dificultatea de a ajunge la spital (18,6%).
Dintre aspectele pe care pacienții le enumeră ca fiind necesar să fie schimbate se numără: un acces mai bun la medic/spital - 71,79%, o mai bună cooperare cu medicul 14.10% și mai multe medicamente compensate – 12,82%.
Un alt aspect deosebit de îngrijorător reieșit din cercetare este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficiența cardiacă a scăzut: 25% dintre respondenții chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45-55 ani, persoane active. Dintre respondenți 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilație atrială, 8,6% insuficiență cardiacă, 8,2% angină pectorală și 6,6% infarct miocardic.
"Pacienților le este teamă de COVID-19 și trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluții imediate: o boală precum infarctul nu așteaptă să treacă pandemia. Mergeți la medic dacă simți durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, amețeală, respirație îngreunată pentru mai mult de 15 minute sunați-vă medicul de familie!", a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice îndeamnă pacienții și populația să aibă grijă de inima lor și să meargă la medic, să solicite îngrijirile medicale de care au nevoie dacă simt o schimbare a stării de sănătate prin prezența unor simptome precum respirație îngreunată, amețeală, durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute. Poate fi vorba despre un infarct, iar intervenția rapidă, într-un interval scurt, este salvatoare.
Rog frumos sa ne spuneti care/cate spitale au fost inchise si pe ce perioada. DIn ceea ce stiu este ca spitalele au fost deschise si ca se putea merge acolo dar pacientii, din varii motive, nu s-au dus.
2. lipsa accesului la serviciul medical - adica nu li se putea face un ECG sau orice alta investigatie???? Nu cred - Sau ca medicul de familie nu i-a primit??? Cred ca i-a ascultat la telefon si le-a dat noste sfaturi preliminare, atat ca s-au putut intr-o anumita perioada.
3. daca pacientii se feresc de spitale cred ca este o situatie normala atat timp cat sunt infectii in spitale si nu stii cand te lipeste de ele. NO comment aici.
Afirmatiile unele false bagate in anumite capete care nu pot sa gandeasca si le iau de bune asa cum cad ele ma enerveaa la maxim. AM un amic care a fost la protestul astora si am incercat sa ii explic logic si pare ca am reusit pana la urma dar orgoliul nemasurat nu il lasa sa treaca peste propriile lui pareri adanc infipte in minte chiar daca din punct de vedere logic imi da dreptate.
Asa ca presa ar trebui sa faca mai mult!
Iar posturile care insa minciuni desfiintate -
nu avem alta cale in fata prostiei si a orgoliilor fara de masura.
PS
Amicul asta a fost atat de inconstient incat a mers fara masca si a luat virusul - l- a luat si l-a dus si acasa unde si-a imbolnavit si parintii mai in varsta, insa au trecut relativ cu bine peste, dar ceea ce este cel mai periculos, pentru ca nu purta masca, a mai infectat o groaza de altii cu care a calatorit in masina sau cu care s-a intalnit cum spuneam pentru ca nu a purtat masca - eu mereu am purtat masca.
Degeaba se da credincios si cu rugaciuni la biserica cand tu nu faci lucruri marunte in viata ta zilnica.
Foarte greu puteai sa ajungi la control. Sunt sigur ca mai sunt si alte situatii similare in tara.