Creștere importantă a cazurilor de COVID în ultimele două săptămâni în rândul copiilor, în special la grupa de vârstă 5-9 ani - Analiza Institutului de Sănătate Publică

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 24 februarie 2021, 17:37 Actualitate | Sanatate


Ponderea cazurilor pe grupe de varsta
Foto: INSP
Rata de infectare cu noul coronavirus a crescut majoritar la copii și tineri - grupa de vârstă 0-19 ani, în special pentru cei cu vârstele cuprinse între 5 și 9 ani, de la deschiderea școlilor și până pe 21 februarie, arată o analiză a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

 • INSP estimează că impactul acestei creșteri a ratei de infectare la copii va fi unul indirect asupra sistemului de sănătate - copiii în mare parte nu au nevoie de spitalizare și sunt izolați la domiciliu, unde pot transmite infecția cu COVID unor adulți cu vulnerabilități care să aibă însă nevoie de spitalizare.

Potrivit Ministerului Educației, de la deschiderea școlilor, din 8 februarie și până pe 19 februarie, când a fost ultima raportare a Ministerului Educației, 809 elevi au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus.

Copiii de clase primare - vârstele 6-10 ani - merg la școală indiferent de scenariul în care se încadrează localitatea, exceptând situația în care localitatea este în carantină pentru o rată de infectare de peste 6%.

„Se observă că ratele de incidență săptămânală au crescut majoritar în grupa de vârstă 0-19 de ani si in grupa de vârsta 20-39 de ani. În grupele de vârsta de peste 40 de ani s-au înregistrat scăderi ale ratei de incidență.

La o analiză mai fină a grupelor de vârsta se observă că s-au înregistrat creșteri în toate grupele sub 19 ani (0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani și 15-19 ani) iar în cadrul grupei de vârsta 20-39 de ani doar în subgrupele 30-34 ani și 35-39 ani” se arată în analiza publicată de INSP.

„Urmărind evoluția ratelor de incidență din grupele de vârsta 0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani și 15-19 ani se observă că acestea au o creștere mai accelerată decât cursul general al epidemiei”, subliniază INSP.

Potrivit graficelor publicate, rata de infectare s-a dublat la categoria de vârstă 5-9 ani.

Mai jos, graficele relevante publicate de INSP:
Creșterea observată a numărului de cazuri în grupa 0-19 ani nu este uniformă la nivel național, creșteri mai accentuate fiind înregistrate în 18 județe (Sibiu, Argeș, Alba, Sălaj, Dolj, Gorj, Bacău, Brăila, Satu Mare, Giurgiu, Caras Severin, Călărași, Mehedinți, Brașov, Ialomița, Timiș, Harghita, Olt) și Municipiul București.

Ce impact ar avea această creștere

Impactul direct asupra sistemului sanitar datorat creșterii numărului de cazuri confirmate în grupa de vârsta 0-19 ani este redus, consideră INSP.

„La data de 23 februarie, din totalul cazurilor confirmate (in perioada 8 –21 februarie) in grupa de vârsta 0-19 ani, 2,9% erau internați in secții (din care 44,7% cu forme ușoare sau asimptomatici) și 0,2% erau internați in secții de ATI. În perioada următoare este posibil să se observe un impact indirect datorat faptului ca 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu.

Este posibil ca aceste cazuri să transmită infecția la persoanele adulte din aceeași locuință, iar acestea, in funcție de vârstă si comorbidități, să prezinte forme de boală care să necesite spitalizare. Observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Marea Britanie.

Era de așteptat că deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate și interacțiune suplimentare în cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologică. La acestea se adaugă și redeschiderea in unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul HORECA, jocuri de noroc și cultură, precum și probabil o relaxare la nivel individual în ceea ce privește masurile de protecție și a interacțiunilor, datorată „oboselii pandemice”.”

Scenariile posibile

Începând cu data de 14 februarie 2021 (la 7 zile de la deschiderea școlilor) se urmăresc 3 scenarii ipotetice de posibila creștere a numărului de cazuri de infecție:

1. Creștere constantă cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie

2. Creștere constantă cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie

3. Creștere constantă cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie.

Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creștere susținută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2.

Întreaga analiză poate fi consultată aici


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18371 vizualizari

 • +6 (30 voturi)    
  vai , ce surpriza (Miercuri, 24 februarie 2021, 18:07)

  martel55 [utilizator]

  pentru dommnul ministru, care a uitat sa iis dea dmeisia promisa...in rest era ceva asteptat, mai ales ca nici macar conditiile din tomana nu mai sunt acum respectate, aglomeratia in scoli este mult mai mare...
  • +14 (14 voturi)    
   . (Miercuri, 24 februarie 2021, 19:19)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   A zis "Cu precizarea că dacă această demisie însănătoșește o parte a populației, cu atât mai fericit sunt".
   Nu-l va intreba nimeni nimeni, daca era Anisie cu declaratiile astea si situatia curenta n-o mai slabeau.
   • -4 (10 voturi)    
    Dolores Cahill (Joi, 25 februarie 2021, 10:02)

    marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Renumitul medic imunolog si biolog molecular a fondat freedomairway.com, o companie de transport aerian care garanteaza respectarea drepturilor omului pe durata calatoriei, astfel ca masca, testul PCR, vaccinul covid si nici carantina NU sunt obligatorii.

    Este prima actiune concreta in domeniul comercial care pune mai presus de orice respectarea drepturilor omului, in contrast cu naratiunea majoritara.
    • +5 (7 voturi)    
     siiigur,,, (Joi, 25 februarie 2021, 10:42)

     festina [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

     "renumita" menajera a lui Daren Cahill din telenovele va crea o asociatie mondiala (impreuna cu Sosoanca mioritica, Indiana Jones care a atacat Capitoliul etc) de lupta impotriva abuzurilor Reptilienilor.
     Sediu: of course....Balaceanca :)

     Ma lasi cu abuzurile.. Noroc ca sunteti minoritari (nu neaparat etnic), ca vocali sunteti (e dreptu" vostru).

     Pentru voi, stiinta nu exista.

     Nebuni din toate tarile, uniti-va!
     • -1 (3 voturi)    
      Alooo, e imunolog si biolog molecular (Joi, 25 februarie 2021, 15:43)

      marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui festina

      Specialist in imunologie si biologie moleculara.
      Macar stii ce e asta?
      Iti place sa duci in derizoriu orice subiect care merita seriozitate, sa faci "misto", ca asta e cel mai la indemana. O opinie serioasa e mai greu de "conceput", stiu. Jalnic.
    • -4 (6 voturi)    
     Normal! (Joi, 25 februarie 2021, 11:07)

     marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

     Era de asteptat.
    • +1 (5 voturi)    
     Da, renumită la ea pe stradă (Joi, 25 februarie 2021, 11:09)

     _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

     Apărută o dată cu pandemia și retorica unora anti...
     După ce se vor infecta și muri câțiva dintre pasagerii ei, va închide de urgență! Are succesul de moment al tuturor mișcărilor anti, e trendy să fii anti și stupid.
     • -1 (3 voturi)    
      E trendy sa faci atac la persoana (Joi, 25 februarie 2021, 15:47)

      marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

      In lipsa de argumente serioase, e trendy sa faci misto. Jalnic.
 • -3 (33 voturi)    
  scoala offline... (Miercuri, 24 februarie 2021, 18:25)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  efectul deschiderii scolilor, ca profesorii sunt prea batuti in cap sa poata sa se descurce cu tehnologia. in afara de facebook, altceva nu stiu pe netu asta.
 • +1 (37 voturi)    
  Cat timp Iohannis nu priveste cu ingrijorare (Miercuri, 24 februarie 2021, 18:37)

  VOX. [utilizator]

  Inseamna ca nu-i nicio problema.
  • -1 (5 voturi)    
   Desogur (Joi, 25 februarie 2021, 9:50)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Pentru KWI scoala = meditatii.
   Romania Educata e un banc bun pentru creduli
 • +13 (27 voturi)    
  O duceam prea bine (Miercuri, 24 februarie 2021, 20:28)

  raz_ [utilizator]

  Sa vedem ce o sa fie mai traumatizant pentru un copil, lipsa socializarii de la scoala sau moartea unui parinte sau bunic din cauza unei boli pe care i-a adus-o chiar el.
  • -8 (18 voturi)    
   Bravos natiune, hala sa-ti fie (Joi, 25 februarie 2021, 1:34)

   dragos61 [utilizator] i-a raspuns lui raz_

   Evident ca lipsa socializarii, adica lipsa dresurii pentru traiul in mijlocul comunitatii este cel mai traumatizant, atat pentru copil cat si pentru societate!
   Despre "moartea..." este o speculatie supusa unei posibilitati statistice. Dar s-ar putea de asemenea sa se intample datorita excesului de stres oferit de un copil "nedresat" social.
   Dar sunt convins ca Dvs. "va pasa".
   • +1 (1 vot)    
    Cred ca ai nevoie de dresaj (Joi, 25 februarie 2021, 12:12)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui dragos61

    Se pare ca stii exact ce ai nevoie. Mergi la dresaj baiete.
    • 0 (2 voturi)    
     Te legi de forme... (Joi, 25 februarie 2021, 13:39)

     dragos61 [utilizator] i-a raspuns lui justin

     Daca in loc de dresaj zic proces educational cu mijloace psiho-pedagogice moderne esti mai linistit?
     • +1 (1 vot)    
      Vorbesti pe langa (Joi, 25 februarie 2021, 16:16)

      justin [utilizator] i-a raspuns lui dragos61

      Amesteci lucruri ca sa-ti dea bine. Socializarea si educatia nu sunt acelasi lucru. Dar le amesteci ca sa-ti dea bine argumentelor tale.

      Si, in bunul spirit al bavardajului, eviti sa raspunzi intrebarii initiale: ce o sa fie mai traumatizant pentru un copil, lipsa socializarii de la scoala sau moartea unui parinte sau bunic din cauza unei boli pe care i-a adus-o chiar el?

      Alea sunt speculatii cica. Desi articolul ne spune clar ca apar tot mai multe cazuri la copii. Mai punem la calcul si faptul ca simptomele apar mult mai rar la categoria lor de varsta, deci sunt mult mai multe cazuri neidentificate?

      Ai incercat cumva sa spui ca bunicii mor din cauza stresului provocat de un copil "nedresat"? Noaptea mintii...
      • -1 (1 vot)    
       nu-i nimic (Vineri, 26 februarie 2021, 3:34)

       dragos61 [utilizator] i-a raspuns lui justin

       sa va pese la toti din greu.
       Sunt curios cum o sa va pese peste ani cand veti vedea statisticile despre comportamente antisociale, suicid si alte cele despre copii de astazi.
       Sper ca si atunci o sa va pese si o sa va amintiti cum unii incurcau lucrurile ca sa le dea bine.
       • 0 (0 voturi)    
        absolut convins (Sâmbătă, 27 februarie 2021, 0:28)

        justin [utilizator] i-a raspuns lui dragos61

        Ca demersurile tale au legatura cu sanatatea mentala a viitoarei generatii. Ca stii tu ca o sa fie rau. Esti penibil. Mai degraba asuma-ti incercarea penibila de a te gandi la "binele tau" de a nu avea restrictii, in loc sa o dai cu viitorul.
 • -8 (24 voturi)    
  Sunt tari care au fost mai nasol ca noi (Miercuri, 24 februarie 2021, 20:44)

  ady77 [utilizator]

  Dar nu au avut scolile inchise.
  Si la noi cum nu se pune mare pret pe educatie, hai sa mai stam acasa, ca deja e cam mult 3 saptamani de scoala
  • +13 (17 voturi)    
   Și asta (Miercuri, 24 februarie 2021, 21:22)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   Sunt țări care au fost mai nasol ca noi cu școlile deschise și tu zici că ar trebui să fim și noi mai nasol, nu? Pentru ce ai creierul la purtător?
  • +8 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 25 februarie 2021, 0:11)

   [anonim] i-a raspuns lui ady77

   • +5 (13 voturi)    
    Stimata Marionette (Joi, 25 februarie 2021, 1:45)

    dragos61 [utilizator] i-a raspuns lui

    De cate ori ma uit peste comentariile legate de un articol pe teme de covid va intalnesc observatiile de o nemarginita intelepciune.
    Ati fi de acord sa cadem cu totii, cei ce citim pe aici, asupra intelepciunii Dvs supreme si fiecare comentator de aici sa postuleze automat inferioritatea ideilor si parerilor sale in raport cu orizontul intelepciunii Dvs si sa nu va mai risipiti pretiosul timp pentru a ne comunica desconsiderarea Dvs?
    Eu unul v-as fi recunoscator si vesnic inferior!
    • -1 (1 vot)    
     Hihihi (Joi, 25 februarie 2021, 15:11)

     dani777 [utilizator] i-a raspuns lui dragos61

     Ce bine ziceti!
 • +7 (15 voturi)    
  rata? pai parca rata era altceva? (Miercuri, 24 februarie 2021, 22:00)

  winston_smith [utilizator]

  1. rata = numarul de teste pozitive din numarul total de teste efectuate - la respectivul interval de varsta.
  2. in articol rata = numarul de copii poztivi la suta de mii de locuitori.
  normal ca a crescut numarul de copii pozitivi daca a crescut foarte mult si numarul de teste la copii.si inante erau multi copii pozitivi dar nu erau testati, pentru ca pentru ei covidu e asimptompatic sau ceva mai usor decat guturaiul.
  nu stiu cum as putea sa numesc genul asta de jurnalism.
  • +7 (7 voturi)    
   ... (Joi, 25 februarie 2021, 7:50)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   Cine ii testeaza in plus, ca la scoala sigur nu? In judetele verzi sunt localitati (orase, nu sate!)unde nu se testeaza deloc. Am scris si ieri, o ruda clasa a 10-a merge la scoala luand antibiotic. Intr-un oras verde-verde , unde merg toti la scoala.
   Nu e nevoie sa generalizati, eu stiu copii care au fost bolnavi, n-au ajuns la ATI , dar o pneumonie nu e niciodata ceva banal.
   Stiu o fetita care a ramas in toamna fara gust si miros 2 luni. Ajunsese sa nu mai manance si sa planga la fiecare masa ca nu mai suporta "gustul" ala. Si acum mai are momente cu gusturi ciudate.
 • +2 (8 voturi)    
  deocamdata e ce era asteptat (Joi, 25 februarie 2021, 7:46)

  jescu [utilizator]

  Era normal sa creasca rata, un copil cu simptome usoare statea inainte acasa bine mersi si invata. Acum nu mai e primit la scoala si trebuie sa se testeze, ca urmare creste numarul oficial de cazuri.
  • 0 (2 voturi)    
   Se intelege ca (Joi, 25 februarie 2021, 13:04)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   faptul ca 20+ elevi se afla intr-un spatiu interior, fara a avea posibilitatea de respecta distantarea sociala impusa in spatiile exterioare prin masurile legale impotriva raspandirii virusului Covid-19, nu a influentat cresterea ratei de infectare. Daca e asa cum de mai sunt localuri inchise?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by