De ce nu se pot fabrica în România vaccinuri și medicamente de ultimă generație? Țara noastră produce mai puțin de 4% din consumul de medicamente al populației. Discuțiile din spațiul public conform cărora putem fabrica vaccinuri nu au acoperire

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 19 februarie 2021, 11:09 Actualitate | Sanatate


Institutul Cantacuzino
Foto: AGERPRES
​​În România nu se pot fabrica vaccinuri și medicamente de ultimă generație, țara noastră având de recuperat un decalaj tehnologic de cel puțin 10 ani față de Europa Centrală - este semnalul de alarmă tras de producătorii autohtoni de medicamente. Spre deosebire de țări precum Polonia, Ungaria, Cehia și Slovenia, care au investit în industria farmaceutică, România a regresat și a devenit un simplu importator de vaccinuri și medicamente, ajungând să producă mai puțin de 4% din consumul de medicamente al populației, subliniază Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, cel mai mare producător autohton de medicamente, și directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

"De fapt, fără lideri vizionari care să înțeleagă importanța strategică a producției acestor bunuri pentru populație și economie, țara noastră nu le va putea produce niciodată", avertizează dr. Dragoș Damian, directorul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

România, simplu importator de vaccinuri și medicamente


"Spre deosebire de țări precum Polonia, Ungaria, Cehia și Slovenia care au dat importanță industriei farmaceutice și au investit în acest sector economic, România a regresat și a devenit un simplu importator de vaccinuri și medicamente, ajungând să producă mai puțin de 4% din consumul de medicamente al populației. Ca o urmare firească a acestui tablou, nu s-au mai făcut investiții în acest domeniu, iar astfel s-a pierdut competitivitatea în ultimii zece ani în dezvoltarea tehnologică de noi produse dar și în formarea de personal calificat", subliniază Dragoș Damian.

Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor de Medicamente și CEO al Terapia Cluj

Discuțiile din spațiul public conform cărora România poate fabrica vaccinuri sau medicamente moderne "nu au acoperire în practică, în condițiile în care programele economice ale partidelor politice minimalizează importanța relansării acestui sector economic", atrag atenția reprezentanții industriei farma, care consideră că doar un plan de finanțare bine pus la punct a acestui domeniu vital ar putea crea un cadru care să atragă investiții în tehnologie, rețete și formule proprii sau producția realizată sub licența unor fabricanți internaționali.

De mai bine de 5 ani, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente a propus autorităților o serie de măsuri pe termen lung de sprijinire a producției de medicamente pe teritoriul țării, povestește Dragoș Damian: "Am solicitat ca domeniul să fie considerat de importanță strategică pentru a beneficia de facilități fiscale, aprobarea unui sistem de offset a taxei clawback pentru companiile care fac investiții de capital precum și înființarea unei Autorități Naționale a Medicamentului, care să fie responsabilă de investițiile în fabrici noi de medicamente și vaccinuri."

Decalaj tehnologic de peste 10 ani între România și țările din Europa Centrală


În acest moment, fabricile din țară au de recuperat un regres tehnologic de peste 10 ani, dacă se dorește ca România să fabrice vaccinuri și medicamente de ultimă generație, necesare pacienților români sau celor din alte țări. "Dacă doresc să accelereze recuperarea, autoritățile trebuie să devina partenerii industriei pentru a accesa sursele de finanțare din fondurile europene sau din axa EU4Health, special creată de Uniunea Europeană pentru răspunsul sistemelor de sănătate la pandemii, inclusiv prin producția de medicamente și vaccinuri pe teritoriul UE. Între timp, țări precum Austria, Franța și Ungaria încep să acceseze aceste fonduri și să creeze situri mari de fabricație de vaccinuri și medicamente strategice pentru aprovizionarea întregii Uniuni Europene", mai spune CEO-ul Terapia Cluj."Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente îi solicită premierului Florin Cîțu crearea unei Autorități Naționale a Medicamentului, aflată în subordinea Primului-Ministru, care să înceapă reconstrucția industriei farmaceutice din România, prin sprijinirea retehnologizării fabricilor existente, atragerea de noi investitori în special din țări non-UE precum și construcția de situri de fabricație și hub-uri de distribuție folosind fonduri europene și grant-uri guvernamentale din Planul Național de Redresare și Reziliență", încheie Dragoș Damian.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România reunește cele mai importante 19 fabrici de medicamente din România: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Fiterman Pharma, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, Tis Pharmaceutical, Vim Spectrum, Zentiva. Directorul PRIMER este Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător autohton de medicamente.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4046 vizualizari

 • +24 (32 voturi)    
  pentru ca biserici, catedrale si moaste (Vineri, 19 februarie 2021, 11:13)

  rakleta [utilizator]

  ... pentru ca furturi, pentru ca doar hartii, autorizatii, cereri , dosar cu sina, pentru ca hoti.
  vs.
  cercetare, centre dezvoltare, scoala pe bune, tehnologie, debirocratizare, stat minimal si cinste.
  De aia :(
  • -11 (21 voturi)    
   ... (Vineri, 19 februarie 2021, 11:45)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui rakleta

   Pana la urma ce legatura e intre moastele venerate de unii romani si incapacitatea de-a produce vaccinuri? Alta decat reflexul pavlovian al unora?
   Israel are una din cele mai hard comunitati religioase ultraortodoxe si asta nu-i impiedica sa aibe printre cele mai bune laboratoare pt medicamente si bioengineering. Similar pt. SUA care au atat laboratoare de varf cat si amish ultrareligiosi.
   • +8 (8 voturi)    
    Banii se duc in buzunarele bugetarilor si nu in (Vineri, 19 februarie 2021, 12:29)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    investitii.

    De-asta nu avem. Si nu suntem in stare. Fiindca nu ne duce capul sa ne gandim la viitor, ci doar la propriul stomac.
   • +7 (11 voturi)    
    Pai probabil .... (Vineri, 19 februarie 2021, 12:46)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    este procentul mare de pupatori de ......in combinatie cu metehne comuniste transmise din generatie in generatie ....(Din alea care se va de la o scara de bloc la un oras si la nivel de stat. Sa vina statul sau cinvea sa faca ..... ) Chesti care se vad transmise chiar si la tineri de 20 de ani ....de multe ori.
    La modul sincer si religia propaga acelasi mesaj "fi ascultator si o sa fie bine" cineva o sa rezolve pentru tine. Cat despre Israel ....la 40% 44% populatie seculara .....nu este cel mai bun exmplu ...Cu atat mai mult ca oameni pompeaza in educatie puternic.
  • +5 (7 voturi)    
   Depinde de capacitatea intelectuală. (Vineri, 19 februarie 2021, 15:11)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui rakleta

   Dacă patronii, administratorii, statul, nu au oameni care să se priceapă la vaccinuri ,cine să facă/producă asemenea minunății tehnice în România? Câți doctori în domeniu avem și câți doctori în domenii de băgat de seamă avem? Doctorul Ponta, Oprea, Năstase(că prea este menajat), crede cineva că se pricep la ceva? Eu spun că nu, dar primesc leafă de doctori de la Statul Român. În schimb, cei care vor să studieze în domeniu(medicină, biologie, vaccinuri, etc), nu pot, pentru-că statul nu finanțează astfel de studii și oamenii pleacă și fac studiile pe la alții.
 • +14 (26 voturi)    
  nu exista Strategie de Tara, ci doar strategie de (Vineri, 19 februarie 2021, 11:26)

  hopsinoi [utilizator]

  jaf in Romania.

  Guvernatii si specialii nu gandesc decat la ziua de maine cum sa-si mareasca diametrul matului gros.

  Nu avem:
  - industrie de armament,
  - industrie medicala
  - cercetare
  - autostrazi
  - invatamantul e in picaj
  - sanatatea, sa ne zica Securica Voiculescu cum e cu pacientii vinovati
  Dar avem pensii fara contributivitate, sinecuri, angajari fara concurs in ministere ..., sau cu concursuri trucate.
  • 0 (6 voturi)    
   asa este (Vineri, 19 februarie 2021, 16:16)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Si cum unii urla cand sunt in opozitie si cand urca pe scaun, era sa zic pe tron, cum devin mielusei si descopera apa rece...

   Pacientul este de vina, evident!
   Mama ei de treaba!
 • -6 (26 voturi)    
  Hmm (Vineri, 19 februarie 2021, 11:31)

  Scarface1000 [utilizator]

  comunistii de Polonezi si Unguri sunt in fata noastra cu 10 ani?

  Ciudat, credeam ca acolo nu este stat de drept si cele 2 tari sunt inapoiate ca asa ne zice noua Bruxelu si ca in Romania e bine ca aici se reptecta legile si statul de drept
  • +6 (6 voturi)    
   Altul cu cap dar fara minte in el... (Vineri, 19 februarie 2021, 15:40)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   Ce legatura are dezvoltarea, investitiile cu statul de drept? Germania nazista a avut o dezvoltare grozava, dar poti sa spui ca era stat de drept??? Dupa mintea ta probabil ca da!
   • 0 (2 voturi)    
    pai nici eu nu vreau atunci stat de drept (Luni, 22 februarie 2021, 0:44)

    Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Dar vreau sa arate Bucurestiul ca si Budapesta, sa fim racordati la gaz in proportie de peste 97% cum e Ungaria si sa avem tara brezdata de autostrazi cum o are Ungaria,

    Face ceva pe el stat de drept, vreau ca in Ungaria!
    • -1 (1 vot)    
     La asa comentariu nu mai e nimic de spus... (Luni, 22 februarie 2021, 15:40)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

     Ca sa fii de acord sa fie inchisi, omorati oameni nevinovati ca tu sa ai autostrazi, racorduri la gaz, ce poti sa mai zici??!!
 • +11 (17 voturi)    
  Sunt multi ....care cred ca putem produce vaccin. (Vineri, 19 februarie 2021, 12:07)

  Kivek [utilizator]

  la Cantacuzino cade gardul 'institutului; in strada, asta e tot ce trebuie sa vezi ca sa iti dai seama ca acolo nu se poate produce vaccin sau orice altceva avansat

  povestile lui Catzu despre cum vom produce noi vaccin sunt ELECTORALE pt idioti. |La noi nu se face cercetare desi e plin de institute cu oameni platiti gras.
  • -1 (3 voturi)    
   Tu ești mulți ???. (Vineri, 19 februarie 2021, 15:16)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   O părere mai proastă nu am întâlnit !.De când, de unde ai d-ta informații că sunt mulți care cred ?D-le o persoană nu înseamnă mulți. Vaccinurile nu se face pe ce crezi, ci pe ce știi.Nu cunosc ca PF Teodosie să facă vaccinuri(asta pentru-că spui că ,crezi că ...).
 • +3 (15 voturi)    
  dar rachete si microprocesoare? (Vineri, 19 februarie 2021, 12:19)

  Francisc 1 [utilizator]

  de ce nu facem? simplu, nu avem tehnologia necesara iar proprietarii ei nu vor sa ne-o dea si noua, foarte simplu ! Cat despre cercetare , sa fim seriosi !
  • +5 (9 voturi)    
   Ba vor. (Vineri, 19 februarie 2021, 14:12)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Dar dupe ce ne-o dau ti se umfla tie vena-n cap ca auzi ca cei ce produc la noi "castiga deci sunt necinstiți" si incepi sa zbieri la Ponta "sa se faca dom'le ceva cu astia, ca câștiga, nu e corect" si apar taxe de clawback, legi ce schimba radical securitatea investiției si imediat banii bagati in Romania devin proprietatea inspectorasilor si a lui Ponta. Atunci si firmele de procesoare si mai ales cele ce ar putea produce vaccinuri se xxxx pe tine, fac in tari liberale cu adevarat si lasa Bucureștiul acolo unde este: langa Nairobi, Dar es Salam, etc.
 • +14 (16 voturi)    
  Noi nu reusim nici sa importam (Vineri, 19 februarie 2021, 12:35)

  justin puscasu [utilizator]

  Ne caznim sa importam Euthyrox de vreo doi ani. Nu mai vorbim de tratamentele oncologice etc.
  Si visam sa producem vaccinuri high tech. Hmm.. Si unde - la Cantacuzino, unde n-au reusit sa-si repare gardul!
  • +1 (1 vot)    
   lucrurile se pot face (Vineri, 19 februarie 2021, 16:13)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

   Un sef profesional poate pune oamenii in miscare si completa lipsurile astfel incat, daca exista comanda/cerere sa fie si produsele/serviciile pe masa.

   Cazna asta fara reusita este ca am avut netoti/nepregatiti profesional si asta a tras in jos RO in toate domeniile.

   Si avem un fel de a ne jeli/vaicarii de plang si pietrele cand aud povestile domnului damian...
   • 0 (0 voturi)    
    am AVUT pregatiti! (Duminică, 21 februarie 2021, 4:47)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Doar ca i-am facut sa fuga! :P
  • 0 (0 voturi)    
   pai nici nu VOR! (Duminică, 21 februarie 2021, 4:46)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

   Terenul alora e vizat de ceva rechini imobiliari! >:)
 • +3 (7 voturi)    
  o intrebare.... (Vineri, 19 februarie 2021, 12:54)

  mamenervat [utilizator]

  pentru domnu" Damian: din cate stiu (si...stiu bine...), Terapia a fost de zeci de ani, producatoare nationala de medicamente, interesele cui (cam cat...comisionu'?) a transformat Terapia in "caruta cu cai" la remorca "rachetei" Ranbaxy? Romania a avut destule fabrici si laboratoare de cercetare/productie medicamente, inclusiv de ultima generatie, oncologice si vaccinuri. Sunteti de multi ani "capul" Terapiei, in afara producerii de "generice", OTC-uri si obtinere de APP-uri in Romania pentru interesul Ranbaxy, cam cum "v-a omorat grija" fata de productia romanesca de medicamemnte? Sa fim seriosi, in Romania, productia/cercetarea nationala de medicamente, a fost pusa pe nasalie de lacomia si lipsa de caracter a natiei prin reprezentantii ei (uita-va si vedeti ca n-a mai ramas NIMIC din industrii producatoare/prelucratoare)! Ca si in cazul Bechtel, si in cazul producerii medicamentelor autohtone, nici americanii, indienii si alte natii profitoare de slabiciuni "omenesti" (aici intra, cu majuscule, lipsa de constiinta/caracter prin marea si mica coruptie), romanii fiind foarte..."slabiciosi" prin repezentantii sai, in acest sens! C-asa-i in tenis, corect domnu' Damian? Doar aveti bataturi in domeniu, nu?
 • +2 (8 voturi)    
  Investitii? (Vineri, 19 februarie 2021, 13:24)

  ipolitic [utilizator]

  Investitii sa faca firmele private, statul ar trebui sa investeasca "doar" in invatamant si cercetare. Precum a spus domnul Damian despre necesitatea de "formare de personal calificat". Aceasta este piedica majora in dezvoltarea tehnologica de orice natura, faptul ca nu avem universitati puternice, cu centre de cercetari bine finantate, care sa produca sute de doctori in specialitatile necesare si care ar produce know-how, spin-off-uri, inventii, molecule noi etc. Chiar si preluarile de licente necesita oameni care stiu cu ce se mananca tehnologia respectiva. Daca am avea universitati puternice, si tehnologiile high-tech s-ar inflori. Problema noastra e ca politicienii romani sunt redusi mintal. Nu inteleg ca daca iei spaga de un milion din zece milioane, se considera furt. Daca rupi un milion din o suta, se numeste lobby. Cand vom ajunge la faza de pus pofta in cui pana crestem si noi un pic, ne vom dezvolta.
  • +2 (4 voturi)    
   stiti ceva? (Vineri, 19 februarie 2021, 16:09)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Psecialistii se aduc din afara, se platesc si instruiesc pe astia de la noi, in niste competente limitate dar totusi utile.

   cu banul poti sa faci multe, numai cap sa ai si capacitate de organizare/planificare.

   Unde nu-i cap vai de picioare, adica de tinerii care raman vai de capul si mama lor!
 • +1 (3 voturi)    
  Poate ca nu se merita. (Vineri, 19 februarie 2021, 14:13)

  Cataleya [utilizator]

  Daca Romania s-ar apuca sa produca medicamente, romanii tot dupa alea straine ar umbla, exact cum prefera o masina straina second hand in locul unei Dacii sau cafea ambalata in Austria si Germania, cascaval olandez, pantofi, ciorapi, chiloti, biciclete, hartie igienica.... si multe alte produse.
  "Nu-ti lua de-alea ca-s romanesti si nu-s bune"

  Romania ar trebui sa investeasca exclusiv in cercetare si daca au succes (si cred ca ar avea) sa vanda patentele unor firme consacrate si sa devina parteneri la profit.
  • 0 (0 voturi)    
   Dacia avea in 2019 30% din vanzarile de masini din (Duminică, 21 februarie 2021, 10:16)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Romania.
   Nu stiu daca e mult sau putin dar industria de medicamente are doar 4% din piata, articolul o spune.
   Deci chiar si cu preferintele de consum ale romanilor tot este loc suficient de dezvoltare.
 • +1 (1 vot)    
  io nu pot intelege (Vineri, 19 februarie 2021, 16:07)

  ..13 [utilizator]

  Pana mea de patronat care nu se poate organiza si din banii de la UE sa nu isi faca reorganizarea, restructurarea si modernizarea fabricilor ca sa fie competitivi pe piata.

  daca isi vor moderniza tehnologia si reorienta productia oare chiar asa nu o sa isi gaseasca sprijin la guv. ro??? Ma indoiesc.

  A venit unul mai destept sa faca, de exemplu, masti in RO???
  Sa faca un pas inainte ala care a inteles importanta astora si s-a apucat de treaba si nu a primit sprijin de la guv.- bre, nu toti deodata, mai pe rand, va rog...

  Asa ca mie mi se pare ca unii jelesc cam mult.
  Imi este jena!
 • +2 (4 voturi)    
  No coment (Vineri, 19 februarie 2021, 17:16)

  Florin Aripu [utilizator]

  Astazi americanii tocmai au amartizat. Americanii investesc in cercetare miliarde in timp ce la noi institutele de cercetare de toate felurile sun subfinantate si le cad cladirile in cap. Cu sau fara noi lumea asta merge inainte si depinde doar de noi cat de mare va fi prapastia intre noi si ei . De producerea unui vaccin ce sa mai zic.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu-s "subfinantate"! (Duminică, 21 februarie 2021, 4:50)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Florin Aripu

   Doar ca finantarile se dau "pe pile" :P
 • 0 (2 voturi)    
  De ce? (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 9:44)

  mike123 [utilizator]

  Raspuns: In Romania nu se mai fabrica NIMIC!
 • 0 (0 voturi)    
  Da, toti aveti dreptate, nu putem si gata, (Duminică, 21 februarie 2021, 9:37)

  xrogo [utilizator]

  dar sa-i spuna cineva si lui Citu, ca asta se pere ca traieste in alta tara!
 • 0 (0 voturi)    
  .... (Duminică, 21 februarie 2021, 11:31)

  mahnit [utilizator]

  Inst. Cantacuzino mergea f. bine dupa 1990 dar a fost sabotat din exteriorul tarii!
  • 0 (0 voturi)    
   Altul... (Duminică, 21 februarie 2021, 22:34)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui mahnit

   Poti explica cum a fost sabotat din exteriorul tarii? Ca in afara de a nu cumpara de la ei nu vad cum... Ori ei nici in tara nu prea vand, si aici nu a venit nimeni sa ne oblige sa cumparam din afara.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by