Aproape 90% (89,96%) dintre cadrele medicale eligibile în prima etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 sunt vaccinate cu ambele doze în acest moment, iar peste 98% cu prima doză, a anunțat marți președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, medicul Valeriu Gheorghiță. În ultimele săptămâni poate fi observată o reducere a ratei de incidență a infecției în spitale de peste 87%, spune medicul Valeriu Gheorghiță. Toate cele 3 vaccinuri autorizate, care au ajuns în România - Pfizer, Moderna și Astra Zeneca - protejează aproape 100% față de forma gravă de boală și față de decesul cauzat de virus, a subliniat Valeriu Gheorghiță.
Dacă datele disponibile vor arăta o rată de eficacitate și ne vor permite această decizie, vaccinul Astra Zeneca ar putea fi administrat și persoanelor cu vârsta peste 55 de ani, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
Pentru persoanele care au trecut prin boală este suficientă o singură doză de vaccin? "În momentul în care vom avea date certe că o singură doză este suficientă pentru a asigura un nivel imun protector, cu siguranță și România va adopta această măsură - administrarea unei singure doze", spune Valeriu Gheorghiță.
În ceea ce privește persoanele din centrele rezidențiale, dintre cele 49.000 de persoane care doresc să se vaccineze, au fost vaccinate cu două doze de vaccin peste 46% și 86% cu prima doză, spune Valeriu Gheorghiță, care a subliniat că "observăm o reducere de peste 60% a cazurilor de îmbolnăvire."
Cine va fi prioritizat la vaccinare în perioada următoare:- Autoritățile vor încerca să vaccineze cu prioritate personalul din învățământ, a anunțat Valeriu Gheorghiță: "Încercăm să punem în practică vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ - tot personalul din creșe, grădinițe, școli, universități etc. Scenariul nu este definitivat, vom încerca să vaccinăm cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare."
- De asemenea, autoritățile vor prioritiza la vaccinare persoanele eligibile din județele în care se înregistrează o incidență crescută.
Toate cele 3 vaccinuri autorizate, care au ajuns în România - Pfizer, Moderna și Astra Zeneca - protejează aproape 100% față de forma gravă de boală și față de decesul cauzat de virus, a subliniat Valeriu Gheorghiță.
Testarea de rutină a persoanelor care vor să se vaccineze nu este recomandată, spune Valeriu Gheorghiță. În schimb, în centrele de vaccinare este recomandat triajul medical, pentru a nu exista semne de boală acută.
Pentru persoanele care au trecut prin boală este suficientă o singură doză de vaccin? "În momentul în care vom avea date certe că o singură doză este suficientă pentru a asigura un nivel imun protector, cu siguranță și România va adopta această măsură - administrarea unei singure doze", spune Valeriu Gheorghiță.
Peste 1.560.000 de doze de vaccin au ajuns până acum în România. Peste 1,18 milioane de doze au fost administrate.
Peste 696.000 de români au fost vaccinați până în acest moment.
Peste 500 de centre de vaccinare sunt deschise pe teritoriul țării.
Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea i-a îndemnat pe români să raporteze toate reacțiile adverse, inclusiv minore, înregistrate în urma administrării vaccinului.
Peste 1,2 milioane de persoane sunt programate în acest moment la vaccinare în centrele de vaccinare unde se administrează vaccin produs de Pfizer sau Moderna.
Peste 154.000 de români sunt programați în centrele unde se administrează vaccin produs de Astra Zeneca.
Pe ce își bazează afirmația de mai jos Valeriu Gheorghiță? Pe reclamele producătorilor de vaccinuri?
In Romania, numărul decedaților de Covid-19 se menține aproape constant din 19 Ianuarie 2020 când s-au înregistrat 70 morți, pe 15 Februarie fiind 69. Asta este tot studiul disponibil azi și din el nu se poate trage concluzia ca Pfizer funcționează.
Vezi: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/
Citat:
"Toate cele 3 vaccinuri autorizate, care au ajuns în România - Pfizer, Moderna și Astra Zeneca - protejează aproape 100% față de forma gravă de boală și față de decesul cauzat de virus, a subliniat Valeriu Gheorghiță."
- 22,907,088 (99.6%) infectați cu forme ușoare și medii
- 97,591 (0.4%) forme grave
Vezi: https://www.worldometers.info/coronavirus/
Concluzi este una singura (pentru ca doar un procent nesemnificativ sunt vaccinați la nivel global): Omul este protejat în mod natural la formele grave induse de Covid-19 în proporție de 99.6% (exact acel aproape 100% pe care Valeriu Gheorghiță îl pune în articolul vostru pe seama acțiunii vaccinurilor).
Este momentul sa se prezinte studii științifice care demonstrează eficienta Pfizer în Romania. Sunt destui vaccinați cu doua doze, peste 400 mii. Câți din ei au făcut pana acum forme grave de Covid-19, câți au murit și la câte zile după prima sau a doua doza?
Când numărul de morți/zi intre 19 Ianuarie și 15 Februarie 2021 iți variază de la 70 la 69 (medie pe 7 zile), iar campania de vaccinare a început pe 27 Dec. 2020, nu poți trage concluzia ca Pfizer protejează în proporție de aproape 100% în Romania.
În plus, trebuie luat în considerare că cifrele worldometers șamd sunt bazate PE DATELE RAPORTATE.
Gândește-te un pic: în India, Pakistan, Bangladesh, Nigeria, Congo, Indonezia, Filipine, Thailanda, etc. luate împreună, sunt doar 20 mil. de oameni infectați?!?!
Când în UK, Germania, Suedia, Franța, rata e mult mai mare, să cred că în toate aceste țări rata e neglijabilă?
Sunt zvonuri, pe care tind să le cred, că în India rata de infectare a fost de 30-40% până acum. Iar India are 1.4mld de locuitori.
Celelalte țări pomenite mai sus, au și ele o problemă cu densitatea și cu locuințele super-aglomerate. Nu este ieșit din comun să locuiască 2-3 familii în aceeași casă, iar o familie poate avea și 10 membri frecvent.
E demonstrat că virusul covid nu se jenează de zonele calde așa cum o face virusul gripal, care vara are transmisibilitate 0.
Dar în țările sărace, problema asta cu covid, e o foaie de hartie pusă sub teancul de altele mai grave, gen: lumea nu are apă, moare de foame, se împușcă etc.
Unde vreau să ajung: este extrem de probabil ca nr de infectați să fie mult, mult mai mare, x100.
Iar mortalitatea acestui virus, care dintr-o isterie nejustificată a determinat toate aceste schimbări, este, de fapt, mult, mult mai mică.
Desigur că și reciproca e valabilă: dacă nu raportează bolnavii, nu raportează corect nici cauza morții. Deci probabil o să știm adevărul în câțiva ani.
22,880,268
Currently Infected Patients
22,934,833 (99.6%)
in Mild Condition
97,777 (0.4%)
Serious or Critical
Mergi si canta la alta poarta
Eu spre exemplu stiu macar 5 persoane din poporul PSD care s-au vaccinat deja si una de la PNL care nu vrea sa se vaccineze.
La Timisoara, si nu numai, sunt medici stomatologi care au fost solicitati/invitati si participa in procesul vaccinarii.
Cum rezolva Ministerul Sanatatii lipsa acoperirii asigurarii de malpraxis in cazul unui accident in procesu lde vaccinare, avand in vedere ca asigurarea nu acopera aceasta procedura ea nefiind in lista procedurilor din competenta medicului stomatolog.
Multumesc!
prima data au fost vaccinati medicii, apoi ESENTIALII, nu batranii si bolnavii ca in alte tari. acum urmeaza alti bugetari.
in etapa a 10-a probabil vor ajunge sa vaccineze si pe cei care le platesc salariile. Daca o sa mai vrea cineva resturile de vaccin
1. esentialii a.k.a. specialii: in principiu bugetari, au intotdeauna prioritate peste tot, beneficiaza de tot felul de sporuri, tichete de vacanta, se pensioneaza de tineri ca sa aiba timp sa beneficieze pensiile speciale cit mai mult.
2. socialii - astia de obicei nu lucreaza nicaieri, nu platesc nici o asigurare, nici nu au de gind sa lucreze dar primesc primesc bani de la stat, indeajuns sa-i tina in letargia lor
3. fraierii, in principiu cei ce lucreaza in domeniul privat si-i intretin pe ceilalti
Cand se va putea relua programarea la vaccinare a persoanelor peste 55 ani? De aproape 1 luna este blocata progarmarea.
restul bugetarilor dupa ei
batranii si bolnavii la urma
Putem observa cu usurinta ca Pfizer e folosit 99% la rapel iar de la Moderna primim vaccinuri cu pipeta. Iar AZ e pentru cei sub 55 de ani.
Si avand in vedere ca la Pfizer mai sunt 175.000 de vaccinati cu o singura doza si ca se vaccineaza cam 25.000 zilnic, putem banui ca in 7 zile se da drumul iar la prima doza la Pfizer, cu 25-30k de doze zilnic.
E usor doar sa critici si sa pretinzi, fara a propune solutii alternative.
Singura greseala pe care a facut-o guvernul a fost sa dea drumul la vaccinarea "esentialilor" inaintea persoanelor cu risc (seniori sau bolnavi cronici). Aici a gresit grosolan, intr-adevar.
Aveti un pic de rabdare sa mai soseasca doze in Romania si o sa vedeti ca vor mai aparea locuri libere pentru programari. Deocamdata nu exista doze. Ati vazut ca guvernul a scos initial mai multe locuri pentru programari, si a fost apoi nevoit sa ii mute pe unii fiindca nu mai avea cu ce vaccina rapelul la cei care primisera deja prima doza. Cine urmareste comunicatele oficiale poate vedea ca aproape nimeni nu se mai vaccineaza cu prima doza de Pfizer, aproape toate dozele sunt utilizate pentru rapel.
Si inca ceva: daca vaccinurile ar fi sosit in aprilie in loc de ianuarie, nimeni nu ar fi fost suparat ca nu se vaccineaza inca din februarie, toti ar fi fost multumiti sa se vaccineze in aprilie sau in mai... Dar asa e firea omului...
Mai bine spuneti ca sunteti incapabil sa gestionati si inventati niste procente asa, ca sa taca lumea din gura. Daca cei de la AstraZeneca au spus ca eficacitatea lor urca pana la 78% la grupa de varsta 18-55 ani, oare sunteti dvs. mai pregatit decat cei care ar avea un interes direct de vanzare? Pfffffffffff, ca de obicei treaba romaneasca.
Dacă totuși vă îmbolnăviți, aveți aproape 100% șanse sa faceți o forma foarte ușoară a bolii, posibil fara simptome.
Medicul s folosit "aproape 100%" deoarece nu exista o cifra exacta. In cazul vaccinului Astrazeneca, din zecile de mii de osmeni vaccinați in teste, niciunul dintre cei care au luat virusul nu a ajuns in spital, făcând forme foarte ușoare.
Sper ca răspunsul meu v-a lamurit.
Dar, totusi:
Una e eficacitatea in prevenirea aparitiei boli, alta e eficacitatea in prevenirea formelor grave (spitalizare) si alta e eficacitatea in prevenirea mortii. Eu m-as multumi ca eficacitatea sa fie aproape de 100% in cazurile 2 si 3.
Dar daca voi nu sunteti multumiti, faceti voi un vaccin mai eficient. Si nu oricum, in 6 luni (fata de 5 ani cat dureaza in mod normal crearea unui vaccin). Si, bineinteles, sa fie si sigur, sa nu dea reactii adverse si sa protejeze pe toata durata vietii...
Ca de obicei, pretindeti o gramada de lucruri, fara sa va dati seama ca aveti pretentii exagerate. Ca si cum ar avea Gheorghita acasa la el 100.000.000 de milioane de doze de vaccin mai eficient, dar nu vrea sa vi-l dea. Pai de unde sa va dea unul mai eficient, daca inca nu s-a inventat asa ceva pe pamant, oameni buni??
De ce nu avem dreptul sa alegem vaccinul?
Astra zeneka e pt palmasi? Eu am refuzat astra zeneka! Astept sa se termine lotul si fac iarasi inscriere pe vaccinare!