​GRAFICE Câți bani primește, de fapt, sănătatea în 2021: Scade sau nu bugetul sănătății în vremuri de pandemie?

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 15 februarie 2021, 12:48 Actualitate | Sanatate


Spital
Foto: Pixabay.com
​Cheltuielile cu sănătatea se mențin în 2021 sub 5% din Produsul Intern Brut, departe de ținta de 6% propusă în programul de guvernare și departe de procentele alocate în majoritatea țărilor europene, însă bugetul real al Ministerului Sănătății va fi anul acesta cu 750 de milioane de lei mai mare decât în 2020 și cu 2,2 miliarde de lei mai mare decât în 2019. HotNews.ro vă arată, pe calcule concrete, de ce bugetul sănătății crește de fapt în 2021, chiar dacă inițial se vorbise în spațiul public despre o sumă mai mică decât în 2020.

La o primă vedere, bugetul Ministerului Sănătății scade cu 11,2% în 2021, de la 19,65 miliarde lei în 2020 la 17,45 miliarde anul acesta. În spațiul public a circulat, așa cum este firesc, ideea că bugetul Ministerului Sănătății scade cu 11,2% în an de pandemie. În valoare nominală, bugetul este mai mic cu 2,2 miliarde de lei.

În domeniul sănătății, aceste calcule sunt însă ceva mai complicate, iar lucrurile nu stau deloc așa cum par la prima vedere.

În realitate, atât bugetul Ministerului Sănătății, cât și cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cresc în anul 2021 comparativ cu 2020 și sunt semnificativ mai mari comparativ cu 2019, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Adrian Wiener, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Datele apar într-o analiză a bugetului sănătății la care au lucrat deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, și echipa sa.


Sursă grafic: Emanuel Ungureanu, deputat USR, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, și Adrian Wiener, deputat USR, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților


Cum se împarte concret această creștere:
 • Creștere de 6% pentru medicina primară (medicina de familie)
 • Creștere de 25% pentru ambulatoriile de specialitate
 • Creștere de 8% pentru sectorul paraclinic (analize medicale)
 • Creștere de 1% pentru spitale
Bugetul Sănătății este format din două mari componente, ambele cu subcomponente:
 • Bugetul Ministerului Sănătății
 • Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) – bugetul Casei Național de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) este în fiecare an subvenționat atât pentru capitolul Sănătate (subvenții de echilibrare), cât și pentru capitolul de Asistență socială – concedii medicale și indemnizații (subvenții pentru acoperirea deficitului). Aceste subvenții se realizează de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătății. Aceste sume apar atât în bugetul de cheltuieli al Ministerului Sănătății, cât și în bugetul de venituri al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Ele nu trebuie adunate de 2 ori, întrucât sunt utilizate doar de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Bugetul real de cheltuieli al Ministerului Sănătății este ceea ce rămâne după aceste transferuri către FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate).

Dacă în 2019, subvențiile FNUASS totalizau suma de 5.4 miliarde lei, în 2020 (an pandemic), pe fondul scăderii veniturilor FNUASS din contribuții – CASS (din cauza șomajului tehnic și a altor măsuri de sprijin), subvențiile au crescut până la circa 9 miliarde de lei. Pentru 2021, guvernul estimează o revenire la normal a veniturilor din contribuții, astfel că prevede o scădere a subvențiilor la circa 6 miliarde de lei.

În anul 2020, din cauza pandemiei, cheltuielile cu concediile medicale au fost imense, crescândcu circa 850 de milioane de lei față de 2019. Pentru anul 2021, guvernul prevede o revenire la normal a acestor cheltuieli și propune un buget cu 800 de milioane mai mic față de 2020.

Sursă grafic: Emanuel Ungureanu, deputat USR, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, și Adrian Wiener, deputat USR, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților


Acesta este motivul pentru care, deși Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este mai mic cu circa 400 de milioane de lei în 2021, cheltuielile cu sănătate ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate înregistrează o creștere cu 400 de milioane de lei față de 2020 și cu circa 3 miliarde de lei față de 2019, a explicat pentru HotNews.ro medicul Adrian Wiener, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

În concluzie, atât bugetul Ministerului Sănătății, cât și bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cresc în 2021 față de 2020 și sunt semnificativ mai mai mari față de 2019. Acest lucru se va traduce prin creșteri de 6% pentru Medicina primară, de 25% pentru Ambulatoriul de specialitate, de 8% pentru paraclinic și de 1% pentru spitale.

În ceea ce privește investițiile în sănătate, o mare parte din banii necesari ar putea fi atrași din fonduri europene - pentru sănătate vor mai fi disponibile în următorul exercițiu financiar încă 4,07 miliarde de euro prin Programul Operațional Sănătate și 1,85 miliarde de euro prin PNRR (29% din pilonul 2 al PNRR), precum și sume semnificative prin programele EU4Health și Horizon.

Sursă grafic: Emanuel Ungureanu, deputat USR, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, și Adrian Wiener, deputat USR, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților


Concluzii privind banii alocați sănătății în 2021:
 • Managementul pandemiei de COVID-19 în anul 2020 a necesitat o creștere de circa 4 miliarde a cheltuielilor cu sănătatea față de 2019, la care se adaugă cele 850 milioane de lei (cheltuieli cu concediile medicale).
 • Subvențiile Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) de la bugetul de stat au atins un nivel record în 2020, de circa 9,2 miliarde de lei (peste 20% din FNUASS).
 • Faptul că și în anul 2021 sunt prevăzute subvenții de circa 6 miliarde de lei demonstrează faptul că actualul sistem de contributivitate la asigurările sociale de sănătate este nesustenabil.
 • Cu toate că există o creștere de peste 5 miliarde de lei față de anul 2019, cheltuiala publică cu sănătatea se menține sub 5% din PIB, încă departe de ținta de 6% propusă în programul de guvernare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4279 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Lipseau subventiile din calcul. Grafic f bun (Luni, 15 februarie 2021, 13:17)

  Kivek [utilizator]

  19 e mai mult decat 17 din cate stiu eu.

  "În valoare nominală, bugetul este mai mic cu 2,2 miliarde de lei" pt ca scad subventiile pe care statul le da pt ingrijirea bolnavilor in "Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)"


  Concluzie: creste bugetul min sanatatii dar banii pe care min santatii prin CNAS ii aloca bolnavilor din Romania sunt cu 2 mil mai putini.

  Creste in anumite locuri, scade in altele
 • -2 (6 voturi)    
  Sanatatea primeste prea mult pentru rezultate. (Luni, 15 februarie 2021, 13:45)

  Lok [utilizator]

  Ar trebui desfiintata complet e o rusine pentru Statul Roman.
  • +2 (2 voturi)    
   Statul român ... (Luni, 15 februarie 2021, 15:40)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Statul român este o rușine pentru statul român și pentru conceptul de stat în general.
   E un stat mafiot gestionat de infractori, din păcate aleși de o majoritate ...... de o majoritate...
   Într-adevăr, cred că singura soluție ar fi desființarea acestei găști ce se ascunde sub numele de "Stat" și reclădit altul.
   • 0 (2 voturi)    
    Toate statele sunt mafii. (Luni, 15 februarie 2021, 16:45)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    Sau mega corporatia monopolista a unui teritoriu care acapareaza cele mai banoase domenii cum ar fi, paza, armata, sanatatea si energiile.
 • +1 (5 voturi)    
  Bagam statistica .....Miky-Mouse! (Luni, 15 februarie 2021, 15:12)

  mike123 [utilizator]

  Sau alba-neagra PNL-USR.....pe romaneste!
  Sint bani mai multi in Sanatate, dar........sintem in criza, avem pandemie, nu stiti sa cititi bugetul: minus = plus!
  Un guvern ......criminal!
  • +1 (5 voturi)    
   e o crestere (Luni, 15 februarie 2021, 15:59)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui mike123

   negativa :)
 • 0 (6 voturi)    
  PNL-US taie bugetul Sanatatii in Pandemie? (Luni, 15 februarie 2021, 15:40)

  mike123 [utilizator]

  ROMANIA si Avocatul Poporului trebuie sa se auto-sesizeze ca Guvernul PNL-USR taie bugetul Sanatatii in plina Pandemie!
 • -1 (1 vot)    
  hm (Marţi, 16 februarie 2021, 11:51)

  srpc [utilizator]

  sa inteleg ca in acest an nu vor fi platite multe din concediile medicale?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by