Aproape un milion de doze de vaccin - Pfizer și Moderna - au ajuns până acum în România - 948.149 de doze de la Pfizer și 36.000 de la Moderna - a anunțat astăzi medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea. 574.544 de români sunt programați în acest moment la vaccinare, iar dintre persoanele vaccinate cu prima doză, 79% sunt persoane vulnerabile - peste 65 de ani, bolnavi cronici, persoane cu handicap și rezidenți ai unor centre sociale. În ceea ce privește al treilea vaccin împotriva COVID-19 aprobat oficial - Astra Zeneca - autoritățile din România vor decide care sunt categoriile eligibile pentru administrarea acestui vaccin.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES

948.149 de doze Pfizer au fost recepționate până acum de România, peste 700.000 fiind distribuite către centrele de vaccinare. În acest moment, 164.000 de doze de vaccin Pfizer sunt în stoc în țara noastră.

România va primi o nouă tranșă de vaccinuri Pfizer în săptămâna 8-15 februarie - 163.800 de doze.

În ceea ce privește vaccinurile produse de Moderna, 36.000 de doze au ajuns până în acest moment în România, stocul disponibil fiind de 36.000 de doze. Începând cu data de 3 februarie se va face distribuția.

După ce vaccinul Astra Zeneca a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului vor decide care sunt categoriile de persoane eligibile pentru a li se administra acest vaccin - vârstă etc.

Țara noastră are în acest moment 578 de centre de vaccinare deschise la nivel național, iar alte 180 de centre de vaccinare urmează să fie deschise în luna februarie.

574.544 de români sunt programați în acest moment la vaccinare.

Aproape 79% dintre românii vaccinați până acum cu prima doză sunt persoane din categorii vulnerabile - cu vârsta peste 65 de ani, bolnavi cronici, persoane cu handicap sau rezidenți ai unor centre sociale.

În rândul persoanelor vaccinate s-au înregistrat 1.880 de reacții adverse comune și minore, mai spune Valeriu Gheorghiță.

1.826 de doze de vaccin au fost aruncate până acum din diverse motive - deteriorarea flacoanelor, temperatură necorespunzătoare - ceea ce reprezintă un procent de 0,24% din totalul de doze distribuite, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

În rândul cadrelor didactice, peste 27.000 de persoane - reprezentând 14% dintre cei care și-au exprimat dorința - au fost vaccinate. 110.000 de cadre didactice sunt programate la vaccinare.

România urmează să doneze, în perioada următoare, 200.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 Republicii Moldova, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.