Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru spune că în mandatul său, după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, a fost elaborată o ordonanţă de urgenţă care prevede posibilitatea ca spitalele să facă reparaţii cu fonduri europene, iar proiectul de act normativ este în continuare la guvern.

Nelu TataruFoto: Agerpres

Fostul ministru al Sănătății a susținut luni că la minister a fost lăsat un raport, în ziua în care a plecat din funcție, cu privire la situația din spitale, raport întocmit după tragedia de la Piatra Neamț. De asemenea, Guvernul Orban a avut în primă lectură un proiect de OUG privind investiții din fonduri europene în instalațiile din secțiile de terapie inntensivă.

  • "După tragedia de la Piatra Neamţ, la nivelul Guvernului, s-a decis o serie de controale - care au fost coroborate între Ministerul Sănătăţii, Inspecţia sanitară de stat şi inspecţiile sanitare din DSP-uri, precum şi IGSU şi ISCIR - la toate secţiile de terapie intensivă, nu neapărat din spitalele COVID, ci şi din celelalte spitale, pentru a vedea realitatea, dotarea fiecărei secţii şi necesarul şi conformarea. În acest sens, s-a făcut un raport, care a apărut chiar pe 23 decembrie.
  • După cum ştiţi, o ordonanţă de urgenţă a fost în primă lectură, care stipula că se pot accesa fonduri europene pentru a reface aceste instalaţii. Din informaţiile mele, că şi astăzi m-am informat, această ordonanţă de urgenţă se află în continuare pe masa iniţiatorilor - Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Fondurilor Europene - pentru avizare", a afirmat Tătaru, la Parlament.

Întrebat dacă i-a predat ordonanţa actualului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, Tătaru a spus: "Actele normative sunt la nivelul Guvernului şi sunt predate de la nivelul Guvernului. Deci, ordonanţa este a unui guvern, nu a unui minister. (...) Normal este ca noi să ne informăm, când preluăm un portofoliu, de toate probleme care sunt la nivelul Guvernului, să putem avea adoptarea la lucrurile care ne interesează".

El a susţinut că nu vrea să dea vina pe nimeni pentru această situaţie: "Eu nu dau vina pe nimeni. La Ministerul Sănătăţii se află o ordonanţă, se află un raport, se află un plan de conformare". (Sursa: Agerpres)