Medicii ATI din România își exprimă "profunda compasiune față de victimele incendiului de la Institutul Matei Balș" și spun că "suntem alături de toți ceilalți pacienți, de familiile îndoliate sau afectate precum și de colegii noștri care traversează un moment foarte dificil."
Medicii ATI au identificat "două probleme majore, sistemice, comune tuturor spitalelor românești":
- rețele de electricitate și gaze medicinale depășite;
- neasigurarea corespunzătoare a contractelor de service si mentenanță pentru echipamentele medicale.
Precizările medicilor ATI după incendiul de la Matei Balș:
- 1. Afectarea pulmonară (adesea severă) din cursul bolii pandemice COVID-19 a dus la creșterea numărului de pacienți care necesită concomitent administrarea unor concentrații crescute de oxigen (între 40% și 100%) adaptate atât gravitatății bolii cât și modului de administrare a oxigenului (narine și măști faciale uzuale, aparate cu flux mare de oxigen administrat pe canulă nazală sau ventilație mecanică).
- Este cunoscut faptul că în orice incintă medicală în care se administrează oxigen cu scop terapeutic pot apărea condiții propice declanșării unui incendiu (chiar și de la o simplă scânteie), atunci când concentrația de oxigen în aer din respectiva incintă depășește intervalul de 23,5 – 25%.
- Spre exemplu, o banală placă de circuit imprimat (existentă în oricare tip de aparat medical modern), arde incomplet la o concentrație normală de oxigen în aer (21%) sau la o concentrație de 25% dar arde complet și cu o flacără mai mare de 10 cm. la o concentrațe de 30% oxigen în aer.
- Recomandările comune internaționale de electrosecuritate medicală specifică faptul că (la presiune ambientală) în incintele medicale concentrația de oxigen în aer NU trebuie să depășească valoarea de 25%, iar semnalarea și evitarea unei astfel de situații periculoase se face prin monitorizare continuă a concentrației de oxigen cu senzori / analizoare de oxigen.
- 2. Printre condițiile care favorizează acumularea de oxigen în concentrații periculoase în aer (mai mari de 23,5-25%) și deci cresc riscul unui incendiu grav în spitale, enumerăm:
- a. insuficienta ventilare a incintelor medicale în care se administrază oxigen în concentrații mari (în scop terapeutic) poate duce la creșterea concentrației de oxigen peste limitele de siguranță (din păcate, în România sub 10% dintre spitale beneficiază de sisteme de ventilație / AC centralizate care să permită împrospătarea controlată și permanentă a aerului; în restul spitalelor, toate vechi de altfel, ventilarea corectă a incintelor medicale se poate face doar prin deschiderea ferestrelor la intervale regulate de timp).
- b. lipsa monitorizării continue a concentrației de oxigen în aerul din incintele medicale (cu ajutorul unor senzori / analizoare de oxigen) reprezintă un risc pentru creșterea necontrolată a concentrației de oxigen în aer la valori peste limitele de siguranță și deci favorizează producerea unor incendii (din păcate de analizoare / senzori de oxigen beneficiază foarte puține spitale din România).
- c. administrarea în scop terapeutic prin narine sau măști faciale uzuale a unui flux nejustificat de mare din punct de vedere medical (> 10 litri/min.) în incinte neventilate corespunzător.
- d. administrarea de oxigen cu aparate cu flux mare de oxigen administrat pe canulă nazală în incinte mici, nearesite precum și aglomerarea unor astfel de mai multe aparate în incinte neventilate corespunzător și în absența monitorizării concentrației de oxigen în aer.
- e. aglomerarea în saloane cu mai multe paturi a pacienților care necesită oxigenoterapie.
Si asa va garantez ca nu vor mai exista incendii in spital.
Marii experti ai Societatii Romane de ATI ar fi trebuit sa foloseasca acest dispozitiv inedit si miraculos de aerisire.
Ar trebui sa cheme un meserias care sa dez-etanseizeze termopanele.
Dar ar fi prea simplu, ar insemna sa recunoasca faptul ca au fost prosti pina acum.
Asa ca este mult mai onorabil sa ceara dispozitive sofisticate de masurare a O2 (desi, din moment ce exista masti de O2, e clar ca va creste concentratia in aer, nu e nevoie de nicio masuratoare) si dispozitive si mai sofisticate de aerisire.
Intre timp...
ca fereastra deschisa, pe vremea asta, nu e o problema, ca e cam egala temp. afara si in spital....
proaste, iar salariile bugetarilor si pensiile speciale au crescut la un nivel obscen fata de contribuabil. Pana nu se schimba aceassta politica fanariota a guvernantilor, romania se va depopula masiv an de an! pana cand cetateanul contribuabil nu va fi pus pe primul loc, lucrurile se vor inrautati si mai mult. parca noua majoritate spunea in campanie ca vor face reforme! daca guvernantii ar avea grija si le ar pasa si de cetatenii din spitale la fel de mult cum au avut grija de bugetari si de speciali sa nu sufere financiar in aceasta criza ar fi perfect! dar se pare ca si acum tot speciali isi bugetarii vor fi pe primul loc! vindeti tot si plecati! de ce credeti ca am ajuns sa ne depopulam mai repede decat Siria? in schim bugetarii si specialii nu au griji! ii doare-n pix de criza!
Daca s-a convenit necesitatea, totul e in ordine. Putem dormi linistiti. Cu geamurile larg deschise.
Iarna la -2C, cu caloriferele caldute? Macar ferestrele comuniste asigurau o neetanseitate...
Daca ai 6 pacienti in salon pe Hiflow(50l/min) Inseamna 18 m3/ora 100%O2. Un salon are circa 150 m3. Ca sa ridice la 25%(pentru un incendiu violent), ar trebui introdus in camera 5 m3 oxigen. Asta inseamna ca la fiecare 15 minute sa faci schimb complet de aer.Cred ca nici cu ferestrele complet deschise(iarna) nu se poate.
Trebuie maxim un bolnav pe salon si aerisit la fiecare ora, temeinic.
Sau renuntat la Hiflow... si aerisit din ora in ora 15 minute. Iarna, nu mai stii de la ce face pneumonie pacientul Frig sau Covid. Calcule fara hartie, dar cred ca sunt corecte.
Oamenii ard pe viu ACUM, nu asteapta realizarea unor planuri marete.
Deci, chiar daca cei care au renovat spitalele date primariilor(!), nu erau niste genii care sa-si dea seama ca nu trebuie sa etanseizezi saloanele pline de microbi, macar cei de la Urbanism trebuiau sa nu aprobe proiectele cu termopane.
Exista o statistica comparata cu aceste infectii in spitalele termopanizate si cele care au timplarie de lemn ce permite cladirii "sa respire?"