Medicii ATI explică de ce spitalele românești sunt "veritabile bombe cu ceas": În orice incintă medicală în care se administrează oxigen pot apărea condiții propice declanșării unui incendiu, chiar și de la o simplă scânteie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 1 februarie 2021, 12:29 Actualitate | Sanatate


Incendiu la spitalul Matei Bals
Foto: Agerpres
Există o multitudine de cauze care pot duce la declanșarea unui incendiu într-un spital, iar în orice incintă medicală în care se administrează oxigen cu scop terapeutic pot apărea condiții propice declanșării unui incendiu, chiar și de la o simplă scânteie, arată medicii ATI, într-o scrisoare semnată de președintele Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă, prof. dr. Șerban Bubenek, și de președintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătății, prof. dr. Dorel Săndesc. În scrisoare se atrage atenția că spitalele românești sunt "veritabile bombe cu ceas".

Medicii ATI din România își exprimă "profunda compasiune față de victimele incendiului de la Institutul Matei Balș" și spun că "suntem alături de toți ceilalți pacienți, de familiile îndoliate sau afectate precum și de colegii noștri care traversează un moment foarte dificil."

Medicii ATI au identificat "două probleme majore, sistemice, comune tuturor spitalelor românești":

 • rețele de electricitate și gaze medicinale depășite;
 • neasigurarea corespunzătoare a contractelor de service si mentenanță pentru echipamentele medicale.
Societatea Română de ATI (SRATI) și Comisia ATI din Ministerul Sănătății spun că, după tragedia de la Piatra Neamț, au înaintat autorităților (Președenția, Guvernul, Ministerul Sănătății) un Memorandum în care "am susținut importanța strategică a rezolvării acestor probleme, pentru a anula vulnerabilitățile sistemice ce transformă spitalele românești în veritabile 'bombe cu ceas'. În acest sens am prezentat o analiză din care rezultă situația critică în aceste domenii, precum și o evaluare a bugetului necesar pentru rezolvarea lor. Am identificat de asemenea sursele bugetare pentru aceste Programe: fonduri europene pentru modernizarea/upgradarea rețelelor de electricitate și gaze medicinale (buget estimativ 150 milioane de euro) și un Program anual de finanțare a contractelor de service și mentenanță, derulat prin Ministerul Sănătății. Programele au fost apreciate de Președintele României, care a convocat o intâlnire la nivel înalt cu Premierul, Ministrul Sănătății și Secretarul de Stat Dr Raed Arafat, în care s-a convenit necesitatea implementării acestora. Accidentul de la Institutul Matei Balș subliniază încă odată, atât de dureros, urgența absolută a implementării acestor Programe."

"Nu putem să emitem opinii asupra evenimentului primar care a cauzat această nerocorire (incendiul de la Matei Balș - n.red.). Există o multitudine de cauze care pot duce la declanșarea unui incendiu într-un spital dar cele mai grave accidente de acest tip se produc în acele camere / secții de spital unde o sursă de foc poate fi potențată devastator de prezența unei concentrații anormal crescute de oxigen în aerul ambiental (secții unde se administrează oxigen în concentrații terapeutice precum: ATI, UPU, blocuri operatorii, secții unde se administrează oxigen multor pacienți)", adaugă medicii ATI.


Precizările medicilor ATI după incendiul de la Matei Balș:
 • 1. Afectarea pulmonară (adesea severă) din cursul bolii pandemice COVID-19 a dus la creșterea numărului de pacienți care necesită concomitent administrarea unor concentrații crescute de oxigen (între 40% și 100%) adaptate atât gravitatății bolii cât și modului de administrare a oxigenului (narine și măști faciale uzuale, aparate cu flux mare de oxigen administrat pe canulă nazală sau ventilație mecanică).
 • Este cunoscut faptul că în orice incintă medicală în care se administrează oxigen cu scop terapeutic pot apărea condiții propice declanșării unui incendiu (chiar și de la o simplă scânteie), atunci când concentrația de oxigen în aer din respectiva incintă depășește intervalul de 23,5 – 25%.
 • Spre exemplu, o banală placă de circuit imprimat (existentă în oricare tip de aparat medical modern), arde incomplet la o concentrație normală de oxigen în aer (21%) sau la o concentrație de 25% dar arde complet și cu o flacără mai mare de 10 cm. la o concentrațe de 30% oxigen în aer.
 • Recomandările comune internaționale de electrosecuritate medicală specifică faptul că (la presiune ambientală) în incintele medicale concentrația de oxigen în aer NU trebuie să depășească valoarea de 25%, iar semnalarea și evitarea unei astfel de situații periculoase se face prin monitorizare continuă a concentrației de oxigen cu senzori / analizoare de oxigen.
 • 2. Printre condițiile care favorizează acumularea de oxigen în concentrații periculoase în aer (mai mari de 23,5-25%) și deci cresc riscul unui incendiu grav în spitale, enumerăm:
 • a. insuficienta ventilare a incintelor medicale în care se administrază oxigen în concentrații mari (în scop terapeutic) poate duce la creșterea concentrației de oxigen peste limitele de siguranță (din păcate, în România sub 10% dintre spitale beneficiază de sisteme de ventilație / AC centralizate care să permită împrospătarea controlată și permanentă a aerului; în restul spitalelor, toate vechi de altfel, ventilarea corectă a incintelor medicale se poate face doar prin deschiderea ferestrelor la intervale regulate de timp).
 • b. lipsa monitorizării continue a concentrației de oxigen în aerul din incintele medicale (cu ajutorul unor senzori / analizoare de oxigen) reprezintă un risc pentru creșterea necontrolată a concentrației de oxigen în aer la valori peste limitele de siguranță și deci favorizează producerea unor incendii (din păcate de analizoare / senzori de oxigen beneficiază foarte puține spitale din România).
 • c. administrarea în scop terapeutic prin narine sau măști faciale uzuale a unui flux nejustificat de mare din punct de vedere medical (> 10 litri/min.) în incinte neventilate corespunzător.
 • d. administrarea de oxigen cu aparate cu flux mare de oxigen administrat pe canulă nazală în incinte mici, nearesite precum și aglomerarea unor astfel de mai multe aparate în incinte neventilate corespunzător și în absența monitorizării concentrației de oxigen în aer.
 • e. aglomerarea în saloane cu mai multe paturi a pacienților care necesită oxigenoterapie.

"Considerăm că pentru a preveni pe viitor apariția unor noi evenimente profund regretabile precum cele care au avut loc la Spitalul Județean Piatra-Neamț și la Institutul Matei Balș, trebuie luate măsuri concrete printre care și acele măsuri care să evite situațiile enumerate mai sus. În buna tradiție de cooperare cu Ministerul Sănătății, CNAS, Consilul Național pentru Siguranța Pacienților precum și cu alte instituții în scopul adoptării unor acte normative moderne destinate sistemului de sănătate, SRATI își exprimă deplina disponibilitate de a participa prin experții săi la elaborarea și punerea în practică cît mai rapid a unor măsuri care să diminueze posibilitatea producerii în viitor unor astfel de accidente", încheie medicii ATI.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2230 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Pai sa respecte protocolul!!! (Luni, 1 februarie 2021, 12:38)

  Marionette [utilizator]

  Si cand vine bolnavul de covid in spital sa-i dea direct un sac in care sa se autosigileze si groapa comuna catre care trebuie sa plece, pentru ca la spital nu se pot interna ca s-ar incalca protocolul.
  Si asa va garantez ca nu vor mai exista incendii in spital.
  • +3 (3 voturi)    
   E nevoie urgenta de noi protocoale (Luni, 1 februarie 2021, 13:55)

   Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   adaptate concluziilor si observatiilor expertilor Societatii Romane de ATI si impunerea implementarii acestora, de indata, in toate unitatile spitalicesti care presteaza tratamente antiCovid !!!
   • -1 (1 vot)    
    oms (Luni, 1 februarie 2021, 15:21)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

    ce zice ?:)
    • 0 (6 voturi)    
     Zice ca s-a inventat un dispozitiv de aerisire pri (Luni, 1 februarie 2021, 16:36)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     prin perete: fereastra! Acesta este rostul ei.

     Marii experti ai Societatii Romane de ATI ar fi trebuit sa foloseasca acest dispozitiv inedit si miraculos de aerisire.

     Ar trebui sa cheme un meserias care sa dez-etanseizeze termopanele.
     Dar ar fi prea simplu, ar insemna sa recunoasca faptul ca au fost prosti pina acum.
     Asa ca este mult mai onorabil sa ceara dispozitive sofisticate de masurare a O2 (desi, din moment ce exista masti de O2, e clar ca va creste concentratia in aer, nu e nevoie de nicio masuratoare) si dispozitive si mai sofisticate de aerisire.

     Intre timp...
     • -2 (2 voturi)    
      ar beneficia in special (Luni, 1 februarie 2021, 19:35)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      cei pe ventilatoare.:(
      ca fereastra deschisa, pe vremea asta, nu e o problema, ca e cam egala temp. afara si in spital....
 • +2 (6 voturi)    
  problema este simpla! (Luni, 1 februarie 2021, 12:58)

  wweesstt [utilizator]

  problema este ca banii(atatia cat sunt si atatia cat imprumutam) nu merg unde trebuie(in investitii) si merg in slarii si bonusuri ale angajatilor de la stat si in pensii speciale si nu in investitii, astfel serviciile si conditiile oferite cetatenilor contribuabili sunt din ce in ce mai
  proaste, iar salariile bugetarilor si pensiile speciale au crescut la un nivel obscen fata de contribuabil. Pana nu se schimba aceassta politica fanariota a guvernantilor, romania se va depopula masiv an de an! pana cand cetateanul contribuabil nu va fi pus pe primul loc, lucrurile se vor inrautati si mai mult. parca noua majoritate spunea in campanie ca vor face reforme! daca guvernantii ar avea grija si le ar pasa si de cetatenii din spitale la fel de mult cum au avut grija de bugetari si de speciali sa nu sufere financiar in aceasta criza ar fi perfect! dar se pare ca si acum tot speciali isi bugetarii vor fi pe primul loc! vindeti tot si plecati! de ce credeti ca am ajuns sa ne depopulam mai repede decat Siria? in schim bugetarii si specialii nu au griji! ii doare-n pix de criza!
 • +4 (4 voturi)    
  Calmitate sistemica (Luni, 1 februarie 2021, 13:06)

  ipolitic [utilizator]

  "Programele au fost apreciate de Președintele României, care a convocat o intâlnire la nivel înalt cu Premierul, Ministrul Sănătății și Secretarul de Stat Dr Raed Arafat, în care s-a convenit necesitatea implementării acestora"
  Daca s-a convenit necesitatea, totul e in ordine. Putem dormi linistiti. Cu geamurile larg deschise.
 • 0 (2 voturi)    
  M-am plictisit de miile de articole pe aceeasi tem (Luni, 1 februarie 2021, 13:26)

  TrueBlue [utilizator]

  Se invata azi la orice curs EHS: elementele necesare pentru a declansa un incendiu sunt trei: focul, o substanta combustibila si OXIGENUL!
 • 0 (6 voturi)    
  primul pas (Luni, 1 februarie 2021, 13:45)

  noi2013 [utilizator]

  Aerisiti incintele... in general este un lucru benefic
  • +3 (3 voturi)    
   Usor de zis greu de facut. Un mic calcul. (Luni, 1 februarie 2021, 14:30)

   AndreiSo [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Vara, la 35 C(Giulesti)?
   Iarna la -2C, cu caloriferele caldute? Macar ferestrele comuniste asigurau o neetanseitate...
   Daca ai 6 pacienti in salon pe Hiflow(50l/min) Inseamna 18 m3/ora 100%O2. Un salon are circa 150 m3. Ca sa ridice la 25%(pentru un incendiu violent), ar trebui introdus in camera 5 m3 oxigen. Asta inseamna ca la fiecare 15 minute sa faci schimb complet de aer.Cred ca nici cu ferestrele complet deschise(iarna) nu se poate.
   Trebuie maxim un bolnav pe salon si aerisit la fiecare ora, temeinic.
   Sau renuntat la Hiflow... si aerisit din ora in ora 15 minute. Iarna, nu mai stii de la ce face pneumonie pacientul Frig sau Covid. Calcule fara hartie, dar cred ca sunt corecte.
   • +1 (1 vot)    
    Ar mai fi o metoda (Luni, 1 februarie 2021, 16:06)

    Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

    Absorbtia chimica a oxigenului. Un fel de oxidare la temperatura camerei (sau aproape) in unitati inchise. Nu stiu exact cum se poate face. O cale ar fi absorbtia pe ceva metal (plumb, zinc) cu controlul dozei absorbite din temperatura. Probleme: mercurul poate emite vapori, daca procesul nu e controlat scade prea mult oxigenul si... unitatile astea nu cred ca exista, iar sa fie omologate, cu atit mai putin.
    • +1 (1 vot)    
     Exista compozitii simple si ieftine (Luni, 1 februarie 2021, 17:18)

     ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_P1

     cel mai utilizat fiind un amestec de pulbere de fier cu sare de bucatarie. Sau acidul ascorbic(vitamina C), dar e mai costisitor. Eu am utilizat barbotare prin solutie de acid pirogalic, filtreaza complet.
   • 0 (2 voturi)    
    In tara in care lucrez... (Luni, 1 februarie 2021, 17:57)

    Emma12 [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

    ... din vestul Europei, toate, dar absolut toate (pt ca asa e reglementat) sectiile de Reanimare sunt concepute la fel: pacient unic in camera, cubaj important, ventilatie mecanica centralizata. Senzor de oxigen ? O prostie (si ce faci daca senzorul suna alarma, opresti oxigenul administrat pacientului ???).
    • +1 (1 vot)    
     Vorbesti ca sa vorbesti (Luni, 1 februarie 2021, 21:56)

     ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Emma12

     In conditiile de ACUM in spitalele din Romania, daca nu ai ventilatie centralizata, nu ai destul spatiu pentru pacient unic in camera, ce alta solutie ai? Un sensor macar poate semnaliza/impiedica cumularea de concentratii periculoase. Si nu opresti administrarea pacientului, ci AERISESTI.
     Oamenii ard pe viu ACUM, nu asteapta realizarea unor planuri marete.
  • 0 (0 voturi)    
   benefica (Luni, 1 februarie 2021, 15:22)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   in special pt. cei la ventilatoare...
 • 0 (2 voturi)    
  credeam că esplică (Luni, 1 februarie 2021, 16:06)

  di livio [utilizator]

  de ce spitalli românești sînt bombe cu nosocomiale, jo napot...credeam că „răportează” cîți au murit de nosocomiale si fuseră băgați la covrigi...asta nu vom ști pînă-i Arafat șef la tăte comitetili și comițili posibile și imposibile...pardon, nu-i șef, îi ditai comandantu acțiunii
 • +3 (5 voturi)    
  De ce-ati pus termopane la cladiri istorice? (Luni, 1 februarie 2021, 16:16)

  D-or [utilizator]

  Multe dintre spitale sunt cladiri istorice la care, prin lege, nu se puteau pune termopane de neam prost ci trebuia pastrata sau inlocuita timplaria de lemn.

  Deci, chiar daca cei care au renovat spitalele date primariilor(!), nu erau niste genii care sa-si dea seama ca nu trebuie sa etanseizezi saloanele pline de microbi, macar cei de la Urbanism trebuiau sa nu aprobe proiectele cu termopane.
 • +1 (5 voturi)    
  Infectile nosocomiale si termopanele (Luni, 1 februarie 2021, 16:20)

  D-or [utilizator]

  A facut cineva legatura dintre cresterea incidentei infectiilor nosocomiale si nerozia cu termopanele?

  Exista o statistica comparata cu aceste infectii in spitalele termopanizate si cele care au timplarie de lemn ce permite cladirii "sa respire?"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by