Premierul Florin Cîțu spune că analizează mai multe rapoarte pentru a vedea ce măsuri au fost implementate în spitale după tragedia de la spitalul din Piatra Neamț din luna noiembrie. Întrebat dacă este mulțumit de reacția lui Voiculescu după incendiul de vineri de la Institutul "Matei Balș", în care au murit 7 oameni, premierul nu a dat un răspuns clar: "După ce o să am toate concluziile analizei, voi veni şi vom discuta despre asta".

Incendiu la BalsFoto: AGERPRES

Premierul a spus că raportul făcut după incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ a fost furnizat Ministerului Sănătăţii, arătând că există şi un plan de măsuri care este actualizat frecvent şi că va vedea dacă acele măsuri au fost implementate sau nu.

  • "Primim rapoarte în fiecare zi. Vorbeam cu domnul Tătaru (n.r. - Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății), sunt câteva rapoarte care deja existau și trebuie să mă uit peste ele. Au fost trimise la Ministerul Sănătății. Aș vrea să știu ce măsuri s-au implementat din acele rapoarte până acum. Situația este încă sub analiză și atunci când vom avea o concluzie vom veni cu ea.
  • Am spus foarte clar că nimeni nu este mai presus de lege și dacă găsim că cineva este vinovat, va trebui să răspundă”, a afirmat Cîțu.

Întrebat de jurnaliști dacă este mulțumit de reacția ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, după tragedia de la "Balș", premierul nu a oferit un răspuns clar: "După ce o să am toate concluziile analizei voi vei și voi discuta despre asta. În acest moment este prea rapid să putem veni cu concluzii”.

Legat de situația căldurii în spital, Florin Cîțu a spus că a cerut informații pentru a vedea ce s-a întâmplat în acea perioadă: "Știm foarte bine că au fost probleme cu furnizarea agentului termic pentru acea zonă la începutul anului. Nu știu dacă s-a rezolvat. Vom vedea exact care au fost parametrii în care a fost furnizat agentul termic. Este o anchetă în curs de desfășurare. Pe mine mă interesează cel mai mult să vedem ce s-a făcut după tragedia de la Piatra Neamț, pentru că a existat o anchetă, au existat mai multe rapoarte, a existat un plan de măsuri și vreau să văd dacă au fost implementate. Pentru ceea ce s-a întâmplat la Matei Balș vom avea niște concluzii și vom putea lua și alte măsuri”.

Incendiul de la "Matei Balş" a izbucnit vineri, în jurul orei 5,00, la parterul unui pavilion unde erau internaţi bolnavi cu COVID-19. Trei pacienţi au murit carbonizaţi şi o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eşuat. La câteva ore de la stingerea incendiului, într-o baie a fost găsită o altă persoană carbonizată. Alți doi pacienți - un bărbat de 70 de ani, care fusese transferat la Spitalul Universitar și o femeie de 67 de ani, transferată într-o secţie ATI de la Institutul Balș - au murit sâmbătă și duminică.

Prevenirea incendiilor în spitalele din România rămâne doar în declarații. Multe unități spitalicești sau clădiri ale acestora nu au nici măcar hidranți, iar de instalații de detecție a incendiilor nici nu poate fi vorba. Căile de evacuare în caz de incendiu, dar și condițiile de evacuare a pacienților nu sunt asigurate.

Datele reies din raportele controalelor făcute de IGSU la spitalele din România în ultimii doi ani. Deși deficiențele au fost semnalate în 2019, în 2020 nu au fost remediate. Documentele au fost publicate de Ministerul Sănătății.

În 2019 au fot efectuate controale la 527 de unități sanitare cu paturi, fiind identificate 3.769 de încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor. În 2020 au fost făcute, după incendiul de la Piatra Neamț, controale în 292 de secții de Terapie Intensivă, fiind constatate 1921 deficiențe.