Cauza cea mai probabilă a incendiului declanșat vineri dimineață la Institutul Matei Balș, despre care se vorbește tot mai insistent în spital, este un scurtcircuit care a pornit de la o sursă de încălzire - o aerotermă sau un reșou electric - au declarat pentru HotNews.ro surse din spital. Șocul este cu atât mai mare cu cât Institutul Matei Balș este cel mai modern spital de boli infecțioase din România, însă în ultima perioadă a avut frecvent probleme cu sistemul centralizat de încălzire, la care este conectat: la fel ca mulți alți locuitori ai Capitalei, și pacienții de la Matei Balș au rămas în frig și fără apă caldă.

Incendiu la BalsFoto: AGERPRES

În cazul în care această variantă se va confirma în urma anchetei oficiale, situația este complet diferită față de incendiul care a distrus, în noiembrie anul trecut, secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde a fost vorba despre o defecțiune la instalațiile medicale din secția de Terapie Intensivă, improvizate chiar în ziua incendiului, când pacienții fuseseră mutați de pe un etaj pe altul.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, cel care a fost timp de 19 ani managerul spitalului și a demisionat acum o lună, după ce a fost ales senator din partea PSD, a declarat vineri dimineață că avizele Institutului Matei Balş "sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie".

La Balș s-au făcut constant investiții în ultimii ani, finanțarea a fost consistentă, iar pavilionul unde s-a produs incendiul fusese renovat recent, a declarat astăzi și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la Digi 24. Spitalul se află în subordinea Ministerului Sănătății.

În urmă cu exact 11 luni, la finalul lunii februarie 2020, Institutul Matei Balș începea să primească și să trateze primele cazuri de pacienți diagnosticați cu COVID-19 din România. A fost primul spital COVID-19 din România, decizia fiind luată din două motive: Balș este cel mai modern spital de boli infecțioase din țară, iar aici lucrează unii dintre cei mai buni specialiști în boli infecțioase din România.

La începutul lunii decembrie, HotNews.ro scria că două spitale COVID-19 din București - Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș și Spitalul Colentina - au rămas fără căldură și apă caldă, după ce alimentarea cu agent termic fusese întreruptă de Termoenergetica. Reprezentanții spitalului declarau atunci că încălzirea pacienților se face cu mai multe pături și pilote și cu aparatele de aer condiționat date pe cald și subliniau că tot ce înseamnă sursă de încălzire electrică este evitat, deoarece poate duce la supraîncălzirea rețelei.

Incendiul de la Institutul Matei Balș a izbucnit vineri dimineață, în jurul orei 5, și a afectat 4 saloane de la parterul unuia dintre pavilioanele spitalului. 4 pacienți au murit, dintre care 3 carbonizați. Pacienții care au murit erau pacienți COVID-19, aveau o formă de boală medie spre gravă, nu erau în secția ATI dar erau conectați la instalații de oxigen. În jur de 100 de pacienți au fost transferați la alte spitale din București sau în alte pavilioane ale Institutului Matei Balș, în urma incendiului.