Ce înseamnă eficacitatea de 95% a unui vaccin anti-COVID-19?
Cum se ajunge la această estimare a eficacității? Prin studii clinice. Spre exemplu, studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer BioNTech a urmărit 43.448 de persoane, împărțite în două grupuri: cei cărora le-a fost administrat vaccinul și cei cărora le-a fost administrat placebo (o soluție salină).
În ambele grupuri, injecțiile au fost administrate la 21 de zile distanță. Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puțin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze. S-a observat că:
Dintre cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR
Din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluție salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR.
Pe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%. Eficacitatea în studii clinice este definită matematic prin formula:
(riscul de îmbolnăvire al populației nevaccinate - riscul de îmbolnăvire al populației vaccinate)*100/riscul de îmbolnăvire al populației nevaccinate,
unde riscul de îmbolnăvire în cele două grupuri este calculat ca raport între numărul de persoane care s-au îmbolnăvit și numărul total de persoane din acel grup.
*Un caz de COVID-19 simptomatic este definit medical ca fiind infecția cu SARS-CoV-2 manifestată prin semne și simptome care pot varia de la ușoare la foarte severe. Un caz de COVID-19 asimptomatic este definit ca fiind infecția cu SARS-CoV-2 care nu se manifestă clinic în nici un fel.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Poate ca fraza "nu înseamnă, cum poate ar fi ușor de crezut" se refera la definitia folosita de acei oameni care publica aceste rezultate, dar asta nu inseamna ca cealalta formulare este gresita, pentru ca este echivalenta matematic.
Asta inseamna si ca transmit virusul persoanelor neinfectate? Daca da, nu e tocmai bine. Pana cand se vor vaccina toti, riscul de infectare va creste exponential pentru ca asimtomaticii vaccinati nu vor avea nici cea mai vaga idee ca sunt infectati, vor fi mai putin atenti (tocmai pentru ca sunt protejati), deci ii vor infecta la greu pe cei din jur...