​INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 8:18 Actualitate | Sanatate


Ovidiu Covaciu
Foto: Arhiva personala
Vaccinul împotriva COVID-19 conține nanoboți care, odată vaccinați, ne vor controla prin intermediul telefonului 5G, vaccinul modifică ADN-ul uman, iar cei pe care îi vedem la tv sau pe rețelele sociale că s-au vaccinat deja, de fapt nu s-au vaccinat, ci a fost folosită o seringă fără ac sau care nu conține vaccin. Sunt câteva dintre cele mai răspândite teorii ale conspirației pe seama vaccinului împotriva COVID-19. În plus, fiecare reacție adversă provocată de vaccin cunoscută până acum "este exagerată de conspiraționiști și se dă de înțeles că cu certitudine poți păți acel lucru", explică, într-un interviu acordat HotNews.ro, Ovidiu Covaciu, românul care se luptă zilnic cu dezinformările pe teme de sănătate din mediul online și care a fondat, în urmă cu 7 ani, ceea ce avea să devină cel mai mare grup pro-vaccinare de pe internet.

Cine este românul care a fondat cel mai mare grup online pro-vaccinare


Ovidiu Covaciu nu este medic și nu lucrează în sistemul medical, ci lucrează într-o companie care nu are legătură cu acest domeniu. E pasionat de știință, este autorul blogului Insula îndoielii și, acum 7 ani, a pus bazele grupului Vaccinuri și Vaccinare - clarificări și sprijin pentru părinți, devenit între timp cel mai mare grup pro-vaccinare de pe internet. Ovidiu Covaciu este, alături de Ana Măiță, și fondatorul Coaliției România Sănătoasă, o platformă născută din dorința de a oferi informație ușor de ințeles, plăcută vizual și validată științific despre subiecte ce țin de sănătatea tuturor, și producătorul Sceptici în România, o serie de podcast-uri care au ca scop "demascarea păcălicilor, promovarea gândirii critice, a educației științifice și a medicinei bazate pe dovezi, în Romania".


Grupul pro-vaccinare fondat de Ovidiu Covaciu a crescut spectaculos odată cu izbucnirea epidemiei de rujeolă în țara noastră și a ajutat părinți care nu credeau inițial în vaccinare să își ducă copiii la medic pentru a recupera toate vaccinurile. Toate informațiile oferite pe grup sunt verificate științific, în acord cu ghidurile și protocoalele existente la nivelul organizațiilor internaționale. "Clarificăm mituri, explicăm ce este o reacție adversă, ce nu este o reacție adversă, unde sunt asocieri reale și unde nu", spune Ovidiu Covaciu.

Grupul Vaccinuri și Vaccinare - clarificări și sprijin pentru părinți are acum aproape 100 de mii de membri.

De la nanoboți la seringi fără ac


Ovidiu Covaciu urmărește încă de la începutul pandemiei toate dezinformările, miturile și fake news-urile care au circulat în întreaga lume odată cu apariția virusului care a bulversat viețile tuturor. În anul pandemiei, conspirațiile pe teme medicale, oricum nelipsite nici înainte, au început să circule mai mult ca niciodată în întreaga lume.

Odată cu apariția și aprobarea primelor vaccinuri împotriva virusului, conspiraționiștii s-au "năpustit" asupra acestora cu teoriile lor.

"Circulă idei despre conținutul vaccinurilor, că ar modifica ADN-ul, că ar conține nu știu ce substanțe dubioase... Am auzit recent o versiune că vaccinul ar conține nanoboți și că vom fi controlați de nanoboți prin telefonul 5G, iar în China este obligatoriu să ai telefon 5G, ca să poți fi controlat prin nanoboți", își începe povestea Ovidiu Covaciu, care este conectat zilnic la dezinfomările pe teme medicale din mediul online și le demontează cu argumente științifice.
În plus, "sunt super-exagerate toate cazurile de reacții adverse - se încearcă foarte mult, se merge foarte mult pe această idee că toți cei care se vaccinează vor muri sau toți vor face paralizia aceea facială. Fiecare reacție adversă cunoscută până acum este exagerată și se dă de înțeles că cu certitudine poți păți acel lucru", subliniază el.

Și, desigur, "mai circulă și versiunea că oamenilor care sunt acum vaccinați, în prima fază, nu li s-ar face de fapt vaccinul. Există video-uri cu Joe Biden, cu Kamala Harris, inclusiv cu prima persoană vaccinată în România, în care se spune că nu s-a băgat acul, nu s-a băgat nimic în seringă, tot felul de idei de genul ăsta. În principal bazate pe faptul că oamenii habar nu au că există ace cu protecție, seringi cu protecție la ac".

Nici faptul că vaccinul Pfizer-BioNTech trebuie păstrat la o temperatură de minus 80 de grade Celsius nu a scăpat netaxat: "De parcă acest lucru ar fi relevant pentru vaccinarea în sine", spune Ovidiu Covaciu.

"În esență, aceste idei sunt foarte simple: mișcarea antivaccin împinge un discurs care spune că vaccinurile nu sunt sigure, COVID nu este o problemă, e doar o răceală, doar un muc, o chestiune minoră. Ce vor ei este ca această atitudine împotriva unei vaccinări complet opționale să se răsfrângă și asupra unor vaccinări pediatrice atunci când vom ajunge la ele. Când ajung părinții, năuciți de informațiile despre vaccinarea COVID, să își vaccineze un copil, vor avea atitudinea de frică generată de antivacciniști acum cu acest vaccin pentru adulți. Aceasta este ținta", este concluzia românului care a fondat cel mai mare grup pro-vaccinare de pe internet.

Clipuri care nu generează suficientă emoție în campania de informare despre vaccin


Cum se vede campania de informare pentru vaccinarea anti-COVID prin ochii lui Ovidiu Covaciu? Cu lipsuri.

"Campania de informare, cel puțin până acum, se bazează pe faptul că medicii sunt vectori de încredere și de imagine pozitivă asupra vaccinării și că vor influența pozitiv modul în care populația largă vede vaccinarea anti-COVID. Lipsurile campaniei sunt legate de vizual mai mult, decât de altceva - site-ul este amărât, este rece, foarte mult text, cu puțini termeni explicați sau bine explicați, foarte mult bazată pe logistică și pe prioritizare și pe felul în care va funcționa campania în sine. Mesajele video sunt gândite să inducă un pic de încredere, iar lumea să se vaccineze, dar problema este că această încredere este uneori la un nivel destul de mic pentru că oamenii au nedumeriri, au neclarități, care nu au fost bine abordate. O parte din populația care trebuie să se vaccineze nu mai stă să se uite la știri, unde apar în general vectorii de comunicare, sau la televizor în general, și atunci sunt ratați cu totul din comunicare. Nu sunt construite imagini cu grafice, nu sunt construite video-uri pentru rețelele sociale, sunt construite așa, relativ repede și scurt, pe cât s-a putut într-un timp scurt, dar sunt insuficiente", explică fondatorul celui mai mare grup online pro-vaccinare.

Ovidiu Covaciu amintește că un clip informativ despre vaccin, realizat la începutul anului de un medic român stabilit în Suedia, Laura Ghibu, și de fiica în vârstă de 12 ani a acesteia, Astrid, a avut impact mult mai puternic decât campania de informare a autorităților și s-a viralizat rapid, ceea ce ridică semne de întrebare: "Faptul că a existat acel video care a avut mii de share-uri, făcut de o fată de 12 ani, și faptul că a trebuit să vină cineva să facă un video în limba română în care să explice cum funcționează vaccinul și acest ARN mesager este o dovadă că nu s-a făcut de către stat, deși ei ar fi trebuit să o facă. Sau, dacă s-a făcut, s-a făcut în genul de video-uri care nu au fost utile pentru a fi apoi share-uite. Dacă s-a întâmplat la televizor să explice cineva cum funcționează vaccinul anti-COVID, nu s-a luat din acel video să se folosească apoi acea explicație și să fie împrăștiată pe rețelele sociale."


Ovidiu Covaciu este convins că "mișcările antivaccin vor profita de absolut fiecare necunoscută, vor folosi metodele lor de împrăștiere în grupuri diverse și bine populate pentru a răspândi informații și, în cele din urmă, cei care sunt acolo în grupuri și văd această informație falsă vor considera că doar acea informație este reală, pentru că nu văd altă informație de la stat sau de la cineva care face campanie pozitivă."

El crede că, între conspiraționiști și autorități, vorbim despre "un război cu resurse foarte disproporționate între orice persoană care poate să inventeze un text despre vaccinul COVID și statul român, care trebuie să construiască un mesaj, să îl aprobe cu specialiști, să fie sigur că nu deranjează pe nimeni, să se gândească unde îl distribuie, cât costă promovarea lui și tot așa. Să ai un vis urât și să spui diverse prostii pe internet este gratis. În schimb, când trebuie să faci o campanie, trebuie să o faci cap-coadă inteligent, cu date în spate, cu informații despre cui te adresezi."


În plus, clipurile din campania autorităților nu generează suficientă emoție și nu conving, chiar dacă în ele apar medici relevanți în perioada pandemiei, consideră Ovidiu Covaciu: "Concluzia este că în lipsa unui plan se întâmplă niște video-uri cât de cât funcționale, dar nu știu dacă toată lumea poate fi convinsă de aceste video-uri. Nu sunt cele mai populare video-uri din lume și chiar dacă vectorii de imagine sunt bine aleși - persoane care au fost văzute de-a lungul pandemiei ca fiind relevante - nu generează suficientă efuziune sentimentală, nu conving din multe motive, dar efectiv nu are destulă putere acest tip de mesaj, în care medicul vine și spune Eu mă vaccinez. Nu funcționează așa."

În schimb, decizia autorităților de a începe campania de vaccinare cu medicii este corectă, cu condiția ca și persoanele din categoriile cu risc să fie vaccinate cât mai rapid: "Decizia de a începe cu medicii este ok, nu cred că asta este o problemă. Chiar dacă, sistematic, încrederea în medici a scăzut de-a lungul timpului, acum, în pandemie, au reușit să recupereze din această încredere. Cât mai repede trebuie vaccinate și categoriile la risc - persoane în vârstă, cele cu boli cronice. Pentru că fiecare întârziere înseamnă pentru aceste persoane un risc. Trebuie să creștem repede și semnificativ procesul de vaccinare pentru persoanele la risc. Acolo sunt salvate vieți și acolo vom vedea în primul rând impactul în ceea ce înseamnă internări la ATI, decese și tot ceea ce înseamnă complicațiile majore. Sunt milioane de români cu diverse boli cronice care sunt la risc."

S-au vaccinat milioane de oameni și doar câțiva au avut o reacție adversă


Ovidiu Covaciu își notează zilnic cifrele care apar despre vaccinare - câte persoane s-au vaccinat, câte reacții adverse au fost, de ce tipuri. "E o chestiune interesantă aici: poate vom avea în aceste vaccinuri care apar acum cea mai mare resursa de date cu privire la siguranța vaccinurilor anti-COVID și vom putea să le comparăm cu cele vechi. La vaccinurile pediatrice și la vaccinul împotriva gripei există o rată de efecte adverse cunoscute, dar este cunoscută în realitate doar din studiile inițiale și nu ai mai departe o rată de raportare reală a efectelor adverse - mă refer aici la orice fel de efect advers: la o febră, o durere de braț, chestiuni minore. Acestea nu sunt foarte des raportate la vaccinurile existente pe piață înaintea vaccinului împotriva COVID. Dar, în prezent, la vaccinul COVID se raportează fiecare reacție adversă, fiecare persoană care este vaccinată este întrebată cum s-a simțit după ce s-a vaccinat - și la nivel local, și la nivel internațional. Acest lucru se întâmplă în afara studiilor clinice. Iar acest lucru este foarte interesant pentru că ne va da un număr mare de date cu privire la siguranță, ceea ce nu exista anterior, cu aceeași fidelitate. Iar acest lucru ne va spune cu un grad mai mare de încredere cât de sigure sunt aceste vaccinuri."

El amintește că în acest moment în lume avem milioane de oameni vaccinați, un număr mic de reacții adverse minore și niciun deces, ceea de înseamnă o rată foarte bună de siguranță a vaccinului: "Avem un număr mic de reacții adverse minore raportat la numărul de vaccinări și niciun deces. Este foarte bine, este o rată foarte bună de siguranță. Este foarte important să vorbim despre reacțiile adverse, dar să fim foarte atenți la unghiul din care le privim: dacă cineva are o reacție alergică și facem din asta o dramă și spunem că nu mai trebuie să ne vaccinăm este foarte rău. S-au vaccinat milioane de oameni și doar câțiva au făcut o reacție adversă - eram perfect pregătiți pentru asta, știam că există un risc - și acești oameni nu au pățit absolut nimic fundamental."

Convingerea lui este că "dacă este bine controlată, vaccinarea împotriva COVID, atât în țară, cât și în plan internațional, poate să devină un boost pentru siguranța vaccinării".


În schimb, marele risc în acest moment, la nivel global, este "să pierdem această discuție cu antivacciniștii": "Ei și-au îmbunătățit foarte mult tehnicile și tiparele și știu foarte bine că această pandemie este o oportunitate pentru ei - au site-uri, grupuri, conturi specific construite pentru a împrăștia dezinformare, știu foarte bine că este un beneficiu pentru mișcarea lor să creeze neîncredere și să spună că boala nu merită vaccinare și tot așa. Dacă comunicarea nu se face eficient, pentru a câștiga încrederea populației la nivel larg, ei vor câștiga", avertizează Ovidiu Covaciu.

Care ar fi consecințele în acest caz? "Nu e vorba despre faptul că ei vor câștiga și că vom fi mai puțini vaccinați anti-COVID, pentru că dacă suntem vaccinați 60% dintre noi, până la urmă numărul de cazuri va scădea și vom avea un număr de cazuri controlabil și vom fi relativ ok. Dar problema este că vor avea impact major pe ceea ce înseamnă vaccinarea pediatrică și vom avea epidemii care abia dacă s-au încheiat în România, de rujeolă și altele, și vom vedea din nou boli despre care știam că au dispărut. Pentru că nu am construit bine comunicarea pe siguranța acestor vaccinuri, iar aceasta este o problemă de lungă durată."

Faptul că, spre deosebire de vaccinurile mai vechi, fiecare efect advers minor este raportat, toată această transparență din jurul vaccinului împotriva COVID-19, este o dovadă în sine a gradului de siguranță a acestuia, este convingerea lui Ovidiu Covaciu: "Nu avem la vaccinurile existente până acum un asemenea nivel de detaliu, pentru că în cazul vaccinurilor mai vechi oamenii se așteaptă și nu raportează banalități de genul 'm-a durut mâna'. Spun 'da, e normal, am făcut un vaccin, este ok'. Dar în cazul de față, la vaccinul COVID, rata de raportare a reacțiilor adverse este foarte mare și ne va spune - așa este în știință, cu grad de încredere - ne va spune cu grad de încredere foarte mare că aceste vaccinuri au un profil de siguranță bun. Sau rău, dacă este cazul, vom afla pe măsură ce trece timpul. Iar faptul că sunt atât de controlate este o măsură în sine de a ne asigura că sunt sigure. Inclusiv nivelul de date oferit de către context este mai mare decât în multe alte cazuri, iar faptul că acest nivel de date este atât de ridicat este o dovadă de siguranță în sine, transparența este o dovadă a siguranței. Dacă s-ar ști că unul din 100.000 de oameni vaccinați moare, unu, vaccinul nu ar fi aprobat și doi, nu ar exista această disponibilitate pentru transparență atât de mare. La sfârșitul acestei perioade vom ști mai multe despre aceste vaccinuri decât știm despre alte vaccinuri mult mai vechi."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6941 vizualizari

 • +2 (16 voturi)    
  :) (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 9:02)

  Xorciser [utilizator]

  Cea mai tare e aia cu modificarea ADN. Deci conspirația e că oculta mondială a creat un virus băgând o gramada de bani in cercetare, după care a făcut una vaccin separat care sa ne vindece de virus dar care sa ne modifice ADN.

  Poate cineva sa îmi explice de ce nu era mai simplu sa creeze un virus care sa modifice direct ADN? Fără vaccin, fara discuții etc.
  • -2 (22 voturi)    
   Ca la mașini (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 10:32)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   De ce la mașini este nevoie de accelarație și de frână? Nu este suficientă accelerația?

   La fel și aici. Este mai ușor de controlat un virus-vaccin decât un simplu virus.
   • -1 (7 voturi)    
    Pai hai sa mergem cu analogia pana la capat (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 11:57)

    Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    La o masina care continuu accelereaza (are gaz la motor) pana atinge viteza maxima, este necesara doar frana. De acord? La o masina ce are tendinta sa franeze esti de acord ca e suficienta acceleratia? Ei bine, felicitari, ai descoperit in AD 2021 un concept numit "control in bucla negativa".

    Ce face un virus patruns in organism? Se multiplica necontrolat pana cand sistemul imunitar prin bucla negatica reuseste (sau nu) sa controleze infectia. De acord?

    Multiplicarea necontrolata, cu ce se aseamana la o masina? Cu o franare sau cu o acceleratie?

    Daca logica iti spune ca se aseamana cu o acceleratie necontrolata, nu crezi ca e suficienta frana? La ce anume mai ai nevoie de acceleratie?!?
 • +7 (41 voturi)    
  Vaccinare Covid (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 9:34)

  Cristian_G_R [utilizator]

  Domnule Covaci, imi permit sa va abordez cu urmatoarele informatii :
  - outbreakul de Coronavirus a fost declarat oficial in ianuarie 2020 iar vaccinurile au aparut la o saptamana (ciudat de repede)
  - au fost aprobate in regim de urgenta si sunt inca in teste (azi 23.01.2021)
  - inconsistenta celor care conduc lumea asupra masurilor care trebuiesc luate este 'inca' de condamnat
  - efectele adverse (vezi site-ul FDA-ului american) sunt mult mai multe decat cele enumerate de d-voastra, dar trebuie sa cunosti limba engleza pentru a intelege, si nu sunt facute publice in Romania,
  - este o nesimtire sa afirmi ca toti care nu vor sa se vaccineze sunt inculti sau conspirationisti (vezi medici care au luat Nobel si sunt impotriva vaccinarii)
  - vezi afirmatiile publice ale lui Bill Gates cum ca 'daca facem o treaba buna cu vaccinurile... putem reduce numarul populatiei globale cu 10-15 %',
  - companiile care produc vaccinurile au obtinut de la cei care ne conduc eludarea oricarei responsabilitati vis-a-vis de efectele adverse potentiale,
  - logica mea, asa cum mi-am dezvoltat-o acasa si la scoala, imi spune ca imposibilitatea stabilirii unei relatie directe intre vaccinuri si cei care au murit la doua-trei zile dupa vaccinare nu inseamna ca nu exista aceasta relatie.
  Toate aceste aspecte, plus multe altele, ma fac sa am dubii fata de buna credinta a unora, sa fiu etichat de unele persoane drept 'conspirationist' ba chiar mai mult 'incult', 'prost', 'rau-voitor', doar pentru ca incerc sa judec pentru mine si sa observ atent ce se intampla in jurul meu si sa nu actionez justificandu-ma prin ceea ce fac altii fara sa gandeasca (de genul 'Uitati-va ce usor a fost!' , 'Nu sunt efecte adverse!' , 'Nu doare de loc!' etc..).
  Cu respect!
  • +1 (17 voturi)    
   corect (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 10:29)

   alfa1 [utilizator] i-a raspuns lui Cristian_G_R

   interviul Bill Gates aici : http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/1102/05/hcsg.01.html

   Dr. Sanjay Gupta: Ten billion dollars over the next 10 years to make it “the year of the vaccines.” What does that mean exactly?

   Bill Gates: Over this decade, we believe unbelievable progress can be made, in both inventing new vaccines and making sure they get out to all the children who need them … We only need about six or seven more — and then you would have all the tools to reduce childhood death, reduce population growth, and everything — the stability, the environment — benefits from that.
 • -2 (24 voturi)    
  Fact checking (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 9:50)

  Mazeta [utilizator]

  „40 milioane de Euro a dat Guvernul Orban presei private pentru a scrie despre măsurile luate împotriva pandemiei”

  Poate fi verificată această declarație a lui Bulai? Mi se pare tot o conspirație.
  • -3 (9 voturi)    
   La ce foloseste verificarea ? (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 10:38)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Intreb deoarece nu inteleg la ce concluzie ai vrea sa ajungi
 • +12 (16 voturi)    
  ete (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 10:03)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Nu cu certitudine. Dar există o probabilitate. Ca la orice alt vaccin. Sau medicament. Reacţiile adverse sunt mai multe la un vaccin nou,sau la un medicament nou,ne-testat îndeajuns. E ceva normal.
 • +5 (19 voturi)    
  afara e poluarea 300 % (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 10:09)

  alfa1 [utilizator]

  bag de seama ca nu conteaza decat covidul DAR pe termen lung TOTI o sa ne scurtam viata din cauza poluarii ....dar despre asta nu vorbeste nimeni...pe vremea lui Firea se urla in fiecare zi...Nicusor se aude ???
  • +3 (9 voturi)    
   DUamna Gabi a poluat cu PM la PMB (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 10:39)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   Asta este o poluare care va afecta Bucurestiul minim 10 ani dupa “iepoca DUamna Gabi” particule PM in valoare de 400 milioane euro, atat a costat poluarea la PMB din 2016- 2020
  • -2 (4 voturi)    
   Greșit (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 10:46)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   Indice de calitate a aerului 500
   Peste 500 nu se fac măsurători. Sursa informației este senzorul urad instalat in strada poiana ampoului. Deși au oprit senzorul ieri la ora 12
   Printr-o eroare de configurare acesta a trimis date pe situl chinezesc de măsurare a calității aerului. Google : icn pm25 bucharest
   Sursa primara groapa de gunoi
  • 0 (0 voturi)    
   Se va vorbi, (Duminică, 24 ianuarie 2021, 13:47)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   doar atunci cand vor face bani din anti-poluare. Acum banii se fac CU poluare. Money spins the world! Din cauza tutunului, anual mor 8 milioane de oameni si nimeni nu declara acest lucru "pandemie". Money spins the world!
 • +15 (29 voturi)    
  minciuni spun si cei care promoveaza vaccinul (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 10:18)

  dfor [utilizator]

  da, este drept ca acei oameni denumiti "conspirationisti" vor augmenta orice efect negativ despre care se afla. este insa la fel de adevarat ca guvernul si autoritatile cu viziunea lor unilaterala si nedemocratica vor ascunde si ei cat de mult pot orice caz de efect nedorit al vaccinului. nu e ca si cand mai poti avea incredere in autoritati, sunt la fel de mincinosi.

  daca mori de orice boala, se zice ca mori de covid
  daca mori de vaccin, se zice ca mori de orice alta boala
 • -6 (10 voturi)    
  Cum ne ferim de conspirațiile pe seama COVID (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 11:27)

  liviu_m [utilizator]

  Fiecare infecție cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
 • -1 (15 voturi)    
  da, cipuri penibile cu medici (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 11:41)

  di livio [utilizator]

  aoleo, scuze, clipuri vrusei să zic...cu cipuri cu Oancea care ne invită la ati că are lumînări, așa nu convingi pe nime, nici pe Șoșoacă...no, iară zisei cipuri în loc de clipuri, scuze...ar fi mai simplu cu recompense, io m-aș vaccina amu dacă vine ÎPS Arafat și spune că care se vaccinează nu mai îi obligat la umilința absolută cu botnița...da, da de vaccin nu se știe nica, ești vacinat și nu se știe dacă mai iei sau mai dai covrig...și atunci ce mai chichirez gîlceava?...rămîn la botniță, oprește covrigu cu pînă la 99%, ÎPS Arafat dixit
 • +5 (15 voturi)    
  ar fi ok (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 11:50)

  srpc [utilizator]

  daca la numararea deceselor cauzate de Covid, marii specialisti n-ar fi pus problema exact invers
 • +12 (20 voturi)    
  Fara suparare (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 14:05)

  VOX. [utilizator]

  Dar conspirationistii sunt creatia voastra. La cat de des si de agresiv mintiti oamenii in ficare zi, unii dintre ei nu va vor mai crede nici daca veti spune adevarul. Nu e vorba de lipsa de educatie, ci de o reactie fireasca.
 • +5 (9 voturi)    
  Nicaieri in lume (Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 19:03)

  Luk [utilizator]

  Nicaieri in lume nu sunt destule doze pentru cei care n-au probleme cu vaccinurile.
  Asta-i un subiect fara rost, o poveste prosteasca si fara urmari.
 • 0 (0 voturi)    
  exagerare oficiala (Marţi, 26 ianuarie 2021, 10:39)

  soiman [utilizator]

  Va legati de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID:

  Precum ca fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru

  Amintit-va ca fiecare stire media, presa sau tv din primavara, incepea cu
  IZOLETA.

  Izoleta aia nu dadea de inteles ca vom pati ceva cu certitudine ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by