Medicii de ambulator îi cer ministrului Sănătății să regândească funcționarea serviciilor prespitalicești: Ambulatoriul reprezintă segmentul cel mai ușor de modernizat, cu costurile cele mai mici

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 21 ianuarie 2021, 11:31 Actualitate | Sanatate


Coada la medic
Foto: AGERPRES
​Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator cere, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, înființarea unui grup de lucru care să lucreze la un nou proiect legislativ privind funcționarea serviciilor prespitalicești. Medicii de ambulator arată că "o criză precum cea prin care trecem poate fi, dacă dorim, o oportunitate de modernizare" și subliniază că "ambulatoriul reprezintă segmentul cel mai ușor de modernizat, cu costurile cele mai mici: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate, stomatologia". Scrisoarea deschisă este semnată de dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Redăm integral textul scrisorii deschise adresate ministrului Sănătății de către Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator din România:

"Către Ministerul Sănătății

In atenția: Domnului ministru Vlad Voiculescu

Spre știință:

Domnului prim ministru Florin Cîțu

Domnului președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban

Doamnei președinte al Senatului, Anca Dragu

Domnului președinte al Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu

Domnule ministru,

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (A.P.M.A.) este singura asociație profesională cu reprezentare națională care promovează interesele medicilor de ambulatoriu, indiferent de specialitate și formă de organizare, dar mai ales a celor cu practică medicală liberală. Înființată în 2006, din 2008 A.P.M.A. negociază în numele medicilor pe care îi reprezintă, atât cu Casa națională de Asigurări de Sănătate, cât și cu Ministerul Sănătății și autoritățile locale Contractul Cadru și Normele acestuia, proiectele legislative de interes, etc.

Anul 2020 a fost un an dificil. Atât prin efectele directe ale pandemiei de Covid-19, cât și prin consecințele indirecte asupra sistemului de sănătate din România, care și-a arătat din nou limitele structurale. Lipsa cronică de finanțare, interesele meschine locale, starea proastă a spitalelor și ambulatoriilor, unele vechi de 100 de ani, cu structuri care nu permit actualizarea circuitelor, absența epidemiologilor și incapacitatea acestora de a impune managementului unităților sanitare măsurile potrivite au dus la rezultatele care se văd și astăzi. Direcțiile de sănătate publică s-au dovedit a fi de multe ori călcâiul lui Ahile.

Dar noi considerăm că o criză precum cea prin care trecem poate fi, dacă dorim, o oportunitate de modernizare. De reașezare a sistemului de sănătate pe noi baze, care să reflecte atât starea reală a sistemului de sănătate din România, care este mult modificată față de anul 2006, când a fost adoptată prin asumarea răspunderii Legea 95, cât și nevoile adevărate de finanțare a sistemului. Trebuie să depășim abordările populiste și să ne asumăm corect ce putem suporta financiar. În primul rând pentru cei în nevoie, atunci când au nevoie!

Până acum, sloganul 'Pacientul este in centrul sistemului de sănătate' s-a dovedit o formă fără fond pentru toate guvernele. În centrul sistemului au fost cu totul alt interese: interesele feudalilor sistemului, interesele industriei Pharma, interesele autorităților locale sau ale managerilor de spital, interesele liderilor de sindicat, dar în niciun caz ale pacienților sau personalului medical.

Haideți să reconstruim. Avem un precedent: anul 1917. Armata română, statul român, s-au modernizat după dezastruosul an 1916.

Ambulatoriul reprezintă segmentul cel mai ușor de modernizat, cu costurile cele mai mici: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate, stomatologia. Astăzi avem în România zone deșertice în ceea ce privește accesul cetățeanului la serviciile de sănătate. Prin regândirea circuitelor, a finanțărilor, a serviciilor pe care le poate furniza populației se va crește accesibilitatea la serviciile medicale, se pot degreva spitalele, se poate îmbunătăți starea de sănătate a românilor. Să gândim integrat, să reașezăm după noi reguli. Nu trebuie să inventăm noi roata. Ne putem inspira din alte sisteme funcționale. Sistemul Bismarck modificat, după care funcționăm astăzi, este însă depășit. A fost gândit la sfârșitul secolului XIX pentru un stat cu o economie mult mai puternică decât a noastră, pentru o populație cu o medie de vârstă mai mică, cu o speranță de viață mai redusă, cu costuri medicale mult mai mici. Este evident că acest sistem nu mai funcționează nici măcar în Germania.

Dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator

La sfârșitul anului 2019 A.P.M.A. a propus ministrului Victor Costache înființarea unui grup de lucru pentru ambulatoriu din care să facă parte atât reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Parlamentului, Colegiului Medicilor, Asociațiilor și Societăților medicale reprezentative, Organizațiilor de pacienți, grup de lucru care să aibă obiectivul de a elabora un consens care să fie ulterior transpus într-un proiect legislativ privind funcționarea serviciilor prespitalicești. Propunerea a fost acceptată la acea dată, urmând să fie coordonată de domnul Secretar de stat Horațiu Moldovan. Apoi a venit pandemia și totul a fost uitat. Credem că este momentul să reluăm această idee.

Vă solicităm deci începerea activității grupului de lucru așa cum a fost aprobată de predecesorul dumneavoastră. Și sperăm să fie primul pas pentru regândirea atât a Legii 95/2006, cât și a și a Legii 145/1997, pentru a le așeza pe un fundament mult mai solid.

Nu este normal ca legea să prevadă că negocierea Contractului Cadru nu se face de către reprezentanții uneia dintre părți (furnizorii de servicii medicale), respectiv asociațiile profesionale și patronale, ci de către terți – C.M.R., O.A.M.G.M.A.M.R., O.B.B.C.C.S.R. – care nu reprezintă interesele economice și juridice ale furnizorilor de servicii medicale contractante cu C.N.A.S. Nu cerem excluderea lor, ci doar echilibrarea balanței.

Nu este normal să nu se poată deduce TVA-ul pentru echipamentele și consumabilele medicale, întrucât furnizorii de servicii medicale, prin lege, nu sunt plătitori de TVA. Pentru un strung se poate deduce TVA, pentru un computer tomograf, nu. Dar avem nevoie de modernizare, nu e așa? Astfel, în sistemul public statul ia înapoi cu o mână o cincime din ce dă cu cealaltă.

Nu este normal să nu decontăm aproape nimic în stomatologie, când avem cel mai mare număr de edentați din Europa. Și de aici pleacă în cascadă costurile afecțiunilor subsecvente.

Nu este normal să nu poată fi accesate fonduri europene de către cabinetele medicale, indiferent de specialitate, care fiind organizate pe Legea 629/2001 nu au personalitate juridică.

Nu este normal ca bugetul alocat sănătății să fie ultimul din uniunea Europeană, în condițiile în care avem atât de mult de recuperat. 6% din PIB nu trebuie să fie un vis, ci doar un jalon depășit. În 2018, conform Eurostat, România a alocat pentru sănătate pe cap de locuitor 580 euro/an, față de prima clasată, Danemarca, cu 5260 euro/an și o medie a Uniunii Europene de 2982 euro/an. Noi totuși avem de recuperat un decalaj, dar în realitate îl mărim în fiecare an.

Din aceste motive și multe altele vă solicităm să ne așezăm la masa de lucru. Dacă veți reuși să puneți sistemul de sănătate pe baze noi, cu sprijinul clasei politice în integralitatea ei, cu participarea noastră, a partenerilor sociali, veți reuși să intrați in istoria medicinii românești. Altfel, vă veți așeza în lungul șir al miniștrilor uitați ai sănătății, care au ratat acolo unde era vital să reușească.

Asigurându-vă de întregul nostru sprijin și completa implicare,

Dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1956 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  30 de ani in Buc nu s-a construit spital de STAT (Joi, 21 ianuarie 2021, 12:15)

  Kivek [utilizator]

  ca sa modernizezi orice sectie de spital e nevoie de investitii

  traim intr-o tara in care se construiesc BISERICI in timp ca in Buc NU s-a construit in 30 de ani nici un spital de STAT nou.

  au construit doar spitale private (de care e nevoie) dar si alea facute in bataie de joc, fara locuri de parcare

  Eu nu cred ca omaenii astia (ca si ceilalti din PSD) au bunavointa si stiinta sa produca schimbare.
 • 0 (0 voturi)    
  Medicii i-au salariul degeaba. (Joi, 21 ianuarie 2021, 14:06)

  asavreau [utilizator]

  Nu înțeleg de ce medicul de familie +asistenta nu pot face vaccin anticovid?!.Platforma de vaccinare este o poveste ,nu poți să te programezi și nu ai pe cine întreba.COPVID este o problemă națională ,dar nimănui nu-i pasă.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by