Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 20 ianuarie 2021, 8:38 Actualitate | Sanatate


Spital
Foto: Pixabay.com
​Ești bolnav cronic în România. Suferi de ani de zile de o boală - afecțiune cardiovasculară, diabet, cancer, HIV-SIDA, hepatită, faci dializă etc - pe care știi că o vei duce cu tine, cel mai probabil, toată viața. Mergi periodic la medic și folosești cardul de sănătate în sistem. Crizele de medicamente te lovesc și ele frecvent și trebuie să te descurci de cele mai multe ori pe cont propriu. Anul 2020 aduce cu el pandemia de COVID-19. Ai acces tot mai greu în spital, la o consultație la medic sau la investigații medicale, chiar dacă și înainte aveai, de cele multe ori, de așteptat. La începutul anului 2021, statul român îți dă dreptul, teoretic, să te vaccinezi cu prioritate, pentru că ești una dintre categoriile cu risc de a dezvolta o formă gravă de COVID-19, în cazul infectării: în etapa a doua a campaniei, imediat după cadrele medicale. Numai că, atunci când încerci să te programezi la vaccinare, descoperi că, pentru statul român, tu și afecțiunea de care te tratezi de ani de zile nu existați.


Info pe scurt:


 • Sute, poate mii de bolnavi cronici s-au lovit de această problemă, în cele 5 zile de când s-a dat startul programărilor pentru cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 - nu se pot înscrie pentru vaccinare, din cauză că nu figurează în sistem ca fiind bolnavi cronici.
 • Problemă de sistem veche, ignorată ani de zile. Pandemia și campania de vaccinare de care ni se leagă acum speranțele pentru o viață normală au scos la iveală o veche problemă de sistem, veșnic ignorată: nu există registre ale pacienților cronici, nu știm cine și câți sunt.
 • În România trăiesc în jur de 4-5 milioane de bolnavi cronici, potrivit estimărilor asociațiilor de pacienți, însă autoritățile nu au o evidență exactă.
 • Statul român nu știe și nici nu a știut vreodată cu exactitate câți bolnavi cronici are. Pentru acest lucru, pentru fiecare boală cronică ar trebui să existe un registru național în care să fie înscriși toți pacienții diagnosticați și care primesc tratament pentru afecțiunea respectivă.
 • Ușor de spus, greu de făcut: în România există doar două registre naționale de pacienți, ambele fiind inițiativele unor ONG-uri, nu ale autorităților: Asociația Dăruiește Aripi a lansat acum 2 ani registrul național al copiilor bolnavi de cancer, iar Asociația Suport Mastocitoză va avea și ea propriul registru, prin grija președintelui și fondatoarei Asociației, Nicoleta Nidelea Vaia, ea însăși pacient cu mastocitoză - o formă rară de cancer de sânge.
 • Autoritățile nu au avut niciodată interes să facă aceste registre naționale pentru pacienții cronici, acuză reprezentanții asociațiilor de pacienți consultați de HotNews.ro.
 • "Ar dispărea toate diagnosticările și decontările fictive", explică, pentru HotNews.ro, Nicoleta Nidelea Vaia, pacientă cu mastocitoză și șefa asociației de pacienți Suport Mastocitoză, care a făcut demersuri pe cont propriu pentru ca pacienții români cu mastocitoză să aibă propriul registru.

Cum ar trebui să arate un registru de pacienți?


În România trăiesc în jur de 4-5 milioane de bolnavi cronici, potrivit estimărilor asociațiilor de pacienți, însă autoritățile nu au o evidență exactă.

Statul român nu știe și nici nu a știut vreodată cu exactitate câți bolnavi cronici are. Pentru acest lucru, pentru fiecare boală cronică ar trebui să existe un registru național în care să fie înscriși toți pacienții diagnosticați și care primesc tratament pentru afecțiunea respectivă.


Un registru național de pacienți nu înseamnă nici pe departe un caiet în care să fie trecute numele tuturor pacienților care suferă de o anumită afecțiune și nu este nici o simplă bază de date.

"Registru înseamnă o platformă cu multiple interfețe în care medicul introduce numele unui bolnav, dar numele nu apare, pacientul primește automat un cod și are interfețe - cam 18, 20, 30 - în funcție de diagnosticul respectiv. Astfel un medic din orice țară, dacă vrea să vadă mastocitoză sistemică, intra și are acces", explică, pentru HotNews.ro, Nicoleta Nidelea Vaia, președintele Asociației Suport Mastocitoză - o formă rară de cancer al sângelui.

Registrele naționale de pacienți cu o anumită afecțiune sunt conectate între ele, iar criteriile sunt extrem de stricte, orice înscriere în registru trebuie să respecte criteriile exacte ale Organizației Mondiale a Sănătății, spune fondatoarea Asociației Suport Mastocitoză.

Face voluntariat de 30 de ani și s-a zbătut pentru ca pacienții din asociația ei să aibă registru


Nicoleta Nidelea Vaia, ea însăși pacientă cu mastocitoză, face voluntariat de 30 de ani și s-a zbătut pe cont propriu pentru ca cei 121 de pacienți cu mastocitoză din România să aibă un registru adevărat.

Tot ea se zbate, în fiecare an, să adune fonduri pentru a le asigura tuturor celor 121 de pacienți tratamentul cu cromoglicat care îi ține în viață - un medicament care nu este decontat în România, cu toate că ar costa statul român în jur de 50.000 de euro pe an. Jumătate dintre cei 121 de pacienți români diagnosticați cu mastocitoză sunt copii.

Nicoleta Vaia, fondatoarea Asociației Suport Mastocitoză

Nicoleta Nidelea Vaia a primit, din afara țării, ok-ul pentru a extrage datele pentru un registru național al pacienților cu mastocitoză, pe care să îl conecteze la cel internațional, "astfel încât orice hematolog din România să poată introduce, cu un cod de logare, un pacient acolo".

"Fiecare registru național e parte a registrului internațional de pacienți. Ca să fie parte a registrului internațional de pacienți, trebuie să îndeplinească niște criterii extrem de severe - de GDPR, toate analizele trebuie efectuate în centre recunoscute internațional, iar criteriile de diagnostic sunt cele ale Organizației Mondiale a Sănătății. La noi, de exemplu, la mastocitoză, dacă nu sunt trecuți toți markerii tumorali, este degeaba. La diabet de exemplu trebuie să fie trecute toate standardele de aur ale bolii respective", explică ea.

Foarte important: registrul presupune și monitorizare, un instrument de control: "Că de asta fug toți. Acum îi dai diagnosticul o dată și nu îl mai vezi. Registrul are acest instrument de control: monitorizarea. Adică pacientul își reface acele analize, mai puțin mutațiile genetice. Asta pentru că, chiar dacă majoritatea bolilor cronice sunt pe viață, uneori diagnosticul poate fi pus fictiv. În plus, în acest fel este urmărită și evoluția bolii - eventual, dacă aceasta se agravează și trece în alt stadiu. O ciroză poate să metastazieze oricând, de exemplu."

De ce "nu vrea nimeni" să facă registre: "Ar dispărea toate diagnosticările și decontările fictive"


Nicoleta Vaia, care este pe punctul de a reuși să aibă un registru ca în lumea civilizată pentru cei 121 de pacienți pe care îi reprezintă, povestește că s-a pus de nenumărate ori "la dispoziția Ministerului Sănătății", pentru a ajuta cu expertiza ei și pentru ca bolnavii cronici din România să aibă astfel de registre. "Nimeni nu vrea. Le-am explicat. Inclusiv ONG-urile ar trebui să se implice și să facă, nu doar să organizeze conferințe. Nimeni nu vrea să facă."Nicoleta Vaia subliniază că "în registru nu poți introduce decât pacienți care respectă criteriile de aur ale standardelor de diagnosticare. Dacă doar te dor articulațiile, nu poate să îți treacă acolo reumatism articular acut. Dacă nu ai bifat toți markerii, nu poți fi trecut acolo."

Ea acuză faptul că nu este vorba doar despre nepăsare, ci și despre interese din sistem ca aceste registre să nu existe - "Ar dispărea toate diagnosticările și decontările fictive, pentru că diagnosticarea în registru se face pe itemii de diagnosticare dați de Organizația Mondială a Sănătății. Le-ai bifat, bine, nu, nu poți introduce în registru. Dacă la tine o analiză trebuie să fie, de exemplu, sub 50 pentru a corespunde criteriilor, și nu este, atunci nu ai cum să introduci în registru. Acest lucru ar scoate toate serviciile fictive. Dacă ai trecut acolo în registru pe cineva care nu a bifat criteriile OMS, eject. S-ar face curățenie între dinozauri."

Cât ne costă lipsa registrelor? "S-ar economisi cel puțin 30% din fondurile CNAS"


Nicoleta Vaia a făcut și un calcul care arată cât ne costă lipsa acestor registre. Povestește că a făcut un calcul pe 3 segmente - decontarea medicamentelor și a vizitelor medicale, al doilea segment este componenta socială, pentru că un diagnostic include, de obicei, și un grad de handicap și alte indemnizații de natură socială, și al treilea, care ține fix de inserția socială a respectivului.

Ce a rezultat? Că înființarea registrelor ar aduce o economie de cel puțin 30% din fondurile cheltuite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate: "Per total, la nivel de buget general consolidat, însemnând și sănătate, și muncă, ar fi o economie de minimum 30% din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate și din fondurile Ministerului Muncii, dacă se face la frunzărit. Dacă se face nemțește, ar fi o economie de 50% din fonduri. Practic, această economie s-ar face doar prin respectarea criteriilor de diagnosticare ale OMS, odată cu înființarea registrelor de pacienți."

Primul registru național de pacienți din România: registrul copiilor bolnavi de cancer


Primul registru național de pacienți din România a fost Registrul Național al Cancerului la Copil, lansat la 1 februarie 2019, un proiect inițiat de un ONG (Asociația Dăruiește Aripi) în parteneriat cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică și Institutul Oncologic 'Ion Chiricuță' din Cluj-Napoca.

Până la înființarea registrului, statul român nu știa nici măcar câți copii bolnavi de cancer sunt în România.

Câteva luni mai târziu, în octombrie 2019, Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică a prezentat, în premieră, alături de Asociația Dăruiește Aripi, rezultatele studiului cu privire la Supraviețuirea Copiilor cu Cancer din România. Rezultatele reprezentau analiza completă a datelor adunate la nivel național privind cazurile de cancer la copii și tineri diagnosticați în perioada 2010-2013, demers posibil ca urmare a înființării Registrului Național al Cancerelor la Copil în România.

Aproximativ 400 de cazuri noi de cancere pediatrice sunt diagnosticate în fiecare an în România și tratate, ceea ce se traduce într-o incidență anuală de 10 cazuri la suta de mii de copii.

Alina Pătrăhău, fondatoarea Asociației Dăruiește Aripi

În perioada 2010-2017 s-au înregistrat 3.708 cazuri. Cea mai mare frecvență este la grupa de vârstă 0-4 ani, cele mai puține cazuri înregistrându-se la adolescenți (15-19 ani). Categoria este subreprezentată în Registrul Național al Cancerelor la Copil în România deoarece un număr important de cazuri nu ajung în rețeaua de Onco-Pediatrie, ci cel mai probabil ajung direct în secțiile pentru adulți sau sectii neoncologice.

Cele mai frecvente tumori ce afectează copiii sunt leucemiile (31%), urmate fiind de limfoame (16%), tumorile sistemului nervos central (14%) și de tumori osoase și țesuturi moi (7%).

Rata medie de supraviețuire la copiii din România diagnosticați cu cancer este de 69,1%, cu 10% mai mică decât media Europei de Vest, dar în concordanță cu media regiunii Europei de Est - 70% (țările Europei de Est: Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Lituania, Estonia, Letonia).

"În ultimii ani, prin intermediul Asociației Dăruiește Aripi, m-am străduit să pun umărul la construirea unei noi paradigme cu privire la modul în care tratăm copiii în spitale. Am început cu reconstrucția și dotarea unor secții în cadrul spitalelor publice însă, pe parcursul timpului, mi-a fost clar că este necesară rezolvarea problemelor sistemice, de proces. Registrul Național al Cancerelor la Copil este una dintre măsurile de acest fel: este pentru prima oară când știm exact câți copii trăiesc cu cancer în România, câți supraviețuiesc, care sunt șansele lor atunci când se tratează în România, comparativ cu alte state din Europa." - Alina Pătrăhău, fondatoarea Asociației Dăruiește Aripi.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


32102 vizualizari

 • +27 (31 voturi)    
  .... (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 8:45)

  sentenced [utilizator]

  Ieri mi-am vizitat bunicii, la scara pe usa era lipit un afis cu #rovaccinare si sigla Ministerului Sanatatii si niste bla bla-uri.
  Cand am urcat i-am intrebat daca au reusit sa se programeze, au incercat prin medicul de familie si nimic.
  Nu inteleg la ce foloseste statul roman acele carduri de sanatate daca pe baza lor nu poti centraliza datele cu privire la starea de sanatate a romanilor.
  • +13 (15 voturi)    
   Eu v-am zis ca nu se inregistreaza toti cronicii (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 9:56)

   Radoh [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   tut te duci la medic, iti pune ala un diagnostic dar nu te inregistreaza in sistem ca bolnav cronic
  • -9 (17 voturi)    
   De ce nu au dat telefon? (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 10:59)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Aveau si un numar de telefon.
   • +8 (8 voturi)    
    .... (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 14:35)

    sentenced [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

    Au sunat si la tel si nu a raspuns nimeni. Singura varianta pe care nu au incercat-o a fost cea cu platforma online.
    Mi-au povestit si de cazul unui vecin de-al lor care este inregistrat cu handicap la asistenta sociala si l-au sunt de acolo pentru vaccin dupa care totul a ramas in aer si nu l-a mai contactat nimeni pentru a stabili concret data vaccinarii (doar i-au zis ca e prioritar si l-au intrebat daca doreste sa se vaccineze).
  • +8 (10 voturi)    
   Medicii nu fac nimic (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 12:50)

   Moi1 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Si noi ne-am interesat cu o saptamana inainte si nici un medic de familie nu avea de gand sa inregistreze nimic. Asa ca le-am facu eu cont bunicilor, am dat refresh 45 min si le-am facut programare in prima saptamana.
   Ba mi-au mai cerut sa fac la inca doi vecini (ai voie maxim 10 persoane).
   Eu sunt chiar susprinsa placut ca am reusit sa rezolv problema de la 2000km distanta, aveam asteptari zero.
  • +8 (8 voturi)    
   Te iei cu mainile de par (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 13:05)

   EuConstat [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Bolnav cronic. Cica inregistrat la medicul de familie. Practic: medicamentul nu il gasesc, Doamne fereste sa nu am reteta la zi (la unele farmacii mi s-a cerut si ultimul raport medical), iar cardul de sanatate este problematic doar daca nu il am. Bineinteles ca nu pot sa ma programez la vaccin pentru ca site-ul nu recunoaste decat varsta. Nu stie si de boli sau de cat cotizez luna de luna fara sa beneficiez nici macar de medicamente compensate...

   PS - pentru cei care va ganditi ca, in "calitate" de bolnav cronic beneficiez de consult si analize care costa. Gresit si aici. Consultul si analizele le fac pe toate la privat, printr-o asigurare privata. Mai mult unele analize le platesc scump - 700 lei doua analize de sange, 1600 lei un RMN cu substanta de contrast etc.
   • +8 (8 voturi)    
    Paradoxul Romaniei (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 14:30)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui EuConstat

    "Diseases of affluence" cu sistem de sanatate de tara bananiera.

    Solutia, pentru cei care inca sunt sanatosi - mai putina mancare, mai multa miscare.
 • +26 (28 voturi)    
  penibilul si ineficientul stat roman (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 9:01)

  EdyT [utilizator]

  Daca noi nu mai platim taxele, imediat se activeaza parghiile de fortare: penalitati, blocare de conturi, anularea autorizatiilor si licentelor. Cand statul nu isi face treaba, asta e. Nu s-a putut. Nu exista nicio sanctiune ptr functionarii publici si clasa politica - de ex. reducerea bugetului de salarii ptr institutia responsabila. Unde este echitatea?
  • +16 (16 voturi)    
   Si vin si eu cu o intrebare (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 10:06)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui EdyT

   Eu nu imi iau salariul integral de pe fluturas. Aproape jumatate se duce la stat, iar o parte din acea impozitare pleaca catre Sanatate (si de la mine si de la angajator). Se presupune ca banii se folosesc la "ceva". De 30 de ani au fost folositi pentru vacante cu "iubi", salarii exagerate, desi doctorii erau storsi la extrem cu garzi inumane.

   De cladiri ce sa mai zici? Gandaci, igrasie, crapaturi si paturi mostenite de la Cizmar.
   • +10 (14 voturi)    
    Las-o balta (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 11:57)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    cu ''doctorii erau storsi la extrem cu garzi inumane''!Asta a fost demult de tot .Acum ''eroii din prima linie'' au salarii de la 8000 lei in sus.Multi,nu toti,cand sunt de garda nu au nimic de lucru si dorm lejer pana dimineata.Articolul spune 100% adevarul si vrem sa vedem cum va rezolva USR-ul aceasta problema.Criza Covid scoate in evidenta carentele sistemului de sanatate romanesc.Eu zic ca nu ne facem bine,never ever,singura solutie pentru cine poate:plecati in Vest daca vreti o viata mai buna.Asta daca sunteti pregatiti profesioal si aveti vointa plus ceva bani la inceput(ma refer doar la cei cu calificari superioare).Credeti-ma ca se merita!Eu m-am saturat ca ,din taxele mele,sa fie platite tot felul de fochiste,coafeze si zarzavagioaice din sistemul bugetar.
  • +2 (10 voturi)    
   Corect. Inclusiv pandemia e isprava statelor. (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 11:08)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui EdyT

   Statele au paturi de oameni platiti sa previna o astfel de pandemie care au stat inerte. Sa fi vazut medici iesind in presa, dandu-si demisiile ca masurile de carantina nu se iau din 2 ianuarie. Nimic! Si nu doar in Romania, tot Occidentul.
   De ce in Coreea de Sud, Singapore, Japonia, Australia, Noua Zeelanda este tinuta pandemia sub control? Statul isi face treaba.
   In restul este o neoaristocleptobirocratia doar consuma si schimba regulile jocului din zi in zi ( reglementeaza = schimbarea regulilor jocului in favoarea cuiva pentru spaga ).
 • +1 (27 voturi)    
  aha (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 9:08)

  real didi [utilizator]

  bine ca se vaccineaza parlamentul, iohannis si curtea constitutionala si consiliul concurentei, consiliul legislativ si alti inutili, balastul tarii.

  e drept, astia la salariile pe care le au, abia asteapta certificatul de vaccinare sa poata calatori liber in bora bora, maldive, dubai etc cu amantele si partenerii de afaceri pe banii statului.
  • +6 (16 voturi)    
   Si daca nu se vaccina: (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 10:56)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui real didi

   De ce Iohann nu se vaccineaza? Ce este in vaccinul ala? Nanocipuri? Fratilooor, nu va mai vaccinati!
   Cum o dai, cum o invarti, tot Uniunea Sovietica are dreptate!
 • +7 (7 voturi)    
  Penitență (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 9:18)

  NoFive [utilizator]

  Spune de 100 de ori, apoi scrie pe tablă tot de atâtea ori: bolnavi cronic!
 • +22 (22 voturi)    
  super articol! (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 9:23)

  Horea [utilizator]

  Wow, e tot mai clar de ce intiativele de digitalizare din sanate si nu numai merg asa de prost.

  Pentru ca daca ar merge bine si ar exista date usor de accesat despre ce se intampla in sistem, ar fi mult mai greu de scos bani de catre partide sau baieti cu ochi albastri.

  Poate de aceea a fost asa de greu sa fie schimbat directorul de spital din Cluj sustinut de Emil Boc si compania, sau poate tot de aceea a durat asa mult timp pana cand mizeria Hexipharma a fost dibuita.
  • +13 (13 voturi)    
   Nu e prima nici ultima oara... (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 10:04)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Horea

   Intotdeauna tragediile au scos la iveala bube mari din sistem. De la cazuri cand s-au prabusit tavane din scoli in clase (notoc ca nu erau copilasi) pana la Colectiv. Iar acum cu SARS2 s-a vazut importanta digitalziarii inclusiv pentru institutiile de stat. Desigur lipsesc inca mutle dar, macar s-a inceput.

   Ritmul e cel putin de melc. Iar dorinta nu e mare. Ma astept la o stagnare dupa ce se reduc cazurile de covid si inapoierea la birocratia Evului Mediu.

   Nu vreau sa zic aici de vointa USR+ sau lipsa ei, cat blocajele institutiilor politizate care vor fi reticente. Ma astept chiar la proteste odata ce s-ar automatiza fluxuri si femeia care muta dosar din camera in camera nu va mai avea loc de munca.

   Dar sa vedem... intotdeauna persoanele cu dizabilitati si orfanii au fost ignorate de stat. Si daca ar vrea USR+ o schimbare, e greu sa faci in 4 ani ce nu s-a facut in 30.
 • -10 (14 voturi)    
  Daca mizeria aia de HG trece azi (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 9:32)

  subcultura [utilizator]

  USR si Vlad Voiculescu se pot linge pe bot de votul meu
 • +19 (19 voturi)    
  Transparentizare online (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 9:33)

  BIM15 [utilizator]

  Sa speram ca Vlad Voiculescu va reusi sa treaca o lege sau ordin de ministru care sa permita fiecarui asigurat sa-si verifice serviciile decontate pe ultimii n ani. ONLINE, eventual din aceeasi platforma unde ne-am inscris deja pt vaccinare. Pentru ca exista deja posibilitatea sa soliciti acest lucru dar f. birocratic, drumuri la CNAS sau alte agentii ale statului...au facut-o cu "cap" a.i. sa descurajeze.
  • +14 (14 voturi)    
   e singura speranta (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 10:13)

   mike_the_hunter [utilizator] i-a raspuns lui BIM15

   Vlad Voiculescu poate face aceste registre. ...dar am o rugaminte...daca se poate sa nu fie facute de STS....Dar tare mi-e teama ca Vlad Voiculescu va fi zburat fiindca e un om cinstit si conduce un minister mafiot.
  • -1 (7 voturi)    
   aici (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 12:28)

   danton68 [utilizator] i-a raspuns lui BIM15

   http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html

   bagi cnp si vezi ...
   • +5 (7 voturi)    
    link (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 13:08)

    miluch [utilizator] i-a raspuns lui danton68

    "Nu s-a primit un răspuns în timp util. Vă rugăm să încercaţi mai târziu!" :-))))
   • +6 (8 voturi)    
    Oricum nu merge si pare pt altceva (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 13:10)

    BIM15 [utilizator] i-a raspuns lui danton68

    De pe site:
    "Pe această pagină puteţi consulta PIAS cu privire la calitatea de asigurat a unei persoane."

    iar raspunsul interogarii este:
    Serviciul Web a întors următoarul mesaj:
    Nu s-a primit un răspuns în timp util. Vă rugăm să încercaţi mai târziu!
   • +6 (8 voturi)    
    Nu merge!!! (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 13:17)

    Moi1 [utilizator] i-a raspuns lui danton68

    Pagina asta e pt. verificarea calitatii de asigurat, nu a decontarilor.
    Si oricum nu merge, am incercat de vreo 5 ori si imi da diverse erori sau nu functioneaza.
    • +3 (5 voturi)    
     Poti sa verifici la medicul de familie (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 14:33)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Moi1

     Teoretic, exista portal de acces individual la DES, practic nu functioneaza. Dar functioneaza pentru medicii de familie. Te duci la medicul de familie si il intrebi ce scrie in fisa ta. Nu-ti raspunde?.. Schimbi medicul de familie.
 • +14 (18 voturi)    
  ..... trist .... dar adevarat ...... (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 9:36)

  viziru [utilizator]

  ..... trist .... dar adevarat ...… furaciunile sa traiasca ….. chiar si UPU cu Arafat in frunte consuma in nestire nu dau socoteala nimanui …. dar cine dreaqu sa vada furaciunile …...
 • +9 (17 voturi)    
  Pai ce ati votat aia ati primit. (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 11:00)

  feroviarul123 [utilizator]

  Ati votat cu pzd-ul 30 de ani si va mirați ca sunteți furați? N-ați văzut ce castele sau palate au din salariul de bugetar? Toate funcțiile si functiisoarele din aparatul de stat sunt ocupate de politruci si familiile lor. Ce va mirați?
 • +7 (7 voturi)    
  De ce mai exista cardul de sanatate ? (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 12:09)

  galeo [utilizator]

  Scopul lui nu era si pentru a pastra istoricul medical al pacientului
 • +7 (9 voturi)    
  Sigur nu exista registrul ala? (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 12:22)

  pehash [utilizator]

  Pai atunci Dosarul Electronic de Sanatate ce este?..

  "Ar dispărea toate diagnosticările și decontările fictive, pentru că diagnosticarea în registru se face pe itemii de diagnosticare dați de Organizația Mondială a Sănătății"
  Toate decontarile fictive sunt inregistrate la CNAS, in dosarul pacientului. Altfel nu ar putea fi decontate.
  Nu are nici o logica. Daca se infiinteaza aceste registre noi, iti pune altcineva diagonsticul? Nu. Acelasi doctor, care subit isi va schimba diagnosticul?... :)
 • +8 (10 voturi)    
  Pana la bolnavi ne omoara GRAMATICA (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 12:57)

  Zapateado [utilizator]

  Nu se spune " bolnavi cronici" . Asa dupa cum nu se spune " bolnavi psihici" .

  Vor zice unii: " Băi , nu mai face pe desteptul, spune tu cum se zice "

  Raspuns: bolnavi cronic.
 • +1 (5 voturi)    
  un pic de perspectiva (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 13:03)

  Moi1 [utilizator]

  In tara extrem de civilizata in care stau platformele de progranare nu sunt functionale inca decat partial, hotline-urile suna ocupat incontinuu si centrele de vaccinare nu-s deschise inca. In timpu asta le mor 100 de oameni pe zi.
  Si timp de 6 luni rezultatele pozitive la teste se centralizau prin...fax!
  Deci la case mai mari e si mai rau!
 • +3 (7 voturi)    
  Bataie imensa de joc la adresa bolnavilor cronici (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 14:23)

  Westbam [utilizator]

  Asemenea bataie epica de joc la adresa bolnavilor cronici nu am mai vazut.
  Am incercat sa ma programez la vaccinare via medicul specialist - nu se baga, nu face programari, via medicul de familie - nu a reusit pe platforma, nu ma poate adauga, am incercat si singur iarasi fara succes.
  Am zis sa sun la call center, luni dimineata a raspuns cineva dupa 10 min, raspuns ca nu functioneaza platforma, sa las un numar de contact si ma suna ei inapoi. Nu au mai sunat nici pana azi.
  Am zis sa mai incerc o data, raspuns dupa 30 de min de asteptare, nu a reusit sa ma programeze si nici rabdare cu mine nu au avut, mi-a inchis telefonul (i-am zis sa astepte 30 sec sa verific cu medicul de familie daca exista vreun conflict pe lista beneficiarilor). Mi-a inchis in nas.
  Nu sunt un caz de bolnav cronic grav, insa sunt sigur ca exista cazuri grave de oameni cu boli autoimune sau alte boli mai grave care TREBUIAU sa beneficieze de vaccinare cu prioritate, poate chiar clasificati in GRUPA I.
  Dar stati putin, Vlad Voiculescu si Gheorghita au zis ca totul functioneaza, probabil eu traiesc intr-o alta lume paralela.
  • +5 (9 voturi)    
   Ai identificat gresit vinovatii (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 15:21)

   BIM15 [utilizator] i-a raspuns lui Westbam

   Toti cunoscutii mei care au avut parinti sau bolnavi cronici de programat au reusit pana la urma, unii mai usor, altii dupa mai multe insistente cu platforma online.
   Iar daca esti bolnav cronic si nu figurezi in sistem sa stii ca nu e vina lui Voiculescu, Gheorghita si poate nici chiar a STS-ului care a dezvoltat aplicatia cu resurse proprii. E din cauza indolentei unor medici de familie care nu si-au facut ani de zile treaba, respectiv sa-si inscrie pacientii cum/unde trebuie. Iar unii au pretentia sa fie farmacie in bazele de date CNAS peste noapte.
   • +2 (6 voturi)    
    WOW! (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 16:32)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui BIM15

    STS-ul ''care a dezvoltat aplicatia cu resurse proprii""?Din serialul sa radem cu Stan si Bran.Ei doar lucreaza cu produsele puse de altii la dispozitie.
 • 0 (10 voturi)    
  DEZASTRU si CATASTROFA (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 14:56)

  jidanul [utilizator]

  De 1 an suntem in pandemie si guvernele Orban si Cîțu si institutiile statului nu au fost in stare sa faca o situatie clara si precisa a bolnavilor cronici pentru fiecare judet si pentru toata tara. In aceasta situatie guvernul trebuie sa-si dea de urgenta demisia, pentru ca in aceasta situatie in care bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare, practic conducatorii Romaniei ii condamna la moarte pe bolnavii cronici, adica, cca.4-5 milioane de bolnavi cronici, un sfert dintre romani. Discutam despre copii, adolescenti, tinerii si oameni in varsta. Aceasta situatie este un genocid mascat, cea ce este inadmisibil si inacceptabil din toate punctele de vedere.
 • +1 (1 vot)    
  Reforma caselor de sănătate sau desfiintarea (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 23:28)

  Koczka [utilizator]

  O mare cauza a decontărilor ilicite și a cheltuielilor exagerate și nenecesare o reprezintă caracatița rețelei așa-ziselor Case de sănătate, instituții parazite și bugetofage. Daca cineva ar avea curiozitatea sa inventarieze fauna care populează aceste instituții ar putea practic panorama rețeaua relațiilor clientelare interpartinice din Romania. Clădiri supradimensionate și nefuncționale adăpostesc rubedenii, amante și amanți, pensionari speciali unii proveniți din armata, politie, servicii secrete și o minoritate de funcționari publici blazați care 'duc greul' activității ce consta în înregistrarea și decontare a cheltuielilor cu servicii de sănătate a celor arondati. Normal că există Case separate pentru cei d'speciali' binecunoscuta OPSNAJ și altele mai discrete , cu un număr limitat de arondați dar cu bugete 'speciale'. O sa ne miram cu toții daca cineva va avea curajul sa facă publice facturile unor privilegiați care beneficiază de tratamente în străinătate, nu numai operații dar și recuperare în locații exotice la tarife 'speciale'. Hai sa vedem cine și când va avea curajul sa aplice o reformă radicală asupra acestei încrengături de interese private , profund nedemocratice, neconstituționale și sigur imorale.
 • +1 (1 vot)    
  Se fura peste tot (Joi, 21 ianuarie 2021, 11:53)

  George21 [utilizator]

  Este bine ca apar in titlurile stirilor aceste adevaruri,cum ar fi si cel de azi:Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive.Exista pensii de boala fictive,exista multe lucruri inventate doar ca romanasii nostrii destepti sa fure ceva.Nu o sa progresam pana cultura furatului nu va disparea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by