Despre egoism și alte fleacuri

Luni, 18 ianuarie 2021, 13:55 Actualitate | Sanatate


Medicul Cosmin Alexandrescu
Foto: AGERPRES
​"Acolo când n-are treabă, / Orice babă / Este medic comunal. / Când se ia câte-o măsură, / Lumea-njură / Pe agentul sanitar / Și-l întreabă fără noimă: / - Ce-ai cu noi, mă? / Pentru ce sa dăm cu var?..." - George Topârceanu, ''Vara la țară''. La începutul secolului XX, George Topârceanu scria versurile de mai sus, care surprinzător, după un secol, un război mondial, două regimuri politice și o revoluție sunt la fel de actuale. Noi nu evoluăm. Noi apărăm valorile "tradiționale" care ne definesc. De aceea și "Scrisoarea pierdută" este la fel de actuală.

Anul trecut, sau poate anul dinaintea lui, nu știm sigur, ne-au adus pe cap o bestie. Microscopică, dar mortală. O bestie, venită probabil din China și care a ajuns să stăpânească lumea. Într-un an de zile a reușit să îmbolnăvească 93 483 474 de oameni și să curme 2 000 881 de vieți (date actualizate la 14 ianuarie). Indiferent cum am numi-o, gripă chinezească, ciumă modernă sau Covid, este evident că reprezintă cel mai important fenomen mondial al generațiilor postbelice. Nici războaiele din Coreea, Vietnam, Irak, Afganistan, nici criza mondială din 2009, nici expansiunea și nici căderea comunismului nu au afectat viețile atâtor oameni precum această pandemie.

Stilul nostru de viață, care părerea un dat firesc a fost complet bulversat. O "chestie" infimă, care nu poate fi văzută, mirosită, pipăită, care ne-a închis în casă, ne-a obligat să nu mai mergem la școală, la restaurant, teatru sau vacanță, care ne-a obligat pe mulți să muncim de acasă, să conviețuim cu soacra permanent, stăpânește astăzi lumea. Toți ne dorim viața înapoi.

Dar cum putem face acest lucru? Sunt câteva măsuri simple, care deși nu sunt perfecte, pot fi decisive. Masca, cea atât de hulită, purtată de noi, îi protejează pe cei din jur de transmiterea bolii. Purtată de ceilalți, ne protejează pe noi. Evident că nu are randament de 100%. De altfel toți am învățat în clasa a X-a la termodinamică faptul că nu există proces cu randament de 100%, adică nu există perpetuum mobile. Dar dacă înmulțim 99% cu întreaga populație obținem oprirea răspândirii bolii.

Dacă ne spălăm pe mâini, ne protejăm pe noi. Dacă îi protejăm pe cei dragi, copii, părinți, prieteni, ne protejăm pe noi. Ne protejăm viața, așa cum o știam înainte.

Ca să scăpăm definitiv de boală, pe lângă aceste măsuri de bun simț (dar din păcate bunul simț lipsește multora, odată cu cei șapte ani de acasă), mai sunt necesare două lucruri: un vaccin și un tratament specific. Nu neapărat simultan ambele. Tratamentul specific cu o rată de succes satisfăcătoare încă nu a fost descoperit. Antiviralele, spre deosebire de antibiotice, sunt niște medicamente apărute mai târziu și se adresează unor microorganisme extrem de simple, aflate la limita dintre viu și anorganic, care nu au un metabolism propriu-zis pe care să îl putem perturba. S-au încercat tot felul de molecule, existente sau sintetizate special, s-au analizat prin algoritmi de inteligență artificială mii de variante, dar încă fără succes. Tratamentul încă este simptomatic: face febră, dă-i un antipiretic, îl doare capul, dă-i un antiinflamator, se sufocă, pune-l pe oxigen. Adică încercăm să rezolvăm simptomele, dar nu putem rezolva cauza. Lăsăm de fapt boala să își urmeze cursul și ne bazăm pe imunitatea noastră să ne vindece.

Aici intervin vaccinurile. Ele nu își propun să vindece boala. Rolul lor este doar de a o preveni, de a ne antrena sistemul imunitar să recunoască mai devreme virusul pătruns în organism și de a-l distruge înainte de a face pagube. Asta face un vaccin: ne ferește de formele grave ale bolii, distruge microbii în interiorul corpului nostru înainte de a apuca să se răspândească. Și făcând asta îi protejează și pe cei din jur, pentru că cel vaccinat nu mai este contagios decât câteva ore și nu aproximativ 10 zile. E vorba pur și simplu de matematică, de statistică. De legi, de reguli științifice, demonstrabile. Nu e vorba de credință. Virusul, vaccinul, nu sunt Dumnezei. Nu trebuie să crezi în ei. Biologia este o știință cu legile ei clare, care nu ține seama de interpretările umane. Biologia nu ascultă nici de politică, nici de religie, nici de sociologie. Dimpotrivă.

Prea mulți analfabeți funcționali, prea mulți semidocți au devenit peste noapte experți în virusologie, în imunologie, în medicină. Oameni care ieri nu știau ce sunt globulele albe vorbesc azi cu nonșalanță despre limfocite T de memorie, despre celule NK (natural killer), despre Ig G. Prea mulți filozofi născuți peste noapte, prea mulți juriști făcuți pe puncte vorbesc despre libertate. Au auzit oare de Socrate? Au auzit de Rousseau? Au înțeles ei oare drepturile omului așa cum au fost ele enunțate de revoluția franceză sau în Carta ONU? Cu siguranță nu. Au auzit că există așa ceva. Dar nu le-au înțeles. Nu au înțeles că nu există liberate fără responsabilitate. Fără compasiune. Fără iubire. Fără generozitate.

Ne vrem viața înapoi? E nevoie de responsabilitate. E nevoie de generozitate. Masca nu îți ia libertatea. Masca îl protejează pe cel de lângă tine. Care poate e părintele tău. Sau copilul tău. Nu vrei să înțelegi că e datoria ta să îi protejezi? Poți alege atunci ce vrei să fi: egoist, imatur, criminal. Pentru că dacă omori pe cineva, chiar nedorind asta, din inconștiență, din indolență, ești ucigaș. Virusul nu vrea să omoare. Murind gazda, moare și el. El vrea doar să supraviețuiască. Noi îl răspândim. Cu inconștiența noastră. Cu înțelegerea greșită a noțiunii de libertate.

Libertate nu însemnă să fac în mod conștient rău celui de lângă mine. Dacă aș fi singur pe o insulă aș putea face orice. Dacă mai sunt cu cineva am responsabilități. De asta sunt om, de asta am rațiune. Dumnezeu a spus: "Să nu ucizi!". Dacă nu crezi în știință, dar ești credincios, ASCULTĂ-L!

Frate al meu, depășește-ți egoismul. Apără-mă ca să pot să te apăr și eu! Poartă masca, chiar de nu îți place! Vaccinează-te! Haide să ne luăm viața înapoi. Și libertatea odată cu ea.

Dr. Cosmin Alexandrescu
Medic primar radiologie-imagistică
Presedintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator din România


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3760 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  foarte bun (Luni, 18 ianuarie 2021, 14:31)

  victor L [utilizator]

  articolul.
  Pentru cine intelege ce citeste.
  NB,
  dar, ca fapt divers, mi-a placut: " să conviețuim cu soacra permanent" :D :P
 • +9 (13 voturi)    
  Multumesc (Luni, 18 ianuarie 2021, 14:44)

  UnOarecare [utilizator]

  Superb articol, la obiect si pertinent.
 • +7 (11 voturi)    
  Exact ! (Luni, 18 ianuarie 2021, 14:48)

  clint [utilizator]

  E o problema pentru colegii dvs, psihologii.
  Cunosc tipul asta de om... apare jubiland in crize.
  Genul care are doar puseuri de entitelment "v-am spus eu" si care isi cauta, uneori post-factum "confirmation bias"-ul. Ce transmit oamenii astia? Ca lumea e plina de prosti si doar ei inteleg care e mersul. Sunt in toate domeniile si cauta cu disperare un moment in care sa apara si sa isi etaleze "cunostintele" pe care doar ei, si un club restrans, le au.

  In criza economica, au aparut "desteptii" plini de "compasiune": "cine v-a pus, prostilor sa va imprumutati la banci?".

  In criza sanitara, bineinteles, doar ei inteleg ca masca e useless, ca vaccinul e frectie la picior de lemn intru imbogatirea pharma, samd.

  S-au raliat imediat Suediei "uite, asa se face" de parca stiau ei ca asa e bine. Nicio intelegere pentru autoritatile care se confruntau cu ceva nemaivazut, ale carui consecinte nu se stiau...
  Si-au descoperit peste noapte "libertati" si altele, doar pentru a arata de fapt ca ei sunt deosebiti.
  Cum spuneam, problema lor e "well known" si evidenta pentru psihologi la fel cum e raceala pentru medici, nu o sa dau eu diagnostice, ca nu sunt de specialitate.
  Ce e trist, e ca aceasti "tulburati" sunt:
  1. incurajati politic de fortele destabilizatoare
  2. se bazeaza pe "studii stiintifice" ca sa isi justifice comportamentul abuziv, oarecum la fel cum nazistii au incercat sa isi creeze o stiinta a rasei superioare. Nimic mai gretos, mai ales, ca, asa cum spunea autorul, "pana ieri nu stiau ce e o limfocita"
  3. in partea neaosa a lor, exista o neincredere generalizata in stiinta, de ex. eficienta vaccinulurilor in general, chestie care nu poate fi pusa doar pe seama ignorantei, trebuie sa fie ceva mai mult decat atat ( paranoia ).

  In final ramane o mare, mare lipsa de empatie, fiindca din discutiile pe care le-am avut cu astfel de specimene, important e sa aiba ei dreptate, nicicum efectele actiunilor pe care le propun, de ex, renuntarea la restrictii, masca...
 • -6 (12 voturi)    
  Apără-mă ca să pot să te apăr și eu! (Luni, 18 ianuarie 2021, 14:52)

  n4c [utilizator]

  Dar eu nu vreau sa fiu aparat de tine!

  Eu ma apar singur. Ca sint responsabil. Si responsabil de persoana mea sint doar eu.

  Pe tine te deranjeaza acest lucru. Esti atit de responsabil incit propria-ti persoana nu-ti ajunge, vrei sa fii responsabil si de alte persoane. Scopul tau in viata e sa-i aperi pe altii si uite ca exista unii care nu vor sa fie aparati de tine. Nu vor sa fie responsabilitatea ta, vor sa fie responsabilitatea lor.

  Niste egoisti.

  De aceea ii vei apara cu forta.

  Pentru ca sint responsabilitatea ta, ca vor sau ca nu vor.
 • +1 (7 voturi)    
  ... (Luni, 18 ianuarie 2021, 14:59)

  a.nonim [utilizator]

  Cum, au disparut toti expertii de pe forum? Sa fi aparut o urma de jena, de bun simt? Sa-si fi dat seama cat de penibil e sa contrazici experti cu ani de zile de experienta cu niste cautari pe google? Nu cred...
 • -5 (11 voturi)    
  cerinte simple (Luni, 18 ianuarie 2021, 15:10)

  vodatepes [utilizator]

  Cerinte simple dar exista domnule doctor un dar simplu : care masti sa porti daca 90% din cele din farmacii si magazine nu sunt conforme. Ca institutiile statului care trebuia sa verifice calitatea acestora erau plecate in concediu.
  Un alt dar : sa presupunem ca majoritatea populatiei nu este educata iar infirmierele. asistentele, doctori au pregatirea necesara pentru a infrunta virusul, atunci de ce cele mai mari focare au fost si sunt spitalele, asezamintele de batrani sau copii unde angajati sunt din cei enumerati mai sus adica infirmiere, asistente, medici? Daca cei care au pregatirea neceara si stiu teoretic masurile de preventie nu au fost in stare sa se protejezeze de ce avem pretentie de la baba de la tara? Un alt dar domnule doctor : Ati tot facut trimitere la legile fizici, ale mecanici atunci va intrebam: Daca in aviatie se prabuseste un avion de un anumit tip, producatorul obliga ca toate companiile din aviatie care sunt dotate cu acel tip de avion sa nu mai zboare pana nu se afla cauza accidentului. Daca e asa de ce in acest moment cand in Norvegia sunt 23 de cazuri de decese la persoane cu varsta de peste 65 ani vaccinate anticovit nu se ia masura ca peste tot in lume unde sunt persoane cu varsta de 65 ani sa se opreasca vaccinare pana nu se clarifica ce s-a intimplat in Norvegia? Deci domnule doctor Eu cred ca romani sunt mult mai inteligenti si cu mai mult bun simt decat cei care ne conduc si decat cei care se cred elitele tari.
 • -4 (8 voturi)    
  aaah (Luni, 18 ianuarie 2021, 15:19)

  Point [utilizator]

  sweet irony
  un medic care lupta cu covidul zic,un specialist in sfarsit.ia sa vedem ce spune el.masca te apara pe tine si pe altii,spalatul pe maini.reguli simple,ce mai,nu-i greu sa le accepti.insa,ca sa vezi belea covidu tot circula pe strazi noaptea,tot bantuie desi toata lumea fuge de el.de ce dracului dom doctor?si mai rau,se mai si transforma in alte maimute cu par.pai geaba stam noi blocati in case mai frate?geaba punem noi taspe batiste la gura?de aia nu ma mai pup cu soacra mea?
  pai de ce luptaram si muriram noi dom doctor?
 • -4 (12 voturi)    
  De acord, domn' doctor (Luni, 18 ianuarie 2021, 16:10)

  Ciprian1979c [utilizator]

  Daca-mi explici si mie de ce poate sa ma amendeze politia daca merg singur pe strada sau singur in parc fara masca! Daca-mi explici si mie, de ce eu, cu nimeni in jur, in exterior, pot fi amendat ca nu pot masca! Stii ca doctorii care au bagat asta in cap guvernantilor au dat rau cu mucii in fasole, nu? Si pe mine, de ex, m-au inversunat, m-a inrait, daca vrei! Nicaieri, in lumea cu apa calda, in afara de modelele de ''succes'' Italia si Spania, nu e masca obligatorie pe strada acolo unde se pot pastra 2 m! Scoateti imbecilitatea asta de lege, intai si pe urma apelati la alte sentimente...pana atunci, eu nu vad nici o diferenta intre unul care-mi cere(ma obliga) sa port masca si ''singur in parc'' si unu' care crede ca i baga Gates cip - tot atat ''ii duce'' capu'!
  • +3 (11 voturi)    
   ... (Luni, 18 ianuarie 2021, 17:02)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   E foarte logic de ce. Probabilitatea sa te intalnesti cu cineva, sau sa te opresti sa cumperi ceva de la un chisc este foarte mare. Marea majoritate uita sa puna masca cand sunt luati prin surprindere. O regula simpla, alb sau negru, e mai usor de respectat si de aplicat. La fel e si la semafor, de ce sa stai la rosu daca nu vine nimeni?
   • 0 (2 voturi)    
    Raspunsul e chiar mai simplu... (Luni, 18 ianuarie 2021, 17:43)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

    Ca doar nu te amendeaza prin posta, trebuie sa te identifice, deci nu ai masca langa politist (sau ti-ai pus-o tarziu).
    • +1 (3 voturi)    
     ... (Luni, 18 ianuarie 2021, 18:24)

     a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Nu este adevarat. Nici macar la aeroport nu mi s-a cerut sa dau jos masca...
   • -2 (6 voturi)    
    Obositoare si inutila comparatie (Luni, 18 ianuarie 2021, 18:01)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

    Alta nu mai aveti? la semafor stai, pt ca poate aparea unul cu 200 km/ ora, intr o secunda, crede-ma nu e cazul cu un om care merge pe jos sau alearga, sa apara langa tine intr-o secunda, nu? De asemenea, are destul loc sa te ocoleasca daca vrea, iarasi, nu crezi? Oricum o dai, oricum o iei, e un fel de a interzice circulatia masinilor, ca sa nu mai fie accidente(oricum asta e singurul scop, sa ti fie scarba sa stai afara, sa nu te bucuri ca stai afara si sa te cari cat mai repede acasa).si mi se pare de toata jena!
    • +2 (6 voturi)    
     ... (Luni, 18 ianuarie 2021, 18:22)

     a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     Chiar daca ai vizibilitate 100%, si nu vine nimeni, atata timp cat treci pe rosu ai incalcat legea. Este exact aceeasi situatie si aici, poti sa mergi unde vrei atata timp cat respecti legea. Exista exceptii, daca fumezi, manaci, faci sport, samd, cu conditia sa pastrezi distanta.
     Legea trebuie sa fie pe intelesul oricui, cat mai simpla, cu cat mai putine exceptii. Altfel apar tot felul de scuze, am uitat, a fost doar 10 secunde, samd. Iar "sa nu te bucuri ca stai afara" e complet absurd, nici nu merita comentat...
     • -1 (5 voturi)    
      Cumetre, (Luni, 18 ianuarie 2021, 19:06)

      Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

      la legea cu masca aplici spiritul legii, nu litera ei, ca nu esti Garcea sa vii sa ma amendezi pe mine pe camp ca nu am masca singur sau cu nevasta mea! Sau esti? "ca asa scrie acolo'' :))))))))))))De ce e absurd? Eu merg pe jos 10 km zilnic, chiar si azi, la -7 grade am mers....nu folosesc masina decat pt iesiri din oras, iar transport public foarte rar..nu de teama covid, stai linistit, nu folosesc de ani de zile!
     • -3 (3 voturi)    
      My friend, (Luni, 18 ianuarie 2021, 19:27)

      Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

      dar, pe tine nu te a intrebat nimeni nimic! Eu voiam, retoric, o opinie de specialist. Singura ta explicatie e ca ''ii e greu politistului sa dea amenda, deci trebuie sa te conformezi''- ce ma int pe mine? sa angajeze mai multi! Stai linistit, ca portite sunt o groaza, doar intrebam sa ma aflu in treaba! Eu, de cand s a pus asta, de ex, merg doar cu o tigara stinsa in coltul gurii si nu m-a intrebat nici dracu', nimic, nicaieri in tara! Ca ti dai seama, ca nu suport masca nici macar pe gura cand merg. Multumit?(retori)..adica, nu astept raspuns!
  • -2 (6 voturi)    
   QED (Luni, 18 ianuarie 2021, 18:25)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   Iau ''minus'' pt ca mi doresc sa fac o chestie care nu implica pe nimeni, sa merg fara masca singur! Cat de egoist sa fii, sa iti doresti ca toata lumea (chiar si atunci cand fiecare e singur) sa poarte aia pe fata! Sa nu se bucure de aer, sa nu se bucure de viata, ca le e frica lor ca dai covid la asfalt sau la copaci sau poate in varful muntelui sau in mijlocul parcului, apare vreun mos in categorie de risc si l omori cu covid :)))
   Ce v am zis eu...nici o diferenta intre astia si aia cu cipul...covidiotii sunt pe ambele parti!
 • -2 (6 voturi)    
  Sincer (Luni, 18 ianuarie 2021, 18:09)

  Incomod3 [utilizator]

  cu baba aia de la tara s-ar putea sa ai mai multe sanse decat cu medicii nostrii... :) "Nici războaiele din Coreea, Vietnam, Irak, Afganistan, nici criza mondială din 2009, nici expansiunea și nici căderea comunismului nu au afectat viețile atâtor oameni precum această pandemie."... Generatiile alea din Coreea, Vietnam, probabil nici n-ar fi observat existenta virusului. Fatalaii astia, cica rezistenti se c@c@ pe ei de frica unei viroze... "Oameni care ieri nu știau ce sunt globulele albe vorbesc azi cu nonșalanță despre limfocite T de memorie, despre celule NK" - inclusiv medicii radiologi, care se stie, sunt experti in virusi...
 • +2 (2 voturi)    
  Articol plin de umanitate (Luni, 18 ianuarie 2021, 19:09)

  MaraPo [utilizator]

  Pentru cine nu intelege, nici macar acum cand la orizont se arata si mai sinistre perspective, e clar ca are satisfacute toate nevoile primare si medii. Daca tot suntem toti experti in toate, de ce nu suntem si in Piramida Nevoilor?

  In timp ce unii urla contra banalei masti, altii urla de ce nu ploua cu vaccinuri mai repede ca nu mai pot de nerabdare sa lase niste gunoaie in urma prin nu stiu ce parcuri nationale sau sa "consume" "dreptul" lor la concerte ce n-au mai fost organizate de zeci si sute de AN de zile, iar cei mai cu mot cer bani caci sunt artisti buni, iata ca lumea care a mai ramas, aia care habar nu are ce e aia plimbare in parc, apa calda, educatie pe toata durata vietii, securitate sanitara si multe alte... lumea aia e in cacat. Din nou, datorita noua!

  De unde papam banane? Banana aia care e buna verde pentru nu stiu ce, e buna coapta pentru altceva, e buna coaja-i pentru cultura umorului fizic, e buna pentru jocuri erotice, e buna pentru toate pretentiile unei lumi cu pretenii.

  De unde bagam bumbac in hainele pe care le aruncam de pe o zi pe alta? De unde bem ceai de slabit, de d-aia, de ailalta? De unde ne umplem viata noastra pretentioasa, unde nu mai incape nimic neaos, de "tribalisme", de "exotisme", de "misticisme"? De unde oare decat din lumile astea care iar ies la socoteala supravietuirii ultimile.

  Daca mintea nu ne bate pana atat de departe, poate ne bate pana mai aproape, pentru cei care sufera in plina criza de pe urma cutremurelor din decembrie. pentru moldoveni, pentru altii si altii. Nevoile lor nu sunt de ordinul filosofiei mastii si mai nou, a cat de incet (avem vaccin intr-un an!!!) se face vaccinarea.

  https://www.digi24.ro/stiri/externe/oms-despre-impartirea-vaccinurilor-lumea-este-la-un-pas-de-o-prabusire-morala-catastrofala-o-tara-saraca-a-primit-doar-25-de-doze-1436161

  Piramida Nevoilor. Avem timp de croncanit online sau pe strazi contra securitatii nationale, in timp ce altii au timp doar sa moara.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by