Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, anunță că pune la dispoziția autorităților centrul său de studii clinice din Cluj pentru a fi transformat în centru de vaccinare împotriva COVID-19. Dacă vor exista suficienți vaccinatori, capacitatea centrului permite vaccinarea a 500-600 de persoane pe zi, declară pentru HotNews.ro Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj și președintele PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România). De asemenea, Terapia Cluj alocă 500 de mii de lei pentru a sponsoriza amenajarea centrelor de vaccinare și a grăbi etapa a doua a vaccinării, anunță Dragoș Damian.

Centrul de studii clinice Terapia ClujFoto: Hotnews

În urmă cu câteva zile, CEO-ul Terapia Cluj a propus ca angajații să primească bonusuri de la angajatori - sume de bani sau tichete de tip cadou - pentru a se vaccina împotriva COVID-19.

"În opinia mea, vaccinarea trebuie să devină și efortul oamenilor de afaceri și să creăm toate condițiile să meargă repede. Când toată comunitatea de business va înțelege asta, vom avea 5-6 milioane de oameni vaccinați până la vară și ne luăm viețile și economia înapoi", a declarat Dragoș Damian, CEO-ul celui mai mare producător de medicamente din România.

Anunțul lui Dragoș Damian vine la scurt timp după ce primarul Clujului, Emil Boc, s-a declarat nemulțumit de proiectul de Ordonanță de Urgență ce prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-COVID-19.

Cheltuielile ar urma să fie împărțite între Ministerul Sănătății și administrația locală, ceea ce a stârnit nemulțumirea primarului Clujului, Emil Boc. Ordonanța de Urgență este la stadiul de proiect și a fost trimisă Asociației Municipiilor din România, al cărei președinte este Emil Boc, tocmai pentru un punct de vedere, înainte de a fi adoptată.

"Orice ministru ar trebui să știe că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face", a răbufnit Emil Boc sâmbătă, la Digi 24.

De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, consideră că atacul lansat la adresa sa este unul "politic": "Sunt declarații politice care au de-a face cu politica internă de partid și nu vreau eu să comentez."

Costurile pentru personalul din centrele de vaccinare, care sunt mai costisitoare, vor fi suportate de Ministerul Sănătății, iar pentru amenajarea centrelor, cheltuiala s-ar putea împărți cu primăriile: "Costurile de amenajre și operare a centrelor de vaccinare nu presupun mare lucru. E vorba despre frigidere, paravane, chiuvete, nimic spectaculos. Nu am cerut nimănui să construiască săli de sport sau cămine culturale pentru vaccinare. Plus că o parte din costurile de amenajare pot fi cerute de la nivel central, prin Ministerul Dezvoltării sau alte entități ale Guvernului", a declarat ministrul Sănătății, la Antena 3.