Adoptarea Ordonanței de Urgență care vizează înființarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 și sursa de finanțare a acestora a fost amânată pentru moment, deși OUG urma, inițial, să fie adoptată în ședința de Guvern de astăzi, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews.ro. Potrivit surselor citate, adoptarea Ordonanței a picat după ce în Guvern nu s-a reușit să se cadă de acord asupra împărțirii cheltuielilor pentru înființarea acestor centre. Înființarea centrelor de vaccinare este necesară în etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19, care începe peste doua zile, pe 15 ianuarie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ordonanța de Urgență ar urma să fie aprobată zilele următoare, într-o ședință de Guvern separată.

În calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, primarul Clujului, Emil Boc, s-a declarat nemulțumit de proiectul de OUG ce prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-COVID-19. Cheltuielile ar urma să fie împărțite între Ministerul Sănătății și administrația locală, ceea ce a stârnit nemulțumirea primarului Clujului, Emil Boc. Ordonanța de Urgență este la stadiul de proiect și a fost trimisă Asociației Municipiilor din România tocmai pentru un punct de vedere, înainte de a fi adoptată.

"Orice ministru ar trebui să știe că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face", a răbufnit Emil Boc sâmbătă, la Digi 24.

De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, consideră că atacul lansat la adresa sa este unul "politic": "Sunt declarații politice care au de-a face cu politica internă de partid și nu vreau eu să comentez."

Costurile pentru personalul din centrele de vaccinare, care sunt mai costisitoare, vor fi suportate de Ministerul Sănătății, iar pentru amenajarea centrelor, cheltuiala s-ar putea împărți cu primăriile: "Costurile de amenajre și operare a centrelor de vaccinare nu presupun mare lucru. E vorba despre frigidere, paravane, chiuvete, nimic spectaculos. Nu am cerut nimănui să construiască săli de sport sau cămine culturale pentru vaccinare. Plus că o parte din costurile de amenajare pot fi cerute de la nivel central, prin Ministerul Dezvoltării sau alte entități ale Guvernului", a declarat ministrul Sănătății, la Antena 3.