Petru Șușcă, aflat la conducerea Spitalului Județean din Cluj de peste 7 ani, este primul manager de spital demis de Vlad Voiculescu în al doilea său mandat de ministru al Sănătății. În mai 2019, într-o sâmbătă seară, Sorina Pintea, la acea vreme ministrul Sănătății, făcea o vizită "inopinată" la Spitalul Județean Cluj, unde găsea, potrivit propriilor spuse, "lipsă de organizare și mizerie". În decembrie 2019, Șușcă era propus pentru demitere de Consiliul de Administrație al spitalului, arată un document obținut de HotNews.ro. În vara anului trecut, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, l-a demis și el pe Petru Șușcă, dar numai pentru câteva ore. În aceeași zi, Șușcă era repus în funcție printr-un Ordin semnat de această dată nu de ministrul Tătaru, ci de secretarul de stat Horațiu Moldovan. Coincidență sau nu, demiterea lui Petru Șușcă de la conducerea celui mai mare spital din Cluj a coincis și cu un atac lansat de primarul Emil Boc la adresa lui Vlad Voiculescu, pe tema înființării centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 și a sursei de finanțare.

Vlad VoiculescuFoto: AGERPRES

"Imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu sunt o carte de vizita demnă să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală", afirma Sorina Pintea, ministrul Sănătății la acea vreme, în mai 2019, după o vizită neanunțată la Spitalul Județean Cluj. Fără să ia, însă, vreo măsură în legătură cu unitatea medicală, aflată în subordinea Ministerului Sănătății.

Petru Șușcă

Pe 6 ianuarie, noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut prima mutare din mandatul său la conducerea unui spital: l-a demis pe Petru Șușcă și a numit-o în locul acestuia, ca manager interimar, pe Claudia Diana Gherman, medic chirurg și conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj. Documentul semnat de ministrul Sănătății a fost obținut de HotNews.ro:

Tot pe 6 ianuarie, Vlad Voiculescu a numit și un nou Consiliu de Administrație al Spitalului Județean din Cluj:

Petru Șușcă fusese propus pentru demitere de vechiul Consiliu de Administrație al Spitalului Județean Cluj încă din decembrie 2019, arată o Hotărâre a CA, document obținut de HotNews.ro. "Ținând cont de cele expuse și în virtutea atribuțiilor Consiliului de Administrație consacrate de prevederile art. 187, punctul 10, litera f) din Legea 95/2006, propunem analiza de către cei în drept a materialului prezentat în vederea deciziei de revocare din funcție a managerului Petru Șușca întrucât cele constatate vizează prevederile art. 184, alin.1, litera b din Legea 95/2006, în sensul neîndeplinirii culpabile a obligațiilor managerului", se arăta în Hotărârea adoptată de Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Cluj în decembrie 2019.

Cu toate acestea, Petru Șușcă a "supraviețuit" în funcție până în iulie 2020, când Nelu Tătaru, ministrul Sănătății la acea vreme, a semnat un ordin de demitere a acestuia. Pe 2 iulie 2020, Nelu Tătaru l-a demis pe Petru Șușcă, numindu-l manager interimar în locul său pe Daniel Mureșan, medic primar obstetrică-ginecologie.

În aceeași zi, pe 2 iulie, la distanță de doar câteva ore, medicul Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, semnează un Ordin de ministru prin care Daniel Mureșan este revocat din funcția de manager interimar al Spitalului Județean Cluj, în care fusese numit în aceeași zi.

Prin încă un Ordin de ministru, semnat tot de Horațiu Moldovan și datat tot 2 iulie 2020, Petru Șușcă este repus în funcția de manager interimar al Spitalului Județean din Cluj, din care fusese demis în aceeași zi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Medicul Horațiu Moldovan este în continuare secretar de stat în Ministerul Sănătății. El le-a "supraviețuit" ultimilor doi miniștri ai Sănătății - Victor Costache și Nelu Tătaru - iar Vlad Voiculescu a apucat să numească un singur secretar de stat, de la revenirea sa în minister: pe Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov și unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi din România, care i-a luat locul lui Dragoș Garofil.