DOCUMENT Cine este primul manager de spital schimbat de Vlad Voiculescu: Cum a fost demis și de Nelu Tătaru și repus în funcție după câteva ore, în aceeași zi

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 13 ianuarie 2021, 7:59 Actualitate | Sanatate


Vlad Voiculescu
Foto: AGERPRES
Petru Șușcă, aflat la conducerea Spitalului Județean din Cluj de peste 7 ani, este primul manager de spital demis de Vlad Voiculescu în al doilea său mandat de ministru al Sănătății. În mai 2019, într-o sâmbătă seară, Sorina Pintea, la acea vreme ministrul Sănătății, făcea o vizită "inopinată" la Spitalul Județean Cluj, unde găsea, potrivit propriilor spuse, "lipsă de organizare și mizerie". În decembrie 2019, Șușcă era propus pentru demitere de Consiliul de Administrație al spitalului, arată un document obținut de HotNews.ro. În vara anului trecut, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, l-a demis și el pe Petru Șușcă, dar numai pentru câteva ore. În aceeași zi, Șușcă era repus în funcție printr-un Ordin semnat de această dată nu de ministrul Tătaru, ci de secretarul de stat Horațiu Moldovan. Coincidență sau nu, demiterea lui Petru Șușcă de la conducerea celui mai mare spital din Cluj a coincis și cu un atac lansat de primarul Emil Boc la adresa lui Vlad Voiculescu, pe tema înființării centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 și a sursei de finanțare.

"Imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu sunt o carte de vizita demnă să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală", afirma Sorina Pintea, ministrul Sănătății la acea vreme, în mai 2019, după o vizită neanunțată la Spitalul Județean Cluj. Fără să ia, însă, vreo măsură în legătură cu unitatea medicală, aflată în subordinea Ministerului Sănătății.


Petru Șușcă

Pe 6 ianuarie, noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut prima mutare din mandatul său la conducerea unui spital: l-a demis pe Petru Șușcă și a numit-o în locul acestuia, ca manager interimar, pe Claudia Diana Gherman, medic chirurg și conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj. Documentul semnat de ministrul Sănătății a fost obținut de HotNews.ro:Tot pe 6 ianuarie, Vlad Voiculescu a numit și un nou Consiliu de Administrație al Spitalului Județean din Cluj:Petru Șușcă fusese propus pentru demitere de vechiul Consiliu de Administrație al Spitalului Județean Cluj încă din decembrie 2019, arată o Hotărâre a CA, document obținut de HotNews.ro. "Ținând cont de cele expuse și în virtutea atribuțiilor Consiliului de Administrație consacrate de prevederile art. 187, punctul 10, litera f) din Legea 95/2006, propunem analiza de către cei în drept a materialului prezentat în vederea deciziei de revocare din funcție a managerului Petru Șușca întrucât cele constatate vizează prevederile art. 184, alin.1, litera b din Legea 95/2006, în sensul neîndeplinirii culpabile a obligațiilor managerului", se arăta în Hotărârea adoptată de Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Cluj în decembrie 2019.


Cu toate acestea, Petru Șușcă a "supraviețuit" în funcție până în iulie 2020, când Nelu Tătaru, ministrul Sănătății la acea vreme, a semnat un ordin de demitere a acestuia. Pe 2 iulie 2020, Nelu Tătaru l-a demis pe Petru Șușcă, numindu-l manager interimar în locul său pe Daniel Mureșan, medic primar obstetrică-ginecologie.În aceeași zi, pe 2 iulie, la distanță de doar câteva ore, medicul Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, semnează un Ordin de ministru prin care Daniel Mureșan este revocat din funcția de manager interimar al Spitalului Județean Cluj, în care fusese numit în aceeași zi.


Prin încă un Ordin de ministru, semnat tot de Horațiu Moldovan și datat tot 2 iulie 2020, Petru Șușcă este repus în funcția de manager interimar al Spitalului Județean din Cluj, din care fusese demis în aceeași zi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Medicul Horațiu Moldovan este în continuare secretar de stat în Ministerul Sănătății. El le-a "supraviețuit" ultimilor doi miniștri ai Sănătății - Victor Costache și Nelu Tătaru - iar Vlad Voiculescu a apucat să numească un singur secretar de stat, de la revenirea sa în minister: pe Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov și unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi din România, care i-a luat locul lui Dragoș Garofil.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29918 vizualizari

 • +26 (56 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 8:03)

  [anonim]

  • +9 (47 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 8:55)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • +3 (5 voturi)    
    nu neaparat (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 14:56)

    fleijfiei [utilizator] i-a raspuns lui

    PNL este un partid de bisericute si grupuri de interese.
    Boc face parte din grupul de la Cluj, care este transpartinic. Vezi aparitia sa la Digi24 alaturi de Vasile Dâncu.
  • -5 (27 voturi)    
   Boc a dat o lectie de economie, sa precizezi sursa (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 10:20)

   hopsinoi [utilizator] i-a raspuns lui

   fondurilor cand vrei sa faci ceva. Se invata in clasa a 2 a primara.

   Vlad Voiculescu cu sinecurile in mai multe consilii de administratie (din institutii cu bani de la buget)?
   • +5 (13 voturi)    
    Dacă a zis „bugetul local” a zis și sursa! (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 11:28)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

    CORECT? Dacă nu are bani suficienți în conturi, poate tăia cheltuielile inutile: de la bugetari, de la hasistați....
    Sănătatea populației este mai importantă decât voucherele de vacanță sau primele date bugetarilor, nu crezi?
    • +1 (5 voturi)    
     Gresesti (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 12:12)

     Raduescu [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

     Bugetele locale NU exista pe 2021!
     Bugetele locale se aproba dupa cel NATIONAL!
     Cel mai devreme o sa existe bugete locale la sfarsitul lunii MARTIE!
     Ce faci pana atunci?
     Si apropo... nu poti cheltui banii fara buget... e infractiune (deturnare de fonduri)!
     • +3 (5 voturi)    
      Nu greșesc deloc. (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 13:57)

      Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Raduescu

      Aia-i sursa. Se vor prinde banii în bugetele locale. Se vor face când se vor face, aia este. Bugetul acela nu-i gata, celălalt nu-i gata.
      Prin reducere la absurd: dacă ar fi ceva cu adevărat grav, periculos și urgent ce faci, aștepți până îți dă bani Câțu?
 • +20 (32 voturi)    
  Debandadă și haos generalizat în sectorul bugetar! (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 8:19)

  Tayen [utilizator]

  CÂND ÎNCEPE RESTRUCTURAREA SECTORULUI BUGETAR!?
  • +5 (15 voturi)    
   trebuie facut un audit serios (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 9:49)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   nu ai cum sa demiti in stanga si in dreapta in plina criza sanitara... cu atat mai mult pana nu stii cu cine ai de-a face si pana nu ai pe cine pune in loc. doi la mana, in unele cazuri nu este suficient sa scapi de ei, trebuie sa le pui si nota de plata in brate pentru prostiile cele mai nasoale, iar asta necesita timp si prudenta.

   leprele se vor scoate singure din joc pentru ca nu se vor putea abtine sa faca prostii si gainarii.

   cand au venit la primariile pe care le-au castigat au zis acelasi lucru. motivul este simplu, nu vrei sa-i dai afara pe cei care sunt victime colaterale sau pe cei pe care ii poti corecta si folosi mai departe eficient (in conditiile in care nu sunt multi care nu sunt deja patati de sistemul infect cu care am avut de-a face pana acum). vrei sa scapi doar de cei care n-au nicio legatura cu pozitiile pe care sunt si de cei care se tin de prostii chiar si cand au de-a face cu un management mai bine intentionat.

   iar asta s-a inceput deja, au fost desfiintate institutii intregi si departamente care nu faceau nimic. dar in sanatate este mai greu acum in plina criza, nu ai cu cine sa reorganizezi pana nu se mai amelioreaza situatia.
   • 0 (2 voturi)    
    Ai ceva detalii ? (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 20:30)

    Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui g01an

    "...........au fost desfiintate institutii intregi si departamente care nu faceau nimic."
    Care sunt acele institutii, cate persoane au fost trecute in somaj (nu in alte pozitii bugetare) si care-i impactul financiar (mii lei /an).

    Altfel sunt slogane electorale si eu nu te cred: sunt satul de minciuni.
 • +15 (27 voturi)    
  Formula introductivă (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 8:41)

  Furnicuta [utilizator]

  Dacă aș fi ministru al sănătății, în baza acestor acte administrative, prima dată aș demite pe toți cei care lucrează la compartimentul juridic. De ce? Pentru că autorii acestora habar nu au de Legea nr. 24/2000 sau nu o respectă întocmai. Cum poți invoca un act normativ ÎN ÎNTREGUL LUI? Referatul este un temei juridic? -)))) Cât de incompetent poți fi ca să justifici în asemenea mod un act administrativ? Ăștia or fi citit at. 42 alin. (4) din Legea 24/2000? Bine, rămâne între noi, dacă vă uitați și la actele normative emise la nivel de minister veți vedea că multe tot cam așa sunt. Sau uneori sunt invocate alte prevederi decât cele corecte. E clar, pute rău de tot la acest minister.
  • -3 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 8:55)

   [anonim] i-a raspuns lui Furnicuta

  • +5 (5 voturi)    
   da, sunt multe de schimbat dupa PSD si PNL (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 14:28)

   iCalin [utilizator] i-a raspuns lui Furnicuta

   as verifica si cum a ajuns la presa un act inainte de publicare in MO
 • +10 (18 voturi)    
  o fi (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 9:02)

  nahir [utilizator]

  medicul de famiglie al lui Boc, cine știe?
 • +12 (12 voturi)    
  publicare (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 9:39)

  carmen_i [utilizator]

  Ordinele prezentate in articol sunt acte administrative individuale si nu se publica in Monitorul Oficial asa cum a crezut autorul articolului.
  Numai daca erau acte normative se publicau.

  In schimb, Ministerul Sanatatii chiar a emis acte normative fara publicare in M Of., situatie ilegala are ar putea duce la anularea lor in instanta. Ordinele privind regulamentul de functionare al ministerului sunt un exemplu in acest sens.
 • -5 (17 voturi)    
  aberatii (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 10:19)

  srpc [utilizator]

  Susca a preluat SCJU Cluj in 2013 de la o duamna doctor care-l lasase in haos si plin de datorii; a organizat imediat licitatii, reusind sa scada costurile cu pana la 60%; demiterea lui are la baza, de fapt, atacurile continue ale deputatului USR Emanuel Ungureanu, inamic personal al lui Susca findca a refuzat s-o angajeze pe nevasta-sa, desi nu era nici legal si nici util; sa lasam la o parte explicatiile puerile, fiindca nu toata lumea e idioata progresista
  • +5 (7 voturi)    
   Lasati minciunile (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 12:57)

   smeuletz [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   PNL are niste forumisti de exceptie, atat in presa cat si pe facebook. Ungureanu a fost singurul din Cluj care a avut curajul sa il mature pe Lucan, cel care facea trafic de organe pe bani, si implanturi peste rand, la pile (vezi Arsinel). Spitalul cumpara aparatul si aparatul ajungea in clinica lui Lucan care il folosea cu materiale de la spital. Desigur Boc era mare prieten cu Lucan.

   Iar susca la fel. Este parte a increngaturii din Cluj. Nu spun ca nu are baza politica, dar spitelele de Cluj sunt capusate enorm. Cum altfel ar putea spitalul din Bistrita (spre exemplu) sa arate mai bine decat cele universitare din Cluj. Doar Spitalul Clujana mai face exceptie, in rest e jale.

   Asa ca este loc sa mai vina si altii, macar la 4 ani, nu e legat nimeni de scaun ca director.
   • +2 (4 voturi)    
    :)))) (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 14:54)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui smeuletz

    spitalul din Bistrita e doar cu vreo 70 de ani mai nou decat clinicile universitare din Cluj
 • +6 (20 voturi)    
  Excelent articol de context (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 10:19)

  smeuletz [utilizator]

  Se vede acum de ce Boc a iesit la atac frontal impotriva lui VV. Este vorba de o clica in Cluj, de care nu mai poti sa faci nimic, aproape in acelasi fel ca in sudul tarii, doar ca mai rau pentru ca e o clica intreaga care se apara unii pe altii, in loc sa fie un baron singuratic care uneori poate sa mai cada (cum a fost in Teleorman).
  Clica consta in:
  * directorii de la toate institutiile care sunt legate oarecum de primarie
  * sefii de spitale
  * sefii directiilor din primarie
  * seful aeroportului
  Nici unul nu e pus la Cluj pe competenta, ci pe pile, in cel mai clasic stil romanesc si nu se schimba de parca sunt legati de scaun. De ce nu se vede asta clar? Boc a avut inteligenta sa nu se arate ca el trage toate sforile, si sa para ca totul e frumos si normal.
  • +3 (9 voturi)    
   nu e mafie, e (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 10:58)

   mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui smeuletz

   un fel de city wide web.. că tot e Clujul la putere, în materie de IT.. :)
  • +8 (14 voturi)    
   Clica nu e doar la primaria Cluj (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 11:02)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui smeuletz

   ci tot judetul e baronizat de fostul pdl acum in pnl, finul lui boc, tise e presedintele consiliului judetean si toate numirile din judet, nu doar din primaria cluj, se fac de mafia locala boc-tise.
 • +4 (6 voturi)    
  it is all about money (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 13:37)

  transilvania [utilizator]

  Daca verifica cineva achizitiile, se va lamurii repede situatia
  • -2 (2 voturi)    
   da (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 18:50)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui transilvania

   omul a reusit niste achizitii extrem de avantajoase pentru spital; intre altele, a rejectat un mare transport de masti KN95 neconforme
   • +2 (2 voturi)    
    sa intelegem ca era un geniu al managementului (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 20:39)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    medical de ultimii 3 ministri ai Sanatatii au vrut sa il schimbe?
    Inclusiv ministra partidului pe care il sustii ori de cate ori nu lovesti in toti ceilalti.
    Stii vorba aia? Cand doi iti spun sa te culci inseamna ca esti beat!
 • -1 (5 voturi)    
  fenomenal (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 13:42)

  andr1stE [utilizator]

  ce treaba face vladut asta :)
 • -2 (4 voturi)    
  pfui (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 17:36)

  srpc [utilizator]

  acum aflu ca la audierea din comisii a lui Voiculescu, deputatul Ungureanu i-a cerut sa promita ca-l va demite pe Susca


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by