De ce rămân doze de vaccin nefolosite la finalul zilei?

Cristian Oancea este mândru de faptul că, până în acest moment, la spitalul pe care îl conduce nu s-a aruncat nicio doză de vaccin: "Noi nu am irosit nicio doză, le-am fructificat pe toate și așa vom face și în viitor. Acum îi avem de vaccinat, spre exemplu, pe colegii de la Institutul de Boli Cardiovasculare de lângă noi, precum și pe rezidenții care au venit la Boli infecțioase și la Pneumologie. Sunt în jur de 300 de persoane, asta înseamnă maximum două zile de vaccinare la noi. Din start, noi la aceste 300 de persoane mai facem însă o listă de 10-15 persoane pentru ca, în cazul în care rămân doze, ori colegi de la alte spitale, ori din mediul privat, ori farmaciști, ori stomatologi, să nu aruncăm nicio doză și nici să nu le întoarcem înapoi, pentru că, odată ce le diluăm, acel ser rezistă 5-6 ore la temperatura camerei."
"Nu putem să luăm fiecare om de pe stradă sau să dăm anunțuri pe Facebook"
Potrivit managerului Cristian Oancea, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara există în permanență o listă suplimentară "cu alți colegi doritori, pe care, dacă îi sunăm, în jumătate de oră - o oră, vin la spital și primesc doza de seară".
Medicul Cristian Oancea mai spune că spitalul său nu face altceva decât să respecte strategia implementată la nivel național, "care a trecut prin Comisia de apărare a țării. Asta s-a stabilit, asta trebuie să facem. Nu putem să luăm fiecare om de pe stradă sau să dăm anunțuri pe Facebook sau pe alte canale de comunicare: Vino să te vaccinezi!"

"Heirupismul acesta, care ne este caracteristic în anumite părți... Trebuie să facem lucrurile fundamentat și serios, pentru a avea succes. Noi așa am făcut și așa vom face", este concluzia managerului spitalului din Timișoara.
Numărul pacienților cu COVID-19 este în creștere după sărbători
Nu este exclus ca în această primăvară să ne confruntăm cu cel de-al treilea val al pandemiei, despre care nu știm în acest moment "cu ce tuplini și cât de agresive", avertizează medicul Cristian Oancea: "Noi trebuie să ne ținem riguros de planul de vaccinare, trebuie să îl accelerăm într-adevăr, pentru că valul 3 vine. După ce s-a întâmplat de Crăciun și Revelion ne așteptăm la o ușoară creștere a incidenței, plus că, spre exemplu, gripa spaniolă a avut 4 cicluri de revenire. Noi acum ne așteptăm în februarie-martie la al treilea ciclu, nu știm cu ce tuplini și cât de agresive. De aceea noi trebuie să vaccinăm serios și cât de mult putem, dar să vaccinăm într-un mod organizat, iar procesul de farmacovigilență să fie foarte bine respectat: raportarea reacțiilor adverse, anamneza pacienților, istoricul lor de alergii, datele acestea."
Vlad Voiculescu: Cazul Găești, un fake news bazat pe declarațiile bombastice ale managerului
HotNews.ro a reușit să obțină, miercuri dimineață, prima reacție a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, în scandalul momentului - cazul managerului Spitalului din Găești, dr. Laurențiu Belușică, care declarase ieri că oricine dorește acest lucru poate fi vaccinat împotriva COVID-19 cu dozele de vaccin rămase nefolosite la spital. Vlad Voiculescu a explicat însă astăzi, pentru HotNews.ro, că managerul spitalului din Găești "a declarat asta, dar a făcut altceva, a făcut ceea ce trebuia. Nu a chemat oameni de pe stradă la vaccinare, ci tot personal medical, din categoria înscrisă în etapa I de vaccinare. Este un fake news bazat pe declarațiile lui bombastice. Declarațiile lui nu au nicio legătură cu faptele lui, care sunt conforme."

Ministrul Sănătății mai spune că, deși declarațiile făcute pe parcursul zilei de ieri de medicul Laurențiu Belușică se bat cap în cap, "El a declarat asta, dar a făcut altceva, a făcut ceea ce trebuia. Nu a chemat oameni de pe stradă la vaccinare, ci tot personal medical, din categoria înscrisă în etapa I de vaccinare."
"Este un fake news bazat pe declarațiile lui bombastice (ceea ce a apărut ieri în presă - n.red.). Declarațiile lui nu au nicio legătură cu faptele lui, care sunt conforme. Declarațiile domnului doctor dau de înțeles altceva decât ceea ce s-a întâmplat în realitate, iar ceea ce s-a întâmplat în realitate este conform cu strategia de vaccinare", este concluzia ministrului Sănătății.
Valeriu Gheorghiță: Dacă rămân doze nefolosite, este chemat la vaccinare tot personal medical
Declarațiile lui Vlad Voiculescu pentru HotNews.ro arată, practic, că la spitalul din Găești s-a respectat procedura din strategia națională de vaccinare, descrisă ieri și de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă: Valeriu Gheorghiță a explicat ieri că, în momentul în care rămân doze nefolosite în a doua parte a unei zile, reprezentanții spitalului cheamă la vaccinare tot personal medical, programat la vaccinare în zilele care urmează.

87 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au rămas nefolosite și au fost aruncate până în acest moment, de la debutul campaniei de vaccinare, a mai precizat ieri medicul Valeriu Gheorghiță.
Si nu e deloc atat de catastrofala pierderea pe cat de mare e "revolta" unora.
Dpdv matematic (logistic) e foarte simplu sa deschizi flaconul cu 5 doze doar cand ai 5 persoane care asteapta sa fie vaccinate.
Problema e ca vaccinul rezista 5 zile in frigider la 2C° si dupa ce e scos din frigider are nevoie de jumate de ora de stabilizare la temperatura ambienta pt a putea fi diluat cu ser fiziologic, iar dupa inca 2-3 ore devine inutilizabil.
Daca ramai la un moment dat cu 3 doze pt ca 3 persoane de pe lista nu s-au prezentat, ce faci?
Te duci cu siringa prin spital sau pe strada sa vaccinezi 3 persoane?
Alea 3 persoane trebuie apoi introduse in baza de date pt ca trebuie sa se prezinte in 20 de zile pt al 2-lea vaccin.
Se creaza un talmes balmes care nu justifica aruncarea celor 3 doze nefolosite.
La fel ati reacționat vis a vis de nr mic de vaccinări. Cu datele din Franța, ei așteptând vaccinul produs de o companie locala.
Ordinele se executa în fiecare unitate după cum tipa securistul alocat.
La fel a reacționat la nr mic de vaccinuri pe care îl facem
Incep sa-i caute pe "titulari" iar apoi ii apeleaza pe cei de pe listele suplimentare.
Foarte bine fac.
Dar se pierde timp.
Iar cel de pe lista suplimentara se gandeste automat ca poate vaccinul e deja expirat, avand in vedere faptul ca e vb de 2-3 ore cat vaccinul e valabil odata ce l-ai diluat.
De ce sa ma duc eu acum, ca rezerva, ca poate vaccinul ala nu mai e bun pana ajung eu acolo, asa ca mai bine astept doua zile sau o saptamana, pana imi vine randul la un vaccin sigur si "proaspat"