Începând cu 1 ianuarie, românii din Regatul Unit vor avea acces la serviciile medicale, în baza prevederilor legislaţiei naţionale din această ţară, conform Acordului Brexit, precizează Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Este vorba despre românii înscriși în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS). Înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la 30 iunie 2021, cu condiţia prezenţei pe teritoriul Marii Britanii înainte de data de 1 ianuarie 2021.

HotNews.roFoto: Hotnews

Perioada de tranziţie după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană se va încheia la 31 decembrie. Până atunci, românii şi membrii lor de familie vor beneficia în Marea Britanie de acelaşi tratament care li se aplică în prezent tuturor cetăţenilor unui stat membru UE, respectiv legislaţia europeană privind libera circulaţie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia în continuare în Regatul Unit.

De asemenea, resortisanţii britanici şi membrii de familie ai acestora vor beneficia în România de acelaşi tratament care li se aplică cetăţenilor unui stat membru UE, conform drepturilor care decurg din legislaţia UE privind libera circulaţie a persoanelor.

După finalizarea perioadei de tranziţie, începând cu 1 ianuarie 2021, românii care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme - EUSS) vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit, precizează CNSAS. Înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la data de 30 iunie 2021, cu condiţia ca persoanele interesate să se fi aflat pe teritoriul Regatului Unit înainte de 1 ianuarie 2021.

Asiguraţii români beneficiari ai Acordului de retragere vor avea acces la servicii medicale în baza prevederilor legislaţiei naţionale din Regatul Unit, precum şi în baza prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială în vigoare.

Astfel, dreptul asiguraţilor români de a accesa prestaţiile corespunzătoare sistemului de asigurări de sănătate pe teritoriul Regatului Unit va fi acordat pe întreaga perioadă în care aceştia se află într-un context transfrontalier România - Regatul Unit, context iniţiat anterior datei de 31 decembrie 2020, în condiţiile prevăzute în Acordul de retragere.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetăţenii români care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere şi care se vor deplasa în Regatul Unit pentru mai mult de şase luni trebuie să plătească taxa de sănătate pentru imigraţie (IHS), care le va permite să acceseze asistenţă medicală în Regatul Unit prin National Health Service (NHS), precizează CNAS.

Totodată, conform prevederilor din Acordul de retragere, resortisanţii britanici care au dreptul la rezidenţă legală pe teritoriul României vor avea acces, după finalizarea perioadei de tranziţie, la servicii medicale pe teritoriul României, în baza prevederilor legislaţiei naţionale şi ale prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială.

Asiguraţii britanici beneficiari ai Acordului de retragere vor avea dreptul să acceseze serviciile medicale corespunzătoare sistemului de asigurări sociale de sănătate din România, atât timp cât îndeplinesc condiţiile prevăzute în Acordul de retragere.

CNAS a creat pe site-ul propriu o secţiune specială, în care au fost postate informaţii referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România şi Regatul Unit:

http://www.cnas.ro/page/brexit.html

Informaţiile vor fi actualizate pe măsură ce se vor stabili noi reguli, în urma negocierilor derulate în prezent între UE şi Regatul Unit, precizează CNAS. De asemenea, persoanele care doresc informaţii suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate, în contextul Brexit, pot adresa întrebări la adresa de e-mail brexit@casan.ro, pentru a primi răspunsul experţilor.