​Ministerul Sănătății anunță că finalizează distribuția dozelor de vaccin gripal achiziționate pentru derularea campaniei de vaccinare antigripală din sezonul 2020-2021. Ultimele 540.000 doze de vaccin gripal vor ajunge astăzi și mâine la direcțiile de sănătate publică și, mai apoi, în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

VaccinFoto: Agerpres

Pentru acest sezon, Ministerul Sănătății a achizitionat aproximativ 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut.

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică s-a realizat în mai multe etape, începând cu data de 14 septembrie 2020.

Până la data de 29 noiembrie a.c., în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății au fost vaccinate 864.796 de persoane din categoriile la risc, conform monitorizărilor realizate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Potrivit INSP, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) este în scădere. În săptămâna 48 de monitorizare a fost de 31.874, cu 63.9% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (88.394) și cu 27.4% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (43.954) – scăderi posibil datorate și subraportarilor din perioada sărbatorilor legale.

Până în prezent în acest sezon a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul și niciun deces confirmat cu virus gripal.