Medicul Alexandru Rafila, care candidează din partea PSD pentru Camera Deputaţilor, afirmă că se aşteaptă ca la jumătatea lunii decembrie să avem "foarte multe cazuri" de pacienţi cu COVID-19 în spitale şi "foarte multe decese", în contextul în care în aceste zile numărul de teste făcute este redus, astfel că şi numărul cazurilor confirmate a scăzut, dar în secţiile de Terapie Intensivă activitatea este blocată.

RafilaFoto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

"Eu observ că, de o săptămână, numărul de teste efectuat s-a redus cu 60%, am avut patru zile cu reducere de 60% a numărului de teste, implicit s-a redus şi numărul de cazuri. Sigur că dacă testezi mult mai puţin, ai şi mult mai puţine cazuri şi asistăm, pe de altă parte, la o blocare a activităţii în secţiile de terapie intensivă şi la un număr foarte mare de decese. Or, lucrurile astea se vor răzbuna, începând de săptămâna viitoare", a declarat, joi seară, la Antena 3, Alexandru Rafila, citat de News.ro.

El a susţinut, referitor la afirmaţiile premierului Ludovic Orban conform cărora "sută la sută nu se va reintroduce lockdown-ul", că un răspuns echilibrat, potrivit pentru o astfel de situaţie, ar trebui să fie: "în funcţie de situaţia epidemiologică, luăm măsuri nemedicale mai stringente sau mai puţin stringente încât să ţinem situaţia sub control".

"Dar având în vedere ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, eu mă aştept - şi să dea Dumnezeu să greşesc eu - ca la jumătatea lunii decembrie să avem foarte multe cazuri în spitale şi foarte multe decese, iar lucrul acesta, pentru orice guvern va fi după data de 15 decembrie, o să fie nevoie de anumite măsuri, care ar trebui în mod clar să fie în responsabilitatea celor care au hotărât această inacţiune", a adăugat Rafila.

Întrebat dacă la mijlocul lunii decembrie o să fie un "dezastru", Rafila a replicat: "Nu ştiu dacă o să fie un dezastru, dar situaţia o să fie serioasă".

Joi, alte 7.661 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în România, în urma a doar 32.120 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de aproape 24%. Bilanțul a ajuns la 492.211, conform datelor transmise joi de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi au decedat alte 211 de persoane - un record absolut, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 1.252 de pacienți. În unitățile sanitare, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.156.