​În contextul în care românii sunt printre cei mai reticenți europeni în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, HotNews.ro a stat de vorbă cu experți în domeniu și încercăm să răspundem la toate întrebările esențiale referitoare la acest subiect. În cadrul seriei video „25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19”, publicăm un răspuns pe zi, atât referitor la modul de funcționare a vaccinurilor, cât și la procesul prin care vaccinurile vor ajunge la populație.

25 intrebari despre vaccinul anti-COVID-19Foto: Daniel Černovský/CNC/ Profimedia

Românii sunt printre cei mai reticenți europeni în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, după cum arată un sondaj realizat luna trecută. Asta în condițiile în care, potrivit experților, nu există alte soluții mai eficiente pentru a opri pandemia COVID-19 și pentru a ne putea relua astfel viața dinainte.

Pentru a lămuri toate aspectele referitoare la vaccinare, HotNews.ro a adresat mai multe întrebări unor specialiști, iar răspunsurile acestora vor fi prezentate în seria video „25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19”. În fiecare zi, publicăm un răspuns de un minut la întrebări esențiale despre acest subiect. Clipurile video vor putea fi vizionate pe site-ul HotNews.ro și pe conturile noastre de Facebook și Instagram.

Întrebarea de astăzi: Dacă am avut COVID-19 mai trebuie să-mi fac vaccin?

Emilian Popovici, vicepreședintele Societatea Română de Epidemiologie:

„Ca să luăm ca exemplu cazul hepatitei virale de tip B sau altă patologie virală cu o altă vaccinare, până la un anumit moment se considera că vaccinarea nu este recomandată la cei care au suferit boala, pentru că ar apărea conflicte imune. De ani de zile s-a stabilit însă că a vaccina o persoană pentru hepatita B nu reprezintă o problemă, deci, prin analogie, nici a vaccina o persoană care a trecut prin infecția covid nu reprezintă o problemă. Deci nu ar fi o problemă din acest punct de vedere, doar că dacă ai imunitate post-infecțioasă atunci nu mai ai de ce să te vaccinezi pentru că nu mai ai nevoie și de adaosul de imunitate post-vaccinală.”

Citește și:

Care este diferența dintre vaccinul produs de Pfizer și cel produs de AstraZeneca? Dacă aș putea să aleg, cu care ar trebui să mă vaccinez?

Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Ce procent din populație ar trebui să se vaccineze pentru ca pandemia să se încheie?

Ce înseamnă că vaccinul este eficient în proporție de 95%?