​​Ministerul Sănătății caută soluții pentru ca testele rapide antigen pentru COVID-19, folosite în prezent în Unitățile și Compartimentele de Primiri Urgențe ale spitalelor pentru triajul pacienților, să poată fi folosite și în afara acestora, "într-un cadru reglementat și adaptat". Reamintim că Agenția Națională a Medicamentului a interzis vânzarea acestor teste în farmacii, arătând că ele sunt strict pentru uz profesional, potrivit recomandărilor producătorilor. "Atâta timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise", a avertizat Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

"Pentru a crește accesul populației la diagnostic, Ministerul Sănătății încurajează extinderea utilizării acestui tip de testare, dar într-un cadru reglementat, în conformitate cu recomandările organismelor internaționale OMS și ECDC și în beneficiul superior al persoanelor testate și al populației generale", arată Ministerul Sănătății.

În România, testele rapide antigen sunt folosite în prezent pentru triajul simptomaticilor în unitățile de primiri urgențe și în compartimentele de primiri urgențe, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar și în siguranță, aceste zone. Această decizie a fost adoptată conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și susținută de Comisia de management clinic si epidemiologic al infectiei COVID a Ministerului Sănătății.

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor.

În acest context, la cererea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, experți din cadrul Ministerului Sănătății, ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și ai Institutului Național de Sănătate Publică, împreună cu reprezentanții Colegiului Farmaciștilor, lucrează la adaptarea legislației naționale actuale, astfel încât comercializarea și utilizarea testelor rapide antigen să se realizeze în condiții adecvate. Noul demers legislativ va completa eventuale discontinuități ale legislației actuale, atât pentru aceste teste, cât pentru alte dispozitive medicale, în cazul în care este necesar.

"A avut loc o primă întâlnire e experților pentru identificarea soluțiilor de utilizare a testelor rapide în afara UPU/CPU, într-un cadru reglementat și adaptat. Testarea trebuie realizată în deplină siguranță pentru persoana testată și pentru ca să existe beneficiu pentru sănătatea publică, rezultatul trebuie raportat, monitorizat și cuantificat", a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Potrivit recomandărilor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, testele rapide antigen au o capacitate mai redusă de a identifica persoanele bolnave, comparativ cu testarea RT –PCR și sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiții și de către profesioniști. În mod particular aceste teste sunt destinate pentru a fi utilizate numai de către profesioniști, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat. Dacă testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise.

Citește și: