Mărturia unui pacient cu COVID-19 care a stat 3 săptămâni la Terapie Intensivă: Niște gheare reci au început să mă sugrume. Să-mi taie respirația. Am fost sigur că nu scap

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:11 Actualitate | Sanatate


Radu Rosian
Foto: Arhiva personala
Radu Roșian, un bărbat din Cugir infectat cu coronavirus, care a petrecut 3 săptămâni la Terapie Intensivă și a avut nevoie de tratament cu oxigen, vorbește despre experiența prin care a trecut. "Niște gheare reci au început să mă sugrume. Să-mi taie respirația. Am fost sigur că nu scap. Dar primisem un mesaj de la copil că se gândește la mine și-i este frică pentru mine. În ora aia în care ghearele mă strângeau nemilos de gât, am repetat într-una: Flavius, Flavius, Flavius. Aproape până la inconștiență! Și-am reușit să rezist pâna m-au legat la aparatul de oxigen, cu masca pe toată fața! Asta a fost salvarea mea", este mărturia lui Radu Roșian.

Mărturia lui Radu Roșian despre cele 38 de zile de când este bolnav de COVID-19, dintre care 3 săptămâni petrecute la Terapie Intensivă, publicată pe pagina sa de Facebook:

"După 38 de zile infernale !

Sunt cei care nu cred în Covid! Foarte bine, au dreptate, n-ai cum sa-i lămurești!

Sunt cei care cred că Covidul este o mică răceala! Foarte bine, au dreptate , 90% așa scapă! Suflă nasul de două ori și după 14 zile sunt negativi!

Dar sunt și 10%, pe care Covidul îi prinde cu sistemul imunitar praf (pneumonie, diabet, hipertensiune, alte boli mai grave). Pe ăștia ne pune la pământ ! Virusul ne ia organele și ni le toaca!
Sunt pozitiv din 10 octombrie și m-am negativat în 18 noiembrie.

38 de zile lungi, grele, uneori infernale.După o săptămâna de tratament la Cugir în care am tratat pneumonia și am luat antivirale, am cerut să plec acasă în izolare deși eram pozitiv. Am citit eu peste tot că în 14 zile, virusul trece. Am avut într-un fel dreptate să cer să plec fiindcă la infecțioase la Cugir condițiile sunt absolut infernale. Saloane și bai mizerabile (mă refer la dotare și stare, nu la curățenie), paturi care erau atât de incomode încât parcă seara îți ziceau: hai sa-ți batucesc un pic carnea pe tine, musiu!

Am aflat că între timp au mutat infecțioasele în partea renovată a spitalului. Bravo lor!

Nu pot să zic nimic rău de Florin Arion sau doctorița Medrea Oana. Au făcut pentru mine maximul posibil în condițiile date. Teste, radiografii, CT, tratament!

Acasă am stat trei zile în izolare, în a 4-a am făcut febră și în a 5-a dimineața - 24 octombrie - n-am mai putut să respir.

Am dat telefon la 112 și a venit salvarea cu oxigen și m-a dus la spital la Cugir. Și de acolo la UPU Spitalul Județean Alba.

Diferența între Spitalul Județean și cel din Cugir este de nedescris. La UPU este ca într-o hală de producție. Dotare serioasă. Tot personalul se mișcă ca pe spargă. Profesionalism. Asta a fost impresia mea.

A aflat Ion Dumitrel de starea mea și a vorbit la Terapie Intensiva. Acest om a vorbit zilnic cu doctorii, s-a interesat să am tratamentul cel mai bun, mi-a scris zilnic mesaje de încurajare. Fara el, eram pa! Împreuna cu Hațegan Marius și Alexandru Peres, mi-au arătat ce înseamnă prieteni. Vechi , adevărați.

În 24 octombrie la ora 18 eram într-un salon la izolare, în transfer de la UPU spre ATI. La ora 19:30 trebuia să vină să mă ducă să mă lege la oxigen la ATI și să încep tratamentul cu antibiotice și antivirale.


Și-au început! Niște gheare reci au început să mă sugrume. Să-mi taie respirația. Am fost sigur că nu scap. Dar primisem un mesaj de la copil că se gândește la mine și-i este frică pentru mine. În ora aia în care ghearele mă strângeau nemilos de gât am repetat într-una: Flavius, Flavius, Flavius. Aproape până la inconștiență! Și-am reușit să rezist până m-au legat la aparatul de oxigen, cu masca pe toată fața! Asta a fost salvarea mea. Eram nedormit de 72 de ore. Nemâncat și nebăut de 48 de ore. Avem un organism care lupta cu limita, fără să ne dam seama de unde atâta putere. Mi-a spus fina mea, dr. Ramona Gheorghe, că de fapt au urmat 36 de ore critice. Pe muchie. Ramona a fost împreuna cu Ion Dumitrel una dintre cei care au vegheat asupra mea. Au urmat aproape trei săptămâni de ATI. Cu zile lungi în care stăteam și 15 ore pe zi în perfuzii. Și ma uitam, pic , pic , pic. Picura și nu se mai termina. Și urma alt tub și alt tub. Câte 6-7 pe zi .

Nu mai am milimetru de piele neînțepat pe mâini. Injecții, branule, analize zilnice de sânge. Zeci sau sute de injecții. Nici nu mai știu. Sunt vânăt peste tot.

După astea trei săptămâni am rămas cu un pic de carne pe mâini și piciorușe sub pielea fleșcăită. Fața căzută. Pielea uscată de la lipsa soarelui. Mintea zdruncinată de la singurătate. Singur 24 de ore. Înmulțit cu atâtea zile. Noroc că exista și oameni care mi-au scris mesaje zilnic. S-au interesat cum mă simt. La un moment dat îmi doream să mă lase în pace fiindcă mă întrebau toți: nu ești mai bine? Când ieși? Și nu eram. Nu știam când scap! Eram singurul căruia testele îi ieșeau pozitive. Pe oamenii ăștia îi țin minte. Pe toți. Pe restul, i-am șters din memorie. Sunt unii pe care i-am crezut prieteni/ prietene, dar nu mi-au dat un mesaj de îmbărbătare. Așa suntem toți. Prieteni de suprafață. Pe interese. Și câțiva adevărați. Pe ăia o să-i păstrez în memorie.

Astăzi o să mă mute într-o secție civilă a spitalului județean. Nu m-am recuperat cu oxigenul. Încă am nevoie de mască. De aia mică. Ușoară. Și trebuie să continui tratamentul pentru rinichi. Dar parcă altfel sună: a fost transferat de la ATI.

Asta este mica poveste a unui om care s-a convins de existența Covidului. De perfidia acestui virus care cauta orice organ mai puțin sănătos pe care să-l atace.

Mâncați sănătos. Faceți exerciții fizice cât mai puteți. Ferți-vă de răceli. Dacă veți lua virusul să puteți lupta mai bine decât am luptat eu!

Aștept cu încredere, cu optimism, săptămâna ce urmează. Pot fi și săptămâni. Vreau să plec recuperat!"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22618 vizualizari

 • +22 (22 voturi)    
  omul recunoaste ca a avut sprijin politic (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:42)

  Alin Delin [utilizator]

  Citez:
  A aflat Ion Dumitrel de starea mea și a vorbit la Terapie Intensiva. Acest om a vorbit zilnic cu doctorii, s-a interesat să am tratamentul cel mai bun, mi-a scris zilnic mesaje de încurajare. Fara el, eram pa! Împreuna cu Hațegan Marius și Alexandru Peres, mi-au arătat ce înseamnă prieteni. Vechi , adevărați.

  Ion Dumitrel e presedintele CJ Alba, deci din text putem afla ca aceia care nu au sprijit poltiic au sanse mai putine?
  Alexandru Pereș, este senator de Alba din partea PNL.
  Radu Rosianu e un vechi lider PDL din Cugir.

  Imi pare rau prin ce a trecut , ii urez sa se faca sanatos cat mai repede dar marturia lui sincera arata ca sprijinul politic e foarte importanta oriunde(din pacate).
 • +11 (31 voturi)    
  Aviz celor care cred ca virusul nu exista (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:43)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Complicatiile sunt rare, dar mortale. Vreti sa riscati ? E un fel de ruleta ruseasca.
  Nu e mai bine sa nu te infectezi ?
  • -7 (31 voturi)    
   si accidentele de masina sunt mortale uneori (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:58)

   Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Si din acest motiv nu mai circuli cu masina? Sau stai doar tu la volan?
   • +12 (18 voturi)    
    Respecți niște reguli (Vineri, 20 noiembrie 2020, 18:49)

    Omics [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

    Din acest motiv respecți niște reguli când circuli, De exemplu mergi pe dreapta.
    • 0 (0 voturi)    
     exceptii (Luni, 23 noiembrie 2020, 15:29)

     Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui Omics

     BUn, si cand se baga unul in tine care nu respecta nici o regula, cum e?
   • +4 (16 voturi)    
    Mai pui si o centura. (Vineri, 20 noiembrie 2020, 19:31)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

    Mai semnalizezi. Nu depasesti viteza. RESPECTI REGULI in speranta ca nu vei pati ceva. Daca totusi o patesti, e pentru ca fie nu ai fost atent, fie din cauza altora care nu au respectat regulile. Acum, ca se intampla accidente, desi majoritatea respecta regulile, asta nu e un motiv ca nimeni sa nu mai respecte nicio regula -> hai sa trecem cu totii pe rosu ca oricum se intampla accidente, dar sunt oricum prea rare ca sa ne fie frica. Este fix intelegerea unui analfabet fucntional cu defictie cognitive severe.
    Asa ca stai linistit, nu imi fac iluzii ca ai inteles ceva din ce am scris.
   • +5 (13 voturi)    
    Alt nivel de risc (Vineri, 20 noiembrie 2020, 19:59)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

    Sunt 2000 de victime anual raportat la 7 milioane de soferi. Azi avem 10.000 de decese din cauze de Covid19 din 400.000 de imbolnaviri.

    Cu totul si cu totul alt nivel de risc.

    Joci ruleta ruseasa cu un glont la 3500 de tevi de tragere sau joci ruleta ruseasca la un glont la 40 de tevi de tragere?

    Cam asta e diferenta.
  • +4 (16 voturi)    
   premiu, (Vineri, 20 noiembrie 2020, 19:04)

   lnicolae1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   daca tot crezi in virus, UIte 2 milioane de dolai daca il prezinti
   https://savagehealthsystems.com/2million-reward-for-proof-of-covid-19-virus/
  • 0 (18 voturi)    
   E mai bine of cors (Vineri, 20 noiembrie 2020, 19:39)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Dar este o linie pe care o tragi in societate mai ales ca virusul e cam in parametrii gripei normale!
  • 0 (2 voturi)    
   aviz (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 13:01)

   n4c [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Eu cred ca virusul exista dar ca gravitatea bolii si a situatiei epidemiologice e amplificata artificial.

   Eu cred ca majoritatea masurilor de combatere a epidemiei de pina acum au fost luate la plezneala, heirupiste, pe principiul "Mircea, fa-te ca lucrezi!"

   Eu cred ca majoritatea celor care ne repeta de mai multe ori pe zi cit de mult fac dragoste cu grija de sanatatea noastra de fapt au in cap combinatii si electorale.

   Eu cred ca ar fi mai cinstit sa fie lasati oamenii sa-si ia singuri masurle de protectie care cred ei ca se cuvin, in raport cu perceptia lor asupra riscurilor.

   Eu cred ca treaba statului in aceste zile (mai ales in aceste zile!) este sa faca demersurile necesare pentru ca orice bolnav, nu doar cel de covid, sa aiba acces la actul medical, pentru ca asigurarea de sanatate in Romania e OBLIGATORIE si o platesc toti. Nu sa amendeze, sa interzica, sa ameninte si sa oblige.

   Pentru mine si cei care gindesc ca mine ai vreun aviz?
   • -1 (1 vot)    
    parerea mea este ca... (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 20:34)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui n4c

    1. Nu poti lasa populatia sa faca cam ceea ce vrea - vorbim despre o populatie care este in marea ei majoritate analfabeta functional deci chiar daca citeste/asculta nu prea intelege sau daca intelege ceva s-ar putea sa inteleaga ceva ce nu prea este corect dpdv medical.

    de aceea recomandarile medicale ar trebui sa existe si ar trebui discutate pre intelesul tuturor sau tutulol, dupa preferinta fiecaruia...

    2. Bine ar fi ca medicii sa isi faca in continuare meseria, pe toate palierele - este un must as spune eu, dar vedeti chiar medicii, unii dintre ei, sunt primiii care dezerteaza de la datoria lor... Asa ca nu numai statul lasa pacientii in suferinta dar si medicii, cum spuneam unii dintre ei, si intre cei doi faptasi mai tare m-as lua de medici si i-as intreba daca ii doare ca pacientii sunt in mare suferinta si daca au facut/zis macar ceva...

    3. Oamenii, unii, exagereaza cu precautia -si acestia ar trebui calmati pentru ca agitatia lor este dincole de ceea ce se vede, este in interiorul lor si le face un mare rau - deci si aici statul prin recomandari ar trebui sa ajute oamenii sa isi gaseasca un echilibru de comportament pe timp de pandemie.

    4. Da, politicienii sunt cu ochii pe butelia electorala - numai ca ghinion! asta micu si nu prea vizibil si cam imprevizibil ii ataca - ca sa vezi de unde vine dreptatea pentru cei mai marunti din societate - ma rog, este doar partiala, pentru ca un tratament de VIP politic nu este accesibil unui om de rand dupa cum prea bine marturiseste pacientul de mai sus, concluzie cu care revin la subiect dar si cu care inchei.

    Pacat ca la romani nu merge decat cu amenda, politia si armata.
    Acesta este nivelul educational/comportamental si atunci pliezi masurile pe acest nivel - asta este o alta concluzie, pe alt palier.

    Ma repet - pacat!
 • -2 (16 voturi)    
  alcoolul (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 1:55)

  andrei1245 [utilizator]

  tutunul, zaharul, grasimile, prostia si altele omoara la greu. daca le interzicem pe toate vom trai mai mult sigur. mai bine?nu stiu.
 • +1 (7 voturi)    
  cat teatru ieftin in acest articol (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 10:26)

  alfa1 [utilizator]

  propun ca si pentru celelalte boli tot asa sa scrieti ce simt pacientii.
  • 0 (0 voturi)    
   Perfect (Duminică, 22 noiembrie 2020, 0:13)

   Namaste! [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   de acord cu dv.!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by