Medicul epidemiolog al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) "Sf. Pantelimon" Focşani, Diana Stoica, a demisionat din funcţie luni, acuzând "ultramegapolitizarea" managementului spitalului. Conducerea unităţii medicale susține însă că demisia acesteia ar avea legătură cu cea a fostului manager al unităţii Constantin Mândrilă.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am fost anunţată de către medicul epidemiolog Stoica Diana că îşi depune demisia atât din funcţia de medic primar epidemiolog, cât şi din cea de coordonator al Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Focşani. (...) Afirm cu toată responsabilitatea că demisia doamnei doctor Stoica Diana are legătură cu demisia înaintată de fostul manager al Spitalului Judeţean, Constantin Mândrilă, care şi-a dat şi el demisia începând de ieri, 16 noiembrie", a declarat, marţi, managerul interimar al SJU Focşani, Elena Codruţa Neagu, potrivit comunicatului citat de Agerpres.

Ea susţine că, din cauza medicului epidemiolog, spitalul ar fi fost amendat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea cu 10.000 de lei, dar şi că instruirile în spital se făceau "doar pe criterii de prietenii".

"DSP Vrancea a amendat Spitalul Judeţean Focşani cu 10.000 de lei în urmă cu mai multe luni pentru că medicul Stoica Diana nu şi-a făcut datoria în ceea ce priveşte traseele epidemiologice, anchetele epidemiologice specifice în perioada apariţiei noului coronavirus etc. Spitalul Judeţean Focşani a plătit amenda respectivă şi nu i-a imputat-o medicului Stoica Diana, asta fiind cea mai bună dovadă că persoana în cauză nu a fost persecutată. Conducerea unităţii sanitare a primit numeroase sesizări din partea medicilor şi asistenţilor, în sensul că nu sunt instruiţi de medicul epidemiolog şi că astfel de instruiri s-au realizat doar pe criterii de prietenii. I-am solicitat în mai multe rânduri medicului în cauză să îşi facă datoria în mod corect faţă de tot personalul, nu pe criterii subiective", a precizat Elena Codruţa Neagu.

Managerul SJU Focşani este de părere că demisia medicului epidemiolog "pune în pericol viaţa pacienţilor" şi contravine legislaţiei în vigoare care prevede faptul că "în această perioadă epidemiologică un medic nu poate demisiona de pe o zi pe alta.

Luni seara, într-o postare pe Facebook, medicul Diana Stoica şi-a anunţat demisia, acuzând "ultramegapolitizarea" managementului spitalului.

"O zi la care nu m-am gândit că va veni, dar, DA mi-am dat demisia din funcţia de medic epidemiolog al SJU Focşani. De ce? Din multe motive adunate de câteva luni, atunci când managementul 'de top' al unei unităţi sanitare este ultramegapolitizat, să ştiţi că lucrurile nu vor merge bine. Ştiu că nu sunt singurul medic care gândeşte acest lucru, însă pot afirma că sunt printre puţinii care o pot spune, care o pot face public. Eu sunt unul dintre adevăraţii specialişti, eu contez, eu nu am abandonat lupta, dar nu voi permite niciodată nimănui care a 'tras lozul câştigător' şi a ajuns în 'vârful' unei instituţii sanitare să îşi bată joc de munca mea şi a echipei mele", a scris, pe Facebook, medicul Diana Stoica.

Conducerea SJU Focşani a mai menţionat că face deja demersuri pentru găsirea unui medic epidemiolog în perioada imediat următoare.