Peste 4.300 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie susţin, duminică, la Romexpo, concursul de rezidenţiat, preşedintele comisiei centrale de rezidenţiat, secretarul de stat Horaţiu Moldovan, anunţând că Ministerul Sănătăţii va suplimenta numărul de locuri astfel încât toţi candidaţii declaraţi admişi să-şi găsească un loc de rezidenţiat şi să se poată forma într-o specialitate, transmite Mediafax.

RezidentiatFoto: Ministerul Sanatatii

"În acest an există un număr mare de candidaţi la nivel naţional - 11.949 de candidaţi, dintre care la medicină 6.396, la farmacie 2.544, la medicină dentară 3.003. Există, de asemenea, mai multe posturi şi locuri pe care aceştia pot să fie plasaţi în urma acestui concurs: aproximativ 4.500 la la medicină, 1.219 la medicină dentară şi 1.214 la farmacie.

Vor promova acest concurs de rezidenţiat toţi cei care vor depăşi 60% din punctajul maxim şi Ministerul Sănătăţii va suplimenta numărul de locuri, astfel încât toţi candidaţii declaraţi admişi să-şi găsească un loc de rezidenţiat, să se poată forma într-o specialitate.

Am avut în vedere şi specialităţile deficitare de este nevoie în mod special în această etapă şi aici mă refer la medicina de familie, boli infecţioase, epidemiologie, medicină de laborator, radiologie. Pe lângă acestea, nu au fost neglijate disciplinele importante: chirurgie generală, medicină internă şi subspecialităţile lor", a afirmat Horaţiu Moldovan.

El a spus că acest concurs este "un moment deosebit în viaţa tinerelor generaţii de medici când trec în această formă de specializare care se numeşte rezidenţiat".

"De data aceasta, în 2020, ne-am confruntat cu o problemă legată de evoluţia pandemică în România şi de posibilitatea de a organiza concursul de rezidenţiat în condiţii optime. Precizez că dimensiunea acestui concurs la nivel naţional este cea mai mare din ultimii ani şi chiar din istorie, cel mai mare număr de candidaţi.

Suntem în contact permanent cu rectorii şi, până în acest moment, nu au fost semnalate dificultăţi de organizare şi desfăşurarea examenului.

Sper că acest concurs să fie încă o probă pe care învăţământul universitar românesc medical o dă şi o câştigă şi deschide poarta formării tinerilor medici în cariera care urmează să o desfăşoare", a mai spus Moldovan.

  • Concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie are loc duminică și se desfășoară în cele 6 centre universitare tradiționale - București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara - dar în condiții speciale, impuse de contextul epidemiologic. Anul acesta se înregistrează un număr record de candidați, respectiv 11.948 (6.396 la medicină, 3.008 la medicină dentară și 2.544 la farmacie) care vor concura pentru cele 7.061 de locuri și posturi scoase la concurs pe cele 3 domenii de pregătire, astfel: 4.518 locuri și posturi pentru domeniul medicină, câte 1.219 locuri și posturi pentru medicină dentară și farmacie și 105 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie - MApN, Ministerul Justiției și MAI.