Oana Gheorghiu (Dăruiește Viață): Când se vorbește despre mii de noi paturi ATI, create peste noapte, se spun povești de adormit românul. Spitalele au instalații vechi de zeci de ani, fără mentenanță și verificare periodică

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 15 noiembrie 2020, 11:27 Actualitate | Sanatate


Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu
Foto: Arhiva personala
Terapie intensivă înseamnă personal specializat, ventilatoare și, mai ales, gaze medicale, afirmă Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață, care a construit în această primăvară, din donații, un spital modular cu paturi ATI pentru COVID-19 și va reconstrui de la zero Spitalul de copii Marie Curie din București. "Dacă instalațiile alea de gaze medicale au fost dimensionate pentru 800 de paturi (căci atâtea erau la începutul pandemiei în țărișoara noastră) nu puteți scoate din ele oxigen pentru mii de paturi, domnilor. Nu zic eu, zic legile fizicii. Să nu mai vorbim că unele instalații sunt vechi de zeci de ani, adesea fără mentenanță și verificare periodică", avertizează Oana Gheorghiu.

"Atunci când se vorbește despre mii de noi paturi ATI, create peste noapte, de fapt se spun povești de adormit românul", avertizează Oana Gheorghiu.

Oana Gheorghiu, care este, alături de Carmen Uscatu, co-fondatoarea Asociației Dăruiește Viață, mai spune că "spitalul de la Lețcani (construit de CJ Iași și Neamț) e o improvizație care a costat milioane de euro, cu o instalație de gaze medicale îndoielnică (am văzut doar fotografii, dar ce am văzut e de speriat). Sper că ISU va face o verificare responsabilă a acelei instalații."

"Adevărul? Majoritatea spitalelor din România sunt într-o stare jalnică, subfinanțate, fără investiții, cu multe improvizații pe bani mulți, fără mentenanță și fără dotări coerente. Multe investiții sunt făcute nu în funcție de nevoile reale ale spitalului, ci în funcție de oportunitățile de afaceri ale decidenților. Întreb retoric: Neamț se poate repeta, ce credeți? Personalul medical care lucrează în secțiile Covid este epuizat, puțin, demotivat de lipsa de implicare a colegilor și autorităților, deprimat de moartea din jurul lor și de inconștiența celor care duc lupta cu masca. Poate nu știți, dar multe asistente și medici ATI, infecționoști, pneumologi sunt infectați cu COVID, sunt spitale în care un medic face și 10-15 gărzi. E inuman. Personalul medical de alte specialități este odihnit, plictisit, lipsit de perspectivă și blocat de legislație în a se implica în tratarea pacienților din secțiile ATI. Pacienții de toate felurile, Covid și non Covid, din ce în ce mai prost tratați, primii din cauza epuizării și a personalului insuficient, ceilalți din cauza haosului, a lipsei unor protocoale clare de admitere în spitale, din cauza posibilității limitate de a asigura circuite medicale corecte care să prevină infectarea cu Covid și lista motivelor poate continua", este avertismentul lansat de vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

"Soluții? Există, din păcate nu sunt așa de atrăgătoare pentru perioada electorală în care ne aflăm (pentru că ele implică punerea cărților pe masă, scoaterea gunoiului de sub preș, asumare și risc să nu placă ce spui)", spune Oana Gheorghiu.


Soluțiile pe care le propune Oana Gheorghiu imediat:
 • Verificarea urgentă a tuturor instalațiilor de gaze medicale din spitale. Sunt vechi, adesea cu improvizații, subdimensionate și exploatate excesiv în această perioadă. Nu folosiți "dorei" la verficare, așa ajungem ușor la încă un Neamț.
 • Urgent, emiterea unui act normativ care să permită personalului medical de alte specialități să asigure suport în secțiile ATI, pneumo și infecțioase. Medicii trebuie să vorbească, să strige, să spună adevărul, să ceară ajutorul și să nu se mai lase supuși de presiunea politică.
 • Când un medic a spus că mor pacienții din lipsa locurilor la ATI au sărit repede politicienii și au argumentat în fel și chip că nu-i adevărat... medicul a făcut un pas în spate, așa că a rămas cum au zis șefii. Moartea e mai presus de amenințările politicienilor, oameni buni!
 • Urgent, construirea de spitale modulare ATI și infecțioase, NU în afara orașelor și NU la distanță de spitalele existente, așa cum sunt improvizațiile de zeci de milioane de euro de la Lețcani (construit de tovarășii Ionel Arsene Maricel Popa) și Pipera (Gabriela Firea). Aceste spitale trebuie construite în curtea spitalelor existente pentru a asigura utilizarea eficientă a servciilor adiacente (farmacie, laboratoare, consult interdisciplinar, curatenie, administrație, evacuare deșeuri, morgă etc).

Pe termen lung:
 • Pact pentru sănătate semnat de toate partidele, care să asigure sistemului de sănătate o strategie pe termen lung care să nu mai fie adaptată la nevoile și interesele politice ale unoar și altora și care să asigure investiții masive, strategice, coerente și fără hoție în sistemul de sănătate.
 • Schimbarea legislației privind normele de construire si mai ales cele de protecție la incendiu în spitale. Normele actuale, vechi de niște ani sau chiar zeci de ani, sunt absurde, ineficiente și nu prevăd soluții adaptate timpurilor pe care le trăim: sistem automat de stingere a incendiilor în secțiile ATI, evacuarea pe orizontală etc.
 • Aceste lucruri se pot întâmpla numai și numai dacă va exista o presiune constantă a societății civile. Și ar fi nevoie de o presiune a personalului medical. Ar fi o premieră și ar conta. Va veni ea? Vom vedea.
 • Din păcate, mă tem că vom dezbate mult zilele astea, vom arăta cu degetul, vom plânge victimele o săptămână, două, trei și ne vom opri. Așa facem de fiecare dată. Ne oprim. Poate de data asta nu ne mai oprim. Poate.

"Nu, actualul guvern nu are nicio vină pentru situația în care se află acum spitalele din România. Pentru asta vinovați sunt toți cei ce s-au perindat la putere de-a lungul timpului și noi toți, căci noi am acceptat să ajungem aici. Cosmetizarea situației actuale a spitalelor, a locurilor din ATI, a ceea ce e în stare sistemul nostru de sănătate nu poate fi imputată, însă, altcuiva", adaugă Oana Gheorghiu.

Concluzia co-fondatoarei Asociației Dăruiește Viață este că "Tare bine ne-ar prinde un lider curajos, care să ne spună verde în față unde suntem cu adevărat și cât de rău urmează să mai fie. Așa poate ne-am trezi cu toții, am înțelege că nu e de glumă și poate am deveni mai exigenți cu cei care gestionează banul public, adică taxele pe care le plătim."

10 pacienți internați în secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, spital de suport COVID-19, au murit aseară, după un incendiu produs în secție. Alți 6 pacienți și medicul de gardă care a încercat să îi salveze din incendiu sunt în stare critică. Medicul Ioan Cătălin Denciu a fost transferat în această dimineață la un spital din Belgia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3096 vizualizari

 • -4 (10 voturi)    
  ce grav !!! (Duminică, 15 noiembrie 2020, 11:32)

  Je__ [utilizator]

  ca nu a putut asociatia DONA niste paturi oarecare, cumparate de oriunde, din banii redirectati din impozitele statului (adica de la bugetul), fara contracte de mentenanta si omologari, pentru a caror folosire bineinteles trebuie sa-si asume raspunderea medicii si spitalul, ca altfel sunt balacariti in presa si de comentatorii tineri si naivi

  o fi si asta un mod de a ciupi din bugetul tarii si al sanatatii? si asa buget schilodit de guvernul meu pentru a face alte lucruri pentru sponsori
  • +4 (6 voturi)    
   Da (Duminică, 15 noiembrie 2020, 13:49)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Ce nesimtite astea doua de la Daruieste Viata ca atrag atentia asupra neregulilor si nu doneaza 2-3 paturi. Irelevant ca au ridicat 2 spitale in cateva luni. Important e ca nu au donat 2-3 paturi si conspiratii despre evaziuni ca doar toti "este" hoti, mai putin PeZeDe care este integru si prieten al cetateanului.

   Sa-mi aduci aminte cate spitale au fost facute de stat si date in folosinta? Sau sectii? Si fara supra-pret sau investigatii facute de DNA? Sau cati manageri de spitale pusi pe criterii politice au fost cercetati pentru abuz?

   Da, ai dreptate. Toate problemele rezolvate, mai putin faptul ca aceste 2 femei care au facut in cateva luni pentru tara mai multe decat a facut statul in 30 de ani trebuie eventual spanzurate ca nu au donat 2-3 paturi.

   Esti extraordinar...
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 15 noiembrie 2020, 11:33)

  [anonim]

  • -1 (5 voturi)    
   USRplus incearca sa schimbe in mai bine: (Duminică, 15 noiembrie 2020, 14:52)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui

   Principalele cinci măsuri din programul de guvernare USR PLUS:

   1. „Fără Penali în Funcții Publice" în Constituție
   2. Școala de la 8 la 5, masa caldă și școala după școală

   3. FOND DE 1 MILIARD DE EURO PENTRU O INFRASTRUCTURA SANITARA MODERNA

   4. Zero taxe pe salariul minim
   5. Împădurim România și combatem tăierile ilegale prin „DNA-ul Pădurilor"

   Sunt printre cele 40 de angajamente la guvernare si se pot citi pe usrplus.ro
   • -1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 15 noiembrie 2020, 16:31)

    [anonim] i-a raspuns lui UnOarecare

    • +1 (3 voturi)    
     De ce nu e buna si de ce nu e calitate? (Duminică, 15 noiembrie 2020, 17:14)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui

     Si de ce ar insemna ca nu le pasa de copii?
     • -1 (3 voturi)    
      Ai copii? (Duminică, 15 noiembrie 2020, 18:45)

      blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

      Nu faci copii ca sa-i institutionalizezi 5 zile din 7 de la 8 la 5 de la varsta de 5-6 ani. Copiii au nevoie, in primul rand, de o relatie armonioasa cu parintii si de prezenta acestora, nu de birocrati plictisiti. Imi place USR/Plus si i-am votat, dar incep sa ma deranjeze tendintele astea de a se ocupa un pic cam mult de copiii altora. Ce-ar fi daca ar incepe prin a se ocupa de copiii amarati care sunt in grija statului (orfelinate, centre de plasament) si care trec prin niste traume fizice si psihice pe care nici nu ti le poti imagina. Pe aia nu-i vedem, ca nu ne vorbeste HN de ei in fiecare zi, si de pe urma lor nu se poate face un ban, dar ia sa facem noi scoala obligatorie de 10 ore/zi, de la 3 ani (da, este proiect de lege cu gradinita obligatorie de la 3 ani) si sa plateasca contribuabilii, sa le educam noi copiii, fortat, pe banii lor.
      • +1 (3 voturi)    
       Am dar nu inteleg de ce nu raspunde postacul (Duminică, 15 noiembrie 2020, 19:59)

       UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

       Sa-ti raspund pe idei:
       Pui problema gresit; pt oamenii normali e o realitate sa-i dai in grija altcuiva pana vi de la serviciu, nu e mai bine sa fie gratuit si intr-un cadru regularizat cu personal cat de cat specializat? TU ce faci cu ai TAI dupa ce ies la 12-13 de la scoala si TU esti la serviciu? Nu e preferabil sa intre intr-o activitate optionala dupa ce au primit si o masa?

       Pt lupta cu saracia citeste-le programul.

       Restul sunt trageri la tema evidente, nu merita raspuns.
       • -2 (2 voturi)    
        Cata vreme e optional, (Duminică, 15 noiembrie 2020, 20:31)

        blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

        e ok sa oferi un serviciu celor care il doresc sau au nevoie, si serviciul asta trebuie sa fie de cea mai inalta calitate. Si, repet, optional. Statul roman e foarte deficitar la a oferi servicii de calitate inalta, dovada fiind articolul la care comentam. Ca USR/Plus viseaza frumos, e una, dar realitatea e foarte diferita.
        Nu traiesc in Romania, si am norocul de a putea lucra de acasa si sta cu copiii, chiar dinainte de pandemie, dar statul trebuie sa ramana la rolul de a oferi servicii, nu de inlocuitor al familiei. Pt ca oricum nu face o treaba buna nici macar acolo unde e obligat sa inlocuiasca familia.
        • 0 (2 voturi)    
         Vorbim discutii divagand de la tema (Duminică, 15 noiembrie 2020, 20:51)

         UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

         Eu am contrazis ideea avansata ca acea masura nu ar fi buna.

         Subiectul e inchis aici pt mine, ce experiente personale are fiecare nu conteaza acum.
 • +2 (6 voturi)    
  nu suntem de vina toti (Duminică, 15 noiembrie 2020, 12:59)

  ..13 [utilizator]

  Ca sa fie clar - sunt vinovati cei care conduc si sunt analfabeti care cel mult asculta de politicieni pentru ca sa isi mentina mai mult pozitia/scaunul.

  Nu dorel este de vina ci cel care i-a dat sarcina lui Dorel desi stie ca este cine este...

  Vina colectiva nu este indicata.

  In principal s-ar recomanda, dupa parerea mea, de mers pe solutiile pe termen scurt, fara insa sa se piarda din vedere medicina preventiva, telemedicina si cu mult mai putin spitalele pentru ce ele sunt mari consumatoare de resurse.

  credeti ca este usor sa fii medic si sa stai cu arma la picior non-stop??? Uzura este fantastica, daca vrei sa iti faci profesia asa cum se cuvine si ai nenumarate obstacole in a salva viata unui om...

  Extrem de dificila meseria de cadru medical si de aceea ar trebui sa ne ramana noua misiunea de a ne pastra sanatatea cat se poate de mult si de a actiona preventiv. Ceea ce este fantastic este ca si aici AI ne va ajuta si totusi fara doctori buni....
 • -2 (4 voturi)    
  Pt cine? (Duminică, 15 noiembrie 2020, 13:30)

  elysyum [utilizator]

  Pt cocalarii care bat medici in spitale si se strang in curte cand au cate unul bolnav? Pt pupatorii care se inghesuie la pupat oase si cadavre? Avem mult prea mult fata de cat meritam....la nivelul de progres mental al natiei...suntem la IQ mediu printere ultimele natiuni ale Europei. Si unii ne vor nemti .....E de plans....NU DE RAS....
 • +1 (3 voturi)    
  FOARTE CORRRECT!!! (Duminică, 15 noiembrie 2020, 14:30)

  florian3619 [utilizator]

  Nu! trebuie supuse anchetei Procuraturii toata parangheliile facute cu implantarea de:
  a- spitale modulare Izoletelor si PEE - tip "foaie de cort" platite cu bani grei si cazute dupa prima utilizare, dar inca in exploatare sa/si in inventarul spitalelor, DSP, ISU, Consilii si Comitete locale;
  b) - statii de stocare, evaporare si/sau distributie de gaze medicale, nou infiintate si mai ales, aflate in exploatare fara avize ISU, ISCIR, DSP privitoare la achizitie, instalare personal autorizat, regim de functionare;
  c) - toate instalatiile mecanice sub presiune (cazane. recipiente, armaturi de control si siguranta), mijloace de ridicare si transport, aparate medicale si instalatii de gaze medicale aflate in exploatare indiferent de detinatoriii acestora;
  d) - tragerea la raspundere a cadrelor de conducere din MS, DSP, Spitale, Consiliii si Comitete locale privitor la obligatiile si responsabilitatile ce le au in aplicarea reglementarilor legale privitoare la situatiile de urgenta s, mai ales la interventia, cercetarea si sanctionarea eidemiilor si combbatereii bolilor transmisibile cu rapoarate la incidentele in aparute.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by