
"Pentru fiecare virus în parte există kit de testare specific. În laborator avem teste care identifică SARS-CoV2"
Valerica Bică a explicat, pentru HotNews.ro, că pentru fiecare virus în parte există kit de testare specific: "Există și kituri de testare care au enzime specifice pentru detectarea altor virusuri, care identifică spre exemplu și virusurile gripale, separat de cele pentru SARS-CoV2. Dar ce avem noi în laborator este numai pentru identificarea SARS-CoV2. Mai avem kituri specifice pentru virusul HIV, pentru virusurile hepatice - special pentru hepatita B, C. Noi asta avem în laborator. Noi lucrăm virusurile HIV și ale hepatitelor de peste 10 ani în laborator. Iar de anul acesta, am început și cu SARS-CoV2."

În ceea ce privește testele al căror rezultat este fals pozitiv sau fals negativ, Valerica Bică spune că aceastea sunt "cazuri sporadice, excepții": "Kiturile cu care lucrăm au o specificitate și sensibilitate de peste 98%. În momentul în care extracția și amplificarea se fac automat, șansa de a se contamina este infimă. Dacă extracția se face manual sau semi-automat, atunci se mai pot contamina. Sau se pot contamina și pe drumul de la recoltarea pacientului până la laborator, sunt mai multe șanse de a se contamina. Nu că ar fi vinovat cineva. Noi, spre exemplu, laboratorul, nu știm cum se recoltează la pacient. Ar trebui să fii foarte atent când recoltezi, să fii foarte atent de la un pacient la altul, să ai grijă să nu contaminezi, să ai grijă cum pui dopul, să ai grijă cum rupi bețișorul. Aceste lucruri noi nu avem de unde să le știm. Sau dacă se transportă, nu știm dacă se răstoarnă sau nu se răstoarna recipientele. În acest caz sunt N variante."
"Dar având în vedere că deja au trecut atâtea luni, oamenii au experiență și știu ce înseamnă să se recolteze corect, să se transporte corect, decontaminarea să se efectueze corect", ne liniștește specialistul în genetică Valerica Bică.
În plus, testele PCR nu trebuie confundate cu cele rapide, care au precizie mai slabă: "Să nu se confunde testele PCR cu cele rapide. Cele rapide nu au sensibilitate și specificitate mare. În momentul în care un test rapid este pozitiv, el se confirmă și prin testul PCR. Și ele sunt bune, dar trebuie confirmate printr-un test PCR. Spre exemplu, și la hepatită și HIV există teste rapide, ca și la coronavirus, dar tot PCR-ul este cel foarte precis, care confirmă", explică biologul Valerica Bică, specialist în genetică.
"Niciodată nu o să influențezi o analiză încât să se ducă din normalul normalului, adică sănătos tun, într-un patologic, gata să mori"
Constanța Popa este președintele Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar din România și coordonator național de scheme de control al calității pentru testele prelucrate în laborator.
Un test PCR pentru SARS-CoV2 determină strict prezența virusului SARS-CoV2 și nu are nicio șansă să determine un alt virus, a explicat Constanța Popa pentru HotNews.ro: "Tehnica PCR, ca principiu, este o tehnică folosită pentru foarte multe analize. Însă, în funcție de kiturile de reactivi dedicate, ele detectează un anumit virus. Aceste kit-uri sunt dedicate pentru virusul care urmează a fi determinat prin analiză. Orice analiză are kit dedicat, nu doar SARS-CoV2. Metoda a fost inventată de un chimist. Nu există un reactiv universal, care să determine de toate. Este un folclor mioritic. Nu este adevărat. Important este să lămurim oamenii și să nu mai inventăm noi informații care nu există."

Citat:
" Un test RT-PCR pozitiv înseamnă detectarea prezenței SARS-CoV2, virusul care provoacă boala COVID-19, sau a oricărui tip de coronavirus, care poate însemna și un simplu guturai de sezon? Este unul dintre marile mituri care circulă pe seama testelor PCR, în acest moment cele mai precise instrumente de detectare a virusului care provoacă boala COVID-19. HotNews.ro a discutat cu specialiști care prelucrează zilnic în laborator teste PCR încă de la începutul pandemiei de coronavirus. Concluzia specialiștilor: "Este folclor mioritic. Important este să nu mai inventăm informații care nu există." "
Sau: de cate cicluri de amplificare ai nevoie ca ORICE test de COVID sa iasa pozitiv?
Iată mai jos motivele explicate științific de câștigătorul premiului Nobel pentru chimie, Karry Mullis, inventatorul testului RT-PCR și de către David Crowe, cercetător canadian în domeniul biologiei și matematicii, președinte al asociației de experți (think tank) Rethinking Aids.
Argumentele de mai jos reprezintă afirmațiile nemijlocite ale celor doi, Mullis și Crowe și nu sunt doar interpretări ale unor articole dubioase găsite cine știe unde.
”Trebuie știut că acest tip de test NU ESTE BINAR, nu poate arăta pozitiv sau negativ, alb sau negru ca un test de sarcină. În realitate nu există nici un test pentru boli infecțioase care să fie doar pozitiv sau negativ.”
Cei care administrează testul analizează o moleculă de ARN pe care o amplifică de zeci de ori până când obțin o vizibilitate bună a moleculei analizate. Amplificarea caută să găsească în interior secvența de ADN prin care să dovedească existența virusului. La fiecare ciclu de amplificare molecula își dublează dimensiunile, astfel incât după 30 de cicluri de amplificare materialul studiat este de un miliard de ori mai mare decât molecula inițială. La fiecare ciclu de amplificare o moleculă fluorescentă este atașată moleculei de ARN și perechea astfel obținută este bombardată cu o rază luminoasă. Testul măsoară cantitatea luminoasă reflectată de masa moleculară și astfel se decide cantitatea de ADN existentă în molecula inițială analizată.
Până aici totul pare să aibă sens însă marea surpriză apare în momentul în care aflăm că NU EXISTĂ UN STANDARD FIX, UN NUMĂR FIX DE CICLURI DE AMPLIFICARE pentru obținerea rezultatului.
Soc si groaza, insinuam iara ca partea stiintifica e de fapt gresita, cand in cazul CFR este foarte probabil ca stict partea umana s-a manifestat. Evident, daca se faceau analize de hepatita nu era bai, ca deh, aia cu hepatita sunt putini si nu ne deranjeaza asa de mult. Dar astia ne tin in case, asa ca e clar ca ceva e suspect. Vai de specia noastra ca a ajuns in pozitia avansata in care selectia naturala nu mai functioneaza la fel de eficient si ca atare multa lume considera ca nu exista.
Oare de cate cicluri de amplificare e nevoie ca ORICE test COVID sa iasa pozitiv?
Raspuns: Cu cat faci mai multe, cu atat se vede mai bine, pana cand amplificarea nu mai aduce nimic 'nou' pe masa.
Poti sa faci 1000 de amplificari pe o molecula negativa si va fi negativa.
Eventual poti sa faci putine pe una pozitiva si sa declari prematur ca e negativa.
Cu alte cuvinte, și asta este cred eu cheia acestui mister, fiecare țară, regiune sau chiar laborator poate seta ÎN MOD ARBITRAR numărul acesta de cicluri de confirmare, PRAGUL DINTRE ”pozitivi” și ”negativi”. David Crowe a identificat rapoarte în care se vorbea de ”37 de cicluri” ca și graniță dintre ”pozitiv”/”negativ”, în alt raport folosea ”36 de cicluri”, alții consideră plaja ”37-40 de cicluri” ca fiind ”rezultat nedeterminat” și tot așa.
(...)Dacă este așa atunci testul RT-PCR este o manipulare ordinară și complet arbitrară deoarece pragul de confirmare a ”infectaților cu SARS-CoV-2” este DICTAT prin CONTROLUL SENZITIVITĂȚII TESTULUI FOLOSIT IAR ACEST PRAG POATE FI SCHIMBAT DE CEI CARE PRELUCREAZĂ REZULTATELE TESTELOR.
În realitate, așa cum a susținut întotdeauna Mullis, inventatorul acestui test, metoda nu poate fi folosită pentru identificarea virușilor activi ci pur și simplu pentru cercetare științifică."
e adevarat ca amplificarea la nesfarsit poate duce la test pozitiv prin amplificare nespecifica, dar nimeni nu face asta, pentru ca nu are nici o logica. cel mai probabil la un numar de cicluri la care un negativ iese pozitiv, pana si controlul negativ (care se gaseste in fiecare test) iese pozitiv. cand se raporteaza rezultatele se raporteaza si ciclul de amplificare pentru controale (la negativ nu prea este cazul pentru ca nu apuca sa se amplifice)
banuiesc ca nu ai facut niciodata qRT-PCR. altfel ti-ai da seama ca nu e in regula ce zici.
apoi cu o leaca de inglis si translate cat si cu noile cunostinte,va garantez intrarea la facultatea de informatica si cu doctoratul luat.
Ce calibrare au testele in Romania? pentru ca in Franta nu vor sa dea publicitatii.
Apoi, cati sunt 100% asimptomatici dintre cei testati pozitiv? exista o statistica de genul? pentru ca mass media si guvernul transmit cu tarie ca "pozitivi" = bonavi care trebuiesc internati si din care cativa vor muri ceea ce nu e deloc adevarat.
adevarat, daca amplifici la nesfarsit vei avea si raspuns pozitiv, adica fals pozitiv. testele au calibratori interni (cel putin control pozitiv si control negativ).
testele cu rezultat neconcludent (adica amplificare la cicluri anormal de mari) se repeta.
pentru ca de exemplu din ce am incercat eu sa gasesc din surse oficiale, e neconcludent iar prin UK unii zic ca PCR-urile se accepta si la 50 de cicluri...
un indicator poate ar fi fost numarul de asimptomatici. daca ai prea multi inseamna ca e ceva in neregula cu testele.
RT PCR sau PCR ? sint total diferite
https://pediaa.com/difference-between-pcr-and-rt-pcr/
Repet că nu pun la îndoială buna credință, însă amintesc aici cazurilor unor medici cu experiență care au uitat pansamente prin pacienți, care au operat asupra altor organe, care „uită” să raporteze infecțiile nosocomiale; de ce ar trebui să am încredere că medicii știu (își dau silința - mai ales acum, când sunt „obosiți”) să interpreteze corect rezultatele?
Pare că toți comentaci sunt băgători de seamă. Nu au văzut în viața lor un instrument PCR, nu știu cum funcționează, nu au văzut un fișier cu rezultate etc...
PS1: doar ca mortalitatea este infima ca la orice alta gripa, nimeni nu e specialist in covid (nici nu stiau ca exista acum un an...), se fac manarii imense in spatele "perdelei" de Covid
PS2: domnii din laborator nu au descoperit nimic, doar respecta niste proceduri care le sunt dictate.
Parerea mea.
italia:criza planetara,nu mai avem unde sa ardem cadavrele,stirile arata zeci de cosciuge in reluare de 10 ori pe zi,va rugam ajutati-ne
mortii bantuie si acum(pe la cafenele)
itre timp apare grosul banilor care incepe sa circule sub forma de ''ajutoare'' vorbim de sute de miliarde.pune si miorita botu'?puuune!stie cineva unde sunt lovelele de la ue?cat a intrat in Tara?
bai fratilor,astia ne cred retarzi?banuiesc ca da...
mi-a zis mie un nenea la birt
In linkul de mai jos Kery Mulis care a inventat acest test, explica pt toti cei care nu vor sa vada cum stau lucrurile cu adevarat, cum functioneaza exact testul pcr...
https://www.youtube.com/watch?v=GHundspRMEg