Testele PCR, între folclor mioritic și explicațiile specialiștilor: Un test pozitiv înseamnă prezența SARS-CoV2 sau a unui coronavirus oarecare, ce provoacă un guturai de sezon?

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 11 noiembrie 2020, 16:35 Actualitate | Sanatate


Laborator medical
Foto: Arhiva personala
Un test RT-PCR pozitiv înseamnă detectarea prezenței SARS-CoV2, virusul care provoacă boala COVID-19, sau a oricărui tip de coronavirus, care poate însemna și un simplu guturai de sezon? Este unul dintre marile mituri care circulă pe seama testelor PCR, în acest moment cele mai precise instrumente de detectare a virusului care provoacă boala COVID-19. HotNews.ro a discutat cu specialiști care prelucrează zilnic în laborator teste PCR încă de la începutul pandemiei de coronavirus. Concluzia specialiștilor: "Este folclor mioritic. Important este să nu mai inventăm informații care nu există."

Un test PCR pentru SARS-CoV2 determină strict prezența virusului SARS-CoV2, nu a altui virus, a explicat, pentru HotNews.ro, Constanța Popa, președintele Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar din România. Constanța Popa este și coordonator național de scheme de control al calității pentru aceste teste: "Tehnica PCR, ca principiu, este o tehnică folosită pentru foarte multe analize. Însă, în funcție de kiturile de reactivi dedicate, ele detectează un anumit virus. Aceste kituri sunt dedicate pentru virusul care urmează a fi determinat prin analiză. Orice analiză are kit dedicat, nu doar SARS-CoV2. Metoda a fost inventată de un chimist. Nu există un reactiv universal, care să determine de toate. Nu este adevărat."


În legătură cu miturile care circulă, Constanța Popa este categorică: "Este un folclor mioritic. Important este să lămurim oamenii și să nu mai inventăm noi informații care nu există."

HotNews.ro a stat de vorbă și cu Valerica Bică, biolog și singurul specialist în genetică ce lucrează în laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. Valerica Bică prelucrează zilnic teste PCR pentru SARS-CoV2, din prima zi a epidemiei în România: "Noi în laborator avem teste specifice pentru SARS-CoV2, care identifică SARS-CoV2. Pentru fiecare pacient se face extracție de ARN viral și în ARN-ul acela se caută genele specifice SARS-CoV2", a explicat Valerica Bică.

"Pentru fiecare virus în parte există kit de testare specific. În laborator avem teste care identifică SARS-CoV2"


Valerica Bică este biolog și singurul specialist în genetică al laboratorului de la Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. A prelucrat în laborator teste pentru detectarea SARS-CoV2 de la debutul epidemiei de COVID-19 în România.

Valerica Bică a explicat, pentru HotNews.ro, că pentru fiecare virus în parte există kit de testare specific: "Există și kituri de testare care au enzime specifice pentru detectarea altor virusuri, care identifică spre exemplu și virusurile gripale, separat de cele pentru SARS-CoV2. Dar ce avem noi în laborator este numai pentru identificarea SARS-CoV2. Mai avem kituri specifice pentru virusul HIV, pentru virusurile hepatice - special pentru hepatita B, C. Noi asta avem în laborator. Noi lucrăm virusurile HIV și ale hepatitelor de peste 10 ani în laborator. Iar de anul acesta, am început și cu SARS-CoV2."În ceea ce privește testele al căror rezultat este fals pozitiv sau fals negativ, Valerica Bică spune că aceastea sunt "cazuri sporadice, excepții": "Kiturile cu care lucrăm au o specificitate și sensibilitate de peste 98%. În momentul în care extracția și amplificarea se fac automat, șansa de a se contamina este infimă. Dacă extracția se face manual sau semi-automat, atunci se mai pot contamina. Sau se pot contamina și pe drumul de la recoltarea pacientului până la laborator, sunt mai multe șanse de a se contamina. Nu că ar fi vinovat cineva. Noi, spre exemplu, laboratorul, nu știm cum se recoltează la pacient. Ar trebui să fii foarte atent când recoltezi, să fii foarte atent de la un pacient la altul, să ai grijă să nu contaminezi, să ai grijă cum pui dopul, să ai grijă cum rupi bețișorul. Aceste lucruri noi nu avem de unde să le știm. Sau dacă se transportă, nu știm dacă se răstoarnă sau nu se răstoarna recipientele. În acest caz sunt N variante."

"Dar având în vedere că deja au trecut atâtea luni, oamenii au experiență și știu ce înseamnă să se recolteze corect, să se transporte corect, decontaminarea să se efectueze corect", ne liniștește specialistul în genetică Valerica Bică.

În plus, testele PCR nu trebuie confundate cu cele rapide, care au precizie mai slabă: "Să nu se confunde testele PCR cu cele rapide. Cele rapide nu au sensibilitate și specificitate mare. În momentul în care un test rapid este pozitiv, el se confirmă și prin testul PCR. Și ele sunt bune, dar trebuie confirmate printr-un test PCR. Spre exemplu, și la hepatită și HIV există teste rapide, ca și la coronavirus, dar tot PCR-ul este cel foarte precis, care confirmă", explică biologul Valerica Bică, specialist în genetică.

"Niciodată nu o să influențezi o analiză încât să se ducă din normalul normalului, adică sănătos tun, într-un patologic, gata să mori"


Constanța Popa este președintele Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar din România și coordonator național de scheme de control al calității pentru testele prelucrate în laborator.

Un test PCR pentru SARS-CoV2 determină strict prezența virusului SARS-CoV2 și nu are nicio șansă să determine un alt virus, a explicat Constanța Popa pentru HotNews.ro: "Tehnica PCR, ca principiu, este o tehnică folosită pentru foarte multe analize. Însă, în funcție de kiturile de reactivi dedicate, ele detectează un anumit virus. Aceste kit-uri sunt dedicate pentru virusul care urmează a fi determinat prin analiză. Orice analiză are kit dedicat, nu doar SARS-CoV2. Metoda a fost inventată de un chimist. Nu există un reactiv universal, care să determine de toate. Este un folclor mioritic. Nu este adevărat. Important este să lămurim oamenii și să nu mai inventăm noi informații care nu există."


"Este adevărat că pot exista interferențe", admite Constanța Popa. "Eu scriu de 2 ani la o carte despre erorile care pot influența analizele de laborator. Sigur veți rămâne uimiți că deși metoda este dedicată, nu doar în SARS-CoV2, există mulți factori care o pot influența. Dar există așa-numita zonă gri. Niciodată nu o să influențezi o analiză încât să se ducă din normalul normalului, adică sănătos tun, într-un patologic, gata să mori. Sunt într-adevăr interferențe care pot să influențeze, iar eu am scris despre acest lucru în ghidul nostru - www.obbcssr.ro (site-ul Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar din România) că și în SARS-CoV2, din nefericire, există factori care influențează rezultatul în pozitiv sau negativ. Și sunt acolo menționați, recoltarea fiind extrem de importantă", încheie președintele Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar din România.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

40971 vizualizari

 • -4 (44 voturi)    
  Oare (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 16:56)

  Mazeta [utilizator]

  unde sunt fabricate kiturile? nu cumva tot în Covidchina?
  • +1 (9 voturi)    
   Eu acum aud prima data de acest asa zis mit! (Joi, 12 noiembrie 2020, 2:44)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Cine spune ca testele PCR pentru Covid-19 detectează la grămadă o mulțime de viruși? Nimeni. Asta este o invenție a ziarelor. Toata lumea știe ca testele în cauza sunt precise și semnalează doar infecții cu Covid-19.

   Citat:
   " Un test RT-PCR pozitiv înseamnă detectarea prezenței SARS-CoV2, virusul care provoacă boala COVID-19, sau a oricărui tip de coronavirus, care poate însemna și un simplu guturai de sezon? Este unul dintre marile mituri care circulă pe seama testelor PCR, în acest moment cele mai precise instrumente de detectare a virusului care provoacă boala COVID-19. HotNews.ro a discutat cu specialiști care prelucrează zilnic în laborator teste PCR încă de la începutul pandemiei de coronavirus. Concluzia specialiștilor: "Este folclor mioritic. Important este să nu mai inventăm informații care nu există." "
   • -3 (3 voturi)    
    Eu acum aud prima data...SI eu!!! (Joi, 12 noiembrie 2020, 18:32)

    gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    Atentie, SARS-CoV2 NU E TOTUNA cu COVID-19!!! Cititi si recititi, pentru ca specialista nu amesteca cele 2 notiuni!!! Abia prin prelucrarea lui SARS-CoV2 cu reactivi specifici , se determina prezenta lui COVID-19 si de aici incepe inselatoria, in functie de reactivul filosit de fiecare laborator, poti sa ai sau nu Covid 19!!
 • +6 (28 voturi)    
  precizare ARN viral si nu virus infectant (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 17:02)

  Francisc 1 [utilizator]

  virusul infectant poate fi dovedit doar prin cultivare si infectarea ulterioara
 • +16 (38 voturi)    
  Din folclorul mioritic (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 17:03)

  shobolanul de santina [utilizator]

  Echipa de fotbal CFR Cluj (23 de fotbalisti) a fost toata infectata cu virusul asta gripal dar...n-a fost infectata..poate o fi fost infectata..cine stie? Sigur nu domnii din laborator
  Sau: de cate cicluri de amplificare ai nevoie ca ORICE test de COVID sa iasa pozitiv?
  Iată mai jos motivele explicate științific de câștigătorul premiului Nobel pentru chimie, Karry Mullis, inventatorul testului RT-PCR și de către David Crowe, cercetător canadian în domeniul biologiei și matematicii, președinte al asociației de experți (think tank) Rethinking Aids.
  Argumentele de mai jos reprezintă afirmațiile nemijlocite ale celor doi, Mullis și Crowe și nu sunt doar interpretări ale unor articole dubioase găsite cine știe unde.
  ”Trebuie știut că acest tip de test NU ESTE BINAR, nu poate arăta pozitiv sau negativ, alb sau negru ca un test de sarcină. În realitate nu există nici un test pentru boli infecțioase care să fie doar pozitiv sau negativ.”
  Cei care administrează testul analizează o moleculă de ARN pe care o amplifică de zeci de ori până când obțin o vizibilitate bună a moleculei analizate. Amplificarea caută să găsească în interior secvența de ADN prin care să dovedească existența virusului. La fiecare ciclu de amplificare molecula își dublează dimensiunile, astfel incât după 30 de cicluri de amplificare materialul studiat este de un miliard de ori mai mare decât molecula inițială. La fiecare ciclu de amplificare o moleculă fluorescentă este atașată moleculei de ARN și perechea astfel obținută este bombardată cu o rază luminoasă. Testul măsoară cantitatea luminoasă reflectată de masa moleculară și astfel se decide cantitatea de ADN existentă în molecula inițială analizată.
  Până aici totul pare să aibă sens însă marea surpriză apare în momentul în care aflăm că NU EXISTĂ UN STANDARD FIX, UN NUMĂR FIX DE CICLURI DE AMPLIFICARE pentru obținerea rezultatului.
  • -5 (23 voturi)    
   Senzational!! (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 18:58)

   prkiller [utilizator] i-a raspuns lui shobolanul de santina

   CFR Cluj a fost o hiba. Este sistemic dom'le.

   Soc si groaza, insinuam iara ca partea stiintifica e de fapt gresita, cand in cazul CFR este foarte probabil ca stict partea umana s-a manifestat. Evident, daca se faceau analize de hepatita nu era bai, ca deh, aia cu hepatita sunt putini si nu ne deranjeaza asa de mult. Dar astia ne tin in case, asa ca e clar ca ceva e suspect. Vai de specia noastra ca a ajuns in pozitia avansata in care selectia naturala nu mai functioneaza la fel de eficient si ca atare multa lume considera ca nu exista.

   Oare de cate cicluri de amplificare e nevoie ca ORICE test COVID sa iasa pozitiv?
   Raspuns: Cu cat faci mai multe, cu atat se vede mai bine, pana cand amplificarea nu mai aduce nimic 'nou' pe masa.

   Poti sa faci 1000 de amplificari pe o molecula negativa si va fi negativa.
   Eventual poti sa faci putine pe una pozitiva si sa declari prematur ca e negativa.
   • +1 (11 voturi)    
    Continuare (Joi, 12 noiembrie 2020, 5:04)

    shobolanul de santina [utilizator] i-a raspuns lui prkiller

    (...) "Până aici totul pare să aibă sens însă marea surpriză apare în momentul în care aflăm că NU EXISTĂ UN STANDARD FIX, UN NUMĂR FIX DE CICLURI DE AMPLIFICARE pentru obținerea rezultatului.
    Cu alte cuvinte, și asta este cred eu cheia acestui mister, fiecare țară, regiune sau chiar laborator poate seta ÎN MOD ARBITRAR numărul acesta de cicluri de confirmare, PRAGUL DINTRE ”pozitivi” și ”negativi”. David Crowe a identificat rapoarte în care se vorbea de ”37 de cicluri” ca și graniță dintre ”pozitiv”/”negativ”, în alt raport folosea ”36 de cicluri”, alții consideră plaja ”37-40 de cicluri” ca fiind ”rezultat nedeterminat” și tot așa.
    (...)Dacă este așa atunci testul RT-PCR este o manipulare ordinară și complet arbitrară deoarece pragul de confirmare a ”infectaților cu SARS-CoV-2” este DICTAT prin CONTROLUL SENZITIVITĂȚII TESTULUI FOLOSIT IAR ACEST PRAG POATE FI SCHIMBAT DE CEI CARE PRELUCREAZĂ REZULTATELE TESTELOR.
    În realitate, așa cum a susținut întotdeauna Mullis, inventatorul acestui test, metoda nu poate fi folosită pentru identificarea virușilor activi ci pur și simplu pentru cercetare științifică."
    • +4 (6 voturi)    
     nu (Joi, 12 noiembrie 2020, 9:38)

     squatch [utilizator] i-a raspuns lui shobolanul de santina

     nu se seteaza arbitrar numarul de cicluri de confirmare. testele se folosesc conform indicatiilor producatorului/manualului de utilizare. nu are o logica sa schimbi pragul.

     e adevarat ca amplificarea la nesfarsit poate duce la test pozitiv prin amplificare nespecifica, dar nimeni nu face asta, pentru ca nu are nici o logica. cel mai probabil la un numar de cicluri la care un negativ iese pozitiv, pana si controlul negativ (care se gaseste in fiecare test) iese pozitiv. cand se raporteaza rezultatele se raporteaza si ciclul de amplificare pentru controale (la negativ nu prea este cazul pentru ca nu apuca sa se amplifice)

     banuiesc ca nu ai facut niciodata qRT-PCR. altfel ti-ai da seama ca nu e in regula ce zici.
   • +3 (7 voturi)    
    Bineinteles (Joi, 12 noiembrie 2020, 7:48)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui prkiller

    O maimuta a scris gresit cu pixul si altele tipa ca tehnologia e defectuoasa . Asta daca nu cumva alta maimuta nu a cumparat consumabile contrafacute .
   • -1 (3 voturi)    
    corectie (Joi, 12 noiembrie 2020, 9:39)

    squatch [utilizator] i-a raspuns lui prkiller

    daca amplifici la nesfarsit o "molecula" negativa iti va iesi pozitiv, macar datorita dimerilor de primeri.
  • +2 (20 voturi)    
   Degeaba (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 19:08)

   blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui shobolanul de santina

   O sa vina ‘dna doctor’ si o sa spuna ca e teoria conspiratiei si mit. Probabil si NYT minte si inventeaza: https://www.nytimes.com/2020/08/29/health/coronavirus-testing.html.
   • +2 (8 voturi)    
    Daca si citesti articolul (Joi, 12 noiembrie 2020, 7:52)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

    O sa vezi ca se plang ca e foarte sensibil si detecteaza cantitati infime de virus si astfel ii tin prea mult pe vindecati in izolare desi ei ar fi practic neinfectiosi . Nu e pe nicaieri ca te scoate pozitiv din nimic , asta e folclorul mioritic si se bazeaza pe cazuri in care maimute cu pixuri au scris diverse hartii .
 • +11 (35 voturi)    
  Parțial... (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 17:48)

  spirache [utilizator]

  Are dreptate doar parțial doamna biolog Bică. Este doar folclor faptul ca testul dedicat SARS Cov-2 ar da erori prin pozitivare la orice alte tipuri de coronavirus, în schimb folclorul nu e mioritic, ci planetar, neavând noi, românii, primatul, supremația și apanajul exclusiv al prostiei umane.
  • 0 (16 voturi)    
   Dragă Hotnews, (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 19:25)

   spirache [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Am două rugăminți. 1. Sa optimizați site-ul pentru a putea adăuga comentarii si in formatul mobile( m.hotnews.ro), ca acum se poate doar in modul web. 2. ( Cu rol curativ împotriva prostiei unora) Să dați posibilitatea acordării de minus(-) doar însoțit și de un contraargument la comentariu, că in formatul actual, doar apăsând minus(-) nimeni nu câștiga nimic, nici comentatorul, nici apăsătorul.
   • +1 (5 voturi)    
    Draga Spirache, (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 21:13)

    AlexMateiut [utilizator] i-a raspuns lui spirache

    Au aplicatie! E ce trebuie pt tine.
   • 0 (6 voturi)    
    „Apăsătorul” câștigă, pt că e probabil un trol (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 21:42)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui spirache

    Eu am urmărit tipare în articole diferite, publicate în momente diferite, însă e nevoie de un motor de IA care să proceseze și să interpreteze datele într-un volum care să fie relevant.
   • +2 (2 voturi)    
    stimabile (Joi, 12 noiembrie 2020, 9:26)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui spirache

    folositi motorul de cautare goagal(formatul mobile)cuvantul cheie ''bots'' cat si ''AI"".
    apoi cu o leaca de inglis si translate cat si cu noile cunostinte,va garantez intrarea la facultatea de informatica si cu doctoratul luat.
 • -7 (25 voturi)    
  sa ne explice doamnele cum a fost izolat virusul (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 19:15)

  bobo2 [utilizator]

  si cum au fost calibrate testele. Ma tem ca nu vom afla prea curand. Nu sunt conspirationist, dar singura situatie in care putem fi siguri de aceste teste este daca sars cov2 a fost creat in laborator, si s-a stiut de la inceput ce se testeaza,
 • -5 (19 voturi)    
  Fauci si cele 35 de cicluri (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 20:39)

  Itsoc [utilizator]

  pana si Fauci in US a declarat intr-o discutie pe la inceputul pndemiei ca orice test PCR cu mai mult de 35 de cicluri va da peste 80% din rezultate fals pozitive.
  Ce calibrare au testele in Romania? pentru ca in Franta nu vor sa dea publicitatii.

  Apoi, cati sunt 100% asimptomatici dintre cei testati pozitiv? exista o statistica de genul? pentru ca mass media si guvernul transmit cu tarie ca "pozitivi" = bonavi care trebuiesc internati si din care cativa vor muri ceea ce nu e deloc adevarat.
  • +3 (5 voturi)    
   partial (Joi, 12 noiembrie 2020, 9:23)

   squatch [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   ca persona care a facut qPCR iti garantez ca nimeni nu ia in considerare ce se intampla dupa 35 de cicluri. daca ai ARN viral, acesta se vede pana in ciclul 30.

   adevarat, daca amplifici la nesfarsit vei avea si raspuns pozitiv, adica fals pozitiv. testele au calibratori interni (cel putin control pozitiv si control negativ).

   testele cu rezultat neconcludent (adica amplificare la cicluri anormal de mari) se repeta.
  • +2 (2 voturi)    
   pai tocmai de aia zic (Joi, 12 noiembrie 2020, 11:08)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   exista o comunicare clara pe tema asta?

   pentru ca de exemplu din ce am incercat eu sa gasesc din surse oficiale, e neconcludent iar prin UK unii zic ca PCR-urile se accepta si la 50 de cicluri...

   un indicator poate ar fi fost numarul de asimptomatici. daca ai prea multi inseamna ca e ceva in neregula cu testele.
 • +5 (7 voturi)    
  RT PCR vs PCR (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 20:49)

  lnicolae1587873340950 [utilizator]

  Si totusi la ce fel de teste se refera dna. doctor sau reporterul ?
  RT PCR sau PCR ? sint total diferite
  https://pediaa.com/difference-between-pcr-and-rt-pcr/
 • +6 (14 voturi)    
  Fără a pune la îndoială buna credință a dnei (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 21:48)

  hic sunt leones [utilizator]

  îi aduc în vedere faptul că în luna iulie a fost autorizat în SUA un test PCR care detectează simultan SARS-COV-2, gripa și virusul care provoacă răceala din același eșantion recoltat de la persoana testată.
  Repet că nu pun la îndoială buna credință, însă amintesc aici cazurilor unor medici cu experiență care au uitat pansamente prin pacienți, care au operat asupra altor organe, care „uită” să raporteze infecțiile nosocomiale; de ce ar trebui să am încredere că medicii știu (își dau silința - mai ales acum, când sunt „obosiți”) să interpreteze corect rezultatele?
  • +1 (1 vot)    
   Bullshit (Sâmbătă, 14 noiembrie 2020, 9:09)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   Nu are cum prin definitie . E ca si cum ai avea o masina care merge si inainte si inapoi simultan . Ce ar fi sa livrezi link catre "stirea" asta
 • +1 (9 voturi)    
  Dragilor comentaci (Joi, 12 noiembrie 2020, 7:34)

  Omics [utilizator]

  Și eu care credeam că devine bun virusolog cel care studiază, aprofundează (pentru asta îi trebuie minte) virusologia. Că virusologia este foarte departe de politică.

  Pare că toți comentaci sunt băgători de seamă. Nu au văzut în viața lor un instrument PCR, nu știu cum funcționează, nu au văzut un fișier cu rezultate etc...
 • +5 (5 voturi)    
  Repetitii (Joi, 12 noiembrie 2020, 8:26)

  DanielM65 [utilizator]

  De ce repetati informatiile in articol ? Sa ne intre bine in cap ?
  • +4 (12 voturi)    
   DA! (Joi, 12 noiembrie 2020, 9:02)

   shobolanul de santina [utilizator] i-a raspuns lui DanielM65

   Sa va intre bine in cap! COVID e foarte periculos, mortalitatea e mare, sunt oameni celebri care au Covid, purtati masca, stati in casa, noi suntem specialisti nu voi!
   PS1: doar ca mortalitatea este infima ca la orice alta gripa, nimeni nu e specialist in covid (nici nu stiau ca exista acum un an...), se fac manarii imense in spatele "perdelei" de Covid
   PS2: domnii din laborator nu au descoperit nimic, doar respecta niste proceduri care le sunt dictate.
   Parerea mea.
   • -2 (8 voturi)    
    nota 10 (Joi, 12 noiembrie 2020, 10:18)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui shobolanul de santina

    pt uituci:virusul a fost ''scapat'' de ciaina,oama care raspundea de el,a muritara subit.lumea intra in panica se propaga ideea de zeci de milioane de morti posibili,armata pe strazi.mortii intarzie sa apara...
    italia:criza planetara,nu mai avem unde sa ardem cadavrele,stirile arata zeci de cosciuge in reluare de 10 ori pe zi,va rugam ajutati-ne
    mortii bantuie si acum(pe la cafenele)
    itre timp apare grosul banilor care incepe sa circule sub forma de ''ajutoare'' vorbim de sute de miliarde.pune si miorita botu'?puuune!stie cineva unde sunt lovelele de la ue?cat a intrat in Tara?
    bai fratilor,astia ne cred retarzi?banuiesc ca da...
 • 0 (4 voturi)    
  aiuria, nu egzista nici un test (Joi, 12 noiembrie 2020, 11:15)

  natbl73 [utilizator]

  iti da 3000 de lei sa zici ca ai Covid, ca atunci iti da Europa bani si ii baga ashtia in buzunar

  mi-a zis mie un nenea la birt
 • 0 (8 voturi)    
  test mincinos (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:49)

  Stefan51 [utilizator]

  in urma cu aprox o luna am facut un test covid care a iesit pozitiv,eu fiind contact direct cu o persoana bolnava,sotia,am citit buletinul de analiza si am remarcat ca testul covid era marcat cu* am citit in josul paginii ce inseamna:incercarile marcate cu *NU-cu litere mari-sunt acoperite de acreditarea RENAR,personal nu am avut absolut nici un simtom covid ,de la febra,tuse,lipsa miros,gust,etc acest lucru ma indreptateste sa cred ca in cazul meu testul a dat gres,nu mai cred in conatagiozitatea virusului am stat 5zile linga sotie pina a acceptat sa se interneze starea ei fiind precara,cazuri ca al meu mai sint,noi sintem un numar in baza caruia se iau decizii care falimenteaza societatea,apropo inventatorul testului PCR afirma ca nu este pentru covid
 • 0 (2 voturi)    
  Inselatorie (Joi, 12 noiembrie 2020, 16:50)

  Justice_for_all [utilizator]

  Totul este in mare parte inselatorie...Practic medicii mentionati in articolul de mai sus CONTRAZIC pe cel care e inventat testul!!!!!!!
  In linkul de mai jos Kery Mulis care a inventat acest test, explica pt toti cei care nu vor sa vada cum stau lucrurile cu adevarat, cum functioneaza exact testul pcr...

  https://www.youtube.com/watch?v=GHundspRMEg
  • +1 (3 voturi)    
   Intrebarea adevarata ar fi daca interviul (Joi, 12 noiembrie 2020, 19:36)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Justice_for_all

   e facut inainte sau dupa intalnirea acestuia cu ratonul standard extraterestru . In plus opinia ta e ca pe Trump l-au bagat de show in spital , sau si pe el l-au pacalit cu PCR-ul ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by