Vaccinul împotriva gripei, de negăsit în farmacii în plină pandemie. Între cererea uriașă din întreaga Europă și mesajul liniștitor al medicilor: perioada optimă pentru vaccinare abia a început

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 10 noiembrie 2020, 7:22 Actualitate | Sanatate


Coada la medic
Foto: AGERPRES
Vaccinul împotriva gripei este de negăsit în farmaciile din România încă de la începutul lunii octombrie. O primă tranșă de vaccinuri a ajuns în farmacii în septembrie, dar s-a epuizat rapid. Nu este clar când va ajunge următoarea tranșă. Se întâmplă în plină epidemie de coronavirus, când medicii recomandă mai mult ca niciodată vaccinarea împotriva gripei, deoarece simptomele gripei și ale COVID-19 pot fi foarte greu de deosebit, chiar și de către specialiști. Cererea de vaccin gripal este uriașă în acest an peste tot în Europa și în lume, producția vaccinurilor durează luni de zile, iar capacitățile de producție ale fabricilor care produc vaccinul au rămas, în general, aceleași ca în anii trecuți, neputând crește peste noapte.

Dacă Ministerul Sănătății a reușit să cumpere, pentru categoriile vulnerabile, cu risc mare de îmbolnăvire, dublul cantității de anul trecut - 3 milioane de doze - situația vaccinurilor de pe piața liberă, care ar trebui să ajungă în farmacii, rămâne neclară, cu toate că ne apropiem de mijlocul lunii noiembrie.

Chiar dacă mulți români caută cu disperare vaccinul în această perioadă, Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, îi liniștește. El a explicat, pentru HotNews.ro, că vaccinarea persoanelor care au nevoie de o singură doză de vaccin trebuie să înceapă, conform recomandărilor internaționale, după 15 octombrie. Practic, vaccinul poate fi făcut pe toata durata lunii noiembrie și "nici în decembrie nu este târziu".

Când este momentul ideal pentru vaccinare: toată luna noiembrie. Nici în decembrie nu este târziu


Medicul Gindrovel Dumitra, una dintre cele mai autorizate voci din domeniul vaccinării în țara noastră, îi îndeamnă pe români să nu intre încă în panică dacă nu găsesc vaccinul în farmacii. Au timp să se vaccineze toată luna noiembrie și chiar și în decembrie, a explicat pentru HotNews.ro coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

"Vaccinarea la persoanele care au nevoie de o singură doză de vaccin trebuie să înceapă, conform recomandărilor internaționale, după 15 octombrie. La 15 septembrie începe campania de vaccinare doar pentru copiii care au nevoie de două doze, ca să aibă timp să facă și cea de a doua doză. Nu este deloc târziu pentru vaccinare, oportun este ca oamenii să se vaccineze după 15 octombrie și pe toată durata lunii noiembrie, și nici în decembrie nu este târziu, câtă vreme vârfurile epidemice sunt întâlnite în lunile februarie-martie", explică Gindrovel Dumitra, una dintre cele mai autorizate voci din domeniul vaccinării în țara noastră.


Medicul Gindrovel Dumitra

Gindrovel Dumitra amintește și că în cabinetele medicilor de familie vor fi disponibile gratuit, în acest sezon rece, 3 milioane de doze de vaccin gripal, în cadrul campaniei de vaccinare a Ministerului Sănătății. Acestea se adresează însă persoanelor din categoriile considerate cu risc cel mai mare de îmbolnăvire - persoanele cu varsta de peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Gindrovel Dumitra este însă de părere că "Avem o solicitare foarte fierbinte de vaccinuri acum din cauză că s-a creat, printr-o comunicare proastă, această așteptare. Practic, în acest moment nu se mai găsește vaccinul în farmacii, dar, pe de altă parte, urmează să vină 3 milioane de doze."

"Acum, lumea se înghesuie să ia vaccinul din farmacii, iar în noiembrie-decembrie, când vor veni ultimele doze, mă tem că nu vom mai avea pe cine să vaccinăm. Inclusiv cei care aveau dreptul să primească vaccinul de la medicul de familie s-au grăbit să și-l cumpere din farmacie. Eu am vaccinat deja pacienți dintre cei care aveau dreptul la vaccin gratuit, dar au cumpărat din farmacie", mai spune Gindrovel Dumitra.

Gindrovel Dumitra se așteaptă ca pe piața liberă (în farmacii) să nu ajungă mai mult de câteva sute de mii de doze, așa că spune că, în cazul în care îi vor rămâne vaccinuri disponibile pentru care nu va exista cerere din partea pacienților din categoriile considerate cu risc, va administra vaccinul doritorilor din afara acestor categorii, care nu l-au mai găsit în farmacie. Face însă, acest lucru pe responsabilitatea lui: "Decât să stau cu el, să îl arunc la gunoi, mai bine îl administrez. Dar îmi asum."

Sfatul medicului Gindrovel Dumitra este însă să "Ne liniștim un pic și așteptăm vaccinul care vine la medicii de familie."

Câte doze de vaccin gripal ajung anul acesta în farmacii și când


O primă tranșă de vaccinuri, pentru persoanele care nu fac parte din categoriile de risc și nu beneficiază de vaccin gratuit, a ajuns în farmacii la jumătatea lunii septembrie, dar s-a epuizat rapid.

Prețul unui vaccin gripal "la liber", în farmacie, nu este mare - undeva în jurul a 50 de lei. Cea mai mare problemă, pentru mulți, este însă că vaccinul nu se găsește.

HotNews.ro a încercat să obțină răspunsuri de la cele două mari companii farma care produc vaccin gripal ce ajunge în farmaciile din România - Mylan și Sanofi.

Mylan va livra aproximativ 2,4 milioane de doze de vaccin gripal în cadrul contractului cu Ministerul Sănătății, pentru imunizarea persoanelor din categoriile de risc, fiind câștigătorul licitației de anul acesta.


Mylan va livra, de asemenea, 190 de mii de doze de vacccin în farmacii, aceasta fiind singura cantitate rămasă disponibilă, în afara celor 2,4 milioane de doze din contractul cu Ministerul Sănătății. Cele 190.000 de doze doze nu vor ajunge însă în farmacii mai devreme de începutul lunii decembrie, deoarece reprezintă o cantitate suplimentară, pentru care producția a început mai târziu, iar prioritatea o reprezintă livrarea vaccinurilor din contractul cu Ministerul Sănătății, pentru categoriile cu risc de îmbolnăvire, a explicat pentru HotNews.ro Adrian Grecu, country manager Mylan România.

Cealaltă mare companie farma care produce vaccinuri ce ajung în farmaciile din România este Sanofi. Sanofi a livrat în farmacii, în luna septembrie, o primă tranșă de vaccinuri, care s-a epuizat însă rapid.

HotNews.ro a încercat să afle de la reprezentanții Sanofi ce cantitate totală de vaccinuri va livra compania în acest sezon rece în farmaciile din România, în câte tranșe și când vor ajunge acestea în țară, însă nu am primit un răspuns. Compania s-a limitat să comunice că "România este o țară prioritară pentru Sanofi, iar numărul de doze de vaccin gripal pe care îl distribuim în acest sezon este de 4 ori mai mare decât în sezonul precedent, răspunzând nevoilor estimate de către autorități pentru sistemul public (Programul Național de Vaccinare) și comunicate de către distribuitori pentru piața privată (farmacii cu circuit deschis). Distribuția vaccinului gripal se realizează în termenele agreate, conform calendarului de livrare stabilit pentru numărul de doze precomandate."

În afara de Mylan și Sanofi, companiile care mai produc vaccin gripal sunt GlaxoSmithKline, care și-a anunțat retragerea de pe piața din România, și Astra Zeneca, ce produce vaccin doar pentru copii și adolescenți.

Ministerul Sănătății aduce 3 milioane de doze, un record pentru România


Ministerul Sănătăţii a achiziţionat, pentru sezonul de iarnă 2020-2021, 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut.

Vaccinul este administrat gratuit în cabinetele medicilor de familie, iar campania de vaccinare gratuită se adresează persoanelor considerate a avea risc ridicat de îmbolnăvire - persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.


Începând cu luna septembrie, Ministerul Sănătății a adus câteva tranșe de vaccin gripal, cea mai consistentă dintre ele pe 19 octombrie - 500.000 de doze de vaccin.

Vaccinurile sunt livrate Direcțiilor de Sănătate Publică, de unde sunt ridicate de medicii de familie.

Zilele acestea, în prima jumătate a lunii noiembrie, este așteptată să ajungă în țară o tranșă de 1,1 milioane de doze de vaccin.

De asemenea, în prima parte a lunii decembrie este așteptată o tranșă de 500.000 de doze de vaccin, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro.

Adrian Grecu, managerul Mylan România: România nu este într-o situație atât de bună cum ar vrea toată lumea, dar a primit dublul cantității de anul trecut


Adrian Grecu este country managerul Mylan România, compania care livrează grosul cantitații de vaccin asigurat de Ministerul Sănătății pentru campania de vaccinare gratuită și care va livra și în farmacii 190 de mii de doze de vacccin în luna decembrie, aceasta fiind singura cantitate rămasă disponibilă.

Adrian Grecu povestește, pentru HotNews.ro, că încă din februarie-martie, de când a început pandemia, "cred că toată lumea și-a dat seama că urma un sezon foarte dificil. Pentru că fiecare cred că se gândește că dacă este pandemia asta și mai vine și sezonul gripal, măcar de gripă să mă protejez, să nu am o problemă în plus. Era, așadar, de așteptat, că anul acesta va dori mult mai multă lume să se vaccineze, asta nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni, nici măcar pentru autorități. Într-o țară în care gradul de vaccinare știm foarte bine că, istoric, a fost destul de redus."

Adrian Grecu explică și că procesul de producție a vaccinurilor durează câteva luni, iar un vaccin nu se poate produce peste noapte: "În februarie-martie, Organizația Mondială a Sănătății anunță tulpinile, companiile se apucă de producție, iar capacitățile de producție ale producătorilor de vaccinuri sunt cam aceleași ca și anii trecuți, nimeni nu a anticipat. Ar fi fost chiar surprinzător să fie cineva cu producție mai mare pregătită și ar fi lăsat loc și pentru teoria conspirației: De unde au știut ăștia să aibă atât de multă producție? Mai mult sau mai puțin, cât putea să producă fabrica anul trecut, cam atât produce și anul acesta, fie că vorbim despre noi, Mylan, Sanofi sau alte companii."Country managerul Mylan România spune că, știind ceea ce urmează în acest an, s-a dus încă de la începutul lunii martie la Ministerul Sănătății și a insistat ca licitația să fie organizată repede, pentru ca țara noastră să apuce să contracteze o cantitate decentă de vaccinuri: "Știind ceea ce urmează, m-am dus anticipativ la începutul lunii martie la Ministerul Sănătății și am insistat: Vă rog, faceți licitația mai repede. Nu contează cine o câștigă, aici este vorba despre interesul național. Cu cât ne mișcăm mai repede, cu atât reușim să obținem mai multe doze de vaccin, până nu realizează toată lumea ce urmează să vină. Și, din fericire, poate nu cu viteza pe care mi-aș fi dorit-o eu, dar s-a organizat licitația în aprilie."

Statul român a făcut licitație pentru 3 milioane de doze, dar Mylan România nu a primit 3 miliioane de doze: "Am primit aproximativ 2,4 milioane, iar celelalte 600 de mii au fost câștigate de Sanofi. Cererea a fost mai mare decât ce puteam noi, compania, să furnizăm. Eu am decis că, având în vedere că cererea va fi foarte mare, mai mare decât oferta, prioritatea mea numărul 1 sunt pacienții care au cea mai mare nevoie, cei din categoriile de risc. Eu spun că este absolut uman. Și atunci, tot ce ne-a pus compania la dispoziție, eu am dat în licitație."

La momentul mai-iunie, Adrian Grecu spune că știa că firma sa nu va avea nicio doză de vaccin pentru farmacii. "Undeva în iulie - august, m-a contactat cel care este șef pe Europa pe vaccinuri la noi și am discutat că s-a decis să se mai prelungească puțin lucrul pe linia de producție la noi, pentru a mai face niște doze, pentru că apoi începe lucrul pentru emisfera sudică. Datorită acestei prelungiri, mi s-a spus că mi se mai pot pune la dispoziție încă 190 de mii de doze. Aceste doze nu vor veni însă mai devreme de începutul lunii decembrie, deoarece producția a început mai târziu", povestește el.

Cu toate că nu este într-o situație atât de bună cum ar vrea toată lumea, totuși România a obținut anul acesta dublul cantității de vaccinuri de anul trecut, cel puțin pentru campania de vaccinare gratuită, ceea ce multe țări ar fi dorit, dar nu au reușit, deoarece nu există cantitate dublă, este concluzia lui Adrian Grecu: "România, per ansamblu, cu toate că pare că nu sunt suficiente doze, dar dacă ne uităm la tot ce se întâmplă în Europa, acum, când toate țările cer, eu zic că suntem într-o poziție foarte bună, aceea de a primi dublul cantității față de anul trecut, în condițiile în care toate țările ar vrea dublu, dar nu există cantitate dublă, suntem într-o poziție bună. Dar nu suficient de bună cum ar vrea toată lumea, sunt de acord. Aceasta este situația."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7547 vizualizari

 • +4 (18 voturi)    
  Afirmatii fara suport stiintific (Marţi, 10 noiembrie 2020, 8:04)

  Rmx2012 [utilizator]

  Minciuni, ca sa linisteasca populatia. Center for disease control and prevention din SUA spune foarte clar ca perioada optima de vaccinare in emisfera nordica este pana la finalul lunii octombrie: https://www.cdc.gov/flu/prevent/vaccinations.htm
  • 0 (18 voturi)    
   Nu e adevarat (Marţi, 10 noiembrie 2020, 8:54)

   JoeTheDow [utilizator] i-a raspuns lui Rmx2012

   Nu au cum sa minta. Sunt experti. Sunt specialisti. Sunt medici. Sunt eroi.
   Deci tu minti!
   • +6 (10 voturi)    
    Nu minte nimeni (Marţi, 10 noiembrie 2020, 9:27)

    AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

    Depinde de cum interpretează fiecare.

    CDC spune ca perioada optima este de la începutul toamnei pana la sfârșitul lui octombrie. dar nu spune când ar trebui sa se termine.

    OMS si ECDC spun ca e mai bine ca perioada de vaccinare pentru emisfera nordica sa înceapă la jumătatea lunii octombrie si poți sa te vaccinezi pana in decembrie, chiar dacă nu mai este optim. Dupa perioada asta faci degeaba. Si

    Medicul citat in articol spune la fel, va puteți vaccina pana in decembrie, nu spune, totusi ,ca nu mai este o perioada optima.
   • +8 (8 voturi)    
    Ba da, se gaseste, dar pe sub mana..... (Marţi, 10 noiembrie 2020, 9:48)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

    Anul trecut Ministerul Sanatatii a facut un program in cadrul caruia vaccinurile au fost achizionate de Ministerul Sanatatii si trimise, gratuit, medicilor de familie. Producatorul nu a mai dat la farmacii decat un numar infim de vaccinuri, de ce sa se chinuiasca cu desfacerea pe piata libera daca de la stat a luat un pret mai mare si i-a luat toata marfa ???? Medicii de familie au facut si ei o mica facere, adica n-au vaccinat pe cine trebuie, pur si simplu au inceput sa intrebe lumea, vrei vaccin, iti fac. La unii medici de familie chiar s-a facut pe bune si gratis, la altii s-a transformat intr-o ocazie de mica spaga. Eu personal, desi ma vaccinam de vreo 5 ani, cu vaccin de la farmacie anul trecut nu am mai putut. N-am gasit la farmacie si cand l-am intrebat pe doctorul de familie mi-a raspuns: a, de ce nu m-ai anuntat, acum s-au terminat. Anul acesta mi-am luat masuri. Doctorul de familie mi-a dat raspunsul ca nu a venit inca nici un vaccin. Dar eu mi-am cumparat. Cum, banuiti dvs. Daca statul roman nu era atat de lipsit de minte, punea jumate din vaccinuri la farmacie, jumate la doctorii de familie, sa-si faca si ei mica lor afacere. Atunci vaccinul s-ar fi gasit pentru cei care doreau sa-l faca, statul ar fi economisit jumate din bani, mica spaga a doctorilor de familie s-ar fi micsorat si mai mult caci scadea cererea si toata lumea ar fi fost fericita. Mai putin marii distribuitori de medicamente, spagarii din Ministerul Sanatatii si doctorii de familie.
  • +4 (6 voturi)    
   depinde unde citesti (Marţi, 10 noiembrie 2020, 9:13)

   AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui Rmx2012

   De pe site-ul OMS, Gripa (Influenza): "For the northern hemisphere, vaccination typically begins in September of each year and ends in December or a few weeks later. The vaccine used should be the “northern hemisphere” formulation, which reflects the strains of virus expected to be in circulation – globally – during the northern winter. "

   De pe site-ul ECDC: "It takes 10 to 14 days following vaccination, before an immune response and protection develops. Therefore, most countries start immunisation in the early autumn. It is rare that the annual influenza epidemic season starts before mid-November, and the season commonly runs to the end of May the following year. The protection provided by the vaccine is expected to last for at least one influenza season but it does wane with time (7, 8). It is currently not clear if this is mainly due to waning immunity or virus drift or a combination of the two but some authorities have suggested delaying vaccination campaigns to start in mid/late -autumn rather than early autumn."
   • +1 (5 voturi)    
    Dar este evident! (Marţi, 10 noiembrie 2020, 11:08)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui AM1981

    Nu este necesar niciun "suport stiintific", lucrurile sunt extrem de clare: dupa vaccinare, corpul are nevoie de doua saptamani ca sa isi formeze imunitatea. Asta trebuie sa fie INAINTE de sezonul gripei, care incepe prin noiembrie. Deci vaccinul trebuie sa il faci preferabil in octombrie, iar sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui noiembrie sunt acceptabile ...
 • -3 (13 voturi)    
  Vaccin stiut de 100 de ani. (Marţi, 10 noiembrie 2020, 8:34)

  Marionette [utilizator]

  SI nu il gasestew NIMENI! De ce ar gasi anti-covid???
  • +3 (11 voturi)    
   Pentru ca il iau pe blat (Marţi, 10 noiembrie 2020, 9:06)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   farmacistii, medicii si familiile si prietenii lor.
   • -1 (11 voturi)    
    siigur căă daa, populația civilă îi divină (Marţi, 10 noiembrie 2020, 9:53)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

    vorba lu Neluțu, populația îi divină, nu e compliantă...politrucii siniștri nu-s divină never, arafații, tătarii, lucovizii ei nu-s divină, jo napot...așe fuse și cu botnițele, nu erau bune, pînă cînd au avut de vîndut băieții albaștri...amu vor muri oameni de gripă din cauza prostiei politrucilor...sau nu?...mă gîndesc că nu, ezicstă preșu covrig, vor fi băgați sub preșu covrig...nu va muri nime de gripă, cum n-a murit nime de nosocomiale în Ro...numa covrig, tăți mor de covrig
    • +1 (5 voturi)    
     hehe (Marţi, 10 noiembrie 2020, 12:45)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui di livio

     Jo napot, antivaksare.
     Jo napot, psd!
    • +3 (3 voturi)    
     Maestre (Marţi, 10 noiembrie 2020, 12:57)

     Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui di livio

     ce spun eu e verificat in practica. Am avut nevoie si am aflat ca "s-au dat". Ce spui mata acolo "e" povesti, ca intotdeauna. Sa vina odata pesedeu matale la putere sa te racoresti.
   • +1 (11 voturi)    
    Serios? (Marţi, 10 noiembrie 2020, 11:08)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

    In belgia e la fel. Eram programat si m-au "reprogramat". Vulnerabilii si cei peste 60 de ani au prioritate. Acum o saptamana m-au anulat indefinit. E doar pentru cei peste 50 de ani. Uite-asa va trece iarna. Faptul ca am copil care merge la gradinita nu conteaza...adik nu e "factor de risc". Deci, fiecare pentru el. Nu tine de farmacistii romani ci de productia de vaccinuri. E adevarat ca in conditiile astea sunt sceptic vis a vis de productia de masa a unui nou vaccin sau distributia lui la miliardele pamantului. Daca incep cu discriminari de astea (vulnerabili (considerati de ei) atunci nu ma intereseaza solidaritatea. Vulnerabilii ne-au tinut PE TOTI prin case ca sa poata si ei haladui, acum tot ei sunt castigatorii sistemului.
    • +2 (6 voturi)    
     vulnerabili (Marţi, 10 noiembrie 2020, 12:54)

     KayT [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     vulnerabili la gripa sunt cei care pot sa moara de la ea.

     Faptul ca tu ai copil la gradinita te face mai susceptibil sa te infectezi, dar nu si mai vulnerabil. Daca nu esti in varsta, cu vreo boala care sa iti afecteze imunitatea, sau femeie gravida, poti trece printr-o gripa relativ usor, in sensul ca nu o sa ai nevoie de spitalizare si viata nu iti va fi pusa in pericol.

     Nu e vorba de nici o discriminare aici. E vorba doar de a da prioritate la vaccinuri celor care au cea mai mare nevoie de ele. Daca tu ai fi doctor si ai avea de ales intre a da vaccinul unuia care are sanse mari sa moara daca face boala si unuia care e tanar si sanatos, dar "are copil la gradinita", ce ai alege??
     • -2 (6 voturi)    
      Ba este... (Marţi, 10 noiembrie 2020, 14:08)

      Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui KayT

      Ca acum se pare ca "sunt liste" cu vulnerabili sau nu. Pai folositi listele alea cand ingraditi libertatile cetatenilor si omorati economia. daca tot "aveti liste" tineti-i in casa sau faceti politici dedicate pentru aia. Adik tu ma pui la gramada cu "vulnerabilii" la greu si la tras ponoase si ma scoti cand e sa trag beneficii. Sanchi, eu nu votez cu astfel de "factori de decizie", sorry.
  • +6 (8 voturi)    
   exact (Marţi, 10 noiembrie 2020, 10:16)

   zgubilitix [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Asteptam su sufletul la gura sa se descopere un vaccin covid insa noi nu gasim nici vaccinul demult inventat care ar trebui sa fie deja o rutina...
 • +6 (16 voturi)    
  Unde sunt cele 3 mil (Marţi, 10 noiembrie 2020, 8:57)

  Costi888 [utilizator]

  De doze? Minciuni ordinare. Tatal meu este pensionar cu diabet tip2, hipertensiune arteriala si nu este pe nicio lista. Mai mult, am sunat la cabinet si nu au primit nimic. Mi s a spus sa ma descurc cum pot.
  Ce mai conteaza ca vine gripa.. ii trecem la covid. Niste incompetenti..
  • +7 (11 voturi)    
   A dat spaga la doctorul de familie ??? Ce crede el (Marţi, 10 noiembrie 2020, 9:51)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   crede ca primeste ceva pe gratis ??? Nu, medicul de famile trebuie sa-si faca mica lui spaga. Eu cunosc persoane vaccinate. Fara probleme deosebite de sanatate, doar mai in varsta. La cabinetul doctorului de familie, deci acolo precis a ajuns cel putin o transa.
 • -5 (15 voturi)    
  Am și eu..... (Marţi, 10 noiembrie 2020, 9:47)

  Eusa8 [utilizator]

  Am și eu o întrebare pentru cunoscătorii de pe HN!
  Intr-o conferință de presă publică, întrebat de ziariști dacă el, soția sau copii lui au fost vreodată vaccinați, Bill Gates a răspuns cu cu sinceritate ca nu au facut nici un vaccin.
  Voi ce credeti, oare de ce nu au făcut? Va rog raspundeti la subiect fără acuzații nefondate, pentru ca nu am insinuat sau sugerat nimic altceva!
  • +6 (6 voturi)    
   minciuni de 2 bani (Marţi, 10 noiembrie 2020, 10:52)

   Erwin [utilizator] i-a raspuns lui Eusa8

   .
  • +2 (6 voturi)    
   Pune link (Marţi, 10 noiembrie 2020, 11:10)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Eusa8

   Pune link sa ne edificam.
   Daca intr-adevar e asa, care e problema? Ma indoiesc ca se refera la cele pentru copii obligatorii iar pentru cele cateva vaccinuri (gripa) alegi sa ti le faci sau nu. Daca mergi prin Africa te vaccinezi pentru altele...da rin general ce vaccin vrei sa faci?
 • +4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 noiembrie 2020, 9:47)

  [anonim]

  • -2 (10 voturi)    
   Ok, si la ce ajuta asta? Sau doreai sa te lauzi? (Marţi, 10 noiembrie 2020, 10:23)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu ai spus nimic. Sau, ai spus nimic.
  • +1 (7 voturi)    
   Nu e chiar așa (Marţi, 10 noiembrie 2020, 10:31)

   periscop [utilizator] i-a raspuns lui

   Acum vreo 10-12 ani am făcut vaccin antrigripal toți cei din familie, prin noiembrie. Am trecut iarna cu bine, a venit primăvara, iar prin aprilie am contractat o gripă care m-a țintuit la pat 2 săpt. Și m-a lăsat și cu unele sechele (de exemplu, cu hipoacuzie).
   • -1 (13 voturi)    
    Cam puternica gripa,sigur nu a fost COVID de fapt? (Marţi, 10 noiembrie 2020, 11:05)

    Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui periscop

    Oricat de puternica ar fi fost gripa, nu trebuia sa te tina la pat. Ti-ai facut atunci testul COVID? Poate ai avut COVID.
    • +1 (3 voturi)    
     Acum 10 ani?! (Marţi, 10 noiembrie 2020, 12:19)

     periscop [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

     Chiar ai citit postarea mea?
  • +3 (9 voturi)    
   Antigripal (Marţi, 10 noiembrie 2020, 10:49)

   Lukkian [utilizator] i-a raspuns lui

   Da, 2 ani la rand am facut antigripalul si am facut gripa in anii aia. Pe urma am renuntat sa-l mai fac. Daca fac gripa, bine, daca nu, iar bine, oricum vaccinul nu m-a ajutat cu nimic. Asta e situatia. Nu zic ca e bine sau nu sa-l faci, zic doar ca pe mine nu m-a ajutat cu nimic.
 • +5 (9 voturi)    
  Si intre timp... (Marţi, 10 noiembrie 2020, 9:58)

  Andy500 [utilizator]

  la Cabtacuzino vor sa faca tot vaccin antigripal TRIvalent!
  De ce nu pregatiti voi linia pentru TETRAvalent? cand toata lumea cumpara TETRAvalent?
  In felul acest am avea si in tara destule doze si am putea sa exportam!!!
  Ah, am uitat, Cantacuzino e la Stat, unde e plin de incompetenti si spagari!
 • +5 (11 voturi)    
  Pai dacă te ferești de covid? (Marţi, 10 noiembrie 2020, 10:04)

  Traian2015 [utilizator]

  Nu te ferești și de gripa?
  • +1 (5 voturi)    
   Ba da! (Marţi, 10 noiembrie 2020, 11:11)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   In mod normal, faceam gripa cam de doua ori in sezonul rece.
   Anul acesta, am avut doar o raceala scurta la sfasitul lui februarie, din martie port masca si manusi, respect distantarea, pierd o gramada de timo cu dezinfectarea obiectelor si alimentelor. Pina acum am reusit sa scap de Covid, dar si de gripa obisnuita!!
 • +2 (4 voturi)    
  Cât este de eficient... (Marţi, 10 noiembrie 2020, 10:25)

  periscop [utilizator]

  ... asta e problema. Nu există panaceu. Nici un vaccin antigripal nu e eficient împotriva TUTUROR varietăților de viruși care cauzează gripa. O știu prin ceea ce am pătimit în anii trecuți, când (mai) nimeni nu se gândea la pandemia ,,noului coronavirus”...
 • +2 (10 voturi)    
  De ce atata agitatie? (Marţi, 10 noiembrie 2020, 10:53)

  LuzhinAcademy [utilizator]

  Parca, de cand se plimba Covid-ul printre noi, disparuse gripa...nu asa ziceau, ca nu mai exista cazuri de gripa?
 • +7 (7 voturi)    
  Gripa si ....politica (Marţi, 10 noiembrie 2020, 12:03)

  Torquemada13 [utilizator]

  Un sistem de sanatate in cadere libera . Un minister in cadere libera. O tara in cadere libera. Distribuirea vaccinului antigripal prin medicii de familie este o noua gogorita (ca si Euthyrox-ul). Incerc de o luna jumatate sa ma vaccinez. Probabil persoanele vulnerabile cu ric crecut , in Romania, sunt considerate de catre sistem: politrucii , organele de forta, "justitia", unii bugetari.....indiferent de varsta si comorbiditati. Ei se pot vaccina. Restul........asteapta. Ziua de Apoi !
  PNL discuta la Cotroceni cu Seful. Concluzia e clara: PESEDE e de vina !
 • +3 (3 voturi)    
  lel (Marţi, 10 noiembrie 2020, 13:04)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Lasă vorba,marcă banu ! Care dă mai mult ăla are.Voi de ce nu aveţi ? Ghinion !
 • +3 (3 voturi)    
  Medicii de familie nu vaccinează nici copiii (Marţi, 10 noiembrie 2020, 13:14)

  Traian2015 [utilizator]

  Programul de vaccinare al copiilor este neclar, cu lipsuri și întârzieri. Ei ridică din umeri și nu le pasă. Sunt intangibili. Ce să mai cereți vaccinuri pentru gripă?
 • 0 (4 voturi)    
  Vaccinul gripal reduce mortalitatea prin covid (Marţi, 10 noiembrie 2020, 13:18)

  Traian2015 [utilizator]

  Cu 30%. Există un studiu pe internet. Cine vrea să l caute și să i verifice legitimitatea. Dar oricum degeaba. Europa s a mai gândit să se facă de râs și în felul ăsta.
 • +1 (3 voturi)    
  de ce-ai gasi vaccin antigripal (Marţi, 10 noiembrie 2020, 18:13)

  Mary80 [utilizator]

  daca nu mai gasesti gripa
 • +1 (1 vot)    
  Isteria (Marţi, 10 noiembrie 2020, 18:16)

  blablavertical [utilizator]

  vaccinului antigripal atinge cote inimaginabile. Poate imi explica si mie cineva paradoxul urmator: masca, impreuna cu distantarea sociala si spalatul pe maini constant te apara de covid, dar nu te apara de gripa. Ultima oara cand am verificat, parca gripa se raspandea mai greu decat covidul. Si asta nepunad la socoteala ca scolile sunt inchise, multa lume lucreaza de-acasa, adunarile mari sunt interzise, etc etc..
 • +2 (2 voturi)    
  I-a prins gripa nepregătiți... (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 14:58)

  Vruum [utilizator]

  sau nu au terminat de pregătit mărirea prețului!?
 • 0 (2 voturi)    
  vaccin (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 19:13)

  LARRYFREDDY [utilizator]

  DESI LUCREZ INTR-UN SPITAL DE STAT AM CUMPARAT VACCINUL DE LA FARMACIE INCA DIN SEPTEMBRIE. DE CE SA RISC? NU MAI STATI PANA IN ULTIMA CLIPA.
 • +1 (1 vot)    
  "drept" la vaccin gratuit??? (Joi, 12 noiembrie 2020, 11:19)

  Alexa01 [utilizator]

  Zice el: "Eu am vaccinat deja pacienți dintre cei care aveau dreptul la vaccin gratuit, dar au cumpărat din farmacie"

  Dar in realitate trebuie sa fii la medicul de familie pe o lista ce se face la inceput de an (iar tipa parea sincera cand a zis asta!) ca sa ti se atribuie vaccin, desi ai peste 65 ani!

  O mizerie.

  Si oricum nu se gaseste nici la medicul de familie, nicaieri. Unde or fi alea 3 milioane de doze....tot prin vreun depozit la Unifarm??


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by