Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, duminică, la Iaşi, că va trimite Corpul de Control la Spitalul Mobil de la Leţcani, care pe durata pandemiei de COVID-19 este secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase, unde au fost depistate probleme cu instalaţia de încălzire, relatează Agerpres.

Nelu TataruFoto: AGERPRES

"La solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi (Costel Alexe - n.r.) am format o echipă de experţi care va veni de la Bucureşti, precum şi Corpul de Control, pentru a putea evalua dacă activitatea care se desfăşoară în acest moment dacă este propice pentru următoarea perioadă tratării pacienţilor şi dacă oferă siguranţă personalului medical. Ca şi repere sunt cele sesizate de Direcţia de Sănătate Publică", a declarat ministrul Nelu Tătaru, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după ce a vizitat Spitalul Mobil de la Leţcani.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat că DSP a constatat opt deficienţe la Spitalul Mobil de la Leţcani.

"Procesul de predare primire s-a blocat limitându-se la preluarea pe bază de inventar a unei părţi din aparatura medicală necesară acordării asistenţei medicale. Doi, lipsa documentaţiei tehnice aferente instalaţiilor de toate tipurile, inclusiv manuale de utilizare şi fişele tehnice ale bunurilor din dotarea Spitalului Mobil. Practic, astăzi Carmen Dorobăţ (managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, coordonatorul Spitalului Mobil din Leţcani - n.r.) şi echipa medicală de acolo nu au cartea tehnică sau manualele privind instrucţiunile de utilizare. Trei, alimentarea cu apă potabilă şi conductele de canalizare externe nu sunt izolate complet, existând, evident, riscul de îngheţ. Aţi observat cum arată o lucrare făcută de o administraţie social-democrată, pesedistă, în frunte cu domnul preşedinte Maricel Popa, din bani publici. Patru - burdufurile de trecere dintre module nu asigură etanşeitate şi nici izolarea termică pe timpul iernii, existând pericolul de blocare a uşilor. Cinci - instalaţia de încălzire realizată cu aparate de aer condiţionat nu funcţionează în condiţii de temperatură scăzută la mai mult de minus 15 grade Celsius. Şase - apele pluviale nu sunt colectate, inundând curtea şi reprezentând un factor de risc mai ales în perioadele de îngheţ. Şapte - nu sunt contractate serviciile de mentenanţă pentru alimentarea cu apă, oxigen, energie electrică, PSI. Opt - Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest (care a achiziţionat spitalul mobil - n.r.) nu a reuşit să respecte termenele asumate cu privire la etapele de predare-primire şi de remediere a deficienţelor constatate", a declarat noul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Conform acestuia, chiar în timpul vizitei ministrului Sănătăţii la Spitalul Mobil de la Leţcani "o parte a instalaţiei electrice a căzut într-unul dintre compartimente".

"Astăzi (duminică - n.r.) în timp ce eram la Leţcani o parte a instalaţiei electrice a căzut într-unul din compartimente. În urma discuţiilor avute cu prof. Dorobăţ (managerul Spitalului de Boli Infecţioase - n.r.), cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, săptămâna viitoare va veni de la Bucureşti o echipă de experţi care împreună cu cei de la Boli Infecţioase, de la DSP, să facă o evaluare minuţioasă a tot ce înseamnă deficienţe la Leţcani şi ce trebuie să facem să pregătim Spitalul de la Leţcani pentru perioada rece şi să fim pregătiţi pentru situaţia în care vor apărea mai multe cazuri şi vom fi nevoiţi să tratăm mai mulţi ieşeni sau cetăţeni români la Leţcani", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Citește și:

Epopeea spitalului modular de la Iași: plângeri penale, acuzații de spionaj, improvizații și Terapie Intensivă nefuncțională după 7 luni de promisiuni