​Vârful pandemiei de COVID-19 a prins județul Buzău cu un singur aparat de testare RT-PCR, care funcționează la Direcția de Sănătate Publică. Spitalele din județ nu au, în schimb, niciun aparat PCR. În perioada 17 octombrie - 30 octombrie, în județul Buzău au fost prelucrate, în total, 2.507 teste PCR, se arată într-un răspuns al Direcției de Sănătate Publică Buzău la o interpelare formulată de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. O medie de doar 179 de teste pe zi.

Testare PCR coronavirusFoto: Dreamstime.com

"Eu acum sunt în Buzău de câteva zile și vă pot spune, ca studiu de caz: modul în care a fost tratată aici epidemia este de manual, cum să nu faci. Avem 179 de teste pe zi, un singur aparat RT-PCR. Consiliul Județean Buzău, Spitalul Județean nu au achiziționat niciun aparat. Nu există epidemiologi suficienți, există o doamnă epidemiolog care este ieșită la pensie și lucrează și la DSP, are și contract cu spitalul. Nu există medici infecționiști. Secția de Pneumologie și cea de Boli Infecțioase sunt arhipline în Buzău. Spitalul din Râmnicu Sărat, din cauză că nu are destui specialiști, nu internează bolnavi", a declarat Emanuel Ungureanu pentru HotNews.ro.

Potrivit documentului, chiar dacă în localități din județul Buzău sunt active câteva focare de coronavirus, în județ există un singur aparat de testare RT-PCR, care funcționează la nivelul DSP. Spitalele din județul Buzău nu dețin niciun aparat de testare PCR: