Vaccinul COVID-19 explicat pe înțelesul oricui, chiar și al conspiraționiștilor

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 3 noiembrie 2020, 16:24 Actualitate | Sanatate


Vlad Mixich
Foto: Arhiva personala
​Convins de sutele de întrebări venite ca urmare a publicării unui text despre vaccinarea COVID-19, care este cea mai mare provocare de siguranță națională a României din ultimii 20 de ani, am încercat să explic simplu și pe înțelesul oricui care sunt tehnicile folosite în prezent pentru a produce candidații de vaccin COVID-19. În aceste explicații se găsesc și răspunsurile la câteva întrebări firești sau conspiraționiste pe care le-am văzut frecvent puse. E puțin probabil ca acest text să se viralizeze, pentru că nu se bazează nici pe opinii de cântăreți, nici pe ziceri de vedete suave. Dar existența unor astfel de explicații în spațiul public este relevantă pentru ca scuza necunoașterii să nu mai poată exista.

ȚEPII

Noul coronavirus are pe suprafața sa mai multe proteine, una dintre ele fiind deja celebra ’proteină cu țepi’ (proteina S sau spike). Prin intermediul unei regiuni de pe această ’proteină cu țepi’, virusul se agață de celulele umane pentru a pătrunde hoțește în interiorul lor și a le infecta. Dacă avem deja anticorpi produși de corpul nostru împotriva coronavirusului, aceștia se vor năpusti asupra acestei ’proteine cu țepi’ a virusului și se vor așeza pe ea ca un capac, împiedicând astfel coronavirusul să se mai agațe de celulele noastre și să le infecteze.

Problema majoră a omenirii în acest moment este că acești anticorpi sunt produși de corpul nostru la zile bune după ce am fost deja infectați cu noul coronavirus. Cum facem să producem acești anticorpi în corpul nostru înainte de a ne infecta? Mai simplu: cum facem rost de capacul acela pe care să-l punem pe ’proteina cu țepi’ a coronavirusului din primele momente când intră virusul în corp? Există mai multe răspunsuri posibile la aceste întrebări, răspunsuri a căror validitate este testată în prezent cu ajutorul a mii de cercetători și a zeci de mii de voluntari înscriși în studiile respective.

TRADIȚIE

O parte dintre vaccinurile COVID-19 candidate se bazează pe tehnica tradițională a producerii unui vaccin: virusul este cultivat în laborator și apoi ucis sau slăbit și administrat pentru a familiariza corpul cu virusul respectiv și a produce capacul de care avem nevoie astfel încât, atunci când ne vom întâlni cu varianta sălbatică și agresivă a coronavirusului, să ne putem apăra. O serie de vaccinuri COVID-19 candidate sunt produse folosind această tehnică tradițională, în special în China.

Dar există și o serie de metode mai moderne de dezvoltare a vaccinurilor candidate COVID-19, unele bazate pe tehnici de inginerie genetică. Trebuie spus că ingineria genetică este de la diavol în aceeași măsură în care și despre primele mașini sau despre primul cinematograf s-a spus că vin de la Ucigă-l Toaca. Principiul de bază al acestor metode este că se lucrează cu anumite părți din genomul virusului, deci nu cu întregul virus viu sau slăbit. Așa, cam cum scoatem icrele din pește, așa și aici se lucrează doar cu acea genă din genomul virusului care produce ‘proteina cu țepi’. De subliniat că niciuna dintre tehnicile respective nu duce la modificarea în vreun fel a ADN-ului nostru, uman.

INGINERIE

Cea mai promițătoare tehnică, folosită deja în producția unor vaccinuri candidate COVID-19, este cea în care, pe baza acestei gene care produce ‘proteina cu țepi’ se sintetizează un ARN mesager ulterior învelit într-un soi de ambalaj de grăsime mai mic decât ce putem vedea la un microscop.

Dacă nu vă mai amintiți din liceu la ce este bun ARN-ul mesager: este acea moleculă care copiază anumite porțiuni din ADN-ul nostru, proces numit transcripție. Pentru cei încă neliniștiți, trebuie subliniat că acest proces este cât se poate de natural, de bio, de mama și tata lu’ organic.

Foarte interesant este că, în această tehnică, o parte din cărămizile acestui ARN mesager sunt interschimbate în laborator în așa fel încât să ajute sistemul nostru imunitar să producă mai repede acel capac de care avem nevoie. Dar fără să alerteze inutil tot sistemul nostru imunitar pentru că, nu-i așa?, nu avem de-a face cu coronavirusul sălbatic, ci doar cu o mică părticică țepoasă din el.

O altă tehnică utilizată pentru producerea unor vaccinuri COVID-19 candidate a fost deja folosită pentru fabricarea vaccinului contra hepatitei B. Gena care produce ‘proteina cu țepi’ a coronavirusului este introdusă în ADN-ul unui celule inofensive, de insectă de pildă, și acolo, în acea celulă gazdă, această genă fabrică ‘proteina cu țepi’. Celula gazdă care conține de-acum ’proteina cu țepi’ a coronavirusului, dar fără să fie coronavirus, este transferată apoi în corpul nostru, unde sistemul imunitar învață să producă capacul care să ne apere de coronavirusul sălbatic.

Cea de-a treia tehnică utilizată în producerea unor vaccinuri COVID-19 candidate introduc gena care produce ‘proteina cu țepi’ a coronavirusului într-un vector viral. Ce este acest vector viral? Pur și simplu un virus foarte slăbit și inofensiv (de exemplu, un adenovirus) care este folosit ca vehicul pentru a transporta gena care produce ‘proteina cu țepi’ în corpul nostru fără să ne expună la coronavirusul sălbatic.

MUTAȚIILE

Rămâne încă să vedem care dintre tehnicile simplist descrise mai sus au dus la apariția unui vaccin COVID-19 suficient de sigur și de eficace. În prezent, avem 10 candidați în faze avansate de testare și în câteva luni vom afla rezultatele. În funcție de aceste rezultate, vom avea un vaccin care previne complet COVID-19, sau unul care previne doar formele severe de boală. România are asigurat accesul la 6 dintre acești candidați, datorită faptului că suntem membri ai Uniunii Europene (alte țări din apropiere, abia speră la unul din zece).

Orice comparație sau analogie între vaccinul anti COVID-19 și vaccinurile gripale fac parte din categoria „bătutului de câmpii”, cum plastic explică Octavian Voiculescu, cercetător în biologie moleculară și genetică la departamentul de fiziologie al Universității Cambridge. Deocamdată nu sunt dovezi că mutațiile coronavirusului au vreo influență asupra ’proteinei cu țepi’. Și chiar dacă astfel de mutații vor apărea, nu este deloc greu și costisitor să schimbi matrița vaccinului și să produci unul actualizat, explică Voiculescu. În plus, mutațiile acestui coronavirus sunt cele mai monitorizate public din istoria științelor vieții: imposibil să apară ceva îngrijorător fără să aflăm imediat.

Punctual pentru noi, în România, provocările majore rămân mai degrabă în aria organizării și comunicării, decât în cea științifică. Distribuția eficientă a viitorului vaccin, acceptarea vaccinării, prioritizarea categoriilor de populație la vaccinare și administrarea așteptărilor sunt toate probleme de care trebuie să ne ocupăm noi, aici, în curtea noastră. Conspirația mondială prin care ne va fi schimbat ADN-ul trebuie să mai aștepte.

Acest text se bazează pe informațiile prezentate de Dr. Simona Ruță, profesor universitar în virusologie la Facultatea de Medicină din București, în timpul Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie, și pe informațiile prezentate în revista Nature (The race for coronavirus vaccines: a graphical guide, Aprilie 2020).

Vlad Mixich este specialist în politici de sănătate, cu experiență profesională în șapte țări și președinte al Observatorului Român de Sănătate. Autorul textului precizează că nu a beneficiat și nu beneficiază de susținere financiară sau de altă natură din partea industriei farmaceutice.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

60146 vizualizari

 • +18 (34 voturi)    
  Ei, da! (Marţi, 3 noiembrie 2020, 16:42)

  _Un stelist_ [utilizator]

  Vor apare imediat specialiștii comentaci, care le știu pe toate mai bine decât toți specialiștii adevărați, care vor desființa textul ăsta și îl vor trece la capitolul manipulare.
  În 3, 2, 1...
  • -6 (16 voturi)    
   Primul (Marţi, 3 noiembrie 2020, 18:18)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

   Orice prost știe ca acest coronavirus este diferit de alți coronavirusi, care și ei sunt diferiți intre ei. Orice prost știe ca vaccinul acesta e diferit de celelalte vaccinuri, din nou, pentru coronavirus diferiți. Atunci de ce nu se pot face comparații și analogii? Vrea sa spună ca acest SARS COV 2 nu este SARS COV, ci doar 2 ? Tocmai a descris cum se obțin vaccinurile, adică la fel ca pana acum, inclusiv la covid, iar apoi spune ca nu este la fel. Iar în momentul infectării nu exista "hoarde de anticorpi", ei sunt produși aproape în totalitate după momentul infectării.
 • +17 (31 voturi)    
  Bravo! (Marţi, 3 noiembrie 2020, 16:49)

  Soarele [utilizator]

  Am vrut să scriu, ironic, ”dar ce zice Olivia Steer?” însă nu merită început cu o ironie. Articolul e bun, simplu, pe înțelesul oricărui om cu bun simț. Bravo.
  Din păcate, cei convinși de propaganda anti-vaccin nu vor înțelege. Ăsta este spiritul modern, ”eu știu cel mai bine”. Vorb-aia, ”să te ferești de prostul care știe un pic și crede că știe tot”.
 • +14 (22 voturi)    
  Din păcate (Marţi, 3 noiembrie 2020, 16:58)

  fokerul [utilizator]

  la noi mai întâi te omoară sistemul medical şi ignoranţa populaţiei şi abia apoi apoi vine rândul virusului care îţi pune capac. Prevăd un haos epocal în distribuţia vaccinului.
 • -5 (15 voturi)    
  Riscuri (Marţi, 3 noiembrie 2020, 17:20)

  Calin123 [utilizator]

  Stiam in mare de toate aceste tehnici de producere ale vaccinurilor. Cred ca singurul semn de intrebare s-ar putea pune in cazul metodei de producere in care se omoara virusul, in sensul ca pot fi periculoase metodele de omorare ale virusului (de exemplu daca se folosesc ceva solutii chimice potential toxice pentru organismul uman).
  Defapt cred ca singurele semne de intrebare sunt cu privire la compusii chimici aditionali din vaccin.
 • -6 (22 voturi)    
  2 intrebari (Marţi, 3 noiembrie 2020, 17:28)

  Enoeth [utilizator]

  Domnule Mixich, as dori doua lamuriri :

  1. Ati terminat facultatea de medicina ?
  2. Daca exista suficiente persoane infectate cu covid 19, vindecate, care s-au reinfectat a doua oara , ce logica are sa ai incredere ca va exista un vaccin anti covid 19 eficient ? Cu atat mai mult cu cat nici pana azi nu exista un vaccin pentru HIV sau EBOLA, boli provocate de virusi relativ similari .
  • +1 (7 voturi)    
   Da (Marţi, 3 noiembrie 2020, 18:50)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Enoeth

   După articolele ce le-am citit în ultimele săptămâni, chiar așteptam să apară așa un comentariu. Probabil ca domnul Micsich ar fi trebuit sa scrie un articol mai documentat si anticonspirationist la adresa doctorilor alarmisti care scriu în presa românească ca oamenii se îmbolnăvesc a doua oară de covid, mult mai grav, ultimul fiind directorul judeteanului din Timișoara, politicianul doctor Oancea.
  • +6 (10 voturi)    
   Pot sa raspund eu (Marţi, 3 noiembrie 2020, 19:09)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Enoeth

   La faza cu HIV si Ebola . Pentru HIV e clar imposibil pentru ca HIV are o rata a mutatiilor nebuna , HIV nu e un virus ci o gasca inrudita , o cvasispecie , ceva gen toti cainii de la bichon la lup facandu-si de cap in lume , nu poti sa-i desenezi la modul general fara sa pierzi conturul catorva mai ciudati si de-aia nimeni nu dezvolta imunitate , d-apai sa functioneze un vaccin . Pentru Ebola exista vaccin dar nu se foloseste mult pt ca in africa sunt putini care accepta iar in alte parti avem prea putine cazuri ca sa merite riscul vaccinarii (intotdeauna exista probleme ,iar acestea trebuie sa fie intotdeauna mai mici decat cele generate de boala )
   • +3 (5 voturi)    
    ebola (Marţi, 3 noiembrie 2020, 20:50)

    Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    In plus, pentru ebola nu a existat interes prea mare sa se dezvolte vreun vaccin timp de zeci de ani pana cand a izbugnit epidemia in Africa. In acel moment, companiile pharma s-au mobilizat si au facut un vaccin (aplicat experimental) in mai putin de 2 ani daca imi aduc bine aminte.
   • -4 (8 voturi)    
    SIDA e un sindrom, (Marţi, 3 noiembrie 2020, 22:59)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    practic nici nu exista un virus specific, dar, pe un sistem imunitar prăbușit prin suprasolicitare de catre factori puternic nocivi, toxici: chimicale, poluare, droguri dar si stress, microorganismele aflate obisnuit inauntrul celulelor, nu numai din exterior, se multiplică si apare SIDA.
  • +1 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 3 noiembrie 2020, 20:17)

   [anonim] i-a raspuns lui Enoeth

 • +1 (9 voturi)    
  ABC post de coronasceptici (Marţi, 3 noiembrie 2020, 17:34)

  Setalcott [utilizator]

  Trimiteti o notificare si la conspirationistii democrati americani.

  https://www.youtube.com/watch?v=YHlj77wN-7I
 • 0 (26 voturi)    
  A nu pune intrebari este a "crede si nu cerceta" (Marţi, 3 noiembrie 2020, 17:35)

  andipetre [utilizator]

  M-am saturat de abordarile acestea simpliste in care daca nu accepti tot ce ti se propovaduieste de catre seful cultului (religios sau nu), esti neaparat conspirationist, idiot sau rau intentionat. "Crede si nu cerceta" e un dicton absolut nociv.

  Asa cum constata si altii, articolul e clar si usor de inteles. Dar asta arata doar cat de superficial si rupt de realitate este. Pentru ca vaccinurile nu sunt nici simple si nici usor de inteles. Iar intrebarile serioase si ormale despre orice tratament nu sunt de nivelul "e facut de Uciga-l-toaca, sau nu?". Nu suntem toti idioti.

  Ca orice tratament, vaccinurile, tehnicile implicate, substantele folosite pot avea efecte secundare, pot fi mai mult sau mai putin eficiente etc. M-as fi asteptat la o discutie serioasa si argumentata despre aceste aspecte, despre testele de siguranta care se fac, despre optiunile pe care le avem de la firmele care vor produce vaccinul, ce avantaje si dezavantaje au diversele tehnici.

  Acesta este tipul de discutii necesare pentru a preveni eventuala neincredere, nu textele simpliste care imi spun, practic, "crede si nu cerceta, pentru ca daca cercetezi esti prost".
 • +5 (19 voturi)    
  Foarte util! (Marţi, 3 noiembrie 2020, 17:44)

  This_User_Is_Real [utilizator]

  Absolut necesara aceasta explicatie pentru oamenii simpli, fara cunostinte bio-medicale.
  Bineinteles, vor aparea youtuberii care au vazut ei la un nenea care a facut in garaj un experiment si i-au crescut 2 perechi de o-o, deci vaccinurile vor sa ne faca LGBTQ+/{[()]}p.
  • +1 (7 voturi)    
   Vulgarizarea nu e buna! (Marţi, 3 noiembrie 2020, 23:02)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui This_User_Is_Real

   Unii pot interpreta rau si aceasta simplificare...
  • -1 (5 voturi)    
   Daca medicul iti da vaccinul rusesc, ti-l faci? (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 0:55)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui This_User_Is_Real

   Simpatice vorbele tale: da, toti cei care zic altfel sau isi pun intrebari sunt youtuberi conspirationisti si prosti.

   OK. Accepta tot ce iti zice statul asta perfect, romanesc. La cat de incoruptibili sunt medicii romani, o sa ti-l injecteze pe ala produs de rusi, in care, se stie, are toata lumea incredere...
 • +9 (13 voturi)    
  pielea ursului din padure! (Marţi, 3 noiembrie 2020, 18:20)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Pielea ursului din padure, asta e subiectul articolului.
  Cand o fi vaccinul gata, si o sa ajunga si la mine ,o sa il fac si fara sa imi zica MIxich, un functionar doctor pe la UE Problema e ca nici vaccinul antigripal nu pot sa il fac acum , fiindca nu se gaseste in farmacii,ca anul trecut de exemplu.
  Deci masca, spalatul pe maini, dar mai ales absenta inghesuieli, carciumilor, nuntilor si parangheliilor ata de dragi romanilor , vor tine in loc de vaccin anticovid.
 • +4 (4 voturi)    
  Problema cu specialistii (Marţi, 3 noiembrie 2020, 21:24)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Problema cu specialistii gen Vlad, pe care dealtfel il respect in general, mai ales de pe vremea cand facea jurmalism medical, este ca, precum politicienii, nu se fac responsabili de nimic. Ursula in primavara trambita un vaccin pana la toamna. Vlad avea un articol in care sustinea ca avem vaccin pana pe la iarna, daca nu ma insel. Acum explica pasii vaccinului in paralel cu alta nazdravanie aruncata de presedintele tarii: avem vaccin (desi cu rezerve) in Q1 2021. Ursula si ea zice ceva similar. Problema este ca daca nu avem, asa cum zic ei, ei sunt tot in posturile acestea si vor continua sa dea sfaturi si explicatii de "specialisti". Nu am vazut-o nici pe Ursula sa se scuze pentru dezinformarea din primavara si nici pe Vlad sa isi faca mea culpa pentru aceeasi chestie. Din cate stiu eu, Vlad lucreaza in structurile unei organizatii din astea trans-frontaliere medicale (nu mai retin si mi-e lene sa caut). Deci ma bazez ca stie ce inseamna o autorizare a unui medicament (indiferent de ce "fast track" mechanism se declanseaza). Cum pot ei avansa termene de luni de zile oare? Si mai ales cine isi asuma responsabilitatea unei catastrofe? Daca intr-adevar un vaccin/medicament se poate aproba in cateva luni de la incheierea Clinical 3 inseamna ca multe din structurile lor sunt inutile si c apun bete in roate dezvoltarii sutelor de medicamente care stau ani de zile agatate in proceduri si explicatii pe care trebuie sa le produca pentru autoritati.
 • +1 (3 voturi)    
  Care... (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 10:02)

  sorance2000 [utilizator]

  ...vaccin?
 • +4 (4 voturi)    
  Mi-ar placea... (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 11:51)

  calatoru [utilizator]

  sa inteleg de ce o parte din vaccinuri au iesit din cursa (dupa ce ajunsesera intr-o faza avansata - testare pe oameni). Probabil ca s-au creat in aceeasi maniera "sigura" pentru organismul uman, dar totusi s-au dovedit a fi nocive. Si vreau sa subliniez NOCIVE, nu ineficiente.

  Nu, nu sunt un sceptic al vaccinurilor, insa imi place sa stiu si care sunt eventuaele riscuri pe care trebuie sa mi le asum. Prezentand doar partea pozitiva a lucrurilor nu facet decat sa-mi pierd increderea in capacitatea voastra de a avea un punct de vedere valid/documentat.
 • -1 (5 voturi)    
  nu poti explica nimic (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 16:21)

  liviu_ [utilizator]

  unui conspirationist!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by