​VIDEOINTERVIU Camelia Roiu, primul medic din România care a spus adevărul despre Colectiv: Am ajuns așa prin complicitatea noastră, a tuturor

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 30 octombrie 2020, 8:07 Actualitate | Sanatate


Camelia Roiu
Foto: HotNews.ro
​​Vara anului 2015. Mai sunt câteva luni până la incendiul din clubul Colectiv. Camelia Roiu este medic anestezist în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului de Arși din București. În acea vară, Camelia Roiu îl întreabă pe managerul de atunci al spitalului, Mihai Marinescu, dacă știe că în reanimare pacienții arși mor din cauza infecțiilor. "Asta nu e treaba mea", vine sec răspunsul. În aceeași perioadă, la un raport de gardă, Camelia Roiu îl întreabă pe Cristian Nițescu, directorul medical al spitalului, dacă știe care este mortalitatea în secția ATI. Acesta ridică din umeri și răspunde: "Cam 90%." Camelia Roiu insistă: "Și pe tine nu te îngrijorează lucrul acesta?" Doctorul Nițescu nu mai răspunde. "Ne-am ridicat toți și am plecat", își amintește acum Camelia Roiu."Era prea multă minciună, prea multă moarte în jurul meu. Mă sufocam"


Camelia Roiu, cea care, câteva luni mai târziu, avea să fie primul medic din România care spunea public adevărul despre Colectiv și infecțiile nosocomiale din spitale, era deja "într-un conflict permanent cu medici, dar mai ales cu șefi", cu mult înainte de Colectiv și de a deveni cunoscută publicului. Ar fi vrut să schimbe lucrurile în spitalul în care lucra, dar nu putea de una singură.

"Eram așa, un om atipic în spital, pentru că am vrut să îmi fac meseria, am vrut să am satisfacții profesionale și în ultima vreme nu prea mai puteam. Și eram cam într-un permanent conflict și cu medici, și cu șefi mai ales, dar, din păcate, nu puteam să schimb lucrurile de una singură. Am avut, chiar înainte de Colectiv, în vara dinainte de Colectiv, o discuție cu managerul de atunci, Marinescu. Și i-am spus că în Reanimare mor arșii de infecții, că... Și mi-a răspuns: 'Asta nu e treaba mea.' La fel, la un raport de gardă, era domnul director medical, doctorul Nițescu. Și l-am întrebat: 'Tu știi ce mortalitate este în secția de Reanimare?' A dat din umeri și a spus: 'Cam 90%.' Și l-am întrebat: 'Pe tine nu te îngrijorează lucrul acesta?' Nu mi-a mai răspuns nimic, ne-am ridicat toți și am plecat", își amintește acum Camelia Roiu.

La scurt timp după incendiul din clubul Colectiv, medicul Camelia Roiu a făcut publice documente despre infecțiile nosocomiale din spital. Era primul medic din România care făcea acest lucru. Și a rămas, și până astăzi, singurul. În vara anului 2016, tot ea a făcut publică o filmare cu un pacient internat în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Arși, proaspăt renovată după Colectiv, care avea rănile pline de viermi. Pacientul a murit câteva zile mai târziu.

Camelia Roiu a decis să își ia inima în dinți și să spună public adevărul din cauză că nu a mai suportat. Simțea că se sufocă: "De una singură era foarte greu, doar că la un moment dat nu am mai suportat, era prea multă minciună, prea multă moarte în jurul meu, prea multă indolență și am hotărât să vorbesc, pentru că altfel mă sufocam. Probabil, înnebuneam eu. Și a fost ca o eliberare, deși am realizat cam ce mă așteaptă și care vor fi consecințele. Dar am făcut-o pentru că trebuie. Așa am simțit."

Explicația ei pentru faptul că am ajuns aici: complicitatea noastră, a tuturor. "Trebuie să recunoaștem că am fost complici. Vrând-nevrând, așa au fost vremurile, așa a fost situația. Dar sistemul, din păcate, noi l-am creat. Oamenii, în general, creează sisteme. Faptul că am tăcut, că nu am spus adevărul la timp a dus la o degradare constantă. În situația aceasta, la momentul acesta, se pare că este foarte greu să mai recuperăm ceva."

"Dacă ar fi putut să mă omoare cu privirea, s-ar fi întâmplat. Sunt și acum un soi de paria"


În timp ce noi toți am văzut doar partea frumoasă - un medic care are curajul să iasă public să spună adevărul - Camelia Roiu a plătit pentru asta un preț mare. "Foarte mare", subliniază ea.

"Partea cealaltă a fost un infern pentru mine. Am mai spus-o: cred că dacă ar fi putut să mă omoare cu privirea, s-ar fi întâmplat. Era o presiune constantă, îngrozitoare. Hărțuieli, abuzuri, umiliri. Mi-a fost foarte, foarte greu să rezist. Dar, pe de altă parte, le era și frică de mine. Mie îmi era de ei, lor de mine, m-ar fi și omorât, dar le era și frică."

Crede că curajul de a spune adevărul a ținut-o puternică, dar mărturisește că situația ei în spitalul în care lucrează este în continuare una "ingrată": "Și atunci, probabil puterea asta, curajul ăsta de a spune lucrurile adevărate, m-a ținut și mai departe. Situația mea acum e la fel de ingrată. Am încercat că plec de acolo (de la Spitalul de Arși din București - n.red.), dar nu am fost acceptată nicăieri unde am vrut. Toți șefii de secție m-au respins. Sunt ca un soi de paria acum, așa, am ajuns la un echilibru acolo, dar presiunea rămâne în continuare."

"La Spitalul de Arși s-a făcut doar o cosmetizare, microbii sunt aceiași"


Care este situația pentru pacienți în acest moment, la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București? Microbii sunt aceiași, iar lucrurile nu s-au schimbat în profunzime, spune, cu sinceritatea care a făcut-o cunoscută, Camelia Roiu: "Pentru pacienți, știți bine că a fost făcută o renovare căreia eu i-am spus, de fapt, o cosmetizare. Adică sunt acum saloane dedicate unui singur pacient, doar că a rămas aceeași cadă pentru toți, în care se face toaleta lor, zilnic. Așa, la prima vedere, o să spuneți că este aparatură modernă, că arată totul foarte bine, ca în străinătate, la standarde europene, cum am mai auzit. Doar că microbii sunt aceiași. Lucrurile nu s-au schimbat în profunzime, de fapt."

Dacă în spitalul în care lucrează este și acum un soi de paria din cauza curajului ei de a spune adevărul, în afara lui, Camelia Roiu a devenit, pentru mulți, o voce: "După vizionarea cu presa a filmului 'Colectiv', am primit un mesaj a doua zi de la Maria Cârstea, un om care a contribuit la film și care mi-a spus că am fost minunată aseară și că, chiar dacă înțelege prin ce am trecut și prin toată suferința și durerea prin care am trecut, eu sunt o voce, am început să fiu o voce pentru mulți și atunci i-am mulțumit și i-am spus: 'De fapt, cred că acesta este singurul lucru bun și, probabil, pentru care a meritat să fac tot sacrificiul ăsta. Faptul că am reușit, prin modul ăsta, să cunosc niște oameni de excepție, pe care, probabil, altfel nu i-aș fi întâlnit.' Și asta e valabil începând cu prietenele, prietenii mei, care mi-au fost alături tot timpul. Am descoperit și oameni noi, oameni despre care eu credeam că nu mai există. Și a fost o bucurie pentru sufletul meu și pentru viața mea. Și în final, toată experiența asta chiar m-a îmbogățit, spiritual, spun eu așa, sufletește, și a meritat."

"Este momentul să ne revoltăm fiecare. Am ajuns aici prin complicitatea noastră, a tuturor"


Este momentul ca fiecare dintre noi să se revolte, să nu mai accepte compromisuri, să își apere viața, demnitatea și drepturile, este îndemnul medicului Camelia Roiu: "Trăim așa într-un cult, m-am gândit eu, cultul tăticului, al șpăgii, banului și al imaginii și probabil că este momentul să ne revoltăm fiecare, să nu mai acceptăm compromisuri, să ne apărăm viața, demnitatea și drepturile, pentru că, pentru fiecare, viața este unică, irepetabilă și nu mai avem cum să mai avem alta."

"Și să fim autentici. Adică să spunem ce gândim, să nu ne mai judecăm, să învățăm să ne ascultăm, chiar dacă vorbim în contradictoriu, și să fim autentici, de fapt. Să fim în acord cu nou înșine, pentru că altfel nu cred că vom mai putea trăi bine."

"Am auzit diverse justificări, variante: unii că au familii de întreținut, copii, că își riscă posturile, că își riscă meseria. Probabil așa, pe termen scurt, e cumva plauzibil și de înțeles. Doar că, peste ani, vor plăti compromisurile acestea copiii lor. Pentru că eu stau acum, gândidu-mă la mine, și mă gândesc ce dezastru a produs comunismul, de fapt a pervertit mentalități, suflete, tot, și mă gândesc acum că păriții mei au fost niște lași că nu au vorbit atunci. Pentru că dacă atunci erau mai mulți care să vorbească, să se împotrivească, să se revolte, soarta noastră, viața noastră, societatea noastră, acum ar fi arătat cu totul altfel", încheie primul medic din România care a avut curajul să spună public adevărul despre Colectiv.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27401 vizualizari

 • +25 (29 voturi)    
  Bravo (Vineri, 30 octombrie 2020, 8:22)

  readeru. [utilizator]

  Bravo Doamna!
  De la noi porneste tot pentru copii. Si ar fi cazul sa ne schimbam toti!
  Stiu tineri la care li se pare normal sa mearga cu cafeaua la doctor pentru orice. Si nu doar la doctor.
  • +7 (11 voturi)    
   după (Vineri, 30 octombrie 2020, 10:53)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui readeru.

   minusul luat, există totuși cineva care nu concepe să nu dea ”atenții”. Ciudat cum există oameni care consideră peșcheșul, ciubucul, mita, corupția până la urmă, ca un mod normal de viață.
  • +3 (7 voturi)    
   Ar fi cazul sa votam USRplus daca vrem schimbare! (Vineri, 30 octombrie 2020, 13:53)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui readeru.

   Cancerul PSDist birocratic nu s-a schimbat: dupa 5 ani de la Colectiv sectia de la Bagdasar functioneaza NU dupa ce au cheltuit 1,5 milioane euro!

   "România are cel mai mare număr de pacienți mari arși din Europa și niciun centru pentru mari arși!"

   Daca maine copilul tau are un accident are probabil mai multe sanse sa maora din cauza managementului USList decat din cauza arsurilor!
   • +1 (1 vot)    
    Serios? (Duminică, 1 noiembrie 2020, 17:15)

    andypandy [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Credeti ca PSD sau orice alt partid este de vina pentru calitatea oamenilor din tot aparatul de stat ... de la doctori la profesori la functionarii de rand? Ma scuzati dar ma indoiesc ca un partid poate influenta o masa covarsitoare de oameni daca acestia ar avea o coloana vertrebrala cat de cat decenta si morala. Dar deh, e mai usor sa dam vina pe PSD si sa zicem ca este exclusiv vina lor. Doamna are dreptate ... este vb de complicitate, de lipsa de asumare a unei responsabilitati individuale ("nu e treaba mea"), de puterea de a privi lucrurile asa cum sunt (si nu sa ne facem ca nu vedem) si sa semnalam problemele la timp. Imi aduc si acum aminte de un amic care zicea "de ce sa ma deranjez eu si sa pierd eu timp cu probleme care nu ma afecteaza direct? daca vrei bate-ti tu capul" ... despre asta e vb.
 • +20 (24 voturi)    
  Nicolae Banicioiu (Vineri, 30 octombrie 2020, 8:38)

  un domn [utilizator]

  Trebuie sa rămână in pușcărie pe VIAȚA
  Așa se rupe lanțul
 • +19 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 octombrie 2020, 9:11)

  [anonim]

  • +10 (14 voturi)    
   bani bani bani (Vineri, 30 octombrie 2020, 10:18)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui

   in spitale e o goana nebuna dupa bani si iarasi bani, e concurenta intre doftori nu pe realizari profesionale ci pe vile si masini, pacientul fiind doar o biata vaca de muls. Da, e si vina lui ca accepta situatia asta, dar majoritatea sunt fricosi si se duc la doctor cum se duc si la popa. Daca ar avea un pic de minte si demnitate s-ar lipsi de serviciile unor astfel de felceri si popi.
   • +6 (10 voturi)    
    pacientul cu minte si demnitate la cine sa mearga? (Vineri, 30 octombrie 2020, 11:27)

    mmagic [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    Ca tot incriminezi pacientul care vrea nu vrea tot plateste 10% din brut pe sistemul asta medical de toata rusinea. Macar de si-ar primi inapoi banii ca sa mearga la privat cand are nevoie.
 • +15 (27 voturi)    
  Da, dar ce revoltati sunt acum! (Vineri, 30 octombrie 2020, 9:21)

  Cataleya [utilizator]

  Dupa ce au lasat-o singura pe aceasta femeie curajoasa, vreme de 5 ani, acum nu exista zi sa nu apara cate-un sef din sindicatul doctorilor care sa acuze in stanga>/dreapta, pe toata lumea, numai pe ei insisi nu!
  Culmea ca atata vrene cat a fost PSD la guvernare femeia asta n-a fost sprijinita de niciun medic, de niciun sindicat, de nicio "somitate" din domeniul medical.
  Acum, cand PSD nu mai e la guvernare e plin de sindicalisti in mass-media, care mai de care mai vindicativ, dar in loc sa isi puna cenusa in cap ei sufla cenusa in ochii altora.

  Tot respectul pt aceasta doamna si tot dispretul pt ceilalti care au tacut si abia acum fac pe revoltatii.
 • +4 (14 voturi)    
  Medici indoielnici (Vineri, 30 octombrie 2020, 9:24)

  Victtor [utilizator]

  Sa inteleg ca nu toti medicii sunt ingeri ? Oare oamenii care tind sa ii divinizeze actioneaza gresit ?
  • +9 (15 voturi)    
   In primul rand sunt si ei oameni. (Vineri, 30 octombrie 2020, 9:44)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Iar societatea romaneasca din ultimii 30 de ani, a corupt tot ce s-a putut corupe.
   Ar fi absurd sa credem ca medicii sunt o categorie aparte sau ca au o gena in plus care ii face refractari la coruptie.
   Daca avem sa spunem 30% coruptie in politica, in invatamant, in administratie, intre bugetari si privati, in BOR ar fi culmea sa ne imbatam cu ideea ca in sistemul sanitar coruptia ar fi mai mica.
   Problema cea mai grava e ca, indiferent de domeniul de activitate, cei mai corupti, mai cinici si mai ticalosi sunt cei care ajung cel mai sus in ierarhie.
   Si de-acolo se impute totul, de la cap, exact ca la pesti.
 • -8 (16 voturi)    
  Intrebare (Vineri, 30 octombrie 2020, 10:24)

  Landser [utilizator]

  De ce va plangeti?
  De ce nu plecati din tara? Parerea mea e ca banii nu rezolva totul!
  E vorba si de calitatea vietii!
  Ca sa faci in romania ,intr o tara saraca si prafuita la marginea Europei?
  Vrei sa pleci un weekend la Zürich sau la Mailand sa te sui in masina sau in tren nu poti.Pentru asta trebuie sa stai in centrul Europei.In romania ajungi cel mult la predeal sau constanta sau eventual la o casa de vacanta intr un sat prafuit!N ai ce sa vezi in romania!
  • +5 (9 voturi)    
   în loc (Vineri, 30 octombrie 2020, 10:56)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Landser

   să pui osul la îndreptarea morală, luând atitudime prin fapte dar și prin vorbe, dai bir cu fugiții. Cum să mai ai pretenția schimbării?
   • +2 (8 voturi)    
    Da, dar ... (Vineri, 30 octombrie 2020, 11:46)

    Emma12 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    la un moment dat de saturi sa te tot lupti cu morile de vant. Cand esti in minoritate pana la urma tot iti vei pierde entuziasmul si toata rabdarea. Trait pe pielea mea ... sorry c-am plecat dar nu se mai putea ...
 • +2 (10 voturi)    
  pai nu s-a schimbat nimic... (Vineri, 30 octombrie 2020, 10:42)

  liviu_ [utilizator]

  dimportriva e mai rau...
  spitalu de arsi nu prea mai e din cate stiu
  sectia de la floreasca e in continuare inchisa si cam atat

  nici psd , nici pnl nu au facut NIMIC!!! ce-i drept pnl are scuza (nu prea credibila) ca nu a fost in parlament....

  in schimb aruncam cu bani la sc bor srl... ura ura! aia care nu vroiau sa vina la spitale la raniti ca "s-au dus in club, nu la biserica"
 • +10 (14 voturi)    
  Justitie (Vineri, 30 octombrie 2020, 10:47)

  vlad.pe [utilizator]

  Ce se mai aude de dosarul HexiPharma, dosarul Mineriadei, Microsoft, etc? Am crezut ca Guvernarea PNL va da un impuls Justitiei dar avem parte de aceleasi amanari pana la prescrierea faptelor. Udrea si Sebastian Ghita deja rasufla usurati ca Justitia doarme si asteapta Pensia Speciala.
  • 0 (8 voturi)    
   Majoritatea parlamentara e psd! (Vineri, 30 octombrie 2020, 11:38)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   ccr e psd!
   Pana nu schimbati stuctura politica a parlamentului pot veni guvernari ingeresti degeaba! Diavolul nu e numai in detalii! E la vedere, imbracat in camasa patriotismului murat si a iubirii catavenculesti de tarisoara si de sat fara caini.
 • +5 (9 voturi)    
  Da, pana nu intelegem ca avem cu totii o vina (Vineri, 30 octombrie 2020, 12:36)

  clint [utilizator]

  mai mica sau mai mare pentru comunism, PSDism, scoli, spitale, padurile taiate, gunoaie, cei care au plecat, samd, nu cred ca se va schimba ceva fundamental in tara. Schimbam doar PSD cu PNL, pentru scurta vreme si dupa ce ne ajunge cutitul la os...

  Din pacate suntem incurajati sa nu gandim ca am putea avea, noi, cei mici, vreo vina. Vina e la cei de sus. Nimeni nu protesteaza pentru coruptie, spitale, defrisari, lucruri mai abstracte, ci doar "la concret" impotriva unor persoane pe care le credem purtatorii intregii responsabilitati, fie ca se numeau Ceausescu, Basescu, Dragnea, samd.

  Rosia Montana si apoi Colectiv, au parut singurele miscari impotriva (coruptiei) sistemului pe de-antregul, nu impotriva unei singure persoane. Prima s-a stins de la sine, fiind acaparata de omul PSD-ului, cu portavoce, care a plimbat "tinerii frumosi" dar care habar nu aveau pe ce lume se afla pe oriunde numai pe la Guvern nu (pe vremea aia era Ponta prim ministru) , iar la Colectiv miscarea a fost rapid "linistita" prin aruncarea unui cap: anume tot al lui Ponta. Cei care strigau atunci "ne-am trezit", au intrat dupa aceea in hibernare, asa ca peste un an, PSD iesea triumfator cu aproximativ 60% la parlamentare si asa incepea epoca Dragnea...

  Apoi ne-am "desteptat" iarasi pentru scurta vreme la Ordonante, si iar ni s-au aruncat niste capete, gen Grindeanu, care btw, pentru "sacrificiul" lui, a primit un post gras la ANCOM, vreo 7000 EUR / luna.
  Ce e mai grav e ca dupa ce ne-am facut pozele alea cu luminite la Victoriei, am adormit din nou...

  Eu personal nu am auzut pe vreunul sa aiba cea mai mica urma de remuscare sau sa isi accepte cea mai mica vina pentru ce ni s-a intamplat din '45 incoace. Toti striga sus si tare: "domle, eu mi-am vazut de treaba, altii sunt de vina". Desi, in anumite oranduiri, cum e cea comunisto-PSD-ista, a iti vedea de treaba, chiar si in conditii de teroare si politie politica, nu e decat o forma de complicitate cu sistemul.
 • +7 (7 voturi)    
  asa e peste tot (Vineri, 30 octombrie 2020, 12:48)

  young_e [utilizator]

  nu numai in spitale. dar si in scoli, politie, partide politice, you name it peste tot. cu complicitatea TUTUROR.

  "Am ajuns așa prin complicitatea noastră, a tuturor"
 • +4 (8 voturi)    
  1.vina noastră,a tuturor??!! (Vineri, 30 octombrie 2020, 13:03)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  poate a celor din sistem+dsp-urile+politicienii ticăloși,etc!noi,restul de ce să ne simțim vinovați?
  2.păi de ce n-ați vorbit la momentul respectiv??
  teamă,complicitate,indiferență?
  • +3 (9 voturi)    
   Simplu.... (Vineri, 30 octombrie 2020, 13:27)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Fu Thien Zbang

   Pt ca tu, eu si multi altii suntem cei care-i votam pe hoti, pe infractori, pe mincinosi, pe escroci si nu doar o data , ci de 4-5 ori la rand.
   Iar astia la randul lor sunt cei care dirijeaza sanatatea, invatamantul, cercetarea, investitiile, justitia, etc...

   Nu e deloc complicat.
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 octombrie 2020, 16:56)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by