Românii care suferă de boli contagioase precum rujeolă, meningită, gripă sau tuberculoză vor fi izolați la domiciliu sau în spital. Lista completă a celor 24 de boli pentru care se instituie izolarea pacienților

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 29 octombrie 2020, 11:36 Actualitate | Sanatate


Pacient in Romania
Foto: Agerpres
​Românii care suferă de boli contagioase precum rujeolă, meningită, tuberculoză, gripă cauzată de un nou subtip de virus gripal, difterie, poliomielită, febră tifoidă, rabie, holeră sau variolă vor fi izolați la domiciliu sau în spitale, prevede o Hotărâre de Guvern adoptată ieri. Pe listă figurează în total 24 de boli infectocontagioase, una dintre ele fiind și COVID 19. Și românii care suferă de o boala cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut / emergent vor fi izolați.

Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora:
 • 1 Poliomielita
 • 2. Difteria
 • 3. Rujeola
 • 4. Pertussis
 • 5. Febra tifoidă
 • 6. Febra paratifoidă
 • 7. Boală meningococică (MCSE)
 • 8. Tuberculoză pulmonară cu microscopie pozitivă
 • 9. Antrax pulmonar
 • 10. Rabia umană
 • 11. Holera
 • 12. Pesta
 • 13. Variola / varioloidul
 • 14. Gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal
 • 15. Cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă
 • 16. Febra hemoragică Lassa
 • 17. Ebola
 • 18. Febra hemoragică Marburg
 • 19. Febra hemoragică Crimeea Congo
 • 20. Febra galbenă
 • 21. Nipah
 • 22. SARS
 • 23. MersCoV2
 • 24. SarsCov2
 • 25. Boala cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut / emergent

Hotărârea de Guvern aprobată ieri, la solicitarea Ministerului Sănătății, stabilește lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora. În această listă a fost introdus si SARSCov2.

Actul normativ stabilește și unitățile sanitare de bază în care se pot trata persoanele bolnave cu afecțiunile prevăzute în lista bolilor infectocontagioase.

Lista aprobată cuprinde 24 de boli infectocontagioase și a fost propusă de Institutul National de Sănătate Publică. Sunt acele tipuri de boli determinate de agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și poat determina rapid apariția de focare de boli transmisibile sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional. Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare și insituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii in populatia generala.

Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rand în spitalele și secțiile de boli infecțioase de pe teritoriul țării, lista unitatilor sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluarii clinico-biologice și acordării serviciilor medicale necesare, cuprinde în primul rând aceste tipuri de unități sanitare, precizează Ministerul Sănătății.

Unitățile sanitare de bază sunt reprezentate de unități spitalicești ce au capacitatea tehnică, logistică și dispun de resursa umană calificată spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate și pentru prevenirea contagiunii. În functie de capabilitatile acestor unitati spitalicesti, de fazele evolutive si de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I si de Faza II. Unitatile sanitare de baza vor interna pacienţii suspecți sau confirmați pentru una din afecțiunile prevazute în anexa 1 şi vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe şi critice. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase.

În situatia în care spitalele clinice de boli infecţioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum și în funcție de specificul afecțiunii, pacienţi cu forme uşoare, medii, severe şi critice se vor trata în unități sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanica și care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/sectiilor judetene de boli infecţioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II.

Reţeaua de spitale şi unităţi sanitare ce asigura suportul pentru spitalele de Faza I şi Faza II, numite și spitale suport, precum si nominalizarea acestora, se stabileste la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, si cuprinde următoarele tipuri de unitati sanitare:
 • a) spitalele judetene sau municipale de urgenţă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale.
 • b) spitalele municipale sau orăşeneşti, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private).
În funcţie de evoluţia numărului de cazuri,in categoria spitalelor de Faza I , Faza II sau suport pot fi incluse şi alte spitale, prin Hotărâre de Guvern.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8351 vizualizari

 • +1 (11 voturi)    
  Fake News (Joi, 29 octombrie 2020, 12:34)

  marc.andre [utilizator]

  L-au copiat pe Orwell (1984).
 • +3 (17 voturi)    
  Polio (Joi, 29 octombrie 2020, 12:59)

  Lukkian [utilizator]

  Poliomielita nu se vindeca. Se poate preveni prin vaccin, dar nu se vindeca. Deci daca nu te vaccinezi si faci boala, ramai izolat la domiciliu toata viata?
  De fapt, toata povestea asta e un preambul la vaccinarea obligatorie, mie mi-e clar. Spuneti-mi cum vreti (antivaxxer sau cum va place mai mult), dar un tratament PREVENTIV obligatoriu inseamna dictatura!
  • -6 (8 voturi)    
   dictatura necesara (Joi, 29 octombrie 2020, 13:42)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Lukkian

   ca o paranteza, dupa ce te-ai imbolnavit e cam tarziu sa mai PREVI

   DECI: daca te-ai imbolnavit e treaba ta, dar problema e ca vei transmite si altora care gandesc ca tine

   problema si mai mare e ca din astia nu sunt doar in familia ta, ci si necunoscuti carora le faci o "bucurie" - asta daca nu ti-o iau ei inainte :)

   multa sanatate !
  • +1 (11 voturi)    
   @Polio (Joi, 29 octombrie 2020, 14:04)

   veganu [utilizator] i-a raspuns lui Lukkian

   Nu mai esti contagios de polio dupa 2 saptamani. E bun simt, nu dictatura cand ai o boala contagioasa periculoasa sa nu omori pe altii si sa stai dracului acasa. Ca or fi cazuri exceptionale ca Typhoid Mari, asta e o alta discutie mai complexa care te depaseste.

   Vaccinarea ar trebui sa fie obligatorie. Cine nu vrea vaccinare sa nu aiba voie in comunitate si pusa pe frunte stampila prostiei ca sa stim cu totii. Norocul vostru ca nu se cere izolarea pentru prostie :)) ni no ni no
 • +1 (7 voturi)    
  mda (Joi, 29 octombrie 2020, 13:22)

  SoulSearcher [utilizator]

  WTF... pentru 2 tremi din bolile de mai sus exista vaccinuri inca de la nastere...

  mai exista si acum poliomielita, difteria si pojarul ?

  FFS natie de inapoiati care nu se vaccineaza macar de alea pt care exista vaccinuri consacrate de zeci de ani...

  pai covidul19 e pui mic pe langa polio, difterie si altele care te lasa cu sechele...
 • 0 (6 voturi)    
  Boli contagioase (Joi, 29 octombrie 2020, 13:23)

  tedycv [utilizator]

  In vremuri demult apuse se făceau vaccinuri care au eradicat foarte multe boli: poliomielita (vaccinul antipolio), tuberculoza (vaccinul BCG) etc. Nu sunt de specialitate, dar cred ca multe dintre ele se regăsesc pe lista celor prezentate in articol. Erau obligatorii, nu puteai sa-ți dai copilul la grădinița sau la școala dacă nu prezentai un certificat medical care sa ateste ca ai vaccinat copilul. Unele dintre aceste boli infecțioase au dispărut din arealul României sau au mai apărut pur si simplu accidental.
  In ultimii 20 ani, foarte multe persoane cu vizibilitate publica, ca sa nu spun chiar “formatori de opinie” au făcut campanie media împotriva vaccinarii copiilor (sigur, fiecare părinte are libertatea de a decide ce este mai bine pentru copilul lui!)
  Surpriza: a apărut din senin acest coronavirus, pe care toată lumea îl numește “noul coronavirus”,
  Si ce sa vezi? După ce ani la rand au protestat împotriva vaccinarii, toți se întreabă acum când e gata vaccinul!
  • +1 (3 voturi)    
   ,,Toți se întreabă... (Joi, 29 octombrie 2020, 15:28)

   periscop [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   ... când e gata vccinul?!” Ei nu zău! Chiar și ăia care nu sunt de acord cu acest presupus vaccin, insuficient verificat?! Eu nu cred.
  • +1 (1 vot)    
   Ce a eradicat BCG-ul? (Joi, 29 octombrie 2020, 22:52)

   blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   Ca tuberculoza sigur nu. Vaccinul BCG a fost introdus in RO in 1928 si de atunci se face vaccinarea in masa a tuturor copiilor nou-nascuti. Comunistii faceau chiar 3-4 revaccinari. In prezent, Romania are cel mai mare nr de bolnavi de TBC din UE (evident, vaccinati), iar TBC este a treia cauza a mortalitatii in RO. Tari ca Germania, Belgia, Italia, etc, nu au folosit niciodata BCG-ul si nu au aceste probleme. Tari ca Anglia, Franta, Australia, au renuntat la BCG. Toate astea pt ca TBC e o boala a saraciei si a mizeriei, si, oricat ar insista unii, nu scapi de bolile astea prin vaccinare, ci prin curatenie si ridicarea nivelului de trai.
   Apropo, la modul oficial, exista o singura boala considerata eradicata prin vaccinare: variola. Restul sunt povesti.
 • +5 (7 voturi)    
  e clar!? catastrofa sistemului de sanatate (Joi, 29 octombrie 2020, 13:44)

  yotta [utilizator]

  romanmesc este evidenta,demonstrata irefutabil.
  incompetenta, impostura, coruptie, indolenta!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by