Premierul Ludovic Orban a afirmat la începutul ședinței de Guvern de miercuri că situația spitalelor din București trebuie rezolvată urgent, motiv pentru care va discuta, joi, cu noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, imediat după ce acesta va depune jurământul de învestire, pentru a fi luată o decizie operativă. Potrivit premierului, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) refuză să pună la dispoziție noi paturi pentru bolnavii de Covid-19. În altă ordine de idei, ministrul sănătății a anunțat că va crește capacitatea de testare la 50.000 de teste pe zi.

Sedinta de GuvernFoto: Guvern

Orban a spus că la Bucureşti, spitalul Ilfov şi Witing nu tratează. La Witing din 16 paturi sunt funcţionale numai şase paturi. La Ilfov și Colentina e aceeaşi situaţie. "Acestea toate trebuie să funcţioneze la capacitate, secţiile de terapie intensivă, plus, trebuie folosite toate paturile care au acces la oxigen şi pentru cazurile intermediare, care nu necesită neapărat tratare imediată. Acestea trebuie gândite rapid", a afirmat premierul.

Acesta a precizat că va discuta joi cu Nicușor Dan. "Ar trebui făcută o operativă şi luate nişte decizii legate de Bucureşti, că avem 35 de spitale în Bucureşti, nu putem să stăm să mutăm bolnavi din Bucureşti că nu vrea directorul de la ASSMB să ne susţină în pregătirea şi creşterea capacităţii de tratare. Aici Bucureştiul trebuie rezolvat şi Malaxa şi toate celelalte structuri pe care le-am gândit în dispozitivul de luptă anti COVID. La Pipera trebuie crescută capacitatea, sunt 500 de paturi şi funcţionează aproximativ 100", susține premierul.

Potrivit acestuia, nu funcționează fiindcă nu sunt dotate cu aparate de oxigen. "Trebuie introdus oxigen, ce e așa mare filozofie?", a continuat premierul.

"Dacă există o creştere a numărului de cazuri, noi trebuie să ne adaptăm, să punem în funcţie imediat, conform planului, noi secţii de terapie intensivă sau creştem capacitatea în secţiile de terapie intensivă. Am discutat şi la Balş şi la Babeş, unde există cu adevărat capacitatea de a pune în funcţiune noi paturi, îi tot plimbă că nu au avize. Aici DSP trebuie imediat, cu celeritate să avizeze orice solicitare de creştere a capacităţii de tratare", s-a adresat Orban ministrului sănătății Nelu Tătaru.

Acesta a cerut ca pentru fiecare regiune să fie pregătit paturi care să poată să fie operaţionalizate într-un timp foarte scurt, în 48 de ore, maximum 72 de ore.

La rândul său, Raed Arafat a spus că este crescut capacitatea de ventilație, că au fost distribuite ventilatoare la Spitalul Pantelimon, Spitalul Universitar și Spitalul Floreasca.

Arafat a mai spus că au fost contractate 43.000 de teste rapide pe baza de antigen, care urmează să ajungă în România, iar pentru stocurile strategice a fost prevăzut un milion de teste.

Premierul a mai cerut creșterea capacității de testare. Nelu Tătaru a afirmat că sunt 141 de puncte de testare, iar joi dimineață mai apar 18 puncte, urmând să fie făcute 50.000 de teste pe zi.

În opinia premierului, comparativ cu alte state europene, România este într-o situație mai bună, însă este nevoie de mai multă atenție. "După cum vedeţi, Europa este confruntată cu o creştere dramatică a numărului de infectări cu coronavirus. Sigur, situaţia comparativă cu cele mai multe ţări din Uniunea Europeană ne-ar putea genera, aşa, o oarecare stare de satisfacţie. Pe de altă parte, vă mărturisesc că trebuie să fim şi mai atenţi şi mai vigilenţi în toată acţiunea noastră în perioada următoare în bătălia contra COVID-19", a spus Orban.

Acesta a precizat că multe ţări se confruntă cu o creştere aproape inexplicabilă a numărului de cazuri şi multe ţări iau restricţii ca în perioada primului val. "Obiectivul nostru trebuie să fie să stăvilim cu orice preţ creşterea numărului de cazuri, evident, păstrând economia într-o stare de funcţionare fără să afectăm activitatea economică, fără să punem în pericol locurile de muncă ale cetăţenilor români, dar în acelaşi timp să implementăm cu fermitate toate deciziile pe care le-am luat", a mai afirmat Orban.