70% dintre spitalele dedicate COVID-19 în România în perioada martie - august 2020 sunt încadrate oficial în categorii inferioare de acreditare spitalicească, arată un raport al Observatorului Român de Sănătate. Practic, acest lucru înseamnă că în aceste spitale nu este garantată obținerea celor mai bune rezultate în tratarea pacienților care suferă de COVID-19.

Spital coronavirusFoto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia

Aproape trei sferturi dintre spitalele COVID-19 desemnate de fază II sau de suport în România în martie - august 2020 au acreditări oficiale (din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate) de categorii inferioare.

Observatorul Român de Sănătate subliniază că acest rezultat nu poate fi reproșat punctual actualei guvernări, el fiind efectul ignorării vreme de peste un deceniu, de guverne succesive de culori politice diferite, a investițiilor în spitalele românești și în personalul medical. "Astăzi a venit nota și, din păcate, bolnavii sunt cei care o plătesc."

Raportul "Impactul pandemiei COVID-19 asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale în România", realizat de Observatorul Român de Sănătate, poate fi consultat integral in documentul atașat.

Observatorul Român de Sănătate este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Președintele Observatorului Român de Sănătate este Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică. Echipa completă a Observatorului Român de Sănătate aici.