Medicii de familie vor primi câte 105 lei pentru monitorizarea fiecărui pacient cu coronavirus / Bolnavii de COVID cu simptome ușoare și asimptomaticii nu vor mai fi internați

de C.P.     HotNews.ro
Vineri, 23 octombrie 2020, 10:59 Actualitate | Sanatate


Medic
Foto: Pixabay.com
Guvernul a adoptat joi un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că pacienţii asimptomatici sau cu forme uşoare de COVID-19 vor fi moniorizați de către medicii de familie, a anunțat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Potrivit acestuia, este o modalitate de a se reduce presiunea pe sistemul sanitar de urgenţă.

Pentru aceste servicii, medicii de familie vor primi 105 lei pentru fiecare pacient. De asemenea, medicii de familie vor putea elibera biletele necesare pentru concediile medicale.

"Practic, pacienţii infectaţi cu coronavirus, pacienţii asimptomatici vor fi monitorizaţi şi asistaţi medical de către medicii de familie, iar, în această privinţă, medicii de familie vor avea posibilitatea, potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, să deconteze aceste prestaţii medicale în sumă de 105 lei pe caz din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate", a spus Ionel Dancă.

Actul normativ mai prevede că medicii de familie vor putea elibera actele necesare pacienţilor pentru concediile medicale. În acest fel pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să meargă la spitale pentru a face acele servicii medicale de radiografie şi pentru a primi certificatele medicale care să ateste infectarea lor cu coronavirus şi perioada de izolare care le-a fost indicată.

Guvernul face un apel către toţi medicii de familie să fie alături de toţi colegii din sistemul medical în acest efort comun de limitare a infecţiilor cu coronavirus şi să ajute în special în ceea ce priveşte această zonă a pacienţilor asimptomatici cu forme uşoare, a mai afirmat Dancă.

Actul normativ aprobat de Guvern modifică și completează Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, precum și OUG nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale.

Potrivit Ministerului Sănătății, a fost reglementat cadrul legal pentru posibilitatea instituirii măsurii izolării la domiciliu sau la locaţia declarată, cu acordul persoanelor sau, în lipsa acestuia prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică, până la confirmarea bolii infectocontagioase prin investigații paraclinice specifice, a persoanelor cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care, conform definiției de caz, persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive sau prezintă simptome care nu necesită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare.

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus.

Persoanele au obligația informării medicului de familie în vederea monitorizării stării de sănătate, în situația în care acceptă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată.

Medicii de familie vor asigura monitorizarea stării de sănătate a pacienților până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, precum și după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, prin investigații paraclinice specifice, în cazul în care persoanele nu prezintă semne şi simptome sugestive definiției de caz.

Plata medicilor de familie se face prin tarif pe caz, de 105 lei, pe baza unui contract distinct, de natură civilă, care va fi încheiat de reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale în cadrul căruia medicul de familie își desfășoară activitatea cu casa de asigurări de sănătate.

Finanțarea serviciilor de monitorizare se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie care au luat în evidenţă și au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii și durata monitorizării. Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, iar în urma investigațiilor paraclinice specifice nu s-a confirmat diagnosticul de boală infectocontagioasă, medicul de familie acordă concediu medical pentru carantină pe baza documentului eliberat de către direcția de sănătate publică și pentru perioada înscrisă în acesta. De asemenea, pentru persoanele pentru care direcțiile de sănătate publică au emis documente prin care s-a instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, certificatele de concediu medical se acordă de către medicul de familie, pe baza acestor documente, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență.

Modelul de contract, drepturile și obligațiile părților, condițiile de raportare, validare și modalitatea de plată urmează să fie stabilite printr-un ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui CNAS.

Guvernul a mai aprobat și suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 570 milioane de lei. Din această suplimentare se asigură fondurile necesare pentru derularea activităţilor prioritare în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum asigurarea testării de laborator prin metoda PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, realizarea activităţilor de limitare a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la nivelul direcţiilor de sănătate publică, continuarea vaccinării antigripale a persoanelor din grupele aflate la risc de a contracta gripa şi realizarea activităţilor în necesare pentru asigurarea colectării şi testării sângelui şi produselor sanguine, precum şi altor activităţi din cadrul programelor naţionale de sănătate, precum activităţile de transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană.

De asemenea, 65 de milioane de lei vor fi utilizaţi de Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia medicamentului Remdesivir.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5223 vizualizari

 • 0 (22 voturi)    
  Ei, acum sa vezi "explozia pandemiei"! (Vineri, 23 octombrie 2020, 11:14)

  newlook [utilizator]

  "Medicii de familie vor primi câte 105 lei pentru monitorizarea fiecărui pacient cu coronavirus "
  ======================================

  Ei, acum sa vezi "explozia pandemiei"!

  PS: Miracol! S-a descoperit ca pandemia va inceta brusc cand nu vor mai fi bani pentru ea! Prin minune, se vor vindeca toti pacientii.
  • -4 (18 voturi)    
   Păcat (Vineri, 23 octombrie 2020, 11:48)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Păcat că nu primește fiecare pacient Covid-19 câte 105 lei. Atunci depășeam 23 milioane de cazuri.
  • -4 (8 voturi)    
   Medicii ne vor ruga sa luam COVID (Vineri, 23 octombrie 2020, 12:30)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   e foame de bani
  • +2 (6 voturi)    
   de ce mai trebuie aviz de la DSP !!???? (Vineri, 23 octombrie 2020, 12:39)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Ordonanța asta tot nu e bună. Nu degrevează nimic.

   Medicul de familie ar fi trebuit să poată da concediul medical în baza testului pozitiv emis de laborator. Sunt oameni care așteaptă de mai bine de o lună avizul de izolare de la DSP.

   De ce nu pot medicii să dea concediul medical pe baza testului RT-PCR pozitiv? De ce să depindă de DSP-ul care e depășit complet?

   Idem pentru contacții direcți aflați în carantină la domiciliu: să dea pe baza declarației pe propria răspundere.
  • -3 (7 voturi)    
   de acum cand mergi la medicul de familie (Vineri, 23 octombrie 2020, 13:23)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   cu o problema la picior de ex, el te va trimite sa faci test covid, sperand sa iesi pozitiv sa mai faca si el o spaga.
 • +2 (18 voturi)    
  o decizie foarte buna (Vineri, 23 octombrie 2020, 11:15)

  tahomir [utilizator]

  Sper insa ca medicii de familie sa nu ia doar banii si sper sa monitorizeze activ si responsabil pacientii.
  De la stat prea mult in afara tarii mi se trag ideiile astea cu responsabilitatea si onestitatea, cred.
 • 0 (16 voturi)    
  yep (Vineri, 23 octombrie 2020, 11:17)

  Kato01 [utilizator]

  Asa zic si eu .. scoateti banul... si o sa gasiti si bunavointa.. la urma urmei nu munceste nimeni gratis.
 • -13 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 octombrie 2020, 11:21)

  [anonim]

  • +3 (7 voturi)    
   Nu ți-o riști dacă ești specialist. (Vineri, 23 octombrie 2020, 11:54)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Dacă ești prost ți-o riști.
   • +2 (2 voturi)    
    creste riscul (Vineri, 23 octombrie 2020, 16:44)

    vladm9 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Specialistii nu sunt roboti, masurile de precautie doar scad riscul.
    La medicul de familie mai merg si pacienti cu varicela, rujeola. Nu isi face lumea diagnostic acasa, pe internet.
 • 0 (6 voturi)    
  pai cum ramane (Vineri, 23 octombrie 2020, 11:51)

  martel55 [utilizator]

  cu cele 48 de ore de internare si evaluarea obligatorie in spital?nu ne spunea calafat in vara ca daca nu facem asa explodeaza numarul de cazuri?e a nu stiu cata decizie luata care se bate cap in cap cu ce se sustinea cateva saptmanai inainte, ce incredere sa mai ai in asemenea guvernanti?
 • +1 (5 voturi)    
  acum inteleg de ce .... (Vineri, 23 octombrie 2020, 13:20)

  Anonim007 [utilizator]

  ... am fost pus pe drumuri de ANAF pentru a ridica de la Posta o recoandata al carei continut era o decizie de impunere pentru anul 2014 cu valoarea de zero lei. Data deciziei 13/10/2020, intocmit O. Alexandra (inspector ANAF), verificat Dan Nita (Sef serviciu), aprobat Carmen F. (Sef. Adm.Colectare) (formular 250). Se pare ca este o competitie in a declara cat mai multi infectati .... O alta situatie win-win in care cetatenii de rand sunt pe dinafara. Cine isi bate joc de cine?
 • 0 (0 voturi)    
  Inca o pomana (Vineri, 23 octombrie 2020, 20:54)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Sau cum devine covid-19 sursa de bani pt. unele categorii profesionale de parca numai ei ar putea fi infectati.
  Pacientii de ce nu primesc nimic ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by