Mâncatul împreună, fără mască, în spații închise și aproape, fumatul la colț cu poveștile de rigoare, statul în același birou închis, neaerisit, cu "încă doar 1-2 persoane" și fără masca, manipularea cu mâini murdare a măștii, sintagma "doar acum am dat jos masca" sau "numai 5 minute ca să pot respira bine", mersul în aceeași mașina fără masca pot fi "acel călcai al lui Achile pentru infectare", avertiează Andreea Moldovan, medic primar de boli infecțioase, medic specialist epidemiolog și directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, spital COVID.

Medicul Andreea MoldovanFoto: Arhiva personala

"Faptul că până acum, purtând riguros masca și respectând recomandările, am scăpat mulți dintre noi, dovedește că aceste masuri funcționează. Jucăm la trecerea timpului, la evitarea colmatarii profunde a sistemului medical (deja e foarte greu sa găsești un loc de internare), la obținerea unor metode terapeutice mai bune. Haideți încă un pic de efort!", adaugă Andreea Moldovan.

Alte 2.466 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul COVID-19 ajungând la 182.854, potrivit datelor publicate luni de Grupul de comunicare strategică. Potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore, 59 de oameni au murit din cauza COVID-19.

Cele mai multe noi cazuri au fost raportate în București, respectiv 581. Rata de infectare a ajuns în Capitală la 3,19 cazuri la mia de locuitori.