770.000 de tablete de Favipiravir (FluGuard), medicament antiviral folosit pentru tratarea formelor ușoare și moderate de COVID-19, vor ajunge în România în următoarele 6 luni. Primele 220.000 de tablete de Favipiravir (FluGuard), dintre care 20.000 reprezintă o donație pentru spitalele COVID-19, au intrat astăzi în depozitele Unifarm, anunță Terapia Sun Pharma Cluj. De altfel, medicamentul ar putea fi produs în țară, la Terapia Cluj, începând de anul viitor, dacă va exista cerere, a declarat pentru HotNews.ro Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România.

MedicamenteFoto: Pixabay.com

Cele 770.000 de tablete, care vor intra în țară în următoarele 6 luni, reprezintă necesarul pentru tratarea a aproximativ 10.000 de pacienți cu forme ușoare și moderate de COVID-19, conform recomandărilor protocolului terapeutic din 10 august 2020 al Ministerului Sănătăţii.

Totodată, Terapia Cluj, cel mai mare producător autohton de medicamente, analizează și posibilitatea transferului tehnologic al fabricării medicamentului în unitatea din Cluj - Napoca, în încercarea de a facilita astfel accesul la tratament al unui număr mare de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 din țară.

Provocările pandemiei COVID-19 au însemnat, pe lângă o "cursă" fără precedent pentru dezvoltarea unui vaccin, și nevoia urgentă a unui tratament antiviral eficient. Conform ultimelor cercetări medicale, virusul SARS-CoV-2 are un "călcâi al lui Ahile". Este vorba despre ARN - polimerază virală, o enzimă esențială pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane. Noile dovezi justifică utilizarea antiviralelor care blochează această enzimă pentru tratamentul COVID-19, arată reprezentanții Terapia Cluj.

Favipiravir este un medicament antiviral, inhibitor al ARN - polimerazei, dezvoltat și utilizat în Japonia din 2014 și în China din 2016, pentru tratamentul gripei severe sau a gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal. Favipiravir este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgență sau compasional al infecțiilor cu virusul influenza, virusul Ebola, virusul Lassa, virusul rabic, norovirusul și virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic.

Dovezile clinice recente în COVID-19 au arătat că Favipiravir ameliorează modificările radiologice pulmonare cu eliminarea mai rapidă a virusului, în 4 zile față de 11 zile, fiind superior Lopinavir - Ritonavir și mai bine tolerat, spun producătorii. Mai mult decât atât, Favipiravir reduce durata bolii până la vindecare, de la 14,7 la 11,9 zile, numărul pacienților cu forme ușoare sau moderate care au primit Favipiravir și s-au vindecat fiind cu 28% mai mare în comparație cu tratamentul standard.

De asemenea, pentru următoarea perioadă, sunt așteptate rezultatele altor 36 de studii clinice internaționale cu Favipiravir pentru COVID-19, desfășurate inclusiv in Italia, SUA, Germania și Canada, arată reprezentanții Terapia Cluj.

Favipiravir este intrat deja în arsenalul terapeutic pentru COVID-19, fiind utilizat în China, India și Rusia, iar în viitorul apropiat și în Japonia.

Terapia, o companie Sun Pharma, este cel mai mare producător de medicamente din România (Cegedim, IQVIA, unităţi, 2019; KeysFin, valoare, 2018). Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare şi dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.