10 angajați din zona administrativă a Spitalului Județean Cluj au fost infectați cu noul coronavirus, iar acest focar ar fi fost ascuns de conducerea spitalului, afirmă Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. De asemenea, 8 angajați ai Unității de Primiri Urgențe a spitalului ar fi și ei infectați, iar cazurile ar fi fost, de asemenea, ascunse de conducere, afirmă Emanuel Ungureanu.

Spitalul Judetean ClujFoto: Spitalul Judetean Cluj

Contactată de HotNews.ro, dr. Adela Golea, directorul medical al Spitalului Județean Cluj, a declarat că nu au existat cazuri recente de infectare a angajaților din spital, ci doar cazuri mai vechi, de acum câteva luni. Adela Golea ne-a direcționat către reprezentanții Biroului de presă al Spitalului Județean Cluj pentru informații exacte privind numărul angajaților infectați de la începutul pandemiei și perioada când aceștia au fost testați pozitiv, încă reprezentanții Biroului de presă nu au putut fi contactați, până la momentul publicării acestui articol.

"În data de 29.09, angajatele de la Serviciul Resurse Umane au solicitat testarea COVID, datorită faptului că soțul unei colege de la resurse umane, care nu se afla la serviciu în data respectivă, era confirmat pozitiv. Persoana lucrează la administrativ, în cadrul spitalului. Serviciul SPIAM prin dr. Fărăian a facilitat efectuarea testării în aceeași zi, făcând și o anchetă epidemiologică inițială. Până la aflarea rezultatelor testelor, în aceeași zi mai mulți angajați din clădirea Direcțiune, care au relaționat cu angajatele de la resurse umane au solicitat testarea și, ulterior, au fost testați.

În urma testărilor efectuate, în seara zilei de 29.09, au fost confirmate pozitiv un număr de 7 persoane, 4 de la resurse umane si 3 de la serviciul salarii, structuri care funcționează în birouri apropriate. Practic, din 12 persoane care își desfășurau activitatea la etajul II al clădirii Direcțiune, la acel moment, 7 au iesit pozitiv la testare. În același timp, în cladirea Administrativ mai erau depistate pozitiv un număr de 4 persoane care se aflau deja în izolare la domiciliu și 6 persoane de la UPU.

În data de 30.09, toate persoanele depistate pozitiv cu o zi înainte au rămas la domiciliu. Ceilalți s-au prezentat la lucru și au continuat activitatea. În cele două birouri (resurse umane și salarii) activitatea cu publicul a continuat cu personalul existent (câte o persoană de birou) până în jurul orei 11.30 când a început dezinfecția prin angajați ai spitalului. După o oră, activitatea cu publicul s-a reluat în cele două birouri. În paralel, DSP a solicitat prin mesaj telefonic persoanelor depistate pozitiv date pentru efectuarea anchetei (singurele date transmise DSP în aceste cazuri). În urma datelor furnizate alți 3 angajați din clădirea direcțiune, cu test negativ în data de 29.09, au primit dispoziție de carantinare la domiciliu, datorită contactelor cu persoanele infectate. Cei trei au fost prezenți la serviciu în datele de 30.09 și 01.10. În datele de 29.09 și 30.09, managerul SCJU nu a fost la serviciu, așa cum reiese din relatările mai multor angajați. În data de 30.09, dr. Fărăian a continuat ancheta epidemiologică internă, DSP nu a trimis reprezentanți în spital.

La data de 1 octombrie 2020, situația cu personalul infectat cu COVID-19 în SCJU Cluj era următoarea: 4 persoane de la Resurse Umane, 3 persoane de la salarizare, 3 de la Administrativ, 1 șofer (până aici toate persoanele au avut legătură între ele, sub o formă sau alta), 8 persoane UPU (un posibil al doilea focar)." - sursă din Spitalul Județean Cluj

Deputatul USR Emanuel Ungureanu face apel public la Ministerul Sănătății să ia masurile necesare prin Direcția de Sănătate Publică Cluj "până nu scapă situația de sub control".

"Spitalul Județean Cluj plătește din fondurile spitalului mai multe publicații din Cluj-Napoca, asta nu înseamnă că informația despre abuzurile și incompetența managerială a lui Petru Șușca nu este cunoscută în oraș și la Ministerul Sănătății. Personalul medico-sanitar din Spitalul Județean Cluj a intrat în grevă japoneză pentru că sporurile promise pentru activitatea anti Covid-19 nu au fost achitate, un alt abuz fățiș comis de același Petrică Șușca, un manager numit politic și protejat de triada Ioan Rus- Stamatian- Boc", acuză Emanuel Ungureanu, care cere demiterea managerului spitalului.