Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, face apel la părinți să colaboreze cu medicii de familie pentru accelerarea vaccinării copiilor prin Programul național de vaccinare. Cele mai multe sincope s-au înregistrat la vaccinarea copiilor de 6 ani cu vaccinul tetraxim, împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei și tusei convulsive, fiind vaccinați doar 22% dintre copii.

VaccinFoto: freepik.com

“Există o serie de boli infecțioase pentru care există soluții eficiente de prevenire, spre deosebire de infecția cu SARS-CoV-2, și este important să le utilizăm pentru a asigura sănătatea copiilor noștri”, spune Nelu Tătaru, potrivit unui comunicat transmis luni de Ministerul Sănătății.

Conform sursei citate, Ministerul Sănătății are stocurile necesare pentru asigurarea vaccinării împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului, a difteriei- tetanosului-poliomielitei, hepatitei B, etc, iar medicii de familie pot recupera la vaccinare copiii care nu s-au vaccinat din cauza pandemiei de COVID -19.

Cele mai multe sincope s-au înregistrat la vaccinarea copiilor de 6 ani cu vaccinul tetraxim, destinat prevenirii îmbolnăvirilor prin difterie, tetanos, poliomielita și tuse convulsivă, realizându-se în proporție de doar 22%. Aceasta vaccinare se poate realiza la vârsta de 5 si 6 ani, astfel încât copiii sa fie pregătiți pentru intrarea în colectivitățile școlare, precizează MS.

De asemenea, vaccinarea ROR a fost realizată în proporție de 50%, conform datelor din luna august 2020, în condițiile în care România nu a ieșit încă din epidemia de rujeolă.

Ministerul Sănătății le recomandă părinților să solicite medicului de familie vaccinarea copiilor, cu vaccinurile recomandate, la vârsta potrivită.