25.000 de cutii de Euthyrox, medicament vital pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene, care nu se găsește de la începutul anului, vor ajunge în perioada următoare în farmaciile din România după ce au fost importate paralel de Asociația Distribuitorilor de Medicamente. Primele cutii ar urma să fie distribuite în farmacii începând cu data de 28 septembrie. Se estimează că această cantitate va asigura necesarul pe 3 luni pentru 12.500 de pacienți sau pe o lună pentru 37.500 de pacienți. Medicamentele importate paralel nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox provenit din import paralel va putea fi achiziționat din farmacii doar la preț cu amănuntul, nefiind decontat de stat.

HotNews.roFoto: Hotnews

Asociația Distribuitorilor de Medicamente spune că încearcă, în acest fel, să completeze, prin import paralel, cantitățile puse pe piață de producător, astfel încât un număr cât mai mare de pacienți să poată avea acces la acest medicament esențial.

Noua formulă a Euthyrox comprimate – fără lactoză - este disponibilă din 2019 în 21 de state europene, iar din octombrie 2019 și în România.

"În prezent, ne aflăm, cu una dintre companiile distribuitoare angro membră a ADEM și Deținător al Autorizației de Import Paralel, la finalul procedurilor de punere pe piață a Euthyrox 100 mcg, cutii a 50 de comprimate (formularea veche, cu lactoză) importat paralel din Italia. Autorizația de import paralel a fost emisă de către ANMDMR în 13 iulie 2020. Deținătorul Autorizației de Import Paralel al Euthyrox 100 µg comprimate din Italia, a re-ambalat medicamentul pentru a fi pus pe piață în România, conform procedurilor legale în vigoare privind etichetarea și serializarea, aplicabile pentru medicamentele importate paralel. Prețul Euthyrox importat paralel este același cu al Euthyrox importat direct în România și a fost publicat în Monitorul Oficial în 10 septembrie 2020. O cantitate de aprox. 25.000 de cutii a 50 de comprimate vor fi importate paralel în România în următoarea perioadă, primele cantități urmând a fi distribuite în farmacii începând cu 28 septembrie 2020. Aceste cantități vor asigura necesarul pe 3 luni a 12.500 de pacienți sau pe o lună a 37.500 de pacienți. Precizăm că medicamentele importate paralel nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox din import paralel va putea fi achiziționat din farmacii doar la preț cu amănuntul, ne-decontat de stat", anunță Asociația Distribuitorilor de Medicamente.

O cutie cu 50 de comprimate asigură tratamentul unui pacient pe o durată de 1,5 luni, astfel că Asociația Distribuitorilor de Medicamente face apel la pacienți să nu achiziționeze cantități mai mari decât necesarul pe maximum 3 luni, pentru ca medicamentele să poată ajunge la cât mai mulți pacienți.

"Distribuția paralelă este parte integrantă a lanțului de distribuție european și orice interdicție a României sau a oricărui alt stat membru european poate afecta în lanț mai multe piețe europene, prejudiciind grav, pe termen scurt, mediu și lung, disponibilitatea medicamentelor și implicit sănătatea publică. Totodată, interzicerea exportului dar și a importului paralel pe perioada crizelor majore precum cea actuală poate conduce la creșteri semnificative ale prețurilor acestora în UE și implicit în România, în viitorul apropiat și limitează alternativele de aprovizionare a pieței naționale. Subliniem încă o dată, în acest context, necesitatea compensării medicamentelor importate paralel, în special a celor esențiale cu risc de discontinuitate, în vederea facilitării unui acces mai crescut al pacienților la terapiile lor", adaugă reprezentanții Asociației Distribuitorilor de Medicamente.

  • Criza Euthyrox a început acum 8 luni

Criza Euthyrox, medicament vital pentru 500 de mii de pacienți români care suferă de afecțiuni tiroidiene, nu s-a rezolvat nici la 8 luni de la declanșarea ei, la începutul acestui an.

Aproximativ 500 de mii de români suferă de afecțiuni tiroidiene, arată datele puse la dispoziția HotNews.ro de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. Mulți dintre ei caută cu disperare, de luni de zile, Euthyrox. Criza de Euthyrox din România a început să se facă simțită la începutul anului, în luna ianuarie. Nu pentru toți pacienții de la început, deoarece unii dintre ei primesc rețete pentru 3 luni și își cumpără medicamentele în avans. Oricum, în februarie-martie, o mare parte dintre ei au început să resimtă din plin criza.

Euthyrox este un medicament esențial în tratarea pacienților cu afecțiuni tiroidiene, în patologia gușii benigne sau maligne a adultului, în completarea deficitelor de substituție cu hormoni tiroidieni, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parțiale ale tiroidei (tiroidectomie), la pacienții cu cancer tiroidian. Levotiroxina sodică, substanţa activă din Euthyrox, este un hormon tiroidian de sinteză utilizat în tratamentul afecţiunilor glandei tiroide. Are un efect similar cu cel al hormonilor naturali.

  • Nelu Tătaru: Luăm în calcul o creștere a prețului

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut, în urmă cu două zile, primele declarații despre Euthyrox, după luni de zile de criză în care Ministerul Sănătății nu a comunicat pe această temă. Nelu Tătaru a admis că distribuitorii preferă să meargă în alte ţări, unde medicamentul costă mai mult, și a anunțat că este luată în calcul o creştere a preţului medicamentului: "Din informaţiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantităţile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii. În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, creşterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei şi în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este şi partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm şi mai facem şi câte un depozit acasă", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a adăugat că săptămâna trecută a fost aprobată o autorizaţie de import paralel, dată de Comisia de Endocrinologie. "Noi sperăm să putem avea şi cantitatea care ne trebuie. Din ce ne-a dat Merck (compania farmaceutică - n.r.) şi din ce ne-a dat informaţii şi Comisia de Endocrinologie, ne arată că doar în luna aprilie a fost un deficit de producţie cu 20% mai puţin, restul apare ca intrând în România cam aceeaşi cantitate, dar nu se regăseşte în farmacii", a spus ministrul.

Citește pe larg aici: