Proiect controversat: CNAS ar putea trece din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului, iar conducerea va avea mandat de 9 ani, în loc de 4: Devine o sinecură pe 9 ani

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 14 septembrie 2020, 15:05 Actualitate | Sanatate


Pacient in Romania
Foto: Agerpres
 documente
(14 Sep 2020) PDF, 129KB
​Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar putea trece din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului, iar membrii Consiliului de Administrație al CNAS ar urma să fie numiți de Parlament, la propunerea comisiilor de specialitate, pentru mandate de 9 ani, în loc de 4 ani, în prezent. Proiectul este criticat dur de Consiliul Economic și Social, care acuză că, în urma acestor modificări, calitatea de membru al CA al CNAS "devine o sinecură pe 9 ani". Modificările apar într-un proiect de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății inițiat de Corneliu-Florin Buicu, deputat PSD și președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, și Nicolae Bănicioiu, deputat Pro România și fost ministru al Sănătății.


Inițiatorii vor dezbaterea și adoptarea proiectului în procedură de urgență


Proiectul de lege a fost propus de inițiatori spre dezbatere și adoptare în procedură de urgență, nu în procedură normală. Din expunerea de motive nu reiese care este urgența în acest caz.


"Schimbările dese ale conducătorilor Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au dus la incoerența în timp a deciziilor. Pe parcursul a 22 de ani, de la înființarea și organizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, au fost schimbați un număr de 20 de președinți. Lipsa de predictibilitate a făcut imposibilă abordarea, pe termen mediu și lung, a unor politici privind introducerea unor servicii medicale și medicamente în decontarea Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Contractul-cadru este aprobat pe o perioadă scurtă de timp, respectiv 2 ani. Prezenta inițiativă legislativă permite stabilizarea unor principii solide privitoare la sistemul de asigurări sociale de sănătate, pe perioade de timp mai lungi, precum și alocări multianuale de fonduri", arată inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Modificările propuse vizează "consolidarea transparenței decizionale în cheltuirea Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, constituirea surselor de venit și alocarea sumelor pe categorii de asistență medicală în cadrul programelor de sănătate", se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Practic, proiectul de modificare a Legii sănătății inițiat de Corneliu Buicu și Nicolae Bănicioiu propune un Consiliu de administrație al CNAS format dintr-un președinte, doi vicepreședinți și 12 membri, numiți de Parlament, la propunerea comisiilor de specialitate, pentru un mandat de 9 ani.

În prezent, conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este numită de primul ministru, pentru un mandat de 4 ani, și este formată dintr-un președinte, un vicepreședinte și 11 membri ai Consiliului de Administrație.

Membrii Consiliului de Administrație al CNAS nu vor putea fi membri ai unui partid politic și nu vor avea voie să desfășoare activități publice cu caracter politic, prevede proiectul de lege.

Pentru a putea fi membru al Consiliului de Administrație al CNAS, inițiativa legislativă impune următoarele condiții: să fie absolvent al unei instituții de învățământ superior medical, economico-financiar sau juridic, cu vechime de minimum 10 ani, pregătire și experiență profesională temeinică.

Dintre membrii Consiliului de Administrație, Parlamentul numește președintele Casei de Asigurări de Sănătate și doi vicepreședinți.

De asemenea, ministrul Sănătății va putea fi invitat la ședințele Consiliului de Administrație al CNAS, fără a avea însă drept de vot.


Aviz nefavorabil de la Consiliul Economic și Social: Sinecură pe 9 ani și ingerință a politicului


Proiectul de lege a primit aviz nefavorabil de la Consiliul Economic și Social, care arată că "mutarea CNAS din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului nu poate fi susținută Autonomia CNAS față de Guven este esențială, însă aceasta trebuie să fie realizată pe seama coordonării acestei institutii de un consiliu de Administrație și o adunare a reprezentanților compusă majoritar din cei care-i reprezintă pe contributorii la fond."

Avizul Consiliului Economic și Social poate fi consultat integral aici.

În plus, Consiliul Economic și Social atrage atenția că "calitatea de membru devine o sinecură pentru 9 ani (o durată de mandat destul de lung) pentru niște reprezentanți numiți de Parlament, aceștia neavând legatură cu cei care contribuie la constituirea fondului".

De asemenea, "prin această inițiativă legislativă se intenționează politizarea unei instituții al carei scop este acela de asigurare a funcționării unitare și coordonate a sistemului asigurărilor sociale de sănătate din România. Prin urmare, managementul acesteia trebuie să fie unul bazat pe pregatirea profesională și nu pe apartenența politică. Controlul parlamentar implică o ingerință a politicului în cadrul activității CNAS, ceea ce poate însemna că persoanele numite în diferite funcții în cadrul instituției nu sunt numite pe criterii de merit, ci pe criterii politice. Acest lucru s-a dovedit în timp a nu reprezenta un aspect pozitiv în ceea ce privește funcționarea eficientă a unei entități", mai subliniază reprezentanții Consiliului Economic și Social.

Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil proiectului de lege, însă reclamă neclarități în proiect și recomandă, printre altele, revederea proiectului în sensul clarificării naturii juridice a CNAS".

Avizul Consiliului Legislativ poate fi consultat integral aici.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3064 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Pentru astazi,mi-a ajuns. (Luni, 14 septembrie 2020, 15:10)

  persuasiv [utilizator]

  ha,ha,ha!
  • +16 (16 voturi)    
   De asta votez USRplus - ca m-am saturat de PSD!! (Luni, 14 septembrie 2020, 16:09)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

   M-am saturat de 30 de ani de PSDizare a Romaniei care ne-a dus la coada Europei!
 • +16 (18 voturi)    
  toate insitutiile statului roman sunt sinecuri (Luni, 14 septembrie 2020, 15:15)

  Radoh [utilizator]

  romania e condusa de familii, prieteni, politruci

  ca MAFIA
 • +12 (14 voturi)    
  intotdeauna (Luni, 14 septembrie 2020, 15:25)

  mos ion roata [utilizator]

  se mai gaseste cate o varianta de a angaja leprele,putorile,amantele,loazele etc pe un post caldut (fierbine chiar). Despre interesele contribuabililor-numai de bine!
 • +13 (13 voturi)    
  Nici nu .... (Luni, 14 septembrie 2020, 15:32)

  ElDiablo [utilizator]

  ... puteau fi de la alte partide cei doi derutati initiatori, decat de la psd si pro-mitomania. Astia numai smenuri si tunuri au in bostani care le tin loc de capete. Adica, tu ca parlamentar ai un mandat de 4 ani, dar numesti POLITIC membrii CA ai CAS pe 9 ani!!! Din start impui viitoarei legislaturi niste oameni care nu mai pot fi inlocuiti, chiar si in cazul in care nu-si fac treaba sau si-o fac in mod partinic. A se vedea CCR.
 • +7 (11 voturi)    
  Votati PSD si PNL si apoi emigrati (Luni, 14 septembrie 2020, 16:15)

  emil bobu [utilizator]

  ca nu se mai poate trai in Romania de cati bugetari sunt.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 septembrie 2020, 16:36)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Legi pentru popor (Luni, 14 septembrie 2020, 16:39)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Adica poporul lor. Ca noi facem parte din invadatori, probabil in mintea lor. Buni doar sa muncim ca sa le asiguram pensiile si salariile. In rest, totul cu dedicatie pentru ei, iar noi sa zicem mersi ca nu ordona sa fim trazniti doar pentru ca nu clipim cum le convine.
 • +6 (6 voturi)    
  Tocmai de asta avem nevoie de DNA (Luni, 14 septembrie 2020, 16:49)

  benicio [utilizator]

  Ce frumos isi transfera baietii astia toate fabricile de bani negri in portofoliul lor si nu dau socoteala nimanui. Curtea de Conturi au parcat-o bine, in garajul lor, deci nimeni care se verifice contractele cu statul si primariile. Acum isi transfera CNAS, o fabricuta buna de bani pentru prietenii de partid. Ce mai urmeaza? ASF, ANAF, ANCOM, ANRE, etcetera si inca o data etcetera...

  DNA ce mai face? N-am mai auzit nimic de ei, ma intreb daca nu se transforma in acel PNA din vremea lui Adrian Nastase.

  Noroc ca a dat drumul guvernul la proteste, urmeaza traditionalul februarie in care deja ne vom fi plictisit sa stam in casa.
 • +5 (5 voturi)    
  Sper sa nu gresesc, dar prin aceasta masura (Luni, 14 septembrie 2020, 18:47)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Care sper sa nu treaca, Parlamentul nu preia din rolul Guvernului ? Adica, devine si administrator in loc sa fie doar for legiuitor ?
  Parlament de hoti uslisti si satelitii lor.
 • +2 (2 voturi)    
  De ce asa de modesti? (Luni, 14 septembrie 2020, 18:57)

  Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator]

  Unmandat mai luuung este preferabil, calr , dar de ce numai pe noua ani?

  Haideti sa facem functia PE VIATA!

  Multe felicitari pedesereului!

  Si celor care l-au votat, si il vor vota si acum!


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by