​DOCUMENT Totul despre cele 5 avize medicale pentru începerea anului școlar: Care sunt și în ce situație este necesar fiecare dintre ele

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 septembrie 2020, 12:41 Actualitate | Sanatate


La scoala in vremea pandemiei
Foto: Maria Laura Antonelli/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia
 documente
(12 Sep 2020) PDF, 1MB
​5 avize medicale sunt necesare pentru începerea anului școlar, însă nu pentru toți copiii, ci în funcție de situația fiecăruia. Dacă în cazul unui copil pot fi necesare mai multe avize, în cazul altora poate fi necesar unul singur. Cele 5 avize sunt: recomandarea pentru copiii cu boli cronice, adeverința de boli cronice în cazul aparținătorilor, avizul epidemiologic, adeverința de intrare în colectivitate și adeverința pentru educație fizică. Ministerul Sănătății a transmis către Direcțiile de Sănătate Publică din țară adresa finală în care arată în ce condiții este nevoie de fiecare dintre cele 5 avize medicale pentru începerea anului școlar, document obținut de HotNews.ro.

Adresa transmisă Direcțiilor de Sănătate Publică de către Ministerul Sănătății, document obținut de HotNews.ro, poate fi consultată integral în documentul atașat.


Care sunt cele 5 avize medicale și în ce situație este necesar fiecare dintre ele, potrivit adresei oficiale a Ministerului Sănătății:

 • 1. Recomandarea medicală în cazul copiilor cu boli cronice
Elevii/preșcolarii care fac parte din grupe de risc (boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv) se vor prezenta la școală, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților.

Pentru aceștia, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță sau în condiții de siguranță sporite.

În aceste situații, la solicitarea părinților, medicul curant sau după caz medicul de familie, după consultul pacientului, va emite o recomandare care să precizeze situația medicală a copilului și în cazul în care se impune indicația de a nu participa fizic la școală sau alte recomandări specifice.

 • 2. Adeverința de boli cronice în cazul aparținătorilor
Copiii care locuiesc în aceeași locuință cu o persoană care face parte dintr-un grup de risc se pot, în mod normal, reîntoarce la instituția de învățământ.

Pot exista anumite cazuri în care, după o evaluare concretă și individuală a gradului de boală al persoanei respective și a riscului de contaminare cu SARS-CoV2 pe care copilul îl poate aduce acasă, se poate recomanda de către medicul curant, cu acordul familiei, ca acel copil să nu se prezinte fizic la școală.

Pentru cei ce nu pot reveni la școală, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță.

În aceste situații, la solicitarea părinților, medicul curant sau după caz medicul de familie va emite o adeverință care să descrie situația în care se regăsește copilul și recomandarea de a nu participa fizic la școală sau alte recomandări specifice.

 • 3. Avizul epidemiologic
NU este necesar în prima zi de școală.

Va fi eliberat de medicul de familie/medicul curant pe parcursul anului școlar, în situația în care copilul absentează din motive medicale pentru o perioadă de mai mult de 3 zile.

Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanțe:

a) După o perioadă de absență din colectivitate de cel puțin 3 zile consecutive.

b) La plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

 • 4. Adeverința de intrare în colectivitate
Face parte din dosarul de înscriere al elevului în ciclul de învățământ (grădiniță, primul an de școală, liceu - n.red.). Se presupune că aceste adeverințe au fost emise la momentul înscrierii.

Astfel, NU mai este necesară eliberarea unei alte adeverințe pentru prima zi de școală.

În cazul în care la dosarul de înscriere nu există această adeverință, medicul de familie o va elibera în urma consultului spre a completa dosarul în prima lună de școală.

 • 5. Adeverința pentru educație fizică
Adeverințele pentru educație fizică nu sunt necesare în prima zi de școală, ele putând fi aduse pe parcursul primei luni de școală.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6352 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 12 septembrie 2020, 13:02)

  tirolez [utilizator]

  Cel pentru educatie fizica e o prostie uriasa, in special pentru copiii care au adus in anii trecuti. Ce sa caute niste copii sanatosi sa aglomereze salile de asteptare doar pentru o hartie. Pe care deja au dus-o anii trecuti. Milioane de copii!! NU sunt sanatosi la cap cei din minister. Macar anul asta puteau face o exceptie.
 • 0 (0 voturi)    
  In atn Ministerului Sanatatii (Sâmbătă, 12 septembrie 2020, 13:35)

  soringusar [utilizator]

  Va rog frumos sa dispuneti ca doar cei care au contra-indicatii la sport / colectivitate / boli cronice etc sa aduca adeverinte de la medicul de familie.
  NU ARE NICIUN SENS SA FIE CERUTE COPIILOR ADEVERINTE CA NU AU AFECTIUNI


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by