Adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic sunt obligatorii pentru elevi, la începerea noului an școlar / Medicii ceruseră renunțarea la ele, pentru a nu aglomera cabinetele în pandemie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 9 septembrie 2020, 21:01 Actualitate | Sanatate


Coada la medic
Foto: AGERPRES
​Adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate sunt obligatorii pentru elevi și preșcolari, la începerea noului an școlar, a precizat miercuri Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro. Reprezentanții instituției conduse de Nelu Tătaru mai spun că nu au în vedere, în acest moment, renunțarea la obligativitatea prezentării acestor documente. Medicii de familie ceruseră să se renunțe la aceste adeverințe la începutul anului școlar, motivând că valul de părinți și copii care se vor prezenta la cabinete într-un timp foarte scurt crește riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru bolnavii cronici care merg la medicul de familie.

Potrivit Ministerului Sănătății,
documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:

"În conformitate cu prevederile Anexei nr. 3 la Ordinul ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:
 • a) adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate,
 • b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate."


Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:
 • a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ - se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.
 • b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar - se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.
 • c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară - se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă

Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:
 • a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;
 • b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri seară, într-o emisiune televizată, că a trecut ceva timp de când copiii nu au fost evaluați din punct de vedere al sănătății, situație în care "Ar trebui să avem un efort comun în care să știm că ei vor merge în siguranță către școală și ceilalți elevi unde vor merge (la școală) se vor simți în siguranță."


Medicul Raluca Zoițanu: "Dacă nimeni nu ar minți, dimineață la ora 8:00, înainte să înceapă școala, ar trebui să fie 200 de copii la medicul de familie"


Raluca Zoițanu, medic de familie și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a explicat miercuri, pentru HotNews.ro, că multe școli și grădinițe cer ca aceste avize să aibă chiar data începerii școlii, ceea ce ar însemna ca în dimineața începerii anului școlar, la ora 8:00, sute de copii și părinții lor să fie la cabinetul medicului de familie pentru avize.

"O aberație", spune medicul Raluca Zoițanu: "Practic, un cabinet care are 200-300 de copii de școală - pentru că unele cabinete sunt separate, cabinete mai mult cu copii și cabinete mai mult cu vârstnici - și sunt și cabinete cu 500 de copii, dacă medicul are lista mare. Iar grădinițele și unele școli vor să fie avizul cu data din ziua în care începe școala. Dacă începe școala luni, data avizului ar trebui să fie cea de luni. Dacă nimeni nu ar minți și toată lumea ar spune adevărul, inclusiv Ministerul Sănătății, cam așa ar fi: dimineață la ora 8:00, înainte să înceapă școala, ar trebui să fie 200 de copii la medicul de familie, iar medicul de familie să scrie într-o secundă adeverința sau avizul. E o aberație, bineînțeles că nu se poate. De aceea am solicitat Ministerului Sănătății să nu le mai ceară, pentru că asta trebuie să vină de sus, de la minister, pentru că grădinițele spun: Nu putem noi să nu le mai solicităm, pentru că le cere Ministerul Sănătății."

Medicii de familie spun că nu au, fizic, cum să dea atât de multe adeverințe într-un timp atât de scurt. Situația ar sta cu totul altfel dacă ar exista medici în școli și grădinițe, însă aceștia sunt foarte rari.

Dr. Raluca Zoițanu

Medicul Raluca Zoițanu spune că o altă problemă, în afara faptului că nu știe cum vor reuși colegii săi să scrie atât de multe adeverințe într-un timp atât de scurt, este aceea că medicii de familie nu știu cum vor face efectiv consultul: în multe situații, acesta va fi probabil la distanță, iar medicii vor trebui să scrie acest lucru și pe adeverință: "Epidemiologic și medical vorbind, nu are sens să chemi atât de mulți copii la cabinet, ei fiind sănătoși. Riști să se îmbolnăvească, unul dintre ei poate fi doar aparent sănătos."

Raluca Zoițanu atrage, de asemenea, atenția că "Din punct de vedere epidemiologic, aceste hârtii nu au nicio valoare. De ce? Copilul să zicem că vine vineri la consult, sau sâmbătă sai duminică sau când vine. De când a venit la noi până s-a dus acasă, în tramvai, în autobuz, la locul de joacă, el poate să ia contact cu un alt copil. Sau este în perioada de incubație și nu are încă simptomele - vineri era aparent sănătos, luni, când se duce la grădiniță sau la școală sau la liceu, începe să aibă simptome. Personalul de acolo de la școală sau liceu ce face? Doar pentru că vede hârtia de la medicul de familie dată cu 3 zile în urmă spune: ești sănătos, poți să intri?"

Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie amintește, de asemenea, faptul că "Atunci când au fost introduse inițial, aceste avize epidemiologice erau doar la grădiniță sau la creșă și aveau rolul de a permite copilului să reintre în colectivitate - dacă copilul avea o problemă de sănătate și era trimis acasă, i se spunea ca atunci când revine, să aducă o hârtie de la medic pentru a demonstra că a fost văzut de un medic și este sănătos. Între timp, lucrurile au degenerat, toată lumea vrea să se acopere de hârtii și solicită în mod aberant aceste avize pentru revenirea la școală după vacanță."

"Și nu este doar o problemă acum, pe 14 septembrie, care trece și ne vedem de viață. La cum se anunță acest an școlar, cu două săptămâni de mers la școală, două nu, practic, din lună în lună vor fi copii care vor veni mereu la cabinet pentru că li se tot cer aceste avize", încheie medicul Raluca Zoițanu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

54864 vizualizari

 • +17 (25 voturi)    
  Deci (Miercuri, 9 septembrie 2020, 21:31)

  Luk [utilizator]

  Se ia foarte repede, poti s-o ai si sa n-ai niciun simptom (mai ales la copii), ai putea sa-i dai aviz si sa ia la iesire de la unul care asteapta sa intre. Ar putea sa ia de la un parinte care s-a iubit azi cu o amanta/un amant care are.
  Dosarul trebuie sa fie beton. In tara asta hartiile conteaza pentru ca putina lume intelege cu adevarat ce scrie.
  Nu-i de mirare ca am avut 30 de ani de PSD.
  • +11 (11 voturi)    
   30 de ani (Miercuri, 9 septembrie 2020, 22:40)

   TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   So far... e departe de final!
  • +10 (12 voturi)    
   Sper măcar să fie dosar cu șină (Miercuri, 9 septembrie 2020, 22:46)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Nu orice tip de dosar!
   • +4 (4 voturi)    
    Copiii trebuie invatati de mici cu Dosarul cu SINA (Joi, 10 septembrie 2020, 11:23)

    Radoh [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    ca atunci cand cresc sa stie
  • +5 (5 voturi)    
   Vad o noua industrie (Joi, 10 septembrie 2020, 9:18)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Legat de obsesia pentru hartii, imi amintesc de un caz real de prin anii '90:

   Cu cateva litere de plumb de tipografie, si o tusiere se incropise o parafa cu care au fost stampilate tone de scutiri medicale distribuite chiulangiilor di liceele bucurestene. Inclusiv Lazar, Balcescu, Mihai Viteazu, etc.
   Unui "client", baiat, i s-a facut o gluma in sensul ca la diagnostic s-a scris "vaginita acuta", A trecut neobservata sau ignorata di a scutit absente.

   Asta ca sa triplu subliniez afirmatia "In tara asta hartiile conteaza pentru ca putina lume intelege cu adevarat ce scrie."
  • 0 (6 voturi)    
   ministru sanatatii - demisia de onoare (Joi, 10 septembrie 2020, 10:16)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Toata lumea ii spune prostului de ministru ca e o prostie sa intre milioane de copii si parinti in cabinetele medicale inainte de inceperea scolii si el o tine tot asa. Si cand nu era coronavirus, procedura asta baga in scoli numeroase boli. Copii si parintii le iau de la cabinetele medicului de familie, ca acolo e cel mai periculos loc(vin tot felul de bolnavi) si nu se face dezinfectie cine stie ce.Asa aveam in fiecare toamna epidemie de tot felul de nu stiu ce si procedura asta e vinovata de 90% din cazuri.
 • +10 (10 voturi)    
  dosar cu sina (Miercuri, 9 septembrie 2020, 21:58)

  Remarque [utilizator]

  O absurditate! La ce va trebuie asa ceva? Mai bine pastrati declaratia parintelui, macar nu mai puneti oamenii pe drumuri.
 • +1 (7 voturi)    
  Nu ar fi mai bine (Miercuri, 9 septembrie 2020, 22:01)

  Mihai Panet [anonim]

  sa ne lase pe noi mai intii sa ne vaccinam antigripal si apoi sa faca consultatii si adeverinte la copii? Ca sa nu luam vreun bug de la medicul de familie.
 • +13 (15 voturi)    
  Deci in 4 zile (2 de week-end)... (Miercuri, 9 septembrie 2020, 23:09)

  newlook [utilizator]

  Deci in 4 zile (dintre care 2 de week-end)...

  Bravii medici romanesti vor face vreo doua-trei milioane de consultatii medicale profesionale, temeinice, plus (semi)anchete epidemiologice pentru fiecare elev intrat pe usa si vor elibera doua-trei milioane de adeverinte "de sanatate".

  Trebuie sa intelegem ca toate astea vor fi facute fara repros, ca fiecare din cele doua zile lucratoare va avea 72+ de ore, timp in care personalul medical nu va manca, nu va dormi.

  E de Guiness Book, sa ne grabim sa ne inscriem...ce mandri suntem ca suntem romanasi si ce bine ca ne conduce o inteligenta planetara precum cuplul Klaus-OrGan !
  • -7 (7 voturi)    
   Avizul epidemiologic (Joi, 10 septembrie 2020, 9:03)

   Ochiana [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Atatea discutii pentru acest aviz. Dragilor, acest aviz exista si inainte.
   Se cerea la gradinita, in fiecare an, un copil nu intra in colectivitate fara acest act.
   Si nu e neaparat sa fie obtinut acum rapid in doua zile. Desi orice parinte (cel putin parinte de prescolar) stia ca trebuia adus in fiecare an.
   Pur si simplu abia atunci cand il ai de la medicul de familie, iti aduci copilul in colectivitate. Poti sa intarzii o zi, 2-3, copilul sta acasa pana atunci.
   Nu ai vrea sa ti se imbolnaveasca copilul tau pentru ca un altul, nesimtit, si l-a adus pe al lui bolnav ca nu avea cu cine sa-l lase acasa, si a mai imbonavit cel putin 20.
   Nu pun in discutie cum fac doctorii acesti aviz.
   • +1 (1 vot)    
    Incorect (Joi, 10 septembrie 2020, 11:58)

    Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

    Avizul epidemiologic era o "gaselnita" a gradinitelor private ca sa creeze o bula discriminatorie pentru exact ce scrii mata "pentru ca un altul, nesimtit, si l-a adus pe al lui bolnav ca nu avea cu cine sa-l lase acasa". Am trecut pe acolo inainte sa plec din tara.

    In Germania, practica este diametral opusa: copii trebuie sa se duca la scoala sau gradinita cat mai mult posibil. ceva muci, tuse si un 37? Nu se pune. Doar daca au 38 si se eimt evident rau (si mai nou daca au sau sunt suspecti de covid) stau acasa. In plus se iese afara indiferent de vreme in fiecare pauza. Doar daca e furtuna stau inauntru.

    Si nu a murit nimeni.
 • +5 (9 voturi)    
  mda (Miercuri, 9 septembrie 2020, 23:33)

  AnderT [utilizator]

  Neluțu are mai multe veleități de țapinar decât de ministru...
 • +8 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 septembrie 2020, 23:36)

  [anonim]

 • +13 (15 voturi)    
  25 de lei pentru o foaie (Miercuri, 9 septembrie 2020, 23:57)

  doejohn [utilizator]

  25 de lei costa adeverinta la medicul de familie. O foaie care se elibereaza fara sa-l vada pe copil.

  Nu era invatamantul gratis?

  O institutie a statului ma trimite la alta institutie a statului sa platesc 25 de lei pentru o foaie.
  • +5 (9 voturi)    
   Asta e pretul, (Joi, 10 septembrie 2020, 1:01)

   TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

   Atat costa un meniu (felul 1 + felul 2).

   Pai ce, bah, sa manance doar gura ta?
   Sa manance si medicul!!!
   • -2 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 septembrie 2020, 8:49)

    [anonim] i-a raspuns lui TheFreeOne

    • -1 (7 voturi)    
     Iar incepi cu copilariile? (Joi, 10 septembrie 2020, 9:31)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui

     Nu sunt 300 de copii pe ventilatoare pe toata Planeta, nu sunt nici macar 30 de copii pe ventilatoare pe toate continentele la un loc.
     Lasa-ne cu fabulatiile tale.
     • -1 (7 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 septembrie 2020, 9:48)

      [anonim] i-a raspuns lui Luk

      • +3 (5 voturi)    
       Nu cred nimic din ce spune Streinu Cercel (Joi, 10 septembrie 2020, 10:48)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui

       In al doilea rand ATI nu inseamna automat ventilare mecanica, plamanii la varste fragede sunt niste masinarii al dracului de rezistente si eficiente.
       Repet: nu sunt 30 de cazuri de copii cu ventilare mecanica din cauza Covid 19 pe toata planeta.
      • +3 (3 voturi)    
       Lady panic strikes back (Joi, 10 septembrie 2020, 12:06)

       Vaka [utilizator] i-a raspuns lui

       Chiar mai crede cineva ca strainu ala mai are vre-o credibilitate? Emana minciuna si incompetenta prin toti porii. Sau poate vorbeste de copii lui de suflet, like Pimi, eh atunci e altceva, e filozofie.

       P.S. iar cu "În 2023 se termină” candideaza la premiul "Mama omida si ficele sale".
 • +3 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 septembrie 2020, 6:57)

  [anonim]

  • -1 (11 voturi)    
   Ba da. Cu PNL (Joi, 10 septembrie 2020, 8:37)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui

   Ba am votat în 2016. Cu PNL. Imensă greșeală. În mod cert nu se va mai repeta.

   Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.
   • +2 (2 voturi)    
    Da (Joi, 10 septembrie 2020, 11:46)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

    PNL a fost o greseala. Despre PSD nu avem ce sa discutam. Raman USR si PMP.
    • +1 (1 vot)    
     Alte optiuni (Joi, 10 septembrie 2020, 15:28)

     marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     USR sigur nu. În genere mă feresc de partide de Stânga (PSD, Pro-Ro) și mai ales de extremă-Stânga (USR, DEMOS).

     Din fericire mai sunt și alte opțiuni: PMP, Alternativa Dreaptă, poate chiar și AUR. La dracu' chiar și UDMR. Parcă nu se tușește așa tare în județele UDMR-iste (SM, HR, CV) deci poate totuși știu ei ceva ce PNL-PSD sigur nu știe.

     Important e totuși să continuăm să mergem la vot și să pedepsim greșelile. Absentând nu pedepsim pe nimeni decât pe noi înșine.
     • +2 (2 voturi)    
      Alternativa Dreapta e foarte tentant (Joi, 10 septembrie 2020, 16:51)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

      Stiu cateva persoane din AD care-s extrem de valoroase si convingatoare. Asa este.
     • +1 (1 vot)    
      PMP (Joi, 10 septembrie 2020, 17:26)

      Jude [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

      PMP contine membrii din UNPR
      A luat Basescu cat mai multi membri UNPR dupa ce si-a frant gatul izmenarul de Oprea.
      Asa ca aia cu siguranta nu sunt de dreapta.
      De fapt notiunea , politica, filozofia...s.a.m.d de dreapta nu prea exista in RO.
      Exista la un moment dat prin PNTCD cand traia Corneliu Coposu ca astia de la PNL erau doar niste Securisti vopsiti (Catarama, Tariceanu, Campeanu...etc)
   • +2 (2 voturi)    
    Respect (Joi, 10 septembrie 2020, 12:07)

    Vaka [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

    M-ati uns la suflet cu ultima linie.

    Am stat ca prostii, cu orele, in ploaie si soare ca sa punem o stampila gandind ca face un bine celor de acasa....
 • +3 (3 voturi)    
  Birocratie si hartii fara numar (Joi, 10 septembrie 2020, 9:49)

  galeo [utilizator]

  Pentru a se acoperi unii de hartii si scapa astfel de responsabilitate, justificand astfel posturile lor si salariile uriase.
 • +2 (4 voturi)    
  Un act normativ dat la misto (Joi, 10 septembrie 2020, 11:25)

  JohnyM [utilizator]

  in ideea de a pasa raspunderea la unitatile scolare.In scoli e un haos total cu 4 zile inainte nu stiu cum isi vor desfasura activitatea.
 • 0 (0 voturi)    
  din doua una (Joi, 10 septembrie 2020, 18:43)

  Dedalus [utilizator]

  Pai daca se iau masuri de izolare pentru coronavirus , extrem de contagios, de ce e nevoie de adeverinta pentru lipsa altor afectiuni mai putin contagioase?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by