Ministerul Sănătății vrea să îngreuneze sesizarea actelor de corupție din spitale, după ce nu a luat nicio măsură în cazul celor deja sesizate. Peste 12.700 de români au reclamat oficial în ultimii 2 ani că li s-au cerut bani în spitale

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 25 august 2020, 16:33 Actualitate | Sanatate


Mita
Foto: Pixabay.com
Peste 12.000 pacienți au sesizat oficial Ministerul Sănătății în legătură cu faptul că li s-au solicitat bani sau atenții în timpul internării în spitale românești în perioada 2017-2019. Ministerul Sănătății nu a luat nicio măsură în urma acestor sesizări în tot acest timp. În schimb, a pregătit un proiect de modificare a mecanismului de feedback al pacienților, prin intermediul căruia au fost transmise sesizările, care "va îngreuna considerabil și va complica inutil demersurile pacienților de sesizare a actelor de corupție din spitalele publice", atrage atenția Observatorul Român de Sănătate.

Info pe scurt:


 • 12.773 de pacienți au sesizat Ministerul Sănătății, prin mecanismul de feedback, în legătură cu faptul că li s-au solicitat bani sau atenții în timpul internării, în perioada 2017-2019.
 • Ministerul Sănătății nu a luat nicio măsură în cazul celor 12.773 de sesizări oficiale cu privire la acte de corupție din spitale, depuse în perioada 2017-2019.
 • 17 cazuri de corupție la nivel înalt în sistemul medical românesc au primit condamnări definitive sau sunt în curs de cercetare în ultimii 2 ani.
 • Mecanismul de feedback al pacienților, prin SMS și formular web, a fost introdus în anul 2016, în timpul mandatului de ministru al Sănătății al lui Vlad Voiculescu.
 • 3 din 5 spitale din România au sub 5% chestionare de feedback completate raportat la numărul de externări, iar unul din 5 spitale are zero chestionare completate, a arătat un raport al Observatorului Român de Sănătate, publicat pe data de 8 iulie.
 • Observatorul Român de Sănătate cerea, la momentul publicării raportului, îmbunătățirea mecanismului. O lună și jumătate mai târziu, Ministerul Sănătății vrea să îl complice.Pas cu pas: Cum vrea Ministerul Sănătății să complice sesizarea corupției din spitale


Ministerul Sănătății a publicat recent un proiect de modificare a mecanismului electronic prin care pacienții români pot evalua activitatea spitalelor publice și pot sesiza situațiile de condiționare a actului medical sau de corupție din spitale. Această modificare va îngreuna considerabil și va complica inutil demersurile pacienților de sesizare a actelor de corupție din spitalele publice, atrage atenția Observatorul Român de Sănătate.

Proiectul de Ordin de ministru poate fi consultat pe site-ul Ministerului Sănătății, unde a fost postat în transparență decizională.


Modificarea-cheie din proiect:


În prezent, după externare, pacienții pot răspunde prin intermediul mecanismului de feedback, prin formular web sau SMS, la 10 întrebări, dintre care una legată de condiționarea actului medical. Dacă pacientul răspunde că i s-au cerut bani sau atenții din partea medicilor sau asistentelor, primește o nouă întrebare: "Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?".

În cazul în care răspunsul este "DA", Compartimentul de integritate al Ministerului Sănătății are obligația legală de a intra în legătură cu pacientul pentru a clarifica speţa şi, după caz, de a sesiza autorităţile abilitate.

Ministerul Sănătății dorește să complice procesul de sesizare a potențialului act de corupție prin introducerea mai multor pași birocratici "inutili", subliniază Observatorul Român de Sănătate. În noua formulare, pacienții care deja au sesizat prin formular un act de corupție vor fi rugați să trimită o nouă sesizare pe adresa de email folosită de Ministerul Sănătății pentru comunicarea cu mass-media: presa@ms.ro. Alternativ, pacientul va fi direcționat către autoritățile abilitate, fără niciun alt sprijin.

Observatorul Român de Sănătate arată că a depus oficial o avertizare cu privire la modificarea Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1501/2016. "Prin promovarea acestei modificări, Ministerul Sănătății încearcă să scape de responsabilitatea legală de a gestiona sesizările de condiționare a actului medical."

Forma actuală a mecanismului de feedback trebuie menținută, alături de introducerea obligativității de raportare trimestrială a evidenței statistice a transmiterii sesizărilor de către minister către autoritățile competente, subliniază reprezentanții Observatorului Român de Sănătate.


Ministerul Sănătății nu a luat nicio măsură în cazul celor 12.773 de sesizări cu privire la acte de corupție din spitale


Observatorul Român de Sănătate a solicitat Ministerului Sănătății informații cu privire la acțiunile inițiate ca urmare a celor 12.773 posibile cazuri de corupție semnalate de paciențiîntre 2017 și 2019. Aceste sesizări "se supun", conform răspunsului oficial oferit de Ministerul Sănătății, "principiilor anonimatului, orice altă abordare a acestei activități fiind expusă riscului de pierdere a anonimatului pacientului".
Solicitări similare privind aceste posibile cazuri de corupție au fost trimise și către autoritățile de anchetă. Răspunsurile instituțiilor au fost următoarele:
 • Direcția Generală Anticorupție: "Nu am primit în mod direct din partea Ministerului Sănătății sesizări de această natură.""
 • Direcția Națională Anticorupție: "Nu există criteriu statistic de gestionare a sesizărilor în funcție de persoanele sau instituțiile care le formulează."
 • Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism: "Existența unei plângeri sau denunț pe rolul organelor de urmărire penală, precum și datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice."
 • Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție: "Infracțiunile având ca element material acțiunea de solicitare/pretindere de bani sau atenții de către personalul medical pacienților nu sunt desfășurate statistic distinct după calitatea de 'medic' sau 'personal medical'."

Cum motivează Ministerul Sănătății modificarea pe care o pregătește: invocă protecția datelor


"Principiile protecției datelor ar trebui să se aplice oricărei informații referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă." Astfel motivează Ministerul Sănătății intenția de a modifica modul în care funcționează formularul de feedback de la pacienți.

"Pe de altă parte, Anexa 1 a Ordinului nr. 1501/2016 privind aprobareaimplementării mecanismului de feedback al pacientului, menţionează ȋn Notă următoarele: 'Nota: În cazul în care pacientul răspunde DA la întrebarea nr. 10, Compartimentul de integritate va fi notificat de Platforma informatică securizată a mecanismului de feedback al pacientului şi va intra în legătură cu pacientul pentru a clarifica speţa şi, după caz, va sesiza autorităţile abilitate.' ", se arată în referatul de aprobare a proiectului de Ordin de ministru.

"În acest context, această Notă, prin menţiunea referitoare la obligația contactării pacientului, expune la riscul de pierdere a anonimatului pacientului care dorește să semnaleze anumite aspecte referitoare la sistemul de sănătate şi implicit, la riscul de ȋncălcare a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679", arată instituția condusă de Nelu Tătaru.


Corupția din sistemul medical românesc între 2018 și 2020: manageri de spital, șefi din CNAS, medici și asistenți condamnați sau cercetați


În ultimii 2 ani au fost condamnați definitiv pentru acte de corupție 4 manageri de spital, 3 persoane aflate la conducerea unor direcții de spital, un medic și un asistent medical.

Tot în ultimii 2 ani au fost trimiși în judecată pentru acte de corupție un președinte și un director general adjunct al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, 5 funcționari de rang înalt ai Casei de Asigurări de Sănătate A Municipiului București, 3 manageri de spital, 15 medici și 3 asistenți medicali.

În anul 2019, prin Telverde anticorupție (0800.806.806) al Direcției Generale Anticorupție, o linie telefonică dedicată sesizării actelor de corupție dar separată de mecanismul de feedback al pacientului, au fost primite 39 de sesizări cu privire la posibile fapte de corupție săvârșite de personal medical.

Observatorul Român de Sănătate este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Președintele Observatorului Român de Sănătate este Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică. Echipa completă a Observatorului Român de Sănătate aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9814 vizualizari

 • +21 (29 voturi)    
  Ambele variante sunt pierzatoare si s-a demonstrat (Marţi, 25 august 2020, 16:49)

  Boham [utilizator]

  prima varianta: reclami spaga si esti contactat de...o secretara din minister. si ce rezolvi? ii explici aleia ca ti s-a cerut spaga de catre Branisteanu !

  ea nu poate face nimic pt tine, te invita sa te adresezi parchetului.

  corect ar fi fost ca ministerul sa puna la dispozitie un formular online care sa ajunga la cei care pot investiga si face ceva: Colegiul Medicilor

  de fapt si Colegiul Medicilor e tot o institutie corupta.

  adevarul e ca singura solutie e procuratura deci ministerul justitiei trebuie sa puna la dispozitie un formular online pt SPAGA
  • +9 (9 voturi)    
   De ce nu ar ajunge formularul direct la DNA? (Marţi, 25 august 2020, 17:28)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Se poate completa pe site-ul MS, dar, daca ai bifat o casuta gen "mi s-a cerut spaga", sa fie redirectionat catre DNA sau o alta structura abilitata sa investigheze astfel de cazuri.
   Este evident ca nimeni de la MS nu poate investiga acte de coruptie, nu este de competenta lor.
  • +6 (8 voturi)    
   Nu crezi (Marţi, 25 august 2020, 18:56)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Ca e mai simplu decat toate acestea sa se puna la dispozitie de catre minister direct un formular de plata prin PayPal sau Bitcoin?!?
  • -2 (4 voturi)    
   Un articol răutăcios. (Miercuri, 26 august 2020, 8:17)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Nu are Ministerul Sănătăţii nici-o treabă cu faptul că se dă şpagă.Dacă se vrea limitarea fenomenului trebuie făcută o campania ca oamenii să nu mai dea şpagă şi dacă sunt nevoiţi să dea,să ştie unde să se aderseze.Oricum,nu la Ministerul Sănătăţii.De multe ori se dă şpagă din prostia oamenilor,nu că-i cere medicul.Ca la popă,se duce cu ploconul să se pună bine cu Dumnezeu!Aşa şi la medic,moare fericit că ia primit doctorul şpaga,vcă,dacă nu i-o primea,aoleu,este de rău,mor !!
 • +14 (18 voturi)    
  Institutiile Romaniei (Marţi, 25 august 2020, 16:51)

  NoFive [utilizator]

  ANAF a fost mai rapid. Daca vrei sa faci o sesizare sau o reclamatie pe site-ul lor, e timp pierdut, nu se poate, iar daca suni la linia verde nu raspunde nimeni.
 • +11 (13 voturi)    
  hot la hot nu scoate ochii (Marţi, 25 august 2020, 17:05)

  DrNRazvan [utilizator]

  Pai la Minister nu sunt corupti? Voi cum credeti ca si-au obtinut functiile? (adevarat, unii sau unele cu fundul, altii cu bani). In orice caz, in Ro daca ai bani scapi, daca nu, cum ti-o fi norocul. Intri in spital cu o boala si pleci cu 3.
  Lasand gluma la o parte e f grava problema cu spaga in spitale. Asistentele, infirmierele si doctorii in loc sa fie atenti la cum trateaza pacientul, sunt cu ochii la cat "mi-a dat", nu au nici un fel de cult al responsabilitatii, al eticii profesionale. Asta s-a pierdut, si asta ascund sub pres lasii si criminalii din Ministerul Sanatatii.
 • +8 (10 voturi)    
  USL traieste? (Marţi, 25 august 2020, 17:27)

  gugurila [utilizator]

  Ar trebui bagata categorie noua de stiri in care sa fie bagati la un loc pesedeii cu peneleii.
 • +9 (9 voturi)    
  balarii (Marţi, 25 august 2020, 17:46)

  liviu_ [utilizator]

  spaga nu poate sa fie dovedita DUPA ce a fost data!
  inregistrarile nu prea-s proba etc etc

  singura sansa e sa reclami la procuratura ca sa organizeze flagrant!
  ORICE altceva e doar o modalitate de a ne facem ca muncim sau (in cel mai buncaz) de a organiza o statistica "procentul de medici care a cerut spaga"

  pentru a se rezolva problema coruptiei in spitale trebuie pur si simplu facute flagrante aleator prin spitale de catre procurori!

  si mai trebuie interzisa placa : "nu avem aici RMS, dar la clinica X ..... Nu uitati sa mentionati ca v-a trimis doctorul xulescu!"

  se poate rezolva problema spagii in spitale ( e mult mai usor de rezolvat decat problema coruptiei la nivel inalt) dar NU SE VREA !!!
  va dati seama daca nu s-ar mai cere spaga in spitale?! atunci - doamne fereste - le vin oamenilor idei gen sa nu mai fie coruptie in romanica!
 • +5 (7 voturi)    
  Legile nu se aplica si nici nu se respecta..Grav! (Marţi, 25 august 2020, 17:47)

  Entiu [utilizator]

  Militez ca actuala clasa politica trebuie sa dispara impreuna cu acest sistem politic marsav, care nu interactioneaza cu oamneii, care ocroteste si incurajeaza coruptia, nepotismul si dezbinarea.
  Ajungem atat de des sa ni se para normala starea de rau, incat nu mai stim ce inseamna starea de bine, ba chiar o tratam ca pe o stare anormala, ireala, trecatoare.
  Suntem multi care ne-am pierdut increderea, linistea, bucuria, certitudinea, energia, etc.
 • +7 (7 voturi)    
  metehne vechi (Marţi, 25 august 2020, 17:51)

  EllenaS [utilizator]

  Medici care nu primesc plic există, dar nu sunt priviți cu simpatie de colegii de breaslă. Eu aș face campanie mediatică cu aceștia pentru a-i descuraja pe cei care condiționează actul medical. Ca să-i prinzi pe aceștia din urmă, trebuie să le întinzi curse, exact ca la șobolani. Acest lucru nu poate fi făcut decât de instituții specializate și îndreptățite să organizeze flagrant. Medicii dăruiți cu har de Dumnezeu nu primesc și nu vor primi niciodată plicul.
 • +3 (5 voturi)    
  Telefoanele nu functioneaza!!!!!!!!!!!!!! (Marţi, 25 august 2020, 17:53)

  Entiu [utilizator]

  Am uitat!
  Telefoanele paraca nu ar fi....nu raspunde nimeni, nu functioneaza!!!
  Pentru ce mai au institutiile statului telefoane?!
 • +2 (8 voturi)    
  ce treaba are Ministarul Sanatatii? (Marţi, 25 august 2020, 17:58)

  comentacu [utilizator]

  De ce nu este Ministerul de Interne principalul destinatar al acestor sesizari?
 • -1 (9 voturi)    
  Guvernul PNL ne apără (Marţi, 25 august 2020, 18:13)

  marie-cu-palarie [utilizator]

  Să fim recunoscători guvernului PNL că ne apără de corupție prin reducerea la tăcere a tuturor celor care ar vrea să reclame corupția.

  Nu există reclamații = nu există corupție. Simplu.

  Miza este prevenirea unui val de plângeri ca urmare a genocidului comis de #MediciiEroi în spitalele patriei cu ocazia virusului chinezesc - la adăpostul căruia medicii comit orori după orori. Și, bineînțeles, nimănui nu-i pasă.
 • +5 (9 voturi)    
  De ce nu raspunde nimeni? (Marţi, 25 august 2020, 18:21)

  Doru1963 [utilizator]

  "Ministerul Sănătății nu a luat nicio măsură în cazul celor 12.773 de sesizări oficiale cu privire la acte de corupție din spitale, depuse în perioada 2017-2019."
  '

  Domnii ziaristi, va rog, cand il mai prindeti pe d-nu ministru al sanataiti, in loc de "dintii de fierastrau" si mama Omida, as vrea sa aud intrebari si raspnusuri concrete:

  Raspunde cineva pentru lipsa de masuri?

  Angajatii din ministere primesc bonusuri si mariri in continuare?

  Unde exact s-au impotmpolit anchetele?

  Angajatii sunt oare incompetenti sau nu fac fata la volumul de munca?
 • +4 (6 voturi)    
  O tara ca afara sau Europeana! (Marţi, 25 august 2020, 19:01)

  Dinu-I [utilizator]

  Asta promit toti politicienii (fara exceptie) cand nu sunt la putere ! Si romanii voteaza. Dupa ce vin la putere gasesc o mie (sau un milion) de motive sa nu-si tina promisiunea.

  Rezultatul este cel ce se vede cu ochiul liber !
  • +1 (1 vot)    
   Trebuie să schimbăm oamenii. (Miercuri, 26 august 2020, 8:23)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Dinu-I

   Să nu dea nimeni şpagă să vedem ce se întâmplă.De multe ori,insistenţa unora de a da şpagă este mai păguboasă decât spaga luată de medic.Încearcă să-i spui unuia care insistă să dea şpagă,să nu dea.Să vezi ce replici acide primeşti şi priviri tăioase!
 • +1 (5 voturi)    
  Solutia rapida si eficienta (Marţi, 25 august 2020, 19:13)

  Mihai Panet [anonim]

  Ministerul Sanatatii roaga Justitia sa-i deschida parchet pe pobleme medicale si de administratie in sanatate. Scot din schema si Consiliul Medicilor pentru ca un parchet medical va avea propriii experti care nu lucreaza in sistemul medical. Un fel de DNA medical.
 • 0 (8 voturi)    
  tara.... (Marţi, 25 august 2020, 19:47)

  asada [utilizator]

  .....piere si baba se piaptana !!! Treaba care a rancezit si este servita ca prospatura !!!! Si uite asa de problema este vinovat guvernul din 2020 si ministerul sanatatii ,care in aceast perioada numai de asta nu se ocupa !!!Hai sa intrebam guvernele PSD-ALDE-UDMR de ce nu sau ocupat de reclamatiile 2017-2019 !! Miroase a manipulare de la o posta !!!!
 • +3 (5 voturi)    
  Genocid (Marţi, 25 august 2020, 21:40)

  MTG [utilizator]

  Genocid este denumirea fenomenului.

  De la dezinfectanti (Hexipharma cineva?) la nozocomiale, acum la covid.

  Malpraxisurile de la stat si privat bagate sub pres de politie, IML cu directorul Curca si medicul Capatana, zeci, poate sute de mii de oameni morti cu zile pe an, familii distruse.

  Asta e Romanica 2020.

  Vb din experienta, mi-au omorat sotia.

  Doamne fa dreptate dupa legile Tale!
 • +1 (3 voturi)    
  statul roman favorizeaza mereu hotia (Marţi, 25 august 2020, 22:34)

  NOTORIOUS [utilizator]

  nu se face mai nimic in interesul cetateanului de rand, tot hotii sunt privilegiati
 • +3 (3 voturi)    
  Solutia este educatia pacientului (Marţi, 25 august 2020, 22:54)

  CristianG [utilizator]

  E destul de aiurea sa blochezi DNA pentru spagi de 50 RON, cand in Romania se fura miliarde.

  Iti cere doctorul spaga, mergi la alt doctor. Si dupa ce te muti la un doctor care nu ia spaga, ii faci reclama. Spagarul sare din schema in cateva luni.
  • 0 (2 voturi)    
   Ai dreptate. (Miercuri, 26 august 2020, 8:26)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui CristianG

   Să+ţi spun o poveste cu un doctor care nu a vrut să ia şpaga.Ia spus individul,individa,d-le doctor,asta înseamnă că nu mai am mult de trăit?
   • +1 (1 vot)    
    Pai si nu i-a explicat? (Vineri, 28 august 2020, 7:33)

    CristianG [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    ? Asta nu e motiv sa nu mai iei spaga.
 • +1 (1 vot)    
  PNL/PSD=Aceesi MIZERIE !!! (Miercuri, 26 august 2020, 18:29)

  Olyx [utilizator]

  Iata ca a venit ( destul de repede) timpul sa pun semnul egalitatii intre politicienii din aceste partide. Cel putin din acest punct de vedere...Si altele...
 • 0 (2 voturi)    
  Si in cazul in care medicul... (Miercuri, 26 august 2020, 18:35)

  Olyx [utilizator]

  NU A CODITIONAT ACTUL MEDICAL insa ASTEAPTA SPAGA de la pacient pentru ca asa a fost obisnuit, pentru ca i se pare NORMAL (!) sa i se dea (SPAGA), pentru ca tot salonul STIE ca primeste (!) si stiu cu totii TARIFUL medicului respectiv, in cazul asta poate fi acuzat medicul de primire de foloase necuvenite ? Sau suma de bani primita de medic reprezinta o "donatie" ?!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by