Strigăt de disperare al pacienților: Euthyrox tot nu se găsește, trăim o criză fără sfârșit. Suntem singura țară care are probleme cu acest medicament

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 20 august 2020, 8:51 Actualitate | Sanatate


Rozalina Lapadatu
Foto: AGERPRES
​Euthyrox, un medicament vital pentru 500 de mii de pacienți români cu afecțiuni tiroidiene, care costă doar 10 lei cutia, este în continuare de negăsit în farmaciile din România, la 7 luni de la izbucnirea crizei, afirmă Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune: "Trăim o criză fără de sfârșit. Să vă mai spun că suntem singura țară din Europa care are probleme cu acest medicament?"

"Aștept cu nerăbdare concluziile anchetelor inițiate de către Ministerul Sănătății. Oamenii sunt disperați și ne recomandă să facem plângere la DNA. Au trecut 7 luni și tot nu avem o rezolvare în criza Euthyrox. Să vă mai spun că suntem singura țară din Europa care are probleme cu acest medicament?", afirmă Rozalina Lăpădatu.

Rozalina Lăpădatu prezintă și un mesaj al unui pacient care nu își găsește medicamentele, subliniind însă că "nu comentez partea cu exportul, nu avem nicio dovadă că Euthyrox se exportă": "Vă rog în numele consumatorilor de Euthyrox, care în farmaciile din Craiova se găsește doar întâmplător și când vine, vine în cantități foarte-foarte mici. Eu am scris și intervenit peste tot.Toate promisiunile sunt că se rezolvă. Cred ca singura soluție este o plângere la DNA. Am înțeles că se produce în Germania, se importă ,se subvenționează, după care pleacă la export. Cred că sunt interese foarte-foarte mari, pentru că pe piața externă prețul este mare. Cred că în situația lui mai sunt și alte medicamente, care se importă, se subvenționează după care pleacă la export. Eu locuiesc în Craiova și aproape este imposibil să-l găsesc și când îl găsesc mi se dă câte o folie, eventual de 25 unități. Cu respect eu vă mulțumesc, în speranța că situația se va rezolva ..."

HotNews.ro a arătat, într-un amplu material publicat în urmă cu două săptămâni, că a trecut mai bine de o jumătate de an de când Euthyrox, un medicament vital pentru 500 de mii de pacienți români cu afecțiuni tiroidiene, care costă doar 10 lei cutia, este greu sau imposibil de găsit în farmacii. În plină pandemie de coronavirus, Euthyrox a reușit "performanța" să devină cel mai căutat medicament din România. În timp ce pacienții și rudele lor caută în continuare soluții disperate pe cont propriu, ajungând să cumpere medicamentul de pe piața neagră chiar și la preț de 10 ori mai mare, potrivit asociațiilor de pacienți, autoritățile par să nu aibă încă nicio soluție.


Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentului își pasează cartoful fierbinte


Aproximativ 500 de mii de români suferă de afecțiuni tiroidiene, arată datele puse la dispoziția HotNews.ro de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. Mulți dintre ei caută cu disperare, de peste o jumătate de an, Euthyrox. Criza de Euthyrox din România a început să se facă simțită la începutul anului, în luna ianuarie. Nu pentru toți pacienții de la început, deoarece unii dintre ei primesc rețete pentru 3 luni și își cumpără medicamentele în avans. Oricum, în februarie-martie, o mare parte dintre ei au început să resimtă din plin criza.

Euthyrox este un medicament esențial în tratarea pacienților cu afecțiuni tiroidiene, în patologia gușii benigne sau maligne a adultului, în completarea deficitelor de substituție cu hormoni tiroidieni, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parțiale ale tiroidei (tiroidectomie), la pacienții cu cancer tiroidian. Levotiroxina sodică, substanţa activă din Euthyrox, este un hormon tiroidian de sinteză utilizat în tratamentul afecţiunilor glandei tiroide. Are un efect similar cu cel al hormonilor naturali.

Pe site-ul oficial creat special de Ministerul Sănătății pentru ca pacienții să semnaleze lipsa medicamentelor - medicamentelipsa.ms.ro - curg zilnic reclamațiile că Euthyrox este de negăsit.
Ministerul Sănătății evită răspunsurile pe acest subiect, iar acum mai bine de 4 luni, într-una dintre rarele ocazii în care a comunicat pe această temă, anunțase chiar că problema este ca și rezolvată.

HotNews.ro a solicitat acum peste o lună, pe data de 15 iulie, Ministerului Sănătății clarificări privind criza de Euthyrox din România, întinsă pe aproape 7 luni - ce măsuri s-au luat și cînd este așteptată o rezolvare. Răspunsul Ministerului Sănătății nu a venit. După 3 săptămâni de așteptare, Ministerul Sănătății a comunicat HotNews.ro că a direcționat întrebările către Agenția Națională a Medicamentului, care ar urma să ne ofere un răspuns.

HotNews.ro a transmis însă aceleași întrebări, pe 15 iulie și Agenției Naționale a Medicamentului. Aceasta a răspuns doar la una dintre cele 4 întrebări formulare, motivând că celelalte 3 nu sunt de competența sa.

De asemenea, HotNews.ro a încercat, fără succes, să ia legătura cu Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății responsabil de politica medicamentului, pentru a afla ce planuri au autoritățile pentru a rezolva criza de Euthyrox. Niciun răspuns.


Un singur furnizor de Euthyrox rămas pe piața din România. Ceilalți s-au retras


Una dintre cheile problemei: pe piața din România mai există, în acest moment, un singur furnizor de Euthyrox - filiala din România a companiei farma Merck. În total au fost 4, dar 3 dintre ei s-au retras. Așa se face că tot greul a rămas pe unul singur, care ar trebui, practic, să acopere întreaga cantitate necesară pe piața din România, care era acoperită, anterior, de 4 furnizori. Dacă în străinătate sunt 5 sau 6 furnizori și nu există probleme, la noi este unul singur. Medicamente cu sincope de aprovizionare mai sunt în România, dar, din fericire, în cazul lor există câțiva furnizori. Atunci când unul dintre ei nu aduce medicamentul, îl aduce celalălat. În cazul Euthyrox, responsabilitatea a rămas în sarcina unui singur furnizor.

În plus, datele făcute publice de autorități (Agenția Națională a Medicamentului) arată că consumul de Euthyrox a crescut brusc în perioada ianuarie-februarie 2020 "cu până la 50% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut". O creștere bruscă pentru care autoritățile nu au deocamdată nicio explicație, având în vedere faptul că este vorba despre o boală cronică, nu despre o afecțiune acută sau o boală contagioasă, iar o astfel de creștere în cazul unei boli cronice într-un timp scurt este complet neobișnuită. Mai ales că în prospectul Euthyrox nu a a fost introdusă nicio altă indicație nouă, ci el se adresează acelorași pacienți - cei cu hipotiroidism.

"O altă întrebare este de ce se caută o singură marcă? Și nu este singurul medicament în cazul căruia se întâmplă acest lucru. În România, prescripția este pe moleculă (Levotiroxină - n.red.). Și ar trebui să existe 5-6 mărci și să îl cumpere pe cel pe care îl găsește în farmacie, eventual cel pe care coplata este cât mai mică. Dar discuția este pe mărci. Pe rețeta compensată sau gratuită se trece numele substanței, nu al mărcii", a declarat, pentru HotNews.ro, o sursă din industria farma.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7007 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  aduci de afară, din UE (Joi, 20 august 2020, 9:10)

  MARIA- [utilizator]

  Ieșiți din țară, Bulgaria, Ungaria, nu contează, și în prima farmacie găsiți Euthyrox -e sfatul pe care mi l-au dat mai multe farmaciste.
  Funcționează!

  Totuși, nu înțeleg, dacă Ponta & PSD au limitat prețul la 10 lei cutia în timp ce costul de producție este de cam 21lei, de ce nu revin ăștialalți, PNL-ul, să corecteze această idioțenie? De atâtea luni!!!

  In Germ se eliberează Euthyrox cu rețetă din Ro.
  Sănătate!
  • +9 (9 voturi)    
   In Ungaria (Joi, 20 august 2020, 9:28)

   DrPepper [utilizator] i-a raspuns lui MARIA-

   tot cam 10 lei cutia este. Si se gaseste in orice farmacie. Eu de acolo aduc
  • +7 (7 voturi)    
   In Germania (Joi, 20 august 2020, 9:41)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui MARIA-

   nu se da cu reteta din Ro direct, dar se poate transcrie reteta de catre un medic German.
   Daca esti asigurat in Germania, este gratis.
   • +5 (5 voturi)    
    Și in RO e gratis (Joi, 20 august 2020, 10:08)

    LNS [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    cu prescripția medicului de familie.
   • +5 (5 voturi)    
    absolut sigur (Joi, 20 august 2020, 10:45)

    KayT [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    in Germania se pot lua medicamente cu retete din alte state UE, e lege in sensul asta. Eu am ridicat de multe ori cu retete eliberate in Cehia, chiar si scanate si trimise pe mail de medic.

    Si inca o veste buna: nici nu trebuie ridicate personal. Aici reglementarile nu sunt foarte clare, dar cu putin noroc... Oricum nu se verifica identitatea la farmacie.

    Costurile se platesc integral insa cu reteta straina. 13-18 euro, in functie de doza, am verificat acum.
   • +1 (1 vot)    
    nu chiar gratis (Joi, 20 august 2020, 20:11)

    brita [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    platesti 5 Euro pe cutia de 100 tablete daca esti asigurat la TK.
  • +4 (10 voturi)    
   Probabil clica PSDista din minister face (Joi, 20 august 2020, 10:02)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui MARIA-

   ce a facut mereu de 30 de ani incoace:

   1. Nu-i pasa nici cat negru sub unghie de oamenii pt care ar trebui sa lucreze
   2. Vin la munca gandindu-se ce spaga ar putea iesi din contractul X sau Y sau invidiind pe "sefu`" pt ce spaga a luat.
   3. Taraie targa si incurca cat pot apele ca Tataru/PNL sa pice de rau si PSD sa ia voturi de la fraieri.

   Votati altceva decat tot pe cei ce au fost in politica in ultimii 30 de ani!
 • +11 (11 voturi)    
  De ce nu sunteti in strada? (Joi, 20 august 2020, 9:31)

  eGerula [utilizator]

  De ce nu va luati micul dejun, pranzul si cina in fata guvernului? Ne-am tot invatat sa stam sa asteptam sa ne rezolve altcineva problemele, eventual sa se rezolve de la sine.
  Traim intr-o tara anormala si trebuie sa ne comportam ca atare.
 • -4 (14 voturi)    
  .-. (Joi, 20 august 2020, 9:43)

  vitan.sandu [utilizator]

  Vin alegerile! Votati pnl! O sa curga rauri de medicamente spre bolnavi!
  • +5 (13 voturi)    
   Problema este creată de PSD. (Joi, 20 august 2020, 10:03)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Și la câte legi dă PSD,cu majoritatea lejeră pe care o are,de ce nu dă o lege în acest sens?De fapt ar trebui să corecteze legea pe care tot ei au stricat-o.
   • +5 (9 voturi)    
    si intretinuta de PNL (Joi, 20 august 2020, 10:45)

    comentacu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    PNL e la butoane dar sunt prinsi cu alte smenuri. Mai putin sa rezolve problemele pacientilor cauzate de export paralel.
    E simplu, cum l-ai prins cu export paralel, cum ii ridici autorizatia de functionare a depozitului. La nivel de companie. Sigur, ar fi un soc sa auzi ca Farmexpert si-a pierdut licenta de distributie, de exemplu dar in secunda doi s-ar potoli si ceilalti, iar romanii ar avea acces la medicamentele necesare.
    • +6 (6 voturi)    
     exportul paralel (Joi, 20 august 2020, 11:33)

     t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

     Este din dpdv juridic un export. Iar blocarea oricarui export e interzisa in UE. Daca am incerca sa interzicem exportul paralel de medicamente am fi sanctionati de UE cu sume zdravene. Statul ar plati amenda, iar firmele exportatoare ar incasa mai departe profitul.
     Solutia nu e sa se interzica exportul paralel, ci sa faca acest export nerentabil.
     E suficient sa fie ridicat putin pretul, cat marja de profit sa nu mai merite. Bun, asta presupune o marire de pret, impopulara. Dar ar rezolva GARANTAT criza. Nu cred ca daca o cutie ar costa 30 de lei ar fi un capat de tara pentru cine are cu adevarat nevoie de Euthyrox.
 • +11 (11 voturi)    
  Statul roman nu da doi bani pe voi, fraierilor (Joi, 20 august 2020, 10:15)

  emil bobu [utilizator]

  N-ati inteles asta pana acum? In Romania sunteti complet singuri.

  Traiti, muriti, totul pe cont propriu, statul roman lucreaza numai pentru sine, e o gasca, o mafie.
 • +7 (7 voturi)    
  Nu pot intelege ce se intimpla de fapt (Joi, 20 august 2020, 10:30)

  Mihai Panet [anonim]

  La MS apar stocuri: https://ser.ms.ro/access/user

  Din pacate nu stiu sa citesc datele de acolo (nr. cutii?)

  In Polonia de ex. preturile sunt asemanatoare (cam 12 lei cutia de 100 pastile). Deci problema nu pare sa fie la pret.

  Intrebati si producatorul, cereti-i un punct de vedere.

  Problema poate fi undeva pe lantul de distributie, de la stocuri la farmacii, dar e ciudat. Minareala cu subventiile?
  • +5 (7 voturi)    
   nu pretul in farmacie e relevant (Joi, 20 august 2020, 11:37)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

   Ci pretul de import practicat de Agentia Medicamentului. Daca prin lege acesta trebuie sa fie maxim 10 lei, cel mai probabil nu se gasesc destui vanzatori la pretul asta, iar ce ajunge si e distribuit spre farmacii pleaca in parte la export (perfect legal).
   Poate in Polonia pretul de import e sa zicem 20 lei si e subventionat de stat, ajungand la 12 lei in farmacie.
   Solutii exista, dar solutiile deranjeaza lanturile de farmacii, detinute de politicieni, sau care subventioneaza politicienii.
 • +7 (7 voturi)    
  Este demult in afara (Joi, 20 august 2020, 10:42)

  comentacu [utilizator]

  Euthyrox-ul cuvenit Romaniei este demult vandut in tari straine prin export paralel. Ghinion.
 • +3 (3 voturi)    
  Contrabandistii ce pazesc? (Joi, 20 august 2020, 15:55)

  Sparafucile [utilizator]

  De ce nu fac o contrabanda masiva cu Euthyrox, care sa fie vindut apoi la preturi de specula?

  Caci un bolnav adevarat prefera sa-l ia la un pret de specula decit sa nu-l aiba deloc.

  Bine, sigur, nu asta-i solutia. Solutia ar fi ca Orban , ros de remuscari si coplesit de rusine, sa se puna pe treaba si sa rezolve situatia.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by