Moașa româncă, simbol al sistemului de sănătate din Marea Britanie, arată cât de putred este sistemul din țara sa natală: ”Nu, mulțumesc. Nu voi fi moașă în România”

de N.O.     HotNews.ro
Luni, 10 august 2020, 17:11 Actualitate | Sanatate


Claudia Anghel
Foto: NHS England
Claudia Anghel, moașa din România care a devenit simbol al Institutului Național Britanic de Sănătate, cu ocazia aniversării a 72 de ani de la înființarea sistemului de asistență medicală, nu numai că a reușit să ajungă în rând cu Regina Elizabeta a II-a și cu David Bowie, fiind fotografiată de același artist, Rankin, dar portretizează încă o dată un sistem de sănătate deficitar în țara pe care a lăsat-o în urmă, potrivit unui articol realizat de APNews.

Anghel lucrează ca moașă în Marea Britanie din 2012.

Povestea sa de succes este una dintre cele a 600.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, dar totodată este un semnal cu privire deficiențele sistemului de sănătate din țara sa natală și despre perspectivele sumbre pentru ea și familia ei dacă nu ar fi plecat din România.

România, o țară sărăcită după zeci de ani de comunism, perioadă în care a fost condusă cu pumn de fier de Nicolae Ceaușescu, s-a alăturat Uniunii Europene în 2007, amintește APNews.

Mișcarea a deschis pentru cei 19 milioane de locuitori noi șanse de muncă.

Până în 2013, peste 14.000 de doctori români lucrau în străinătate, aproximativ 26% din numărul total de medici ai țării.

Până în 2016, statisticile oficiale arată că 44.000 de cadre medicale au plecat în Europa de vest, iar în acest moment cifra a ajuns la 60.000.

Problemele care afectează sistemul de sănătate din România reflectă probleme generale - salarii mici, corupție, management prost și favoritism legat de conexiunile politice sau personale care pavează calea pentru avansare. Astfel, scrie APNews, nu contează experiența, meritul, calificarea, ci conexiunile.

Anghel a spus că în timp ce salariile mai mari din vest au influențat cu certitudine decizia sa de a emigra în Marea Britaie, nu acest criteriu a cântărit cel mai mult.

”Salariile fac diferența, dar pentru mine, mediul de muncă este cel care contează cel mai mult”, a spus Anghel într-un interviu video. ”Este respectul pentru cadrele medicale și respectul pentru pacient - respectul reciproc”. ”Nu emigrezi pentru că nu ai bani, emigrezi pentru a evita corupția”, a spus Anghel care lucrează la spitalul universitar Coventry din centrul Angliei.

”Sunt mici elemente ale corupției peste tot, dar în România este la un nivel cu totul diferit”.

Transparency International a listat România pe locul 70 din 180 de țări la criteriul cu privire la nivelurile de percepție a corupției. Guvernele anterioare au fost puternic criticate în special de Uniunea Europeană pentru eforturile de a slăbi independența justiției pentru a proteja politicienii care se confruntă cu acuzații de corupție.

APNews amintește că de-a lungul ultimilor ani, românii din toată țara au susținut mari proteste împotriva corupției guvernului, iar numirea Laurei Codruța Kovesi drept primul procuror public al Uniunii Europene a fost bine primită de mulți compatrioți, dar nu și de zeci de politicieni condamnați în timpul în care ea a fost la cârma DNA-ului.

Analistul Sorin Ioniță a spus că mii de doctori și asistente au plecat din sistemul public de sănătate din România în principal din cauză că se simțeau fără putere într-un ”sistem feudal” în care acoliți politici decid cine este promovat și cum sunt cheltuiește resursele medicale.

”Deși salariile au fost mărite destul de semnificativ în sistemul medical... nu a încetinit ritmul plecărilor prea mult”, a spus Ioniță, șeful think tank-ului Expert Forum.

Ioniță a spus că tinerii doctori în special ar putea fi frustrați din cauza că anumiți colegi mai puțin talentați au mai multe șanse de promovare din cauza conexiunilor politice.

”Cel care nu este un bun profesionit se alătură unui partid politic pentru a strânge sprijin și imediat devine ministru al sănătătății sau secretar de stat”, a spus Ioniță.

Oportunități mai bune și un loc de muncă corect au fost factorii cheie pentru Anghel.

”Nu m-aș întoarce să muncesc în România pentru că pot ce vreau aici”, a spus ea, glumind imaginându-se consilier pe probleme de moașe al premierului britanic Boris Johnson.

”În România, nu ai aripi ca aici, pentru a deveni orice vrei”.

”Cineva trebuie să schimbe sitemul pentru a face oamenii să rămână”, a adăugat Anghel. ”Regulile nu sunt aceleași pentru toți în România”.

Frustrările ei față de sistemul medical de sănătate din România au fost confirmate recent când tatăl său s-a îmbolnăvit și a avut nevoie de asistență medicalp în Călărași.

”Am fost privită de sus și tratată cu aroganță de cineva (din categoria cadrelor medicale) de a cărei asistență aveam nevoie”, a spus ea.

Înconjurată de felicitări de mulțumire în casa sa din Anglia, premii oficiale și mărturii despre excelența sa profesională, Anghel a menționat un alt motiv pentru care a emigrat.

”Am vrut să îi ofer fiului meu mai multe oportunități”, a spus ea.

Ar lua în considerare să se întoarcă în România, despre care spune că o iubește și o promovează atât cât poate.

”Aș vrea să se schimbe ceva în sistemul din România, dar sunt sigură că nu se va schimba”, a spus ea.

”Nu, mulțumesc. Nu voi fi moașă în România”.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16939 vizualizari

 • +42 (66 voturi)    
  dar asa este (Luni, 10 august 2020, 17:16)

  Anonym [utilizator]

  in orice sistem romanesc, ca e financiar, infrastructura, educational etc
  de ce credeti ca tara asta arata jegos in toate domeniile? pt ca promovam meritocratic? :)
  • 0 (34 voturi)    
   Nu NHS e modelul (Luni, 10 august 2020, 17:54)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui Anonym

   de urmat si nici sistemul politic din UK as zice. Daca ma uit la ce s-a intamplat in pandemie, sunt pe locul intai la numar de morti in Europa iar din randul cadrelor medicale si lucratorilor din urgenta au murit cu miile.
   Boris Johnson dorea sa aplice si el sistemul de "herd immunity" si-a renuntat doar dupa ce i s-au aratat proiectii cu sute de mii de morti si s-a imbolnavit si el. In plus nu stiu cate sanse va avea doamna dupa Brexit cunoscand de pe la prieteni apropiati ce atitudine au englezii de rand fata de est europeni.
   • -3 (17 voturi)    
    Toti autorii art. din APnews au nume romanești !! (Marţi, 11 august 2020, 3:32)

    Argon [utilizator] i-a raspuns lui Dianora

    Autorii articolului "Romanian midwife championed in Britain as homeland in crisis" din apnews.com despre moașa fotomodel Claudia Anghel sunt Vadim Girda și Andreea Alexandru care ii citează pe Sorin Ioniță și Laura Codruta Kovesi. Nu înțeleg care este mesajul transmis. Ura împotriva României. Altceva?!!
    • +6 (12 voturi)    
     Si comunisti facea la fel. (Marţi, 11 august 2020, 8:15)

     ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Argon

     Sau mergeau pe aceeasi idee ..."Dai in mine, dai in fabrici si uzine." se identificau cu tara....
     De unde ura pentru un sistem corupt este egala cu ura unei tari?
     • +3 (5 voturi)    
      Altul... Nu te-ai invatat cu astia? (Marţi, 11 august 2020, 15:26)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

      Asta i s-a dat, asta posteaza, doar nu vrei sa-si piarda argintii... Ca eu totusi sper ca, desi nu se vede, poate gandi. Ca daca nu si asta crede intr-adevar, e grav...
  • -24 (50 voturi)    
   Pentru că oameni ca d-na... (Luni, 10 august 2020, 18:49)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Anonym

   ...preferă să plece fiindcă e mai comod așa, în loc să încerce să schimbe ceva.
   • +9 (31 voturi)    
    România (Luni, 10 august 2020, 19:36)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    O țară fără viitor.
   • +15 (29 voturi)    
    ce sa schimbe nene? (Luni, 10 august 2020, 20:15)

    strubex [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Un sistem condus de Nelu? Taticul valului cu doua cocoase? Faptul ca romanii sunt apreciati in afara demonstreaza ca problema este la conducatori.
    • -1 (7 voturi)    
     da, dar nelu (Marţi, 11 august 2020, 12:24)

     Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui strubex

     si cu arafat, si cu cercel, si cu ceilalti, sunt adulati de oameni, deci ne meritam sistemul.
   • +6 (24 voturi)    
    Schimbi (Luni, 10 august 2020, 20:45)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Acolo unde se doreste schimbare. Romanii ii voteaza pe comunisti de 30 de ani. Deni NU vor schimbare. Asa ca de ce sa iti mai bati capul? Te chinui sa salvezi un naufragiat care apoi iti trage un pumn sanatos in mecla si se arunca din nou in apa?!?!?
   • +10 (12 voturi)    
    Fals (Luni, 10 august 2020, 21:01)

    ex nihilo [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Te hrănești cu iluzii - dacă ai spus-o serios și nu la repezeală. Oameni, care nu doar au "încercat" să facă ceva - ca să schimbe lucrurile în țara asta - ci mult mai mult: și-au dat viața (dec '89 sau alții, morți pe la demonstrații, Mineriade) - și tot nu au reușit. (Nici măcar vărsându-și sângele - darămite întorcându-se din străinătate... De ce - nu au murit oare cei din '89 "destul de eficient?" Nu, nu asta e cauza, bineînțeles.

    Ci pentru că cei care s-au perindat pe la Putere, timp de 30 de ani, și-au urmărit interesele proprii - în detrimentul intereselor țării.

    (De aceea, conceptul de "patriot" - nu mai există … doar ca termen vorbit/ teoretic - nu și în fapt! Și încet-încet a fost înlocuit - dacă nu cu "trădător" măcar a fost înlocuit cu "individ corupt și egoist". Și dacă peste toate astea - respectivul Politician, nu e nici școlit - ajunge să fie tratat chiar că o nulitate..) până aici - despre patrioți.

    Pe de altă parte, ca să nu poți sesiza că..

    "DEȘI NU TOȚI românii par a fi corupți, totuși - TOȚI care înainte de candidatură păreau integri CÂND AJUNG *ACOLO* NU MAI SUNT ACEEAȘI. SE SCHIMBĂ"

    - să nu sesizezi deci acest aspect ți-ar trebui fie o lipsă totală de experiență în a-i cunoaște pe români, fie să fii extrem de superficial.

    Pe românește spus - "ceva acolo", îi CORUPE.
    Pe toți??

    (încă nu s-au perindat 1 milion pe la Putere ca să spunem: "unul la 1 milion se retrag din funcție - rămânând în Istorie că patrioți devotați..')


    De aceea - eu în locul româncei, nu m-aș mai întoarce niciodată în România.
    Pentru simplul motiv, că prezența ei - în Sistem - NU-I VA SCHIMBA pe cei care vor România să fie așa cum e ea acum.

    Concluzia:
    Ceea ce mai POATE schimba o țară - ajunsă, că România, la un grad așa de mare de corupție generalizată - se poate prin 2 moduri (sau 3, dar nici unul nu este "prin reîntoarcerea românilor plecați) ci al treilea ar fi.. dar la noi, nu e posibil: prin conștientizarea maselor. Însă cum la noi - pe de o parte, Românie "în d
   • +4 (4 voturi)    
    ! (Marţi, 11 august 2020, 8:31)

    chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Tu ce ai reusit pana acum sa schimbi ...in afara de propria lenjerie ?
   • +3 (3 voturi)    
    Solutia evidenta.. (Marţi, 11 august 2020, 13:37)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Sa plece toti oamenii cinstiti. Temporar. Dupa cativa ani, hotii si pomanagii vor ajunge sa se manance intre ei.
    Apoi putem sa ne intoarcem.
  • +16 (22 voturi)    
   Sa multumim lui Iliescu si clica pt PSDizarea RO (Luni, 10 august 2020, 19:08)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Anonym

   Ei au dat tonul si au imprimat cursul societatii dupa dec`89 si am ajuns sa fim condusi de corupti si incompetenti cu salarii exagerate si tot felul de pensii si privilegii nemeritate.
  • 0 (0 voturi)    
   pt ca deliberat se lucreaza (Marţi, 11 august 2020, 14:08)

   TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Anonym

   La asta..ca vorbim de mass media , universitati sau politic si banci tot ce se putea face a fost premeditat tras pe linie moarta..
 • -37 (55 voturi)    
  articol (Luni, 10 august 2020, 17:19)

  nimrod [utilizator]

  Asa, si? Care-i problema?
  • +7 (17 voturi)    
   incepand cu acest comentariu (Luni, 10 august 2020, 17:57)

   cristi_an [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   pana la un gunoi aruncat pe marginea strazii...
  • +16 (26 voturi)    
   Problema sunt toti cei ca tine (Luni, 10 august 2020, 18:00)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   care au citit acest articol si nu au inteles,sau nu au vrut sa inteleaga nimic.
  • +2 (12 voturi)    
   Nici una (Luni, 10 august 2020, 18:05)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   Atat timp cat nici nu contribui si nici nu ai nevoie de acel sistem medical.
   • -1 (7 voturi)    
    sistem (Luni, 10 august 2020, 21:13)

    nimrod [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    Ba dimpotriva, contribui si imi trebuie. Ideea e ca pentru unele categorii din sistem s-a cam schimbat calimera dupa Revolutie si pentru unii e greu de suportat noul sistem de valori in care esti doar ceea ce te hraneste... Povestea e lunga.
  • +12 (20 voturi)    
   Ce-ai facut cu mintea? Unde ti-ai pierdut-o? (Luni, 10 august 2020, 18:08)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   Sa poate nu ai avut de loc... Daca articolul spune clar ca problema (mai bine zis problemele) sunt CORUPTIA si NEPROMOVAREA PE BAZA DE MERIT, tu mai intrebi care e problema? Oare la ce iti folosesti capul? Numai la mancare si respiratie?
   • -1 (1 vot)    
    ! (Marţi, 11 august 2020, 8:34)

    chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Pentru unii capul are rol de dop.
    Altfel le-ar ploua in gat.
  • +11 (17 voturi)    
   :)) (Luni, 10 august 2020, 18:27)

   Philipe [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   Ești ceva lipitoare de prin sistem?
   • 0 (8 voturi)    
    sistem (Luni, 10 august 2020, 21:02)

    nimrod [utilizator] i-a raspuns lui Philipe

    Mai e unu' care a spus acu' vreo cateva saptamani ca din cauza mea s-a ruinat sistemul de pensii din Romania. La mai mare...
  • +14 (20 voturi)    
   Simplu (Luni, 10 august 2020, 18:45)

   CapitanulPanait [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   Interneaza-te cu vreo afectiune si vei afla direct, fara intermediari care e problema.
 • -12 (36 voturi)    
  vad ca e (Luni, 10 august 2020, 17:54)

  codrean [utilizator]

  tipic pentru multi de-ai nostri : merg la bani mai multi si arunca cu gunoi in locul de unde au plecat. Justificarea oportunismului . Nu-i bine/perfect la noi ? De acord dar tu ce-ai facut sa fie mai bine ?
  Ce simplu-i pentru unii : isi iau satra si se muta !?
  Despre "analizele" lui Ionita, ce sa zic ? Chiar se pricepe la toate ?
  • 0 (2 voturi)    
   Dar tu ce ai facut? (Marţi, 11 august 2020, 15:30)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   De ce nu e dar bine in Romania daca tu lucrezi de zor ca sa faci sa fie bine? A, ca nu esti in stare nici tu!
 • -7 (33 voturi)    
  Articolul e perfect pt Sputnik si RT (Luni, 10 august 2020, 17:59)

  animatron [utilizator]

  "In Romania e coruptie, in Romania nu sunt destui medici, spitalele au probleme, romanii pleaca din tara si nu se mai intorc", etc.

  Indirect, ideea e ca Romania ca membra UE nu conteaza si nu are viitor, deci e totusi mai bine fara UE, ca UK dupa Brexit, uite moasa-romanca ce bine se simte post-Brexit !

  Postacii lui Putin isi pot lua zi libera, presa romaneasca lucreaza pentru ei.

  Informatie exceptionala, aia ca Romania nu a rezolvat ce n-a rezolvat nici Germania, nici UK, nici alte tari din UE, coruptia.

  Spre deosebire de majoritatea tarilor din UE, Romania a evoluat enorm pe chestiunea asta, e mult mai putina coruptie, la orice nivel, fata de haosul anilor '90 si "epoca Nastase" din 2000.

  Pentru ca Romania a creat un DNA (multumesc presedintelui Basescu), pt ca e singura tara din UE care a bagat la puscarie pe banda rulanta VIP-uri, miliardari, patroni de presa, ministri, primari, sefi de vami, politisti si magistrati.

  Progresele si rezultatele au fost atat de mari incat UE nu a gasit altceva mai bun ca procuror sef al Europei decat romanca Codruta Kovesi.

  Peste tot pe planeta exista oameni care isi urasc tarile, neamul, orasul natal, familia, limba materna, cultura si educatia copilariei, etc.

  Romania nu face exceptie, are si ea parte de insulte, acuzatii, batjocoriri si sarcasme venite chiar de la cei care au crescut si s-au format aici inainte de a pleca spre locuri unde "iarba e mai verde" si "se fac mai multi bani".

  Nu stiu care sunt oportunitatile de cariera pentru o moasa in Romania, aparent dna din articol e convinsa ca nu putea ajunge "ce vrea" (de ex. moasa lui Firea).

  Ii admir pe cei care vad ce probleme are o tara, un popor, un guvern, un oras, un prieten si cauta solutii, ofera sfaturi bune, utile, nu se multumesc sa ia totul in bataie de joc si mitocanii.

  Credeti ca sunt multi straini care respecta vreun roman ce-si insulta cu sadism tara sau neamul (si implicit pe ai sai, ca e si el roman)? Nu, vor zambi si il vor dispretui!
  • -5 (17 voturi)    
   alio, stați liniștiți la locurile voastre (Luni, 10 august 2020, 20:38)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   femeia n-a zis că urăște România...ce faci matale îi diversiune securistă, părerea mea...doamna nu urăște România, doamna urăște ciolacii, fluturii, oprișenii, bădălăii, fălcile, buldogii, rîmbii,arafații, diicoții, secu-sri, etc...îți mai dau ex?...n-are rost, sigur ai înțeles, dăcît să vrei
   • +1 (11 voturi)    
    Degeaba discuti cu astia, nu-i duce capul si gata! (Luni, 10 august 2020, 20:58)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui di livio

    Ce ar vrea ei? Ca un numar mic de persoane (totusi sunt putini cei plecati in afara tarii), sa fi ramas in tara sa le rezolve lor problemele. Pai de ce si-ar bate capul pentru alde, "Nik1", etc? De ce nu rezolva ei problemele, doar de asta au ramas in tara, nu? Sau tocmai pentru ca nu ar fi in stare nici afara sa faca ceva bun? Ei nu fac nimic, dar au pretentii de la altii! Dar trebuie sa recunosc ca cel putin "august 2020" e ciudat! Pentru ca mai jos putin, zice foarte bine ce zice!
 • +19 (31 voturi)    
  Doua caracteristici ale romanilor (Luni, 10 august 2020, 19:38)

  fanegr1ja [utilizator]

  1. Sa bage gunoiul sub pres si sa ii linseze pe cei ce arata problemele
  2. Coruptia si nepotismul generalizat, cel ce face 'combinatii' si 'se descurca' este eroul natiunii

  Citind majoritatea comentariilor este evident aceste fapte.
  Unii ii cer doamnei Anghel sa se fi luptat ea cu sistemul. Sa fi schimbat ea tot ce nu merge in sistemul national de sanatate si sa-i invete pe romani ce inseamna respectul unul fata de celalalt, asta in timp ce majoritatea nici macar nu catadixeste sa se prezinte la vot odata la 4 ani iar restul voteaza PSD ca 'le da'.
 • +11 (23 voturi)    
  Sistemul medical din UK e varza (Luni, 10 august 2020, 20:23)

  EdrinEd [anonim]

  Sistemul medical din UK e unul din cele mai proaste sisteme medicale din Europa , plin de incompetenti si de fosti someri din randul imigrantilor transformati in personal medical peste noapte. Am o prietena care a murit cu zile de la o simpla injectie cu penicilina administrata la urgente .
  Numarul de morti din pandemia asta in UK spune totul .
 • +3 (11 voturi)    
  Mda (Luni, 10 august 2020, 21:25)

  RaduMischie [utilizator]

  Deși cunoaștem aspectele din articol și suntem de acord cu ele, îmi rămâne totuși o urmă de regret citind astfel de articole. Totuși, nu îmi pare bine să văd că românii dau cu rahat în țara lor, unde s-au născut și, de bine de rău, au primit o educație care le permite să răzbată în străinătate.
 • +7 (9 voturi)    
  Totusi, nici NHS-ul nu e asa grozav... (Luni, 10 august 2020, 21:49)

  Paper_tiger [utilizator]

  Evident, in Romania, lucrurile se rezolva platind (sau la privat, sau cu plicul). Din cate stiu eu, majoritatea care lucreaza pt multinationale merg doar la spitale private.
  Insa pot sa va spun (ca unul care locuieste de 15 ani in UK) ca nici NHS nu e grozav - comparam cu alte tari europene dezvoltate nu cu Ro, mult mai saraca. OK, daca ai probleme grave si nu ai bani, e garantat ca NHS trateaza pe toata lumea egal, fara discriminari si nu platesti nimic. Dar atat. In rest, daca ai nevoie de o operatie simple, vrei de exemplu un test COVID pt a calatori (chiar platit de tine) etc. e imposibil. In orase, iti ia minim 3-4 saptamani sa vezi un doctor de policlinica locala daca problema nu e super-urgenta, iar programarile dureaza max 10 minute, dintre care 5 vorbeste la telefon cu un alt pacient... Am auzit de cazuri de cunostiinte care au venit in Romania sa se opereze (nu glumesc), ca in NHS nici o sansa daca nu au dureri ingrozitoare sau alte simptome grave. Chiar eu ma duc des la dentist cand ma intorc in Ro, si e mai buna ca dentista locala din Anglia, mai ieftina dar e si mai atenta + pare si mai pregatita profesional.
  • +8 (10 voturi)    
   Corect (Marţi, 11 august 2020, 0:27)

   RaduMischie [utilizator] i-a raspuns lui Paper_tiger

   Eu am o experiență din 2005-2006. Am fost un an student la master în Londra și eram asigurat în sistemul lor în această calitate. Cu 2 săptămâni înainte de a pleca am fost diagnosticat în Ro cu "pietre la bilă". Astea mi-au dat de lucru în Londra, asa ca am zis sa ma operez în UK. Am fost întâi la urgente, la un spital nou din centru. Eram 2 pacienți, dar am așteptat mult mai mult sa fiu preluat. Cu dureri mari, am fost preluat de un doctor indian care m-a întrebat ce am și de ce nu m-am dus la GP (General Practitioner, un fel de medic de familie la ei). M-a palpat pe burtă, mi-a dat un calmant și o rețeta și mi-a zis sa ma duc la GP, să îmi prescrie ăla radiografii, ca e posibil sa am ceva la "bila". Fără ecografii, fara nimic. Am avut noroc sa prind o programare la GP după doar 2 săptămâni. Ala, un pakistanez, m-a palpat pe burtă, mi-a zis ca am o aciditate la stomac și să beau un pahar cu lapte dacă mai am probleme. Nici o recomandare de ecografie, etc. Bineînțeles, am venit și m-am operat în Romania
 • +1 (7 voturi)    
  bloody foreigners (Luni, 10 august 2020, 23:17)

  Ademordna [utilizator]

  Asta se intampla intr-o tara unde xenofobia a alimentat un vot dezastruos pentru orice om un creier functional (Brexit).
  Si tot nu se intoarce in Romania.
  Romania era pe locul doi in lume la emigranti supra populatie pe vremea cand razboiul civil din Siria era la apogeu. Altfel ar fi fost prima.
  Asa ca votati cu capul de acum incolo daca vreti sa va mai vedeti rudele plecate.
 • 0 (8 voturi)    
  Observatie (Marţi, 11 august 2020, 0:05)

  AndreeaK [utilizator]

  Multi remarca ca NHS din UK nu este prea breaz. Perfect adevarat, are multe hibe, din care cea mai mare este legata de insufiecienta financiara. Pentru cei care zic ca NHS ar fi devina pentru numarul mare de morti de COVID-19, ar trebuie sa va informati mai atent. Nu NHS a fost de vina, ci guvernul care nu a luat masurile de securitate pana cand era deja prea tarziu si in plus a supraestimat capacitatea NHS de a face fata numarului de bolnavi fara masuri de securitate. Anagajatii NHS nu au avut vre-un cuvant de zis in asta.
  Ca sa ne intoarcem la articol...doamna Anghel nu spune nicaieri ca sistemul NHS este per total mai bun ca cel romanesc, ci spune ca in UK are sansa sa profeseze si sa progreseze profesional fara sa trebuiasca sa recurga la mita, prieteni, cunostinte sau partid. Asta nu are d-aface cu cat de eficient este NHS-ul sau cat de calificati sunt lucratorii NHS, ci are treaba cu mediul de lucru - daca esti pregatit si muncesti vei fi promovat si vei primii recunoastere. Nu esti bine pregatit si nu prea iti dai interesul, atunci o sa fii un/o asistent/a sau doctor intr-un spital mic sau clinica de cartier si o sa te bati cu ceilalti 5-6 medici din clinica pentru pacienti.
  Cat despre faptul ca in Romania este mai ieftin sa vii sa iti faci analizele sau dantura - este simplu dentistii la noi sunt in majoritate in mediul privat, asa nu au aceeasi problema ca restul cadrelor medicale. Analizele de asemenea le faci la privat. Diferenta de pret este data de diferenta economica dintre cele doua tari.
  Poti sa iti faci analizele cu brio fara sa astepti 3 luni pentru programare si in UK. Scoti banul, te duci la o clinica privata, iti faci programare (interval de 1 saptamana) si ai rezolvat. Cu dentistii e la fel. Nu poti judeca toti dentistii din UK pentru ca ai avut ghinionul sa dai peste unul/una dezinteresata. Eu pot sa zic ca clinica dentara la care merg este super tare. Amandoi am avea dreptate.
 • -1 (3 voturi)    
  Mentalitatea romaneasca de a nu fi luat de (Marţi, 11 august 2020, 9:19)

  Namaste! [utilizator]

  prost sau naiv este hotaratoare in cele spuse de aceasta expatriata. Evident ca NHS apartine unei perioade de welfare, inactuale...Infectiile Intraspitalicesti au facut ravagii si in UK...
 • -1 (9 voturi)    
  Lol (Marţi, 11 august 2020, 10:03)

  HP [utilizator]

  ”Nu emigrezi pentru că nu ai bani, emigrezi pentru a evita corupția”, a spus Anghel.

  Du-te tu, cand te bateai cu porcul pe mamaliga in Romania, atunci n-aveai nicio treaba cu coruptia.

  Fa, 90% din emigrantii romani pleaca pentru ca nu castiga suficient in Romania.

  Restul sunt oengisti din astia satui de bine, cu avioane despre coruptie si dragnea, ca in rest le au pe toate.
 • -2 (4 voturi)    
  Moasa in Romania - NU (Marţi, 11 august 2020, 11:35)

  Ibit [utilizator]

  Este mult mai grau sa stai in Romania si sa muncesti din greu pentru a schimba starea de lucruri - care nu este la nivelul celei din UK , decat sa pleci de acasa , pregatit profesional de catre tara ta si sa te duci aiurea sa muncesti , pe bani mai multi si de acolo sa dai sfaturi !
  • +3 (5 voturi)    
   Se vede cat ai schimbat tu, care nu ai plecat (Marţi, 11 august 2020, 15:40)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Ibit

   Sau sa zic ca e o dovada si pentru cat de capabil
   esti? Iar pregatirea profesionala "de tara ta", mai las-o balta... In primul rand orice tara (sau hai sa zic aproape) isi pregateste oamenii capabili si care vor sa fie pregatiti. Dar meritul principal e tot al tau, prin faptul ca muncesti ca sa devii cineva, si poate chiar mai mult, esti capabil. Degeaba vei lua unul care s-a chinuit sa faca 4 clase, oricat va incerca tara sa-l pregateasca, nu-l va face om de stiinta.
 • +2 (4 voturi)    
  Nu zau? (Marţi, 11 august 2020, 12:23)

  florian3619 [utilizator]

  mai usor cu pregatirea si munca datorate Romaniei! Pai crezi ca la noi ca moasa poate chiiar schimba ceva? o baga cineva in seama in sectia de spital? Stii ca sefii de sectii au comportament de feudali? macar acolo poate vorbi deschis si este apreciata corect pentru cea ce face. La noi nu exista meritocratie, ci doar mediocratie si incompetenta care cuplate cu nepotism si clentaris te ridica in ierarhia spiatelor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by